Poveži se s nama

HOTNEWS

MOST-ovci predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja

Jezero Čiče trebalo bi postati turistički, sportsko – rekreativni, ugostiteljski i zabavni centar zagrebačke regije i kontinentalne Hrvatske

Objavljeno

MOST-ovi kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika Velike Gorice Alan Šembera i Marko Šimac jučer su predstavili prijedlog rješenja vodnog ekosustava Turopolja i zaštite jezera Čiče. Kako kažu, vode Turopolja su glavni strateški resurs na kojem se treba temeljiti i graditi strategija daljnjeg razvoja turopoljskog kraja.

„Današnji tretman vode u Turopolju je jako loš. S jedne strane imamo česte poplave, ugroženi su bazeni pitke vode u Črnkovcu i Selnici, koji su bunari pitke vode kako za velikogorički kraj, tako i za zagrebačku regiju. Kanali kojima je stoljećima tekla voda danas su presušili i služe za bacanje otpada i pražnjenje septičkih jama. Imamo čak i pokušaj gradnje asfaltne baze u Lomnici, na par desetaka metara od jezera. I na kraju, imamo potpuno devastirano jezero Čiče, jezero koje je nekada bilo glavno kupalište turopoljskog kraja, jezero na kojem je voženo europsko prvenstvo u skijanju na vodi“ poručio je Alan Šembera.

Gorički MOST okupio je tim stručnjaka koji su multidisciplinarno došli do rješenja problema voda u Turopolju. Ono se sastoji od revitalizacije rijeke Odre, kanalima i vodotocima kroz koje bi se ponovno pustila voda iz jezera Čiče, te bi se taj dio pretvorio u jedan održivi i zatvoreni vodni ekosustav.

„Centar rješenja je jezero Čiče, na kojem bi se eksploatacija šljunka svela na najmanju prihvatljivu mjeru, u period dok postojeći koncesionar, tvrtka Hidrel, ima važeću koncesiju. Jezero Čiče danas ima površinu od 83 hektara, prosječne dubine od preko 40 metara. Koncesionar bi bio obavezan sanirati jedno po jedno aktivno iskapalište šljunka, te tek nakon saniranog prethodnog mogao bi otvoriti narednu poziciju. Isto tako bi se voda iz jezera kontrolirano ispuštala u odvodne kanale, čime bi se i ti kanali ponovno potopili, voda bi procirkulirala te potekla prema rijeci Odri. Uz te kanale izgradile bi se biciklističke i pješačke staze, i to u punoj dužini, od jezera Čiča do Odre“, objasnio je Marko Šimac.

Voda u tim kanalima koristila bi se za navodnjavanje okolnih turopoljskih polja, te bi se time stvorili preduvjeti za ekološku poljoprivredu, koja bi trebala postati nositelj poljoprivredne proizvodnje turopoljskih sela kroz OPG-ove. Jezero Čiče bi postalo turistički, sportsko– rekreativni, ugostiteljski i zabavni centar zagrebačke regije i kontinentalne Hrvatske.
Financiranje ovog projekta provodilo bi se novcem iz Hrvatskih voda, županije i lokalne samouprave, EU fondova, potpora međunarodnih financijskih institucija te domaćih i stranih investitora.

CityTV

VIDEO City puls: Dan branitelja, obnova Hribara i Kučkog mosta, uređuje se gradski stadion…

Objavljeno

on

Kada će krenuti obnova Kučkog mosta, što će se sve raditi prilikom obnove zgrade škole Nikola Hribar, kako je prošao Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Velikoj Gorici…sve to doznajte u našoj informativnoj emisiji City puls.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Osnovna škola Vukovina uskoro u novom ruhu

Barišić: Za 9,2 milijuna kuna, od toga 3,7 milijuna bespovratnih sredstava EU, dobit ćemo energetski u potpunosti obnovljenu, praktički novu školu

Objavljeno

on

Počeli su radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Vukovina. Škola je izgrađena u drugoj polovici 70-ih godina i pripada građevinama energetskog razreda D, a nakon obnove tabala bi se popeti u energetski razred B. Povrat investicije očekuje se kroz 15 godina kroz uštede na energentima. Izvođač radova postavio je skele, a gradilište je posjetila delegacija Grada predvođena gradonačelnikom Draženom Barišićem.

12.7.2019. Vukovina – Obilazak radova na OŠ Vukovina. Foto: Anes Šuvalić

– Za 9,2 milijuna kuna, od toga 3,7 milijuna bespovratnih sredstava EU, dobit ćemo energetski u potpunosti obnovljenu, praktički novu školu. Osim energetske vanjske ovojnice, odnosno fasade, stolarije i krova, škola će dobiti moderno grijanje i hlađenje s rekuperatorima zraka te podno grijanje i novi parket u sportskoj dvorani – rekao je gradonačelnik.

Tijekom ljeta trebao bi se završiti najveći dio radova, a oni koji ne budu gotovi do tada ne bi trebali ometati školski proces, dodao je Barišić.

– Želio bih se zahvaliti i našim djelatnicima, mladim stručnjacima iz Upravnog odjela za EU fondove i investicije koji su uspjeli i ovaj projekt postaviti na noge – istaknuo je gradonačelnik.

12.7.2019. Vukovina – Obilazak radova na OŠ Vukovina. Foto: Anes Šuvalić

Zadovoljan početkom ovog projekta je i ravnatelj škole Damir Bedić.

– Smanjit ćemo troškove grijanja i struje, a djeci će boravak u školi biti puno ugodniji. U učionice će cijelo vrijeme ulaziti svjež zrak zahvaljujući rekuperatorima, što je izuzetno važno za koncentraciju djece i veselimo se odličnim uvjetima koje će naši učenici imati. Drago nam je što će i dvorana dobiti podno grijanje, tako da će se djeca od sada i po zimi moći kotrljati i valjati po podu dvorane – objasnio je ravnatelj.

12.7.2019. Vukovina – Obilazak radova na OŠ Vukovina. Foto: Anes Šuvalić

Nastavi čitati

HOTNEWS

Postanite i vi dio povijesti

To je časopis koji izlazi jednom godišnje, a posvećen je temama velikogoričkog kraja

Objavljeno

on

Ljetopis grada Velike Gorice u potrazi je za novim suradnicima. To je časopis koji izlazi jednom godišnje, a posvećen je temama velikogoričkog kraja: povijesti, baštini, kulturi, umjetnosti, obrazovanju, gospodarstvu, društvenom, političkom i vjerskom životu, mladima, udrugama, sportu, obljetnicama.

‘-Šesnaesti broj Ljetopisa izlazi u veljači sljedeće godine. Na oko dvjesto pedeset do tristo stranica, tiskanih na kvalitetnom papiru, bit će objavljeno tridesetak priloga i obilje fotografija. Časopis uz više suradnika može biti još kvalitetniji. Stoga vas pozivamo da svojim tekstom doprinesete raznovrsnosti i zanimljivosti našeg Ljetopisa, koji je zrcalo velikogoričkog kraja te svojevrsna enciklopedija.-‘ poručili su iz POUVG-a

Tekstovi trebaju okvirno imati 5-7 kartica, te isto toliko fotografija. Rok za dostavu teksta je 15. studenog 2019. godine. Za sve upite i nejasnoće možete se obratiti putem e-maila: kultura@pouvg.hr, miljenkomursic@gmail.com ili na tel: 6259 – 819.

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno