Poveži se s nama

HOTNEWS

Mladi Goričani posjetili vatrogasce

Oko 60-tak mališana iz Dječjeg vrtića Koraci uživalo je u pokaznim vježbama i izloženoj vatrogasnoj opremi

Objavljeno

Povodom obilježavanja mjeseca zaštite od požara DVD Velika Gorica upriličio je danas Dan otvorenih vrata za goričke vrtićance i osnovnoškolce. Oko 60-tak mališana iz Dječjeg vrtića Koraci uživalo je u pokaznim vježbama i izloženoj vatrogasnoj opremi. Za svoje mlađe sugrađane pripadnici vatrogasnog pomlatka DVD-a izveli su pokaznu vježbu gašenja s brentačom.

„Došla su nam djeca iz vrtića pa smo im pokazali stvari što rade veliki vatrogasci i mi mali. Bilo im je zabavno, a naviše im se svidjelo kad smo radili s vodom i kad se napuhao zračni jastuk za skokove s visine“, otkrio nam je Lovro.

09.05.2018. Velika Gorica – Dani otvorenih vrata DVD-a Velika Gorica. Foto: Bernarda Šipušić

Ovo je bila dobra prilika da djeca nauče kako reagirati u opasnosti i koga nazvati u tom slučaju.

„Svi su danas educirani što se tiče mobitela i znanja, ali najvažnije je da ih se uputi te da oni zapamte taj broj na kojem se mogu dobiti vatrogasci. Zadovoljni smo osnovnim znanjima o vatrogastvu kojima naša djeca već raspolažu. Kroz razgovor s njima saznali smo da su poprilično dobro upućeni“, rekao nam je Ivica Kovačić, predsjednik DVD-a Velika Gorica.

Program koji su pripremili gorički vatrogasci za svoje goste bio je izuzetno atraktivan, a mališani su između ostalog mogli vidjeti pokaznu vježbu s vodom, skakanje s prvog kata u zračni jastuk i vatrogasne ljestve. Iako su djeca iskazala želju da opet posjete DVD, predsjednik nam se požalio da su mladi u Velikoj Gorici sve nezainteresiraniji za vatrogastvo.

09.05.2018. Velika Gorica – Dani otvorenih vrata DVD-a Velika Gorica. Foto: Bernarda Šipušić

„Moram naglasiti da mi u Gorici imamo dosta problema s edukacijom djece i mladeži s obzirom na puno drugih sadržaja. Djeca ne pokazuju previše interesa za to. Po selima nije takva situacija, tamo se sve odvija oko vatrogasnih domova“, dodao je Kovačić.

Vatrogastvo u Velikoj Gorici ima tradiciju dužu od 140 godina, a kako bi se ona održala potrebno je privući mlade članove. Upravo su ovakve manifestacije dobra prilika da se kod mladih probudi ljubav prema ovoj plemenitoj i humanoj djelatnosti.

CityLIGHTS

VIDEO ‘U Kurilovcu imamo svoj zoološki vrt’

Po dvorištu leti stotinu primjeraka prevrtača, visokoletača i grivnjaša – divljih golubova, koji kod Stepanića dolaze na besplatnu gozbu

Objavljeno

on

Ivka i Zlatko Stepanić u svom dvorištu u Kurilovcu, na zemlji i u zraku, imaju svoj mali zoološki vrt. Patke, guske, golubovi, kokoši, mačke, psi – na svakome koraku.

Ivka je ponosna sa svojim posavskim guskama. Ona i suprug među rijetkima su kojima ta autohtona vrsta trčkara po dvorištu. Znaju kako su na rubu izumiranja pa ih njeguju i paze tijekom cijelog dana. Posavska guska pripada staroj grupi europskih domaćih gusaka. Relativno su male, 4 do 5 kilograma, dok mužjaci mogu dostići do 6 kilograma.

“Hranim ih posebnom smjesom šrota i kukuruze, pogledajte kako su posebne. Kao sedmorica veličanstvenih, a tek su dva meseca prešle. Mislim da sam jedina u Kurilovcu koja ih imam”, ponosna je Ivka koja će u svoje dvorište rado pustiti sve ljubitelje životinja kako bi i oni uživali u njihovom malom zoološkom vrtu.

“To mi ne bi bilo prvi puta da mi odrasli i djeca dolaze u moj zoološki vrt. Imaju što za vidjeti, a ja sam doma pa ću im sve svoje životinje i pokazati”, kaže Ivka.

Krov obiteljske kuće prekriven je s više vrsta golubova. Po dvorištu leti stotinu primjeraka prevrtača, visokoletača i grivnjaša – divljih golubova koji u Kurilovec kod Stepanića dolaze na besplatnu gozbu.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

U Kobiliću 8. Stare seoske igre uz gratis porciju graha

Ekipa može imati najviše 5 članova

Objavljeno

on

Nošenje jajeta u žlici, skok u dalj, vožnja u tački, bacanje kamena s ramena, bistrički ringišpil, trčanje u vreći, trka parova, potezanje užeta, samo su neke seoske igre kakve su igrali naši stari, a koje ćete i vi moći zaigrati u nedjelju, 19. kolovoza, na 8. starim seoskim igrama u Kobiliću.

Tajnik Mjesnog odbora Stjepan Vitez najavljuje kako će događaj početi u 10 sati te obećava dobru zabavu i razbibrigu, bez kotizacije.

“Pozivam sve koji to mogu da dođu na teren NK Vatrogasac. Potrebno je doći nešto ranije i prijaviti svoju ekipu koja može imati najviše 5 članova, bez obzira na spol. Kotizacije neće biti, ove godine smo je izbacili. Od 13 sati će biti besplatna i porcija graha”, kaže Vitez, nadajući se kako će broj natjecatelja ove godine biti rekordan.

“Prošle godine je bilo puno igralište ljudi. Na manifestaciji je sudjelovalo mnoštvo mladih, samo smo zahvalnica ispisali četrdesetak. Ove godine pripremamo igre za najmlađe, najbolje očekuju pehari i nagrade”, dodao je Vitez.

Nastavi čitati

Crna kronika

U Lijevim Štefankima muškarac umro nakon uboda stršljena

Objavljeno

on

Muškarac (56) preminuo je u voćnjaku, u Lijevim Štefankima, nakon uboda stršljena. Nesretan slučaj dogodio se u subotu, 11. kolovoza oko 10.20 sati.

Iz policije kažu kako je tijelo nesretnog muškarca prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Nastavi čitati
BENETTON
ŠTARKELJ
ŠTARKELJ
ZELENI PRSTEN

iv>

EUROHERC


Izdvojeno