Poveži se s nama

Kultura

Mjesec hrvatske knjige pod motom ‘Čitam sto na sat!’ i u Velikoj Gorici

Objavljeno

Nacionalnoj manifestaciji Mjesec hrvatske knjige i ove će se godine pridružiti Gradska knjižnica Velika Gorica. Manifestacija službeno započinje 15. listopada, a tijekom mjesec dana, sve do 15. studenoga, velikogorička će književna publika i svi ljubitelji čitanja moći uživati u susretima, radionicama, javnim čitanjima i kvizovima za sve uzraste.

 

“Ovogodišnji moto manifestacije je ‘Čitam sto na sat!’, a putem raznolikih književnih događanja naše ćemo sugrađane podsjetiti na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Čitati više i kvalitetnije ne znači samo puku zabavu ili odvraćanje od stvarnosti, nego znači vježbati različite načine suočavanja sa stvarnim svjetonazorskim, moralnim, političkim, emocionalnim ili društvenim problemima i pitanjima. Drugim riječima – čitati znači učiti se životu”, kažu iz goričke knjižnice.

 

Dječji odjel gradske knjižnice VG 23.02.16 (3)

 

Događanje koje otvara Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica književno je putovanje kroz vrijeme u doba Williama Shakespearea i Miguela Cervantesa, čija se 400. godišnjica smrti obilježava ove godine. Ova književna večer održat će se u ponedjeljak, 17. listopada uz multimedijalno druženje s djelima ovih dvaju velikana svjetske književnosti uz glazbeno-scenski performans na autentičnim instrumentima koji će dočarati kulturu elizabetinske engleske i barokne Španjolske.

 

Od sredine listopada u izlozima Područne knjižnice Galženica bit će postavljena izložba o 130 godina djelovanja Gradske knjižnice Velika Gorica putem koje će građani moći naučiti sve o povijesti knjižnice i tako se pripremiti za sudjelovanje u nagradnom kvizu čija će se završnica, uz dodjelu nagrada, održati 11. studenoga. Književno druženje s velikogoričkom književnicom Nadom Mihoković Kumrić obogatit će događanja u Područnoj knjižnici Galženica, a 21. listopada srednjoškolci imaju priliku sudjelovati u čitateljskom maratonu ‘Čitam sto na sat’.

 

Dječji odjel i ove godine je pripremio čitanja djeci u prostorima pedijatrijske čekaonice velikogoričkog Doma zdravlja, upoznavanje s knjižnicom i knjigama za najmlađe, prvašići se tijekom Mjeseca hrvatske knjige tradicionalno mogu besplatno učlaniti u knjižnicu i dobiti Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu u kojoj mogu sakupljati žigove za svaku pročitanu knjigu i na kraju osvojiti lijepe nagrade. Djecu će razveseliti i susret s velikogoričkom književnicom Jasminkom Tihi Stepanić, koja će nakon niza uspješnih romana za mlade predstaviti svoju prvu slikovnicu ‘Priča o ribaru i zlatnoj ribici’.

 

Kultura

FOTO Kiša premjestila koncert Simply Brassa iz parka u dvoranu

Objavljeno

on

03.06.2020. Velika Gorica. Koncert Kvinteta Simply Brass u Dvorani Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kvintet Simply Brass na 14.Velikogoričkom brass festivalu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta održao je večeras koncert u Dvorani Galženica, a ne u Parku dr. Franje Tuđmana. Razlog promjene lokacije bila je kiša.

Koncert je najavio Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj Velikogoričkog brass festivala, a kvintet je u svom četvrtom nastupu u Velikoj Gorici opravdao svoju visoku reputaciju koju uživa u glazbenim krugovima i kod štovatelja njihove glazbe.

03.06.2020. Velika Gorica. Koncert Kvinteta Simply Brass u Dvorani Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kvintet čine: Tomica Rukljić, Nikola Zver, Rudolf Homen, Alan Bošnjak i Željko Kertez. Ansambl djeluje od 2005. godine, održao je niz zapaženih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov repertoar sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja te obrada za brass ansambl iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, jazz skladbi, filmske glazbe i popularnih melodija.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Za Goričane večeras svira Simply Brass

Kvintet je bio na više međunarodnih turneja i gostovanja, a jedan od ponajboljih suvremenih skladatelja, Eric Ewazen, za njih je napisao skladbu Balkanika

Objavljeno

on

Goričane večeras u Parku dr. Franje Tuđmana očekuje drugi koncert 14. Velikogoričkog Brass festivala. Na pozornicu će se u 20.30 sati popeti stalni gosti festivala – kvintet Simply Brass. Kvintet djeluje od 2006. godine i otad je održao niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske i inozemstva. Program ansambla vrlo je raznovrstan. Sastoji se od izvornih djela suvremenih skladatelja i prerada za brass ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma te tradicionalnih crnačkih duhovnih pjesama, jazz-skladbi i popularnih melodija.

Među najvažnije nastupe Kvinteta ubrajaju se koncerti ostvareni u listopadu 2011. godine na Juilliard School of Music u New Yorku gdje je ansambl predstavio hrvatsku glazbu pisanu za brass kvintet te praizveo skladbu Balkanika poznatog američkog skladatelja Erica Ewazena, skladanu za Simply brass kvintet i njemu posvećenu.

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Predstavljena knjiga ”Povijest plemenite općine turopoljske”

Objavljeno

on

02.06.2020. Velika Gorica, Lukavec. Predstavljena knjiga ”Povijest plemenite općine turopoljske”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Knjiga ”Povijest plemenite općine turopoljske” autora Ivana pl. Rožića u izdanju Biblioteke ”Albatros” i nakladi Plemenite općine Turopoljske predstavljena je večeras u prostoru Starog grada Lukavec. Sudjelovali su Juraj pl. Odrčić, župan POT-a, Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Miljenko Muršić, voditelj izdavačke djelatnosti i autor Ivan pl. Rožić.

02.06.2020. Velika Gorica, Lukavec. Predstavljena knjiga ”Povijest plemenite općine turopoljske”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Dokumentiranih gotovo osam stoljeća zapisa o životu i stalnoj borbi Turopoljaca za svoje mjesto pod suncem nepresušno je vrelo povijesnih spoznaja kako o Turopolju tako i životu na hrvatskom tlu od 13. stoljeća nadalje. Kako bi nam te spoznaje razjasnio, a pritom i prikazao važnost Plemenite općine turopoljske za naš kraj i Hrvatsku, na istraživački pohod uputio se Ivan pl. Rožić, predsjednik POT-a.

02.06.2020. Velika Gorica, Lukavec. Predstavljena knjiga ”Povijest plemenite općine turopoljske”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Knjiga “Povijest Plemenite općine turopoljske”, autora Ivana pl. Rožića, djelo je nakon čijeg će čitanja svaki Turopoljac i građanin Velike Gorice biti ponosan na svoj kraj i njegove ljude, njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, na stoljeća borbi za tadašnji i današnji bolji život na ovim prostorima. Obveza je naša ne dopustiti zaboravu ta dostignuća proizašla iz zajedništva i rada turopoljskog čovjeka.”

02.06.2020. Velika Gorica, Lukavec. Predstavljena knjiga ”Povijest plemenite općine turopoljske”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ivan Rožić rođen je u Buševcu 1942. godine. Maturirao je na IV. Gimnaziji u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je germanistiku i anglistiku. Na Diplomatskoj akademiji položio je ispit za diplomatskog savjetnika. Radio je kraće vrijeme kao nastavnik engleskog jezika u školi u Vukovini te kao prevoditelj u Službi mirovinskog osiguranja u Zagrebu. Od 1992. do umirovljenja 2007. godine bio je u nekoliko hrvatskih diplomatskih predstavništava (Bonn, Beč, Bern, Los Angeles i Stuttgart). Autor je djela s različitih područja.

02.06.2020. Velika Gorica, Lukavec. Predstavljena knjiga ”Povijest plemenite općine turopoljske”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prigodni umjetnički program izvela je Tamburaška sekcija Ogranka Seljačke sloge Buševec. Moderatorica promocije bila je Mirjana Marković. Knjiga se mogla na promociji kupiti po promo cijeni od 150 kuna. Autor Rožić je strpljivo potpisao sve kupljene primjerke.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno