Poveži se s nama

HOTNEWS

MOST-ovci predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja

Jezero Čiče trebalo bi postati turistički, sportsko – rekreativni, ugostiteljski i zabavni centar zagrebačke regije i kontinentalne Hrvatske

Objavljeno

MOST-ovi kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika Velike Gorice Alan Šembera i Marko Šimac jučer su predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja i zaštite jezera Čiče. Kako kažu, vode Turopolja su glavni strateški resurs na kojem se treba temeljiti i graditi strategija daljnjeg razvoja turopoljskog kraja.

„Današnji tretman vode u Turopolju je jako loš. S jedne strane imamo česte poplave, ugroženi su bazeni pitke vode u Črnkovcu i Selnici, koji su bunari pitke vode kako za velikogorički kraj, tako i za zagrebačku regiju. Kanali kojima je stoljećima tekla voda danas su presušili i služe za bacanje otpada i pražnjenje septičkih jama. Imamo čak i pokušaj gradnje asfaltne baze u Lomnici, na par desetaka metara od jezera. I na kraju, imamo potpuno devastirano jezero Čiče, jezero koje je nekada bilo glavno kupalište turopoljskog kraja, jezero na kojem je voženo europsko prvenstvo u skijanju na vodi“ poručio je Alan Šembera.

Gorički MOST okupio je tim stručnjaka koji su multidisciplinarno došli do rješenja problema voda u Turopolju. Ono se sastoji od revitalizacije rijeke Odre, kanalima i vodotocima kroz koje bi se ponovno pustila voda iz jezera Čiče, te bi se taj dio pretvorio u jedan održivi i zatvoreni vodni ekosustav.

„Centar rješenja je jezero Čiče, na kojem bi se eksploatacija šljunka svela na najmanju prihvatljivu mjeru, u period dok postojeći koncesionar, tvrtka Hidrel, ima važeću koncesiju. Jezero Čiče danas ima površinu od 83 hektara, prosječne dubine od preko 40 metara. Koncesionar bi bio obavezan sanirati jedno po jedno aktivno iskapalište šljunka, te tek nakon saniranog prethodnog mogao bi otvoriti narednu poziciju. Isto tako bi se voda iz jezera kontrolirano ispuštala u odvodne kanale, čime bi se i ti kanali ponovno potopili, voda bi procirkulirala te potekla prema rijeci Odri. Uz te kanale izgradile bi se biciklističke i pješačke staze, i to u punoj dužini, od jezera Čiča do Odre“, objasnio je Marko Šimac.

Voda u tim kanalima koristila bi se za navodnjavanje okolnih turopoljskih polja, te bi se time stvorili preduvjeti za ekološku poljoprivredu, koja bi trebala postati nositelj poljoprivredne proizvodnje turopoljskih sela kroz OPG-ove. Jezero Čiče bi postalo turistički, sportsko– rekreativni, ugostiteljski i zabavni centar zagrebačke regije i kontinentalne Hrvatske.
Financiranje ovog projekta provodilo bi se novcem iz Hrvatskih voda, županije i lokalne samouprave, EU fondova, potpora međunarodnih financijskih institucija te domaćih i stranih investitora.

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tri gola Mraclina za tri boda u Obrezini

Objavljeno

on

1. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK , 13. kolo

U borbenoj i zanimljivoj utakmici u Obrezini Mraclin je poveo u prvom poluvremenu iz kaznenog udarca, precizan sa bijele točke bio je Ladislav Roginić. U drugoj polovici dvoboja neizvjesno je bilo na obje strane. U 78. minuti sijevnula je kontra Mraclina preko Ivana Kosa koji je uputio snažan udarac u vrata domaćih koji golman Dominik Treščec neutralizira odbijancem. Odbijena lopta dolazi do Brune Augustića najboljeg strijelca mraclinske momčadi, koji sa desetak metara ne griješi. Intenzitet utakmice tada je znatno pao, no Mraclin je uspio stići do još jednog gola. U 83. minuti Josip Jurić je sa lijeve strane odličnom asistencijom pronašao Petra Bartolića u blizini gola, koji se odlično snašao i pogodio za konačnih 0:3.

MLADOST (O) – MRACLIN 0:3

OBREZINA. ŠRC Obrezina. Gledatelja 100.
Sudac: Kokot (Vrbovec). Pomoćnici: Čerkez i Crnoja.

STRIJELCI: 0:1 – Roginić (35 – 11 m), 0:2 – Augustić (78), 0:3 – Bartolić (83).

MLADOST (O): Treščec, Martinić, Perić (od 81. Jelić), M. Tadić, Sejfović, Crepulja, Periša, Zrnčić (od 66. J. Tadić), Muslija (od 46. Kuhar), Šorša (od 76. S. Tadić), Smajić (od 46. Antolović). TRENER: Josip Tadić.

MRACLIN: Dražić, Petravić (od 89. A. Dolibašić), J. Domitrović, M. Kos, Desput, J. Dolibašić, Bartolić (od 85. J. Cvetnić), Jurić (od 89. Cota), Augustić (od 84. Guduraš), Roginić, I. Kos (od 89. Golubić). TRENER: Marko Pancirov.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Od zimnice a la Kurilovec do odbačenih stvari u muzeju!

Pogledajte što je u gradu zabilježila naša kamera!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno