Poveži se s nama

Kultura

Misnik Zvonimir Kurečić vodit će misu na kajkavskom jeziku

Objavljeno

Plemenita opčina turopoljska poziva na “Kajkavsku mešu vu Dubrancu”, Sveta misu na kajkavskom jeziku je u subotu u 18 sati, u župnoj crkvi Majke Božje Snježne u Dubrancu.

Po starim običajima slavne Zagrebačke nadbiskupije na starom hrvatskom kajkavskom jeziku misu je pripremio te će ju voditi misnik dr. Zvonimir Kurečić, a zbornim napjevima uljepšati će ju Gradski zbor Franje pl. Lučić pod vodstvom Dubravke Veliki.

– Očuvanje turopoljske tradicije i kulture temeljna je zadaća Plemenite opčine turopoljske, a očuvanje našeg kajkavskog jezika zasigurno pripada u tu kategoriju. Upravo stoga nam je veliko zadovoljstvo da ćemo nakon toliko vremena u našem Vrhovlju moći nazočiti misi na kajkavskom jeziku, na koju vas otvorena srca pozivamo – poručuju iz Plemenite opčine turopoljske.

Prije mise, u 17 sati, Vid Balog održat će predavanje o kajkavskim molitvenicima kroz stoljeća, dok će Mario Jembrih govoriti o međunarodnom priznanju kajkavskog jezika. 

 

 

Kultura

Noć muzeja otkriva nam kako se Velika Gorica mijenjala kroz godine

Cijeli dan ulaz u Muzej bit će besplatan.

Objavljeno

on

Muzej Turopolja ovogodišnju Noć muzeja imat će u znatno skromnijim uvjetima nego proteklih godina, a program ćete u petak 29.siječnja moći pogledati od 18-21 sat.

-Posjetitelji će moći razgledati naš stalni postav uz pridržavanje epidemioloških mjera. Imat ćemo i digitalnu izložbu pod nazivom “Jučer, danas, sutra” koju će se moći pogledati putem društvenih mreža ili na info pultu koji je postavljen ispred Muzeja Turopolja.- najavila je kustosica Josipa Matijašić.

Spomenuta izložba daje pregled promjene centra grada Velike Gorice u razdoblju od 50-ih do 80-ih godina, te njome iz Muzeja žele prikazati kako se mijenjaju vizure mjesta i krajolika u kojemu živimo.

– Imat ćemo i interaktivno vodstvo Ane Katulić kroz turu “Ulicama moga grada”, tako da će posjetitelji moći poslušati i priču, te tako doznati ono što možda nisu znali o našem gradu.-kaže Matijašić.

U stalnom postavu Muzeja su četiri zbirke (etnografska, kulturno-povijesna, arheološka i likovna) koje se također mogu pogledati.

Ulaz u Muzej će cijeli dan biti besplatan.

Nastavi čitati

Kultura

Uz Grgu Čvarka učinimo svijet ljepšim mjestom

U sklopu programa “Nedjeljom u pet” 31. siječnja zabavite se uz Grgu Čvarka.

Objavljeno

on

Tko sve radi naopačke, tko iz praćke gađa mačke, tko preskače preko zida, tko lastina gnijezda skida, tko kokoši za rep vuče, tko se s djecom stalno tuče, spreman da u svađi plane k’o ugarak? Odgovor će uvijek biti: – Grga Čvarak.

I mali, i veliki, nema tko nije čuo za ovaj osebujan lik kojeg je stvorio Ratko Zvrko, a bio je inspiracija i ekipi iz  Scene Gorica da postave istoimenu predstavu.

-U ovoj predstavi pokušat ćemo dati odgovor na desetljetnu zagonetku – zašto je Grga tako podvojen. A odgovor zapravo čuči u svima nama, nitko od nas nije crn ili bijel, samo što je kod našega Grge to posebno izraženo. Postupci i emocije tako pojačani dolaze o izražaja i otvaraju mogućnost za razgovor o njima – kazališni razgovor, a onda, nadamo se, i razgovor unutar obitelji i/ili razreda. Ovom predstavom Scena “Gorica” nastoji novim naraštajima djece usaditi određenu dozu empatije tj. osjećaj za drugoga i osvijestiti ih da, kada nekome prilaze, to čine s najboljim namjerama te da isto očekuju od drugih. Temeljni je cilj kazališnog “Grge Čvarka” optimizmom probuditi ono najbolje u svakome od nas i učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom.- poručuju iz Scene Gorica.

Ako se želite dobro zabaviti, nasmijati i upoznati s avanturama Grge Čvarka, već od sutra krenite po svoje ulaznice jer su mjesta u dvorani zbog epidemioloških mjera ograničena, a samu predstavu pogledajte u Dvorani Gorica za tjedan dana, 31.siječnja s početkom u 17 sati.

U predstavi glume Ana Vilenica, Mateo Videk, Tomislav Krstanović, a režiju potpisuje Ivana Čoh Šverko.

 

 

Nastavi čitati

Kultura

Noć muzeja u Galženici predstavlja skupnu izložbu ”Nova normalnost: prostori svakodnevnice”

Izlažu Tisja Kljaković Braić, Hana Tintor, Luka Vucić, Darije Petković, Boris Ščitar i Milan Šabić

Objavljeno

on

”Nova normalnost: prostori svakodnevnice” skupna je izložba šest domaćih autora koja prikazuje šest serija radova na temu pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život. Izložba će biti postavljana u Galeriji Galženica u sklopu Noći muzeja, u petak, 29. siječnja, od 18 sati.

Izlagači su ilustratori/ce Tisja Kljaković Braić (Oni u koroni), Hana Tintor (Prve stvari) i Luka Vucić (Usamljeni divovi) te fotografi Darije Petković (Otpusno pismo), Boris Ščitar (Potres na Baniji) i Milan Šabić (Okviri). Autorica i kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Antonia Vodanović. Izložba se može razgledati do 19. ožujka.

– U mnogočemu 2020. godina poprimila je distopijski karakter kakav nismo mogli (ni željeli) zamisliti, osim u filmovima i knjigama distopijske fikcije. Medije su preplavile postapokaliptične slike razrušenih gradova i naselja, uništenih kuća, praznih ulica i trgova, vijesti o brojnim prekinutim životima svedene na hladne statističke izvještaje i brojke, stoga su radovi autora zastupljenih na izložbi na svojevrstan način (auto)refleksija ovih zbivanja – kazala je kustosica Vodanović.

Fotoesej Darija Petkovića naziva ”Otpusno pismo” svojevrsni je bolnički dnevnik. Petković autobiografski bilježi svoj boravak na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”, boreći se za vlastiti život s COVID-19 infekcijom i utjecajem bolesti na pluća. Prozori i balkoni, kao ”međuprostori” između sigurnosti unutarnjeg prostora doma i nesigurnosti vanjskog svijeta, temeljna su okosnica i odrednica dokumentarne fotografske serije ”Okviri” Milana Šabića. Serija fotografija Borisa Ščitara ”Potres na Baniji” je dokumentarno-reportažni prikaz utjecaja razornih potresa u prosincu 2020. na ljudske živote, materijalnu imovinu, emocionalna i psihološka stanja ljudi, ali i podsjetnik na važnost zajedništva i solidarnosti. Na snažni potres koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka, za vrijeme lockdowna i provođenja prvih epidemioloških mjera u Hrvatskoj, referiraju se ilustracije Luke Vucića naziva ”Usamljeni divovi”, nastale kombiniranjem fotografskih prikaza praznih zagrebačkih ulica i drugih javnih prostora te crteža. Serija ilustracija Hane Tintor naziva ”Prve stvari” vizualizacija je malih i velikih radosti koje su njeni pratitelji na društvenim mrežama poželjeli učiniti nakon prvog lockdowna, a čije je odgovore ilustrirala. Splitska ilustratorica Tisja Kljaković Braić na izložbi se predstavlja serijom karikatura naziva ”Oni u koroni”. ”Oni” kroz humor brode nedaće te ukazuju na važnost optimizma, veselja i zajedništva.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno