Poveži se s nama

Kultura

Los Caballerosi otvaraju 14. Velikogorički Brass festival

Prijatelji festivala kvintet Simply Brass nastupaju 3. lipnja, a priču zatvaraju plesni ritmovi Filosofia Salsa

Objavljeno

Mariachi bend Los Caballeros koncertom će u ponedjeljak, 1. lipnja, otvoriti 14. Velikogorički Brass festival. Kako su već bili gosti ovoga festivala, poznati su velikogoričkoj publici, a vjerojatno će se mnogi ponovno htjeti prisjetiti veselih ritmova koji će uskoro odzvanjati Parkom dr. Franje Tuđmana. Koncert počinje u 20.30 sati, a u slučaju lošeg vremena seli se u dvoranu Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

Osim Los Caballerosa, na ovogodišnjem izdanju festivala limenih puhača će nastupiti i kvintet Simply Brass te Filosofia Salsa. Drugi koncert zakazan je za 3. lipnja, a festival će 5. lipnja zatvoriti mladi međunarodni autorski latino bend Filosofia Salsa. Svi koncerti su na otvorenom, na Tuđmancu, i počinju u 20.30 sati.

Kultura

 FOTO: HUMT-ova i IFMS-ova jesenska natjecanja mažoretkinja

Objavljeno

on

Autor

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Plesni klub Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svi sportovi, posebice dvoranski, u dvije pandemijske godine pretrpjeli su (i trpe još uvijek) velike štete, kako natjecateljski tako i kadrovski. Od ožujka 2019. za mažoret sport je nastala totalna zabrana ne samo natjecanja nego i trenažnog procesa. Otkazivana su svjetska i europska prvenstva, nacionalna natjecanja i tradicionalne manifestacije mažoretkinja.

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Marta Pavelkova i Vlado Palac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Najveće promjene dešavale su se u klubovima, mijenjala su se kompletna klupska vodstva, broj sportašica se smanjivao, u nekim klubovima došlo je do drastičnog smanjenja članstva. Ublažavanje epidemioloških mjera protiv zarazne bolesti Covid-19 sredinom ove godine konačno je omogućio i mažoret asocijacima da opet krenu s organizacijom natjecanja.

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Mažoretkinje Dubrovčan. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT – Croatian Majorette Teams Association) uspješno je organiziralo 8. državno prvenstvo HUMT-a (Novigrad-Cittanova, 26.-27.06.2021.) te tada najavilo jesenska natjecanja. Prvo od njih je ”Pokal Vodica 2021” koji će u organizaciji Vodiških mažoretkinja biti održano ovog vikenda u Vodicama (18. do 19. 09.2021.).

15.09.2021. Velika Gorica. Natjecanja mažžoretkinja u organizaciji HUMT-a i IFMS-a. Vodiške mažoretkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik HUMT-a Vlado Palac najavio je i Svjetsko prvenstvo u Češkoj krajem listopada ove godine, kao i 6. Kup Mediterana u Viškovu (sredinom studenog 2021.). Dopredsjednica i generalna tajnica International Federation Majorettes Sport (IFMS-a) Marta Pavelkova, koja je bila gost na Državnom prvenstvu u Novigradu, potvrdila je da će Svjetsko prvenstvo mažoretkinja u Pragu biti otvoreno natjecanjem za Svjetski kup mažoretkinja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Matičin četvrtak donosi predstavljanje časopisa “LUČ”

Glavna tema je 40. Obljetnica priručne gramatike hrvatskoga književnog jezika.

Objavljeno

on

Na 257.Matičinu četvrtku 16.rujna 2021.godine časopis Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici “LUČ” br.8 predstavit će Ana Plehinger, predsjednica Ogranka i prof.dr.sc. Bernardina Petrović, glavna urednica časopisa.

-Naš Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici ima svake godine raznoliku izdavačku djelatnost, ali smo postali prepoznatljivi po časopisu LUČ, koji izlazi jednom godišnje.Na ovom Matičinom četvrtku predstavit ćemo vam LUČ br.8 iz 2020.godine, u kojem smo za glavnu temu uzeli 40. Obljetnicu priručne gramatike hrvatskoga književnog jezika – kažu iz Ogranka, te ističu da je zamjetno brzo zaboravljanje, kako u stručnim krugovima, tako i u javnosti općenito – tko su oni koji su u olovnim vremenima našli snage i hrabrosti obraniti naš jezik.

257. Matičin četvrtak poslušajte OVDJE.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ovog vikenda u Turoplje stižu vile, coprnice, čarobnjaci, Ministarstvo magije…

Sve će se održavati na lokaciji kurije Modić Bedeković u Donjoj Lomnici.

Objavljeno

on

Pred nama je još jedan Perunfest, festival zaboravljenih priča i narodnih predaja koji u Turopolje dovodi vile, coprnice, čarobnjake, magične moći, legende i bajke te brojne živopisne likove koji će vas nakratko povesti u neko drugo vrijeme i drugi prostor.

Ove godine Perunfest se održava na lokaciji kurije Modić Bedeković u Donjoj Lomnici, za vikend 18. i 19. rujna, a čekaju vas brojni zanimljivi i zabavni sadržaji za veliku i malu djecu.

Bit će tu pričaonice priča i bajki, starih legendi, interaktivne igre i štandovi, proricanja i magije, stiže ekipa Ministarstva magije i likovi iz Harry Pottera, a organizatori najavljuju i kreativne radionice, domaće specijalitete, dobru zabavu i dobru glazbu.

Detalje i program pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno