Poveži se s nama

Kultura

Mjesec hrvatske knjige pod motom ‘Čitam sto na sat!’ i u Velikoj Gorici

Objavljeno

Nacionalnoj manifestaciji Mjesec hrvatske knjige i ove će se godine pridružiti Gradska knjižnica Velika Gorica. Manifestacija službeno započinje 15. listopada, a tijekom mjesec dana, sve do 15. studenoga, velikogorička će književna publika i svi ljubitelji čitanja moći uživati u susretima, radionicama, javnim čitanjima i kvizovima za sve uzraste.

 

“Ovogodišnji moto manifestacije je ‘Čitam sto na sat!’, a putem raznolikih književnih događanja naše ćemo sugrađane podsjetiti na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Čitati više i kvalitetnije ne znači samo puku zabavu ili odvraćanje od stvarnosti, nego znači vježbati različite načine suočavanja sa stvarnim svjetonazorskim, moralnim, političkim, emocionalnim ili društvenim problemima i pitanjima. Drugim riječima – čitati znači učiti se životu”, kažu iz goričke knjižnice.

 

Dječji odjel gradske knjižnice VG 23.02.16 (3)

 

Događanje koje otvara Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica književno je putovanje kroz vrijeme u doba Williama Shakespearea i Miguela Cervantesa, čija se 400. godišnjica smrti obilježava ove godine. Ova književna večer održat će se u ponedjeljak, 17. listopada uz multimedijalno druženje s djelima ovih dvaju velikana svjetske književnosti uz glazbeno-scenski performans na autentičnim instrumentima koji će dočarati kulturu elizabetinske engleske i barokne Španjolske.

 

Od sredine listopada u izlozima Područne knjižnice Galženica bit će postavljena izložba o 130 godina djelovanja Gradske knjižnice Velika Gorica putem koje će građani moći naučiti sve o povijesti knjižnice i tako se pripremiti za sudjelovanje u nagradnom kvizu čija će se završnica, uz dodjelu nagrada, održati 11. studenoga. Književno druženje s velikogoričkom književnicom Nadom Mihoković Kumrić obogatit će događanja u Područnoj knjižnici Galženica, a 21. listopada srednjoškolci imaju priliku sudjelovati u čitateljskom maratonu ‘Čitam sto na sat’.

 

Dječji odjel i ove godine je pripremio čitanja djeci u prostorima pedijatrijske čekaonice velikogoričkog Doma zdravlja, upoznavanje s knjižnicom i knjigama za najmlađe, prvašići se tijekom Mjeseca hrvatske knjige tradicionalno mogu besplatno učlaniti u knjižnicu i dobiti Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu u kojoj mogu sakupljati žigove za svaku pročitanu knjigu i na kraju osvojiti lijepe nagrade. Djecu će razveseliti i susret s velikogoričkom književnicom Jasminkom Tihi Stepanić, koja će nakon niza uspješnih romana za mlade predstaviti svoju prvu slikovnicu ‘Priča o ribaru i zlatnoj ribici’.

 

Kultura

FOTO Četvrti Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo

Objavljeno

on

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Kulturno umjetničko društvo Šćitarjevo organiziralo je jučer u sportskoj dvorani Osnovne škole Šćitarjevo 4. Dječje susrete povodom Martinja. Nastupilo je sedam KUD-ova sa svojim dječjim sekcijama ovim redoslijedom: KUD Šćitarjevo, KUD Dučec (Mraclin), KUD Čiče (Novo Čiče), KUD Stari Grad Lukavec (djeca 3-7 godina i 8-15 godina), KUD Nova Zora (Donja Lomnica), KUD Gradići (Gradići), Ogranak Seljačke sloge (Buševec) te KUD Šćitarjevo – tamburaška sekcija.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Djeca su svojim nastupima (nekima od njih to su bili prvi javni nastupi) oduševili brojnu publiku i bila su nagrađivana velikim pljeskom. Društva su predvodili njihovi čelni ljudi, kojima su na kraju priredbe uručene spomen zahvalnice. Sudionike i veliki broj posjetitelja u ime Grada Velike Gorice pozdravio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec. Kroz program je vodila Maja Trupčević.

10.11.2019. Šćitarjevo. 4. Dječji susreti KUD-a Šćitarjevo povodom Martinja. Foto: David Jolić / cityportal.hr

Veliki posao oko organizacije uradila je Branka Tretinjak, predsjednica KUD-a Šćitarjevo, a pomagale su joj mlade članice Društva. Za odličnu organizaciju zaslužan je i ravnatelj OŠ Šćitarjevo Mario Ivić, koji je u ovakvim manifestacijama uvijek velika pomoć glavnom organizatoru.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Gorica je za ples… U dva dana zaplesat će 450 izvođača iz cijele države

Hrvatski kulturni sabor doveo je u Veliku Goricu jubilarne 30. Susrete hrvatskih plesnih ansambala, dvodnevni program ponuđen je Velikogoričanima, za koje kažu da su prava plesna publika…

Objavljeno

on

Petu godinu zaredom naš je grad domaćin Hrvatskom saboru kulture, koji je ove godine u Veliku Goricu doveo Susrete hrvatskih plesnim ansambala. Ovo su, inače, jubilarni 30. susreti, a u dva dana se u Dvorani Gorica predstavilo 450 izvođača iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije. Ideja je da plesačice, plesači i skupine predstave svoj rad tijekom protekle godine, i to kroz koreografije koje su odabrane natječajem u Hrvatskom saboru kulture.

I nije slučajno Velika Gorica domaćin jednog ovako velikog okupljanja. Naime, iz iz HSK-a ističu kako naš grad prepoznaje plesne projekte već cijeli niz godina, kako postoji plesna publika u Gorici, ali i kako je baš ovdje dom mega uspješnog Megablasta, plesnog kluba koji se i primio organizacije svega ovoga, zajedno s goričkim POU-om.

– Velika Gorica je grad folklora, pjesme, plesa, jednako kao što je i grad djece, mladih, vatrogastva i sporta. Značajna sredstva ulažemo u djecu i mlade, a posebno u kulturu i kulturne običaje naše zajednice – rekao je na otvorenju zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Uz plesni spektakl, koji se nastavlja u nedjelju u 18.30 u Dvorani Gorica, na katu POU-a postavljena je i prigodna izložba umjetničkih plesnim fotografija ansambla iz Požege, povom proslave 20 godina djelovanja.

Nastavi čitati

Kultura

Predstava koja govori koliko je teško biti muškarac… U seksualnom smislu

Velikogorička kazališna publika u petak od 20 sati imat će priliku uživati u “(Dis)funkciji glave”, predstavi koja je veliki hit u Makedoniji, a u njezinoj hrvatskoj verziji nastupaju poznata imena domaćega glumišta

Objavljeno

on

Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić glumačka je postava koja će se u petak, 15. studenog, predstaviti goričkoj kazališnoj publici. Nazive predstave je “(Dis)funkcija glave”, a autor je istaknuti makedonski komediograf Bratislav Dimitrov, koji na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca.

– Muškarcima je sve teže nositi breme patrijarhalnog presinga. Sve je veća disproporcija između onoga što muškarci arhetipski jesu i onoga što moraju glumiti da bi postali ovovremeni stereotip. Živimo u hiperseksualiziranoj, takozvanoj zapadnoj kulturi, u kojoj više nema intime i u kojoj je vođenje ljubavi prestalo biti duhovna aktivnost. Stvari volimo, a ljude koristimo. Žene su objekti, a muškarci uživatelji tih objekata – kaže redatelj predstave Ivan Leo Lemo.

I predstavi se prate posjete trojice mškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama i pokušajima da pronađu rješenje za njih. U najavi se ističe kako je ova komedija “woodyallenovska”, budući da opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca.

Predstava će se igrati u petak u 20 sati u Dvorani Gorica, riječ je o hitu makedonskog kazališta, pa ne treba sumnjati da će i gorička publika uživati u onome što će zvučna glumačka postava ponuditi.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno