Poveži se s nama

CityLIGHTS

Monografijom knjižnica pokazala kako je više od mjesta za posuđivanje knjiga

Objavljeno

Prošle godine Gradska knjižnica obilježila je svoj veliki jubilej, a njemu je posvetila i monografiju pod nazivom “Gradska knjižnica u lokalnoj zajednici: 130. obljetnica prve čitaonice u Velikoj Gorici“. Knjiga je javnosti predstavljena danas u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, a okupila je brojne zaljubljenike u knjige, prijatelje knjižnice i ljubitelje kulture.

“Mi smo napravili ono kako smo mi mislili da treba izgledati jedna nova, moderna knjiga, na pragu jednog novog razdoblja i knjižničarstva i društva uopće. Mislim da smo izvukli ono najbitnije, a to je poruka da je knjižnica centar znanja, okupljanja, informacija i, kao takva, mjesto druženja. Sve to govori ova monografija i moram priznati da sam ponosna i puna emocija“, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić i istaknula kako knjižnica, s obzirom na sve njene zadaće, ipak treba veći prostor te kako se izdavanje monografije smatra i početkom javnog zagovaranja za novu Gradsku knjižnicu.

Osim same ravnateljice, u izradi monografije sudjelovali su još i Stipo Bilić, Hrvoje Malčić, Jelena Grubačević, Morana Peranić i Marija Ivanović.

“Grad je na ovu obljetnicu izuzetno ponosan. Ponosni smo da je ovo kulturna ustanova koja je dio našeg grada i da su se sve ove godine djelima pokazivali i mi možemo biti izuzetno ponosni na njihov rad i djelovanje”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec te pohvalio rad ravnateljice Gradske knjižnice i dodao:”Vjerujem da su na dobrom putu i da moramo razmišljati o novoj knjižnici u godinama koje su pred nama unatoč tome što su takvi projekti financijski zahtjevni”.

“Knjiga nije samo izvor znanja i spoznaje koji nam omogućuje da prepoznajemo svijet i da se u njemu bolje snalazimo, nego da su knjižnica, čitaonica i knjiga izvor identiteta. Možemo vidjeti kako je to trajalo u tih 130 godina i zato ova monografija nije samo svečarskoga karaktera, nego je ona upravo dobar pokazatelj tko smo mi i kako smo taj naš identitet čuvali i gradili sve do današnjih dana”, rekao je na promociji Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture.

Na kraju promocije uručenene su i zahvalnice svima koji pomažu rad Gradske knjižnice Velika Gorica.

Galerija fotografija

 

 

 

 

 

 

 

CityLIGHTS

Koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša na Tuđmancu započinju Goričke večeri

Besplatnim koncertom na otvorenom započinje tradicionalna kulturna manifestacija Pučkog otvorenog učilišta

Objavljeno

on

Nekadašnji Zlatni dukati, a danas Najbolji hrvatski tamburaši vjerojatno su naš najpoznatiji tamburaški sastav. Upravo će oni besplatnim koncertom na Dan državnosti, 30. svibnja, otvoriti Goričke večeri, kulturnu manifestaciju koju svake godine organizira Pučko otvoreno učilište u suradnji s brojnim udrugama i ustanovama. Vranac, Sve ću prodat sutra i Divne godine pjesme među najpoznatijim su pjesmama Najboljih hrvatskih tamburaša, a Goričani će ih moći uživo čuti u subotu u Parku dr. Franje Tuđmana. Koncert počinje u 20.30 sati i besplatan je za sve građane.

– U slučaju lošeg vremena, koncert selu u dvoranu Gorica Pučkog otvorenog učilišta – poručuju organizatori.

 

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

U centru Gorice: Skinite cipele i uživajte u igrama i rekreaciji na pijesku

Najveći pješčanik za djecu, odbojka, nogomet i rukomet na pijesku, terapeutsko hodanje i tai chi…ponešto za sve dobne skupine

Objavljeno

on

Odmah do popularnog betonca u Cvjetnom naselju, izgrađena je pješčana arena, koja je od prije 2 tjedna i otvorena. Mjesto je to za rekreaciju na pijesku, a radi se o većem i boljem terenu nego što je bio onaj uz Osnovnu školu Eugena Kumičića.

– Tu se održava mnogo zabave, rekreacije i mnogo toga za djecu i odrasle. Ljudi su to već prepoznali. Dođeš tamo, ostaviš dijete, zaboraviš na dijete i da ga uopće imaš – šale se Domagoj Sučić i Samir Omerović iz Društva za sportsku rekreaciju Kop Tur.

Foto: Facebook.com/Kop Turić

Vikendom od 8 do 9 ujutro termin na pijesku rezerviran je za starije sugrađane, koji se mogu uključiti u terapeutsko hodanje ili tai chi. Subotom i nedjeljom od 9 do 12 sati pješčana arena pretvara se u veliki pješčanik za dječju igru, subotom Društvo za sportsku rekreaciju Kop Tur organizira “šašavi poligon”, odbojku, nogomet te rukomet na pijesku, a nedjelja je predviđena za rekreaciju za djecu.

– Fora je. Dođete u centar Gorice i skinete tenisice kao da ste na nekoj plaži – objasnili su iz Kop Tura.

Od 12 do 13 sati je škola odbojke za najmlađe, a nakon toga kreće rekreacija, odnosno sportovi na pijesku. Sve ostale informacije o programima pogledajte na Facebook stranici Pješčana arena.

Sve će trajati do kraja ljeta, pa organizatori najavljuju kako će od svoje pješčane arene napraviti Copacabanu.

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Vjenčanja u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

23.05.2020. Velika Gorica. Vjenčanja u krugu obitelji. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svijet vjenčanja je bio globalno i doslovno zahvaćen epidemijom korona virusa. Strah od širenja virusa, službene zabrane okupljanja i mnoge nedoumice izazvane izvanrednom epidemiološkom situacijom bila su realnost koja je izazivala brojna pitanja i razmišljanja kod mladenaca.

23.05.2020. Velika Gorica. Vjenčanja u krugu obitelji. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke, još uvijek važeće: Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice. Kako je to izgledalo na vjenčanjima (prije odnosno poslije sklapanja braka u matičnom uredu) jučer u Velikoj Gorici, možete donekle vidjeti iz ovih fotografija.

23.05.2020. Velika Gorica. Vjenčanja u krugu obitelji. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Službenoj ceremoniji osim mladenaca i kumova nazočni su bili samo najuži članovi obitelji. Fešta će biti također samo za obitelji i rodbinu u obiteljskim prostorima.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno