Poveži se s nama

Vijesti

Meteoalarm upozorava na opasno vrijeme, evo kako se zaštititi

Objavljeno

Meteoalarm je za sutra izdao narančasto upozorenje. Opasno vrijeme zbog iznimno visoke temperature prevladavat će u većem dijelu Hrvatske, a tako i na području Velike Gorice i Turopolja. Od opasnosti je izuzeto jedino područje Istre, Rijeke i Gospića. Meteorolozi napominju kako se temperature noću neće spuštati ispod 21 Celzijev stupanj.

 

foto: Meteoalarm

foto: Meteoalarm

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da će petak i subota biti u znaku velike opasnosti od toplinskog vala.

 

Stručnjaci ističu kako visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru.

 
Ovo su važne preporuke kako se zaštititi:
 

  • Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti;
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd.
  • Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.
  • Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline.
  • Pijte redovito i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo.
  • Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Crna kronika

Pijan prosio ispred trgovine. Nakon što je došla policija izvadio spolovilo i počeo mokriti po parkiralištu

Prošnjom je zaradio 78,20 kuna

Objavljeno

on

Mjesec dana zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje dobio je Mladen U. (38) koji je 14. siječnja ispred velikogoričkog Kauflanda napravio popriličan kaos. Prema optužnici, Mladen U. je s 1,66 promila alkohola u organizmu prosio ispred trgovine. Na papiru koji je držao pisao je kako treba hranu za bebe, a od građana je uspio prikupiti 78,20 kuna. No, kada su pred Kaufland stigli policajci, Mladen U. je pred njima i ostalim građanima izvadio spolovilo te krenuo morkiti po ogradi. Tako je zaradio prijavu za prosjačenje, ali i vrijeđanje moralnih osjećaja građana, piše Jutarnji. Novac koji je 38-godišnjak dobio od građana za hrau za bebe bit će mu oduzet i uplaćen u državni proračun, a troškove prekršajnog postupka, po odluci Prekršajnog suda u Ivanić-Gradu, platit će građani.

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Dvije ulice u Velikoj Buni dobit će novi asfalt

Objavljeno

on

Djelatnici VG Komunalca rade na asfaltiranju dviju ulica u naselju Velika Buna. Dva sloja novog asfalta u dužini 250 metara i tri metra širine tako će dobiti Ulica Tudina, dok će kolnik Ulice Franje Grđana rekronstruirati u dužini od 150 metara, potvrdili su nam iz VG Komunalca.

Foto: Krešimir Ačkar/Facebook.com

Osim toga, VG Komunalac trenutno radi i na izgradnji prometnice S2 u Vukovinskom polju te nogostupu u Rakarju.

Nastavi čitati

Moja županija

Za projekt zaštite okoliša i do 40 tisuća kuna

Prioritet imaju edukativni projekti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te projekti koji promoviraju životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada

Objavljeno

on

Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 350 tisuća kuna za programe i projekte udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je 5.000 kuna, a najveći iznos 40 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do 26. ožujka.

Prioritet imaju edukativni projekti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te projekti koji promoviraju životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada. Također, prednost će imati projekti koji uključuju škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj, projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

 

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno