Poveži se s nama

Kultura

Mjesec hrvatske knjige: U Gradsku knjižnicu dolaze dvoje nagrađivanih autora

Ivica Prtenjača gost je u ponedjeljak, a Maša Kolanović u utorak

Objavljeno

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Velika Gorica će na početku tjedna ugostiti dva autora. Prvi na redu je razgovor s Ivicom Prtenjačom u ponedjeljak u 19 sati u središnjem odjelu za odrasle. Ivica Prtenjača autor je kojeg jednako vole i kritika i čitateljska publika. Njegov roman “Brdo” postigao je velik uspjeh nakon što je osvojio V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, a slično su prošli i “Tiho rušenje” te “Plivač”. Iako je u zadnje vrijeme prepoznatljiv po svojim proznim djelima, i poezija je ambijent u kojem se autor osjeća jednako dobro, bilo da ju stvara ili promovira. Od svojih prvih zbirki pjesama među književnim znalcima poznatiji je kao Yves, a šira ga publika prepoznaje kao osebujnog promotora lijepe književnosti bilo na susretima uživo, bilo putem emisije “Metafora” Hrvatskog radija. Valja se prisjetiti i njegove knjige “Kod Yvesa: 12 priča i 84 recepta iz Prtenjačine književne kuhinje” u kojoj književnost spaja s – kulinarstvom.

Dan kasnije, u utorak u 19 sati, na isto mjesto dolazi književnica Maša Kolanović, jedna od najosebujnijih proznih književnih autorica suvremene hrvatske književnosti, a njezina kvaliteta ove je godine prepoznata i izvan granica Hrvatske. Osim što je njezina zbirka priča “Poštovani kukci i druge jezive priče” nagrađena državnom nagradom Vladimir Nazor za područje književnosti, u jeku korona krize dodijeljena joj je i Nagrada Europske unije za književnost (European Prize for Literature – EUPL) koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Prije “Poštovanih kukaca” objavila je još tri knjige fikcije: ”Pijavice za usamljene”, ”Sloboština Barbie” i ”Jamerika: trip”.

Kultura

Kraljevstvo Moje (za početnike) dolazi nasmijati Goričane

Glume Janko Rakoš, Sven Šestak, Enes Vejzović

Objavljeno

on

Predstava Ludens teatra i Teatra EXIT “Kraljevstvo Moje (za početnike)” 2. prosinca u 20 sati gostuje u dvorani Gorica. Predstava je nastala po tekstu Davida Javerbauma ‘Čin Božji’ koji je praizveden na Broadwayu 2015. godine. Originalno je postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski podsjećajući ponajviše na formu stand-upa, postavljajući Boga u središte kao potpuno senzibilno i nesavršeno biće.

– Kraljevstvo Moje podsjetit će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije. Da ne spominjemo znanost. Dinosauri. Ma daj molim te – stoji u najavi predstave.

Prodaja ulaznica započela je u srijedu, a cijena je 50 kuna.

Nastavi čitati

Kultura

Pučko odgodilo svoj slavljenički koncert “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”

Koncert je Učilište pripremilo povodom 60. godišnjice rada

Objavljeno

on

Slavljenički koncert Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica “Zajedno smo rasli, grade, ja i ti…”, koji se trebao održati u četvrtak, 26. studenog, zbog novih epidemioloških mjera odgađa se do daljnjeg.
– Nadamo se da ćemo se što prije okupiti na planiranom glazbenom druženju, podsjetniku na najvažnije događaje u razvoju grada i našeg Učilišta te glazbenom vremeplovu hitova uz koje su mnoge generacije odrastale, pjevale, plesale… – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Nastavi čitati

Kultura

Kroz izložbu plakata prisjetite se najboljih hrvatskih filmova

Od 26. do 29. studenog

Objavljeno

on

Povodom obilježavanja 60. obljetnice rada, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica je pripremilo izložbu filmskih plakata “Plakatima kroz povijest hrvatskog filma”. U izložbenom prostoru Učilišta građani je mogu pogledati od 26. do 29. studenog, a organiziraju je Kino Gorica, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv.

Odabirom reprinta plakata iz građe Hrvatskog državnog arhiva – Kinoteka, na izložbi će svoje mjesto pronaći najbolji hrvatski filmovi prošlog stoljeća. Svi su oni imali i svoju brojnu publiku u kino dvorani Učilišta.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno