Poveži se s nama

HOTNEWS

Mališani obilježili “Dan ružičastih majica”

Objavljeno

Dječji vrtić Velika Gorica, objekt u Pucekovićevoj, jučer je obilježio Dan ružičastih majica – Dan nenasilja među djecom. Statistike pokazuju kako je vršnjačko nasilje svakodnevno prisutno, čak i među djecom vrtićke dobi. Na ovaj način žele skrenuti pažnju na ovaj problem i ukazati da se ono događa ovdje i sada, te na koji način ga prevenirati. Tako su jučer predstavljena dva projekta koje su pripremale dvije vrtićke skupine.

Dan ružičastih majica 27.02 (16)

Krećući od spoznaje da su djeca s posebnim potrebama često sklona nasilničkom ponašanju ili trpe takvo ponašanje, početkom pedagoške godine u predškolskoj odgojnoj skupini zaživio je projekt „Mozaik nenasilja“. Cilj projekta je preveniranje socijalno neprihvatljivih oblika ponašanja, te suzbijanje isključenosti dječaka s Downovim sindromom i poštivanje ravnopravnosti.“ – objasnila je odgojiteljica, a ujedno i voditeljica projekta “Mozaik nenasilja” Vanja Dereh.

Dan ružičastih majica 27.02 (4)

U sklopu ovog projekta proveli su nekoliko aktivnosti, kao što su „To sam ja, ne postoje takva dva“, „Znam što hoću, mogu“, „Moji novi prijatelji“, igre za konstruktivno i nenasilno rješavanje sukoba, igre za razvoj prosocijalnog ponašanja. U posjet su im stigli i  štićenici Centra za odgoj i obrazovanje.

Osim ovog, predstavljen je i projekt “Što više znam bolje mogu mijenjati svijet“. Ciljevi ovog projekta su mogućnost sudjelovanja u donošenju odluka, učenje demokracije te življenje te iste demokracije.

Kako bi djeca razumjela pojmove kao što su demokracija, status građana, izbori i prava koja donose određen odgovornosti i obaveze. Surađivali smo s užom i širom lokalnom zajednicom, a sam poticaj na izbor i provođenje projekta je zapravo izniman interes djece u skupini za te pojmove, a posebice nakon sudjelovanja malog vijećnika na sjednici Dječjeg gradskog vijeća grada Velike Gorice.“ – rekla je Mirjana Božić, jedna od voditeljica projekta te odgojiteljica u Dječjem vrtiću Velika Gorica. Osim nje, u pripremi i realizaciji projekta sudjelovala je i odgojiteljica Željka Herlić. Božić smatra kako se na taj način kod djece razvija socijalna i građanska kompetencija, stječe se građanska kultura te razvija inicijativnost i poduzetnost.

Dan ružičastih majica 27.02 (7)

Tako su jučer održani izbori za predsjednika skupine, a mališani su svoju ulogu doista ozbiljno shvatili. U vrtiću je bilo pravo biračko mjesto, mali birači imali su svoje osobne iskaznice koje su trebali predočiti izbornom povjerenstvu kako bi mogli pristupiti glasovanju, imali su posebno mjesto za glasovanje, te naravno pravu, pravcatu glasačku kutiju. Između četvero kandidata Une, Lili, Cvite i Nikole, s uvjerljivo najvećim brojem glasova, njih trinaest, pobijedio je Nikola koji je uzbuđen nakon izbora poručio da se trebaju poštivati dječja prava i da će prijateljima riješiti njihove probleme.

Kako bi bili sigurni da je sve po slovu zakona, u ponedjeljak idu po službenu potvrdu. „Uspjeli smo ostvariti suradnju s Državnim izbornim povjerenstvom u koji idemo u ponedjeljak i mi zaista svoje prave i realne rezultate izbora donijeli njima, i tu glasačku kutiju i predstavili bi našeg predsjednika, a onda bi čuli njihov povrat da li smo mi to dobro uradili.“  – dodala je Mirjana Božić.

 

galerija fotografija:

 

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno