Poveži se s nama

HOTNEWS

Lukavec postaje dom vila, čarobnjaka i mitskih bića, a sve će ih okupiti Perunfest

Na Perunfestu će kroz dva dana biti brojni interaktivni programi, radionice, performansi i koncerti

Objavljeno

Festival zaboravljenih priča i narodnih legendi ‘Perunfest‘ dovest će za vikend, 27. i 28. svibnja, u Stari grad Lukavec mistična bića i ispuniti šumu oko dvorca čarolijom.

“Nudimo vam da sanjate otvorenih očiju, maštate, upoznate vile, čarobnjake, mitska bića, bića iz vatre, mraka i vode. Tamo gdje čarolija ne prestaje već traje kao iskra koja gori u svakome od nas. I bit će to putovanje za pamćenje. A kada se jednom probudite, možete živjeti u bilo kojem svijetu, jer je čarolija zauvijek zaključana u vama”, kaže Margareta Biškupić Čurla, ravnateljica Muzeja Turopolja koji organizira prvi ovakav festival u Lukavcu.

Bogat dvodnevni program počinje u subotu u 16 sati, nastavlja se u nedjelju u 16 sati, a posjetitelji će moći vidjeti izložbu kostima i strašila, vještice, vile, utvare ili izraditi slamnate skulpture Peruna, slavenskog boga gromovnika, vladara neba i oluje, svjetlosti i vatre te svijeta živih. Osim toga moći će sudjelovati u Perunovoj vještičjoj školi.

Još jedan zanimljiv dio programa bit će sudjelovanje u LARP priči koju donosi Terrible Creations. Radi se, naime, o tome da posjetitelji postaju sudionici priče, uživljavaju se u ulogu lika kojega su odabrali, a kroz priču ih vodi mašta.

“Izuzetno smo sretni zbog ovog festivala jer znamo da će privući velik broj posjetitelja. Posbeno nam je drago da na svemu s nama surađuje umjetnički direktor Zdenko Bašić, koji je na ovom području alfa i omega u ovom trenutku”, dodala je Biškupić Čurla.

 

 

Crna kronika

Uhvaćeni u prekršaju

Izvukli se samo s pisanim upozorenjem

Objavljeno

on

Proteklog petka policija je uhvatila sedam pješaka pri prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Prekršitelji su ovaj put imali sreće i izvukli su se samo uz pisana upozorenja.

Akcija je provedena kako bi se kod pješaka  osvijestila važnost poštivanja prometnih propisa jer su oni najugroženija skupina u prometu.

Nastavi čitati

Crna kronika

Vozio s 1,86 promila u krvi pa prespavao u policijskoj postaji

Policija ga zaustavila na ulazu u Turopolje

Objavljeno

on

Tijekom proteklog vikenda policija je pojačano nadzirala alkohol i brzinu,  a tijekom akcije zabilježeno je 26 prometnih prekršaja. Najveća koncentracija alkohola u krvi izmjerena je 62-godišnjem muškarcu, zaustavljenom u subotu na D-30.

– Muškarcu starom 62 godine utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 1,86 g/kg. Zaustavljen je na Državnoj cesti D-30, između mjesta Vukovina i Buševec, kod skretanja za mjesto Turopolje. Ova PP na mjestu događaja izdala mu je Prekršajni nalog, oduzeta mu je vozačka dozvola na 12 sati, smješten u posebnu prostoriju ove PP do otrežnjenja – poručili su iz PP Velika Gorica.

Policija je napisala i šest kazni zbog prebrze vožnje, dvije za upravljanje neregistriranim vozilom i jednu za nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje.

Nastavi čitati

Crna kronika

Razbijena kriminalna grupa maloljetnika iz Velike Gorice i Novog Zagreba

Uspješan tjedan za goričku policiju

Objavljeno

on

Tijekom ovog tjedna gorička policija uspješno je riješila tri slučaja. U suradnji s kolegama iz Zagreba, proveli su kriminalističko istraživanje nad grupom maloljetnika s područja Zagreba i Velike Gorice. Tom prilikom mladićima je dokazano da su počinili više kaznenih djela, među kojim i jednu drsku krađu i krađu bicikla na području Velike Gorice. Protiv njih je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

Jučer je provedeno kriminalističko istraživanje vezano uz slučaj provale u obiteljsku kuću, koji se dogodio prošle godine. Policija je utvrdila da su to kazneno djelo počinile 28-godišnjakinja i 15-godišnjakinja iz Velike Gorice. Uhićene su i predane zatvorskom nadzorniku, a protiv njih je podneseno posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno