Poveži se s nama

HOTNEWS

MOST-ovci predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja

Jezero Čiče trebalo bi postati turistički, sportsko – rekreativni, ugostiteljski i zabavni centar zagrebačke regije i kontinentalne Hrvatske

Objavljeno

MOST-ovi kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika Velike Gorice Alan Šembera i Marko Šimac jučer su predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja i zaštite jezera Čiče. Kako kažu, vode Turopolja su glavni strateški resurs na kojem se treba temeljiti i graditi strategija daljnjeg razvoja turopoljskog kraja.

„Današnji tretman vode u Turopolju je jako loš. S jedne strane imamo česte poplave, ugroženi su bazeni pitke vode u Črnkovcu i Selnici, koji su bunari pitke vode kako za velikogorički kraj, tako i za zagrebačku regiju. Kanali kojima je stoljećima tekla voda danas su presušili i služe za bacanje otpada i pražnjenje septičkih jama. Imamo čak i pokušaj gradnje asfaltne baze u Lomnici, na par desetaka metara od jezera. I na kraju, imamo potpuno devastirano jezero Čiče, jezero koje je nekada bilo glavno kupalište turopoljskog kraja, jezero na kojem je voženo europsko prvenstvo u skijanju na vodi“ poručio je Alan Šembera.

Gorički MOST okupio je tim stručnjaka koji su multidisciplinarno došli do rješenja problema voda u Turopolju. Ono se sastoji od revitalizacije rijeke Odre, kanalima i vodotocima kroz koje bi se ponovno pustila voda iz jezera Čiče, te bi se taj dio pretvorio u jedan održivi i zatvoreni vodni ekosustav.

„Centar rješenja je jezero Čiče, na kojem bi se eksploatacija šljunka svela na najmanju prihvatljivu mjeru, u period dok postojeći koncesionar, tvrtka Hidrel, ima važeću koncesiju. Jezero Čiče danas ima površinu od 83 hektara, prosječne dubine od preko 40 metara. Koncesionar bi bio obavezan sanirati jedno po jedno aktivno iskapalište šljunka, te tek nakon saniranog prethodnog mogao bi otvoriti narednu poziciju. Isto tako bi se voda iz jezera kontrolirano ispuštala u odvodne kanale, čime bi se i ti kanali ponovno potopili, voda bi procirkulirala te potekla prema rijeci Odri. Uz te kanale izgradile bi se biciklističke i pješačke staze, i to u punoj dužini, od jezera Čiča do Odre“, objasnio je Marko Šimac.

Voda u tim kanalima koristila bi se za navodnjavanje okolnih turopoljskih polja, te bi se time stvorili preduvjeti za ekološku poljoprivredu, koja bi trebala postati nositelj poljoprivredne proizvodnje turopoljskih sela kroz OPG-ove. Jezero Čiče bi postalo turistički, sportsko– rekreativni, ugostiteljski i zabavni centar zagrebačke regije i kontinentalne Hrvatske.
Financiranje ovog projekta provodilo bi se novcem iz Hrvatskih voda, županije i lokalne samouprave, EU fondova, potpora međunarodnih financijskih institucija te domaćih i stranih investitora.

Gospodarstvo

Goričanka odmjerila snage s najboljim svjetskim frizerima

Naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura

Objavljeno

on

Frizerka Matea Mesić i ove godine predstavljala je Udruženje obrtnika Velika Gorica i Ceh frizera, kozmetičara i pedikera na OMC Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu. Mladoj Goričanki ovaj put nije pošlo za rukom ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je u konkurenciji 40 natjecatelja osvojila treće mjesto za izradu vjenčane frizure – prestige bridal style.

Matea je položila i majstorski ispit, a konstanto se usavršava na brojnim stručnim seminarima i edukacijama. S pravom možemo reći kako je naša mlada sugrađanka u naš grad unijela dašak svjetskog glamura.

Za doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj uslužnoj gospodarskoj djelatnosti, kao i promicanju Velike Gorice na međunarodnim natjecanjima nagrađena je i Nagradom grada Velike Gorice Krčka vrata.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Rakitovčani rekorderi u sakupljanju starog papira

Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira!

Objavljeno

on

U područnoj školi u Pojatnom održana je svečanost dodjele nagrada školama koje su u prošloj školskoj godini sakupile najviše starog papira. U akciji je sudjelovalo 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije a kao i prethodnih godina najbolji sakupljači bili su Rakitovčani. Učenici iz područne škole Rakitovec na reciklažu su poslali više od 25 tona starog papira. “Zaista nas je teško nadmašiti, svake školske godine osim samih učenika u akciju se priključe i roditelji, gradska knjižnica, cijelo mjesto.” – kaže učiteljica Tatjana Mikulin. Po učeniku je to bilo 527,50 kilograma. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

Osim što spašavaju šumu od nepotrebne sječe za proizvodnju papira, učenici ujedno osvojenim nagradama opremaju svoje učionice modernom opremom koju osigurava Zagrebačka županija. Treću godinu za redom oprema stiže iz tvrtke Opstanak, a ove je godine to pametna dokument kamera i projektor s nosačem. Župan Kožić je ponosan na ovaj projekt koji na području županije u suradnji s Unijapapirom kontinuirano traje 7 godina. Ove godine, u odnosu na protekle, sakupljena je najveća količina starog papira. “Riječ je o 217.600 kilograma starog papira čime su učenici od sječe spasili 4.352 stabla.” – potvrdio je župan Stjepan Kožić.

U svih sedam godina učenici s područja županije ukupno su skupili više od milijun kilograma starog papira za recikliranje.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno