Poveži se s nama

HOTNEWS

Mladi Goričani posjetili vatrogasce

Oko 60-tak mališana iz Dječjeg vrtića Koraci uživalo je u pokaznim vježbama i izloženoj vatrogasnoj opremi

Objavljeno

Povodom obilježavanja mjeseca zaštite od požara DVD Velika Gorica upriličio je danas Dan otvorenih vrata za goričke vrtićance i osnovnoškolce. Oko 60-tak mališana iz Dječjeg vrtića Koraci uživalo je u pokaznim vježbama i izloženoj vatrogasnoj opremi. Za svoje mlađe sugrađane pripadnici vatrogasnog pomlatka DVD-a izveli su pokaznu vježbu gašenja s brentačom.

„Došla su nam djeca iz vrtića pa smo im pokazali stvari što rade veliki vatrogasci i mi mali. Bilo im je zabavno, a naviše im se svidjelo kad smo radili s vodom i kad se napuhao zračni jastuk za skokove s visine“, otkrio nam je Lovro.

09.05.2018. Velika Gorica – Dani otvorenih vrata DVD-a Velika Gorica. Foto: Bernarda Šipušić

Ovo je bila dobra prilika da djeca nauče kako reagirati u opasnosti i koga nazvati u tom slučaju.

„Svi su danas educirani što se tiče mobitela i znanja, ali najvažnije je da ih se uputi te da oni zapamte taj broj na kojem se mogu dobiti vatrogasci. Zadovoljni smo osnovnim znanjima o vatrogastvu kojima naša djeca već raspolažu. Kroz razgovor s njima saznali smo da su poprilično dobro upućeni“, rekao nam je Ivica Kovačić, predsjednik DVD-a Velika Gorica.

Program koji su pripremili gorički vatrogasci za svoje goste bio je izuzetno atraktivan, a mališani su između ostalog mogli vidjeti pokaznu vježbu s vodom, skakanje s prvog kata u zračni jastuk i vatrogasne ljestve. Iako su djeca iskazala želju da opet posjete DVD, predsjednik nam se požalio da su mladi u Velikoj Gorici sve nezainteresiraniji za vatrogastvo.

09.05.2018. Velika Gorica – Dani otvorenih vrata DVD-a Velika Gorica. Foto: Bernarda Šipušić

„Moram naglasiti da mi u Gorici imamo dosta problema s edukacijom djece i mladeži s obzirom na puno drugih sadržaja. Djeca ne pokazuju previše interesa za to. Po selima nije takva situacija, tamo se sve odvija oko vatrogasnih domova“, dodao je Kovačić.

Vatrogastvo u Velikoj Gorici ima tradiciju dužu od 140 godina, a kako bi se ona održala potrebno je privući mlade članove. Upravo su ovakve manifestacije dobra prilika da se kod mladih probudi ljubav prema ovoj plemenitoj i humanoj djelatnosti.

HOTNEWS

Beba iz okolice Vrbovca rođena noćas u vozilu Hitne medicine!

Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19.

Objavljeno

on

Na poziv dispečera, tim hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. Ekipa hitne medicinske pomoći s doktoricom Kristinom Vučemilo i medicinskim tehničarom Goranom Tvorićem, doznali su kako trudnica već dva tjedna kašlje, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu. Epidemiološki nije bila u bliskom socijalnom kontaktu s osobama sumnjivim na COVID-19, a zadnji izlazak iz kuće je bio redovna kontrola. Medicinski tim Zagrebačke županije krenuo je prema KB Merkur, uz najavu da je porod u tijeku. Bolnički tim spremno je dočekao vozilo ispred bolnice na čelu s dr.med. Miom Buršić, specijalizanticom ginekologije. Zdrava djevojčica  rođena je u 23:15 sati u vozilu hitne medicinske službe ispred same bolnice. Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19. S obzirom na hitnost intervencije ni tim Hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate brisa na COVID-19.

Nakon testiranja je utvrđeno da majka nije pozitivna na COVID-19, te se s bebom uspješno oporavlja u KB Merkur!

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno