Poveži se s nama

Kultura

Mogute je od zaborava spasila slikovnica, a njen autor će predstaviti čarobni svijet iz kojega su potekli

Na promociji će knjigu biti moguće kupiti po promotivnoj cijeni, a bit će i prilike popričati s autorom te ga zamoliti da slikovnicu potpiše

Objavljeno

Nekada je svako turopoljsko selo imalo svoga moguta. Štitili su od opasnosti, a ljudi bi ih zazivali da im pomognu u slučaju bolesti ili gladi. Moguti su bili vezani uz hrastove, a mogli su i upravljati munjama i letjeti. Ova fantastična mitologija već je padala u zaborav, kada ju je na Perunfestu otkrio autor slikovnica i umjetnik Zdenko Bašić. I tako su nordijska, grčka i rimska mitologija dobile konkurenta – slikovnica “Moguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova” prezentira slavensku mitologiju, a zajedničkim snagama izdali su je Muzej Turopolja i Zdenko Bašić te je to prva u nizu Perunfest biblioteke.

– Preživjeli smo potrese i neke suvremene kuge, Perunfest smo ove godine preskočili, ali knjiga se ipak rodila u zadnji tren tik prije epidemije, par dana prije potresa. I sada smo ju spremni podijeliti s vama. Ponosno i sretno ćemo predstaviti ovu slikovnicu. Dugo smo na njoj radili i, u konačnici, ispala je jako kvalitetno. Tom slikovnicom pokrenuli smo ediciju i planiramo jednom godišnje ili jednom u dvije godine objavljivati slikovnice o mitovima, legendama i pričama Turopolja – kazala je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

Promociju će”Moguti – zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova” imati u četvrtak, 18. lipnja, u 18 sati ispred Muzeja Turopolja, a knjigu će se moći kupiti po promotivnoj cijeni. O slikovnici će govoriti autori i stručnjaci koji su pridonijeli njenom stvaranju, a Perunfestovci će ispričati još koju zaboravljenu priču.

– Bit će prilike popričati s autorom, zamoliti ga da potpiše slikovnicu i napiše nešto lijepo, što će on sigurno rado napraviti, a postavit ćemo i malu izložbu u parku ispred Muzeja. Čeka vas i još pokoje iznenađenje pod hrastovima u centru Turopolja – dodala je Biškupić Čurla.

CityLIGHTS

FOTO: Prva samostalna izložba Ane Bundalo

Objavljeno

on

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva samostalna izložba Ane Bundalo pod imenom ”2020. – Boje i Oblici” otvorena je večeras (18 sati) u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Predstavljanje umjetnice i uvodnu riječ imala je Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica. Kratko se posjetiteljima obratila i autorica izložbenih eksponata slikarica Bundalo, nešto kasnije je u razgovoru otkrila kako je većinu izložbenih radova načinila u 2020. godini, a nekoliko potječe i iz njenog ranijeg opusa.

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U kratkom popratnom letku izložbe napisane su neke možebitne dileme: ”Želite li zaboraviti 2020.? Je li moguće pronaći u njoj malo boje i neki sretni oblik? Smatrate li da treba pamtiti samo sretne dane ili je bolje crpiti snagu iz proživljenog i nadjačanog?”

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ana Bundalo (rođ.1985.) živi i radi u Velikoj Gorici. Završila je Pravni fakultet u Zagrebu, radi u Centru za socijalnu skrb u Velikoj Gorici. Slobodno vrijeme koristi za slikanje, crtanje i pisanje.

Izložba ostaje otvorena do 29. siječnja 2021. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Scena Gorica nastupa za djecu u Hrvatskoj Kostajnici i Sisku

Objavljeno

on

Uz brojne udruge, organizacije i volontere koji su se na razne načine aktivno uključili u pomoć potresom pogođenim područjima, svoj obol daju i kazališni umjetnici. Hvalevrijednoj inicijativi Petre Radin koja je okupila mnoge kazališne umjetnike i kuće, pridružilo se i Gradsko kazalište Scena Gorica.

– Predstavama “Avijonko se ženi” i “Gospođica Neću” obradovati će mališane u Hrvatskoj Kostajnici i Sisku. S obzirom na to da se ne igra u adekvatnim prostorima, birane su predstave koje nisu tehnički prezahtjevne, a glumci iz ove dvije predstave Scene Gorica i sami su izrazili želju da volonterski igraju za djecu u mjestima pogođenima potresom – kaže Ivana Matić, voditeljica kazališne djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica
Pučko otvoreno učilište Velika Gorica.

Prvo gostovanje dogovoreno je za 20. siječnja kada će glumci izvesti “Avijonka” mališanima u Dječjem vrtiću u Hrvatskoj Kostajnici u 10 sati te okupljenima u sportskoj dvorani “Brezovica” u Sisku u 13 sati.

Nastavi čitati

Kultura

HNK Zadar u Goricu dolazi sa svojom predstavom Balon

Predstava će gledatelje istovremeno dirnuti i nasmijati do suza

Objavljeno

on

U srijedu je započela prodaja ulaznica za kazališnu predstavu Balon HNK Zadar koja u Gorici gostuje 20. siječnja u 20 sati. Predstava govori o odnosu muškarca i žene koji su u braku 30 godina. Okosnica komada je žena, žrtva obiteljske tragedije koja je nakon smrti sina potonula u depresiju u kojoj je balon koji je napuhao sin, jedina komunikacija sa životom. Muž depresivne žene zamoli susjeda, glumca Filipa da oraspoloži njegovu bolesnu suprugu glumeći fragmente iz odigranih uloga jer ga ona kao glumca jako voli. Filip, što zbog glumačke taštine, što da bi se dokazao svojoj ljubomornoj ženi Nives, glumi fragmente odigranih uloga, a onda i priču iz vlastitog života o policiji i podzemlju.

– Autor predstave je Mate Matišić, a ovo njegovo djelo praizvedeno je 2009. godine u produkciji Teatra Exit i Teatra 2000, u režiji Mislava Brečića. Zadarska verzija istog djela kojeg sam autor imenuje kao “mali kazališni eksperiment o smislu glume, dvije priče u dva različita žanra, s istim glumcima, isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi…” bitno je drugačija u odnosu na Exitov Balon i usmjerena je na dramske vještine – stoji u najavi predstave koja će gledatelje istovremeno dirnuti i nasmijati do suza.

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno