Poveži se s nama

Vijesti

Mičevec u nedjelju u znaku turopoljske tradicije i dijalekta

Vladimir Štarkelj: ‘Želja nam je sačuvati naš turopoljski dijalekt, koji je sve manje u svakodnevnoj upotrebi’

Objavljeno

Svi ljubitelji turopoljske tradicije i jezika doći će na svoje u nedjelju. U Hrvatskom domu u Mičevcu održat će se tradicionalna manifestacija Turopolska večer. Izvođenjem tradicionalnih napjeva predstavit će se KUD-ovi Stari grad Lukavec, Ščitarjevo i Mičevec. Uz glazbeni repertoar na turopoljskom dijalektu, posjetitelji će iz predavanja Filipa Škiljana moći doznati i povijesne činjenice o Mičevcu, koji se kao i Vukovina, nalazio u posjedu velikaške obitelji Alapić.

Oni koji vole narodnu predaju zasigurno će uživati u predavanju Nikole Pejaka, sakupljača usmene predaje. Priče o coprnicama, vilama, kugama i ostalim mitskim bićima iz vatre, mraka i vode nisu nepoznanica u Turopolju. Usmenom predajom neke su se uspjele zadržati do danas, a neke će zauvijek ostati nepoznate.

– Želja nam je sačuvati naš turopoljski dijalekt, koji je sve manje u svakodnevnoj upotrebi. Ljudi pa i ja sam sve više govore hrvatskim književnim jezikom i rijetkost je čuti naš domaći govor. Upravo izvođenjem tradicionalnih pjesama želimo ga sačuvati od zaborava – rekao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

Manifestacija počinje u 19 sati.

Vijesti

FOTO Sajmište se vraća u normalu, opet nudi sve

Objavljeno

on

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prošlog petka (15. svibnja) kada je sajmište bilo ponovo otvoreno ublažavanjem epidemioloških mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, prometnica od Fabijačićeve do Reciklažnog dvorišta bila je prijepodne ispunjena vozilima, kako parkiranim tako i onima u pokretu.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas (22. svibnja) spomenuta je prometnica u nekim trenucima bila totalno zakrčena, vozila su bila parkirana na sve strane, slobodnog mjesta ni za lijek. To je bio znak da su se na sajmište vratili prodavači odjeće i obuće, tehničke robe i svega onoga što karakterizira sliku sajmišta svakog petka. Kada tome dodate kupce i znatiželjnike, onda stječete dojam da sve vrije kao u košnici.

22.05.2020. Velika Gorica. Sajmište se vraća u normalu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Istina, ima još slobodnog prostora za štandove, ali nema sumnje, sajmište se vraća u normalu i opet nudi sve. Ipak, još uvijek dominira velika ponuda flanci povrća i cvijeća te velike količine voća i povrća.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Zagrebačka županija već 24. dan bez novooboljelih od COVID-19

Velika Gorica i susjedne općine i dalje nastavljaju pozitivan niz

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestili su kako na području županije nema novooboljelih od bolesti COVID-19. Dobar niz nastavlja se 24 dan zaredom, ali niti danas nema novih ozdravljenja.

Do sada je ozdravilo 116 osoba, a četiri su preminule.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Bernardić u Velikoj Gorici

Čelnik SDP-a posjetio goričku tržnicu i obavio kupnju

Objavljeno

on

Predsjednik Socijaldemokratske partije Davor Bernardić u posjetu je Velikoj Gorici. Jutros se družio s Goričankama i Goričanima, a usput je obavio i kupovinu na goričkoj tržnici.

– Stiglo je vrijeme za promjene i novi početak – poručio je Bernardić iz Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno