Poveži se s nama

Moja županija

Ministar Božinović ispred POU-a obišao zbor Stožera civilne zaštite

Ministar Božinović obišao je postrojeni tehnički zbor Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, postrojilo se 150 pripadnika s 20 vozila, koji su zapravo predstavljali sve one koji su dali svoj doprinos borbi s epidemijom

Objavljeno

Policija na sve strane, tu su i vatrogasna vozila, kola hitne pomoć, gužva je… Već na prvi pogled bilo je jasno da se u utorak poslijepodne ispred goričkog Kina, odnosno POU-a, događa nešto važno. Uostalom, bili su tu načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pa župan Stjepan Kožić, predsjednik županijske Skupštine Mato Čičak, gradonačelnik Dražen Barišić sa svojim zamjenicima, Krešimirom Ačkarom i prvim čovjekom gradskog Stožera Ervinom Kolarcem…

A svi oni okupili su se, istaknuto je više puta, kako bi zahvalili ljudima koji su operativno odrađivali posao na terenu tijekom krize koja je sve više iza nas. Ministar Božinović obišao je postrojeni tehnički zbor Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, postrojilo se 150 pripadnika s 20 vozila, koji su zapravo predstavljali sve one koji su dali svoj doprinos borbi s epidemijom.

– Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas nakon duge bitke koja, nažalost, još nije završila. Globalna pandemija je tu. Epidemija još traje, ali mi smo pokazali da se sa svim izazovima te vrste itekako znamo nositi. Ovo proljeće pokazalo je svu nužnost sustava civilne zaštite, zajedničkog djelovanja svih službi; od zdravstvene struke, Hitne medicinske službe, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, pa sve do hrvatske policiju i vatrogasaca. Sve su to sastavnice sustava koji se pokazao možda i najučinkovitijim, ne samo na ovim prostorima, nego i puno šire, jer Nacionalni stožer samo je vrh sustava u kojem je više od 500 lokalnih i regionalnih stožera koji su preuzeli odgovornost u krizi izazvanoj koronavirusom. Vaš Stožer bio je stvarno impresivan, što govore i rezultati. Možete i možemo biti ponosni na sve ono što smo uradili i što ste uradili – poručio je Božinović.

U ime grada domaćina skupa, okupljenima se obratio gradonačelnik Dražen Barišić.

– Suočili smo se svi zajedno, posebice nositelji javne vlasti, s nečim nepoznatim i opasnim, nemajući pritom nikakva stečena iskustva ni jasne obrasce ponašanja u takvim situacijama. Sve smo to, počevši od Nacionalnog, preko Županijskog pa do Gradskog stožera civilne zaštite, rješavali u hodu, prilagođavajući postojeće uhodane situacije i koordinirajući njihovu djelatnost. Koliko smo svi zajedno bili uspješni u tome dovoljno govore podaci komparirani s drugim državama svijeta, koji pokazuju da smo taj veliki ispit položili usudio bih se reći s odličnim uspjehom – kazao je Barišić.

Ispred Županije svoj je ponos istaknuo župan Stjepan Kožić.

– Jučer je bilo točno godinu dana otkad sam stajao s ministrom Božinovićem ispred postrojenih snaga Civilne zaštite u Zaprešiću, nakon dobro odrađene pokazno-terenske vježbe. Iza nas su tri mjeseca puna izazova, nepredviđenih situacija i čitavog niza zadaća koje su pred vas stavljene gotovo iz sata u sat. To nije bila vježba, to je bila naša surova realnost, ali vi ste ponovno pokazali svoju srčanost, plemenitost, stručnost i ono najvažnije, da su stanovnici Zagrebačke županije u dobrim i sigurnim rukama – poručio je župan Kožić.

Moja županija

Dva nova slučaja koronavirusa u Gorici

Tri novooboljela u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata još su tri osobe zaražene koronavirusom. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Dva su nova slučaja s područja Velike Gorice, a jedan iz Svete Nedelje. Po dvije izliječene osobe broje ispostave Doma zdravlja Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko, a preminula je osoba s područja Ivanić-Grada.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također,izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručuje Stožer civilne Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebačka županija: Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom

Na javni pozivpristiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija kreće s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čije su prijave obrađene i odobrene, a čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Na javni poziv koji je bio otvoren do 6. srpnja stiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Potpore su odobrene u iznosima od 3.000 do 24.000 kuna po subjektu, a novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna.

Inače, Zagrebačka županija spomenuti javni poziv za kojeg je osigurala 13 milijuna kuna raspisala je 4. lipnja, a njime je omogućena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mikro subjektima malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) s područja Zagrebačke županije, koji imaju najmanje 1 jednog aposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

Bespovratne potpore se dodjeljuju za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji dva nova slučaja koronavirusa

Tri osobe su izliječene

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata registrirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, a tri osobe su izliječene. Po jedan novi slučaj bilježe područja Svete Nedelje te Samobora, dok je jedna izliječena osoba s područja Vrbovca te dvije sa zaprešićkog područja. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 55 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 166 osoba, a 9 ih je preminulo.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno