Poveži se s nama

Vijesti

MOST sazvao presicu o Aglomeraciji

Marko Šimac: Ne živim u Velikoj Gorici i ne plaćam prirez gradu, ali to nije tema

Objavljeno

Pozvali smo vas kako bismo upozorili na niz propusta koji su se ovih dana dogodili, a najveći i posljednji je poništavanje natječaja za projekt Aglomeracije, za sustav obnove i dogradnje sustava odvodnje u vrijednosti oko 240 milijuna kuna. Time je u pitanje dovedena realizacija cijelog projekta, jer trenutno traje potraga za sredstvima. Sve je odgođeno neodređeno, a naša je briga, znajući kako to ide s kapitalim projektima u Velikoj Gorici, da i u ovom slučaju ne stupimo u novo kreditno zaduženje. Iznosi kojima se ovdje barata su između 100 i 150 milijuna kuna i vjerujemo da treba pristupiti nekim drugim modelima financiranja, a ne ići putem kredita, uvodno je rekao predsjednik goričkog MOST-a Marko Šimac na konferenciji za novinare održanoj sat i pol prije početka sjednice Gradskog vijeća, i to na otvorenom, na stepenicama ispred Pučkog otvorenog učilišta.

– Imamo i posljednji primjer sa Strabagom, gdje imamo tužbu od 500 tisuća kuna mjesečno, a problemi s financijama rješavaju se dizanjem komunalne naknade, što je direktno prelamanje financijskog problema, neefikasnog i neučinkovitog vođenja financija Grada preko leđa građana. Iz kredita gradimo sliku i priliku gradonačelnika koji razvija grad, no on će u trenutku prezaduženosti Grada nestati, politički će se zbrinuti gdje mu već to odgovara, a građanima će ostati krediti, visoka komunalna naknada i problemi – vjeruje Šimac.

– Krenemo li u daljnje zaduživanje Grada i gradskih firmi, dobit ćemo novi slučaj Velkom, a komunalna infrastruktura i vrijedne gradske nekretnine otići će u privatne ruke. Sjetite se samo kako smo posuđivali gorivo od Grada Zagreba kako bismo mogli raditi osnovne komunalne radnje, to nam se ne smije ponoviti. Imamo povećano iseljavanje, povećamo li još i komunalne naknade, neće nam se doseljavati novi ljudi, niti će dolaziti investitori. Zato je nužno zaustaviti ovako neodgovorno vođenje financijske politike Grada – dodao je prvi čovjek goričkog MOST-a.

Nezadovoljan je, kaže, što kapitalni projekti “zapinju”.

– Ništa od Asfaltne baze, drago nam je da se s time ne ide, za to smo se i zalagali, ali nije nam drago što ide tužba, a to je rezultat lošeg upravljanja papirima. Ništa od Aglomeracije, što je tragedija za Veliku Goricu, jer bez kvalitetne odvodnje ugrožavamo naša jezera i rijeke, naš temeljni kapital, i naša vodocrpilišta. Pitanje je što se sljedeće neće realizirati zbog ovako neodgovornog pristupa Grada prema financijama i dokumentaciji. A ima toga još, čut ćete na Vijeću – istaknuo je Šimac pa dodao:

– U projektu Aglomeracije samo ove godine smo zadužili Grad za 28 milijuna kuna, kupljena su vozila vrijedna preko sedam milijuna kuna, što znači da smo velik novac već potrošili na projekt za kojeg je pitanje kad će se i kako realizirati. U suradnji s nacionalnim MOST-om pokušat ćemo napraviti sve da se dođe do najboljeg mogućeg rješenja.

Iskoristili smo priliku i kako bismo od Šimca doznali još poneki detalj o “slučaju Gdje živiš?”. Medijima je, podsjećamo, stigao dopis kako gorički vijećnik Šimac stanuje u Zagrebu…

– Ja sam rođen u ovom kraju, u kojem sam društveni radnik posljednjih 10-15 godina, što mnogi znaju. Dušom i srcem sam ovdje, u Turopolju. Nažalost, splet poslovnih i privatnih okolnosti doveo je do toga da imam privremeno boravište u Zagrebu. Ali to je privremeno rješenje, planiram se vratiti u Veliku Goricu, što dokazuje i moj rad u ovom gradu. Pokušavam poboljšati i unaprijediti svoj kraj, tako da kad budem živio ovdje, a to će biti vrlo skoro, živim u jednom kvalitetnom i uređenom kraju. Da, trenutno je moje boravište u Zagrebu, a prebivalište u Novom Čiču, ali isključivo zbog poslovnih okolnosti i to nije trajno rješenje.

Prirez, dakle, plaća u Zagrebu?

– Sukladno Zakonu o porezu. Kad bih plaćao prirez u Velikoj Gorici, to bi bilo protuzakonito. Zbog poslovnog odnosa sam morao na dvije godine, što je pola mandata, prijaviti boravište u Zagrebu, po sili zakona morao sam prijaviti i poreznu karticu. No vrlo je zanimljivo da je to podatak koji je poznat od početka, a lansiran je nakon naše press konferencije u Saboru.

Šimac je, naravno, uvjeren da pitanje njegova stanovanja ne bi trebalo biti ključno…

– U ovom trenutku to gdje živi jedan vijećnik, odnosno privremeno boravi, nije tema. Tema bi trebalo biti to što ćemo plaćati više od pola milijuna kuna mjesečno ako Strabag dobije tužbu, što nam ne ide Aglomeracija, projekt vrijedan više od 500 milijuna kuna. Problem je i šlamperaj oko dokumentacije kod imenovanja ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, ali i sve drugo što se prelama na leđima građana. I u tom trenutku se lansiraju ovakve afere, kojima se pokušava dokazati da smo svi mi jednaki. A nismo svi jednaki. Ja ne živim od politike, nego za Veliku Goricu, što dokazujem već 10-15 godina svojim radom. A to očito neke boli. Ne mogu naći ništa drugo, pa rade aferu iz jednog zakonitog postupka – kazao je Šimac i oštro nastavio:

– Podsjetio bih da smo imali sličnu aferu i prije, s Toninom Piculom, kad se HDZ žestoko obrušio na njega, ali i s Vesnom Škare Ožbolt, s kojom nije bilo ništa upitno dok je bila uz vladajuće kao predsjednica Gradskog vijeća. Ovo je čisto političko ocrnjivanje. Za razliku od gradonačelnika, koji sustavno krši zakon zanemarivanjem i neodgovaranjem na dopise mjesnih odbora, kao i na pitanje vijećnika. Ako itko radi protuzakonite radnje, to je gradonačelnik Dražen Barišić. To je crno na bijelo, jer preko godinu dana nisu odgovorili na pitanja vijećnika i građana. Ali bitno je producirati afere protiv oporbe, i to čak i kad su izmišljene.

Dakle, ova cijela priča sa stanovanjem je izmišljena?

– Situacija je realna, ali afera je napuhana. To je, kažem, splet trenutnih okolnosti, a boravište je kraće od trajanja mandata – ponovio je Šimac pa se odmah okrenuo onome što smatra važnijim:

– Trebalo bi biti i pitanje zašto imamo sjednice Vijeća svaka tri mjeseca, a svaki mjesec uredno primamo naknade. I zašto neki vijećnici dolaze na sjednice samo dizati ruke, ne sudjeluju, nisu vijećnički aktivni, a također dobivaju naknade. Za razliku od nas, koji smo najaktivniji u Gradskom vijeću. Zašto se proziva nas, a ne ljude koji doslovno tamo sjede samo da bi mogli podići ruke kad treba glasati?

O svemu tome nešto je imao za reći i politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja.

– Sve je prema zakonu, pa to je samo boravište. Pa i ja sam iz Metkovića, a više sam u Zagrebu nego u svom rodnom gradu. Poslovne i druge okolnosti odvedu vas na neki drugi put, ali svoj grad neću nikad zaboraviti i za njega se borim u Saboru. Vidim po svemu što se ovdje radi da se Marko žestoko bori za Veliku Goricu. Bilo bi dobro, naravno, da može naći neki posao u Velikoj Gorici, ali mislim da je HDZ riješio sve kadrove, a Marko se morao zaposliti u realnom sektoru u Zagrebu i plaćati porez. A od ovih njihovih kadrova nemamo nikakve koristi, samo financijske štete – misli Grmoja, pa dodaje nekoliko rečenica i o onome o čemu je Šimac govorio u prvom dijelu konferencije:

– Dat ćemo apsolutnu podršku našim vijećnicima u Velikoj Gorici. I prije nego što se ovo dogodilo bili smo svjesni problema, znali smo što će se dogoditi u Velikoj Gorici, ali i drugim gradovima. Na takve projekte nitko se nije javio s odgovarajućim ponudama, gradovi nemaju sredstva i sad je pitanje kako to riješiti. Poništavanje natječaja sigurno nije put, država mora rješavati ovakve vrste problema.

Vijesti

Policija najavila dvodnevnu akciju zaštite pješaka

Kontrolirat će vozače, ali i pješake

Objavljeno

on

U utorak i srijedu na području Policijske uprave zagrebačke provodit će se akcija Zaštita pješaka. Cilj je smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu.

– Akcija je usmjerena na prekršaje vozača te ih pozivamo da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima te pješake koji kolnik prelaze izvan mjesta obilježenog za prelazak. Pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu – kažu iz policije.

Nastavi čitati

Vijesti

Što goričke umirovljenike najviše veseli i tišti, govori Vera Šebrek, predsjednica Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice

Puni su planova za 2021. godinu jer je riječ o izbornoj godini za sve podružnice

Objavljeno

on

Umirovljenici su kategorija stanovništva koja u velikom broju slučajeva teško živi, ima mala primanja, ali su oni koji redovito podmiruju svoje obveze, najmanje se žale, vrlo su aktivni i imaju bogat društveni život. Ove godine pandemija koronavisusa i njih je kao i sve nas ostale malo ograničila u druženjima, ali svi se zajedno nadamo da će to što prije proći.

Razgovarali smo s predsjednicom Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice, Verom Šebrek koja nam je otkrila što naše umirovljenike najviše tišti, ali i veseli, kako udruga funkcionira u ovim izazovnim uvjetima i još puno toga.

Dvije godine je gospođa Šebrek na čelu ove Udruge gdje je predložena za predsjednicu jer je vrlo otvorena i ambiciozna, a prije mjesta predsjednice bila je član izvršnog odbora. Nije nimalo dvojila i prihvatila je tu funkciju.

– Ovo je najveća Udruga u Zagrebačkoj županiji, brojimo trenutno oko 2930 članova, imamo 27 podružnica. Bilo nas je 28, ali nažalost Dubranec se zatvorio jer nema dovoljno ljudi, pa su se oni pripojili podružnici u Lukavcu. – kaže Šebrek.

Iako naziv to govori, umirovljenici uopće ne miruju, a pogotovo ne oni koji su odlučili biti podrška svim ostalima kao gospođa Vera. Ističe da si je postavila puno zadataka.

– Nastojimo osigurati termalno liječenje našim članovima, ljetovanja, nabaviti ogrjev za zimu, organiziramo druženja, hodočašća, izlete…Sve što naše umirovljenike zanima. Osiguravamo im jabuke za zimu, posjećujemo bolesne i nemoćne.

Da se umirovljenici jako vole družiti, potvrdila je i naša sugovornica, te istaknula kako im to svima ove godine jako nedostaje. Podsjetila je da su zadnje druženje imali 11.ožujka kad su obilježili Dan žena. No, kako kaže strpljivi su i očekuju da će sve to popustiti i da će se moći družiti.

Bez obzira na koronu, puni su planova za 2021. godinu jer je riječ o izbornoj godini za sve podružnice. U razgovoru sa svojim članovima uočila je i  mnoge probleme. Žale se kako se o njima jako malo brine po selima.  Kaže kako su im vrlo male božićnice u odnosu na druge, puno manje gradove. Voljeli bi kad bi od Grada mogli dobiti neke popuste koje bi mogli iskoristiti na raznim mjestima. U gradu je bazen, pa kad bi se omogućilo da ga barem jednom tjedno mogu koristiti bez naknade. Tu je i pitanje Doma za starije i nemoćne. Kako ističe sve što imaju je privatno.

– Razgovarala sam o tome s gradonačelnikom, no, nažalost gradovi više ne rade domove, nego županije. I sve skupa ide izuzetno teško. Mi nismo politički orijentirani i možemo vrlo malo učiniti, a stranke umirovljenika koje postoje ne čine gotovo ništa za našu populaciju.

Kako je Vera Šebrek dvije godine predsjednica Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice pitali smo je čime se može pohvaliti u svom radu.

-Svakako moram izdvojiti organizaciju jubilarnih 25. Susreta umirovljenika Zagrebačke županije, prošle godine u Parku dr.Franje Tuđmana, a koji su trajali dva dana. Ugostili smo 27 udruga iz Zagrebačke županije, što znači oko 2500 sudionika. Bila je to predivna manifestacija.  U rujnu smo svojim korisnicima omogućili odlazak na talasoterapiju u Crikvenicu, što je udruga sufinancirala s iznosom od 54 tisuće kuna.

Skromni su naši umirovljenici, pa ih i male stvari čine sretnima.

– Zadovoljni su što organiziramo ljetovanje, otplaćuju to na rate kao i liječenje u Top termama Topusko. Ove godine smo imali nabavku ogrjeva za zimu, također na rate. Nisu ih ni otplatili, a ogrjev je isporučen.

Nema svaka podružnica iste potrebe, grad je jedno, okolna sela su drugo, kaže Šebrek.

– Sad smo se uključili u jedan projekt za koji bi sredstva trebali dobiti iz Europske unije. Grad je nositelj zajedno s Udrugom Mobbing, a mi ćemo biti korisnici. Tu će biti savjetovanja, s pravnog, socijalnog i medicinskog stajališta. Također, tu će biti i gerontodomaćice koje će brinuti, svaka po pet ili šest korisnika. Projekt bi trebao zaživjeti sljedeće godine.

Kako postoji 27 podružnica, treba vidjeti koliko je članova zainteresirano za gimnastičke vježbe jer se ljudima ne putuje u Veliku Goricu iz okolnih mjesta, pa bi se tako nešto moglo organizirati u društvenim domama. Osigurali bi tko bi im održavao treninge i opremu.

Puno je umirovljenika invalida koji nisu ni svjesni koja su njihova prava i kako ih koristiti.

– Ne znaju kako doći do invalidske iskaznice koja im može puno pomoći. Kad negdje idu oslobođeni su plaćanja npr.boravišne pristojbe. Nema ih tko uputiti, pokušat ću naći način da im svima pomognemo.

Planova za sljedeću godinu je puno, kako smo već pisali održavat će se godišnje izborne skupštine podružnica umirovljenika, očekuje se i odabir destinacije za sedmodnevno ljetovanje, te destinacije za trodnevni odmor, trebat će sklopiti i novi ugovor o nabavci drva, bit će tu i predavanje o zdravstvenim problemima umirovljenika. Planira se i domjenak povodom Valentinova, te predavanje “Ne nasilju nad starijima”. Bit će tu i domjenak povodom Dana žena, realizacija termalnog liječenja u toplicama…I ovo su vjerovali ili ne samo planovi za prva tri mjeseca, no napravljen je plan za cijelu godinu.

A bez obzira na razne udruge, svi mi trebali bi se malo osvrnuti oko sebe i ako je potrebno pomoći ljudima oko sebe, pogotovo onima starije životne dobi, jer, prije ili kasnije svi ćemo jednog dana ostariti i zasigurno ne bismo voljeli biti prepušteni samima sebi.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Stožer propisao nove mjere, 29 zaraženih u Gorici, četiri razreda u samoizolaciji

Uz ponovno rekordne brojke novozaraženih koronavirusom, stigla su još dvije povezane vijesti – tri razreda osnovne i jedan razred srednje velikogoričke škole otišao je u samoizolaciju, a rukometašice Gorice odgodile su svoju utakmicu…

Objavljeno

on

Zbog rekordnih brojki iz dana u dan, Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je nove mjere prevencije širenja koronavirusa, koje će vrijediti od ponedjeljka. Među njima je stroga mjera fizičkog distanciranja, najmanje dva metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metar na otvorenom, a korištenje maski bit će obavezno i na otvorenom u situacijama u kojima nije moguće održavati distancu.

Uz to, od sutra su zabranjena i sva javna događanja i okupljanja na kojima je više od 50 ljudi. Svadbe i dalje smiju trajati do ponoći, s najviše 30 ljudi uključenih u proslavu, a maksimalno 30 ljudi može biti i na sprovodima. Na privatnim okupljanjima ne smije biti više od 15 osoba, a sportska se natjecanja nastavljaju bez gledatelja. Bilo kakva vanjska okupljanja smiju trajati do 22 sata, a okupljanja u ugostiteljskim objektima do kraja radnog vremena. Također, zabranjuje se i prodaja alkoholnih pića od ponoći do 6 sati.

Na bilo kakvom okupljanju potrebno je voditi evidenciju o prisutnima, a to se ne odnosi na okupljanja vezana uz umjetničke, kazališne, izvedbene aktivnosti ili kino projekcije koje su definirane posebnim protokolom. Ponovno je preporuka i da se što više radi od kuće, kako bi se što više smanjio kontakt među zaposlenicima, a sve skupa potrajat će idućih 14 dana, nakon čega će ove mjere ići na reviziju.

Gledajući samo Veliku Goricu, u nedjelju prijepodne objavljeno je kako je u protekla 24 sata evidentirano 29 novih slučajeva, a u Zagrebačkoj županiji ukupno je 149 novozaraženih. Na te loše vijesti nadovezuje se i ona koja kaže da je samoizolacija propisana i učenicima tri razreda osnovne škole na području Velike Gorice, zbog pozitivnog učenika i djelatnika, kao i jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici, zbog pozitivnog učenika.

Također, odgođena je utakmica rukometašica Gorice, koje su u subotu u sklopu svog trećeligaškog prvenstva trebale igrati protiv petrinjske Petrinije. Koronavirus uvukao se u petrinjsku ekipu, pa će se ova utakmica odigrati u nekom sljedećem slobodnom terminu.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno