Poveži se s nama

CityLIGHTS

Magnetska privlačnost Proštenja u Šćitarjevu

Objavljeno

Proštenje Predragocjena krv Isusova (uvijek u prvoj nedjelji u mjesecu srpnju) ima vrlo dugu tradiciju u župi Šćitarjevo, tako da stariji i mladi ne propuštaju prigodu da svojom nazočnošću budu dio jedinstvene manifestacije. To uvijek iznova potvrđuju brojni posjetitelji, popunjavajući mjesta u velikom šatoru i lokalnim kafićima te šetajući na potezu od crkve do škole. Uostalom, to je skup žitelja iz trinaest sela župe Šćitarjevo. Ovogodišnje Proštenje (nedjelja, 03.srpnja) bilo je vrlo posjećeno, iako se prostor u šatoru i oko njega počeo vidno popunjavati tek iza 19 sati.

Proštenje, Šćitarjevo (2)

Vanjska obilježja manifestacije tipična su za sajam, mnoštvo igračaka je veliki magnet za malu djecu i roditelji svako malo daju kune za kupovinu nove igračke. Bake i dede su u nedoumici kada unuk želi laserski pištolj, razumiju što je oružje, ali šta je s tim laserom? Na ulici ste mogli kupiti bižuteriju, medenjake, sokove, balone svih mogućih oblika i fabrikata, jedino su posjetitelji morali dobro pripaziti da ih ne ‘očešu’ automobili koji su pravili svoju promenadu između djece i roditelja.

Proštenje, Šćitarjevo (7)

Za hitro posluživanje gostiju u šatoru skrbili su se mladi članovi DVD-a Šćitarjevo, stariji članovi su bili iza šanka, točili pivo, posluživali pića iz hladnjaka te pazili da sve teče kao podmazano. Za sjajan muzički ugođaj i odlično raspoloženje gostiju zaslužni su bili članovi sastava ‘Noćni život’. Ugodna večer i dobro društvo bili su dodatnim razlogom da se fešta protegne duboko u noć.

 

Galerija fotografija

CityLIGHTS

FOTO Katolički vjernici procesijom gradskim ulicama proslavili blagdan Tijelova

Objavljeno

on

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas je blagdan Tijelova (puni naziv: Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove), blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa. Katolička Crkva ovim blagdanom slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U Velikoj Gorici slavljenje Tijelova započelo je svetom misom u 18:30 sati kod Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, gdje su svećenici prije polaska procesije pričestili mnoge vjernike. U procesiji središtem grada vjernici su pjevali i molili, prigodnu glazbu izvodio je Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procesija se zaustavila kod Kapele sv. Lovre i onda se uputila prema Crkvi Sv. Petra i Pavla, posljednjoj postaji Tijelovske procesije, gdje je nakon dvaipol sata i završena.

11.06.2020. Velika Gorica. Blagdan Tijelova – Procesija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Poznat datum održavanja Noći borilačkih sportova

Borilački klubovi prezentirat će svoje vještine u ringu na Trgu Stjepana Radića

Objavljeno

on

Iako je pandemija koronavirusa ozbiljno zaprijetila, Noć borilačkih sportova ipak će se održati i ove godine. Tradicionalna je to sportska manifestacija na kojoj se kroz borbe i demonstracije u ringu predstavljaju velikogorički borilački klubovi. Datum je 26. lipnja, program počinje u 20 sati na Trgu Stjepana Radića, a detaljan program bit će poznat idućeg tjedna, kazao je predsjednik organizacijskog odbora Noći borilačkih sportova Ervin Kolarec .

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Protiv nasilja! Nastupa stand-up duo Saša Turković i Goran Vugrinec

Objavljeno

on

Rotaract club Velika Gorica u nedjelju, 14. lipnja, organizira veliku humanitarnu akciju StandUP #AgainstViolence. Kako bi prikupili sredstva za renovaciju sigurne kuće, utočišta za žrtve obiteljskog nasilja, Rotaractovci u gorički Club 100 dovode komičarski duo koji čine Saša Turković i Goran Vugrinec. Početak je u 19.30 sati.

– Tandem koji funkcionira savršeno k’o švicarski sat donosi punih 90 minuta najjačih fora i smijeha na bacanje. Njihove fore ovoga puta neće biti s ciljem da samo nasmiju publiku, nego da budu i dio jedne velike priče, koja je započela 14. prosinca 2019., a to je ovogodišnja akcija Rotaract kluba Velika Gorica:”Stop nasilju nad ženama” – kažu iz Rotaracta.

Cijena ulaznica u pretprodaji je 40, a na dan eventa 50 kuna. Sredstva prikupljena prodajom ulaznica iskoristit će se za obnovu unutarnje stolarije te poboljšanje uvjeta u kojima borave štićenici sigurne kuće na tajnoj lokaciji u Zagrebačkoj županiji.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno