Poveži se s nama

Kultura

Mlada pijanistica po prvi put u Velikoj Gorici

Predstavit će se skladbama za klavir

Objavljeno

Mlada i višestruko nagrađivana pijanistica Tihana Dovhanj u utorak će se po prvi put predstaviti velikogoričkoj publici. Mlada glazbenica nastupit će u Koncertnoj dvorani umjetničke škole Franje Lučića, a izvodit će raznolik i zanimljiv program koji će obuhvatiti skladbe za klavir u rasponu većem od 200 godina, od Johanna Sebastiana Bacha pa do hrvatskog skladatelja Božidara Kunca.

Tihana je dobitnica četiri nagrade na 47., 49., 51. i 53. Državnom hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku. Surađuje ili se usavršava na seminarima poznatih pijanista i pedagoga poput Konstantina Bogina, Rubena Dalibaltayana, Konstantina Krasnitskog, Vladimira Babina, Jakše Zlatara, Srđana Čaldarovića, Grigoryja Gruzmana, Jerome Rose-a, Marialene Fernandes, Niklas Sivelöva, Alexandera Rößlera, Natalie Trull, Gerlinde Otto, Christophera Hinterhubera, Stefana Mendla i drugih.

Koncert možete poslušati u utorak od 19 sati.

Kultura

FOTO Odličan koncert ženske klape ‘Cesarice’

Objavljeno

on

Koncert klape ‘Cesarice’ povodom njenog jubileja, 25 godina neprekinutog djelovanja, održan je sinoć u Domu kulture Galženica i oduševio je publiku. Prema riječima Antonie Tomas, umjetničke voditeljice, svoj prvi koncert u Velikoj Gorici, u okviru obilježavanja jubileja pripremili su na prijedlog Dražena Kurilovčana, glazbenog voditelja i dirigenta u Ansamblu Lado. Prve dvije trećine koncerta od 15 pjesama Cesarice su posvetile uglavnom dalmatinskom melosu, a završni dio izvele su u pratnji Tamare Perc (profesorica gitare u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu). Osim dalmatinskih izvedene su još makedonske i međimurske narodne pjesme te ruskoromska himna.

Klapa Cesarice osnovana je 1993. godine u Zagrebu na inicijativu studentica uglavnom dalmatinskog podrijetla i četvrt stoljeća su u vrhu hrvatske klapske scene. Osvojile su brojne nagrade, a s tri uzastopne apsolutne pobjede (žiri i publika) na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu su jedna od dvije klape kojima je to dosad uspjelo. Klapa je osvojila i četiri diskografske nagrade Porin. Na nizu međunarodnih gostovanja (Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal i Slovenija) uspješno predstavljaju hrvatsku kulturu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika izložba: Mičevec okuplja 23 kreativna autora slika i rukotvorina

Žele potaknuti sve mlade sumještane da i oni započnu svoje kreativno stvaralaštvo

Objavljeno

on

Kreativne slike, nakit, decopage i još mnogo različitih umjetničkih rukotvorina bit će izloženo u Mičevcu, u društvenom domu, od 21. do 26. listopada. Zanimljive predmete i slike od 23 autora moći ćete kupiti između 11 i 19 sati, kada će izložba biti i otvorena.

Organizatorica izložbe, akademska slikarica Marija Radujković Jooste napominje kako će izložba biti mjesto susreta i druženja.

„Prvobitna ideja za ovakvu izložbu je krenula polako, korak po korak i najviše iz razloga što ne postoji platforma gdje bi kreativni ljudi mogli imati izložbu svojih radova. Nakon razgovora s kolegicom Božicom Šikić o mojoj ideji, krenule smo u potragu za mogućim sudionicima i izlagačima. Željele smo vidjeti koliko nas kreativaca uopće ima u selu. Rezultat je bio taj da se na kraju okupilo 23 izlagača koji u svom stvaralaštvu koriste različite materijale i tehnike, sve rukom rađeno. Imat ćemo izložene slike, nakit, decopage i još mnogo toga, imamo i jednog kovača…kao i učenike Osnovne Škole Mičevec, koji će također sudjelovati na izložbi“, priča nam Radujković Jooste, ističući kako izložbom žele potaknuti sve mlade sumještane da i oni započnu svoje kreativno stvaralaštvo.

„Moram naglasiti da svi izlagači stvaraju svoje kreacije iz ljubavi, iz hobija a ne iz životnih potreba i to čini ovu izložbu drugačijom. Iz te ljubavi i takvog pristupa proizlazi onda i to da želimo poticati djecu i mlade ljude da stvaraju svojim rukama, da sudjeluju i da shvate koliko je važna kreativnost i umjetnost u razvoju jedne ličnosti jer kreativna osoba kreativno i razmišlja te općenito pronalazi rješenja za sve probleme. U kreativnosti se pronalazi mir i zadovoljstvo, ljepota koja hrani duh i tijelo“, kaže organizatorica.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Županijska smotra folklora u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

Dvadeseta županijska smotra koreografiranog folklora u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije i Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice održana je u subotu (29. rujna) i nedjelju (30. rujna) u Dvorani Gorica u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici. U subotu se FA ”Turopolje” Velika Gorica predstavilo s dvije izvedbe: ‘Pjesme i plesovi Šišljavića’ (Karlovačko Pokuplje) i ‘Pjesme i plesovi Vukomeričkih gorica’. Nastupili su još HKUD ”Petar Zrinski” Vrbovec s izvedbom ‘Moslavino, kraju na tri vode’ (Moslavina) te KUD ”Oštrc” (Rude, Samobor) s izvedbom ‘Slavonska žetva’ (okolica Đakova).

U nedjelju je program bio bogatiji, jer nastupilo je sedam KUD-ova koji su imali 12 izvedbi: KUD ”Preporod” Dugo Selo (‘Lepo nas je pogledat sa strane’ i ‘Podravski venci’), Ogranak Seljačke sloge Buševec (‘Pozvale su dekle dečke’ i ‘Šokačka kola Sonte’), KUD ”Januševec”, Prigorje Brdovečko (Kaži mi, kaži od čega su gajde’ i ‘Lipa naša, lipa stara’), KUD ”Bratinečko srce” Bratina (Lepo moje Bratinečko polje’ i ‘Pjevaj mala’), KUD ”Sveta Jana” Gorica Svetojanska (Čuj, Bunjevče, vesel glas’ i ‘Plesovi Jaskanskog kraja’), KUD ”Kloštar” Kloštar Ivanić (‘Pjesme i plesovi Međimurja’) i KUD ”Mičevec” Mičevec (‘Turopoljska podgutnica’).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno