Poveži se s nama

CityLIGHTS

Monografijom knjižnica pokazala kako je više od mjesta za posuđivanje knjiga

Objavljeno

Prošle godine Gradska knjižnica obilježila je svoj veliki jubilej, a njemu je posvetila i monografiju pod nazivom “Gradska knjižnica u lokalnoj zajednici: 130. obljetnica prve čitaonice u Velikoj Gorici“. Knjiga je javnosti predstavljena danas u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, a okupila je brojne zaljubljenike u knjige, prijatelje knjižnice i ljubitelje kulture.

“Mi smo napravili ono kako smo mi mislili da treba izgledati jedna nova, moderna knjiga, na pragu jednog novog razdoblja i knjižničarstva i društva uopće. Mislim da smo izvukli ono najbitnije, a to je poruka da je knjižnica centar znanja, okupljanja, informacija i, kao takva, mjesto druženja. Sve to govori ova monografija i moram priznati da sam ponosna i puna emocija“, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić i istaknula kako knjižnica, s obzirom na sve njene zadaće, ipak treba veći prostor te kako se izdavanje monografije smatra i početkom javnog zagovaranja za novu Gradsku knjižnicu.

Osim same ravnateljice, u izradi monografije sudjelovali su još i Stipo Bilić, Hrvoje Malčić, Jelena Grubačević, Morana Peranić i Marija Ivanović.

“Grad je na ovu obljetnicu izuzetno ponosan. Ponosni smo da je ovo kulturna ustanova koja je dio našeg grada i da su se sve ove godine djelima pokazivali i mi možemo biti izuzetno ponosni na njihov rad i djelovanje”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec te pohvalio rad ravnateljice Gradske knjižnice i dodao:”Vjerujem da su na dobrom putu i da moramo razmišljati o novoj knjižnici u godinama koje su pred nama unatoč tome što su takvi projekti financijski zahtjevni”.

“Knjiga nije samo izvor znanja i spoznaje koji nam omogućuje da prepoznajemo svijet i da se u njemu bolje snalazimo, nego da su knjižnica, čitaonica i knjiga izvor identiteta. Možemo vidjeti kako je to trajalo u tih 130 godina i zato ova monografija nije samo svečarskoga karaktera, nego je ona upravo dobar pokazatelj tko smo mi i kako smo taj naš identitet čuvali i gradili sve do današnjih dana”, rekao je na promociji Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture.

Na kraju promocije uručenene su i zahvalnice svima koji pomažu rad Gradske knjižnice Velika Gorica.

Galerija fotografija

 

 

 

 

 

 

 

CityLIGHTS

Ivana Kindl u svom gradu snimila spot za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’

‘Smrzla sam se i spigala, ali za dobru artističku ideju može sve!’

Objavljeno

on

Za snimanje video spota za pjesmu ‘Ostavljaš me samu’, naša sugrađanka Ivana Kindl izabrala je upravo svoj grad i to dvoranu u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

– Ideja za spot je odlična i jedva čekam da vidite finale. Dinkec i ja imamo sličan senzibilitet, za dobru artističku ideju može sve! Spigala sam se snimajući u ležećem položaju na kazališnim daskama, smrzla se vani na – 3 s ogoljenim ramenima, ostala u jednom trenutku obavijena samo crvenim trakama zalazeće ljubavi… silueta u crvenom me potezala,vukla, čupala zadnje niti te nesretne ljubavi… Danas me cijelo tijelo boli, ali osjećaj je neopisivo dobar. Kad radiš s ekipom koja je pouzdana i organizirana nema stresa, samo dobra vibra – napisala je na svom Facebook profilu popularna pjevačica.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Goričani uz glazbu i kuhano vino dočekali 2020. godinu na otvorenom

Objavljeno

on

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice na otvorenom na prostoru kod Muzeja Turopolja dočekali 2020. godinu. Kuhano vino i glazba Tamburaškog sastava Harmonija poticali su raspoloženje građana koji su odlučili dočekati novu godinu izvan toplih domova odnosno gastronomskih destinacija. Nakon odbrojavanja (vodila ga je moderatorica Ana Katuluć) odnosno početka 2020. godine i velikog vatrometa, okupljenim građanima obratio se gradonačelnik Dražen Barišić, u društvu s predsjednicom Turističke zajednice Miladom Mesarić.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je bio kratak, kao i prije godinu dana, zaželio svim svojim sugrađanima da ostvare sve svoje osobne želje i da im njihovo ispunjenje učini život mnogo ugodnijim. Iako je Harmonija nakon gradonačelnikove čestitke nastavila svirkom i pjesmom, prostor ispred pozornice ubrzo se prorijedio.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugačija situacija je bila u punim goričkim lokalima, gosti su u slavljeničkom raspoloženju svoje druženje produžili do ranih jutarnjih sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Najmlađi su dočekali Novu 2020. godinu prije ponoći

Objavljeno

on

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Novu 2020. godinu najmlađi su sa svojim roditeljima, djedama i bakama dočekali večeras već od 17 sati na prostoru kod Muzeja Turopolja. Dječji doček nove godine počeo je interaktivnom novogodišnjom pričaonicom za djecu ”Pričom te zovem”, u kojoj su djeca oduševljeno sudjelovala. Pričaonicu je vodila moderatorica, glumica i plesačica Ana Katulić.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon toga uslijedila je atraktivna ‘vatrena’ predstava ”Vatreni show Triko Cirkus Teatra”. Trikovi i egzibicije maestra s vatrom bili su popraćeni velikom pozornošću i dugim pljeskom.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za kraj je izveden veliki vatromet, a zadovoljna djeca su sa svojim najmilijima krenuli doma i sanjati će dječje snove kada im Nova godina u ponoć pokuca na prozor.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno