Poveži se s nama

Moja županija

Ljekarne Zagrebačke županije u preventivnom projektu “Mi smo uz vas”

Objavljeno

Ljekarne Zagrebačke županije, kroz projekt “Mi smo uz vas” do kraja ove godine obilježiti će ukupno osam svjetskih dana zdravlja u svojih 17 poslovnica diljem Zagrebačke županije. Na predstavljanju programa i obilježavanju Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, u Ljekarni u Donjoj Zelini bili su i zamjenica župana Nadica Žužak i sam župan Stjepan Kožić.

“Preventivni i inovativni programi koje osmisle djelatnici naših Ljekarni, pokazuju da dobro rade i da na taj način skrbe o zdravlju svih žitelja Zagrebačke županije. Uz distribuciju lijekova, kroz određene preventivne aktivnosti koje provode žele poboljšati zdravlje i na vrijeme upozoriti nekoga da se treba pripremiti za određeno liječenje, istaknuo je župan Kožić.

U sklopu projekta, a u tjednu samog dana zdravlja koji se obilježava, poslovnice Ljekarni će biti posebno označene, organizirat će se ankete i savjetovanja stanovnika, a bit će osigurani i promotivni popusti za pripravke koji mogu pomoći u prevenciji i smanjenju simptoma određenih bolesti i stanja.

21.09.2017. – Donja Zelina – Ljekarne Zagrebacke zupanije do kraja godine obiljezavaju 8 svjetskih dana – cityportal.hr/foto:Petra Rozic

Do 2050.godine broj oboljeli će se utrostručiti

Alzheimerova bolest, epidemija je 21.stoljeća. Smatra se da će se broj oboljelih do 2050. godine utrostručit. Riječ je o bolesti zbog koje dolazi do pogoršanja svih funkcija mozga. Dolazi do neprepoznavanja obitelji, stvari, nemogućnosti orijentacije u prostoru, osobe se povlače u sebe te se zaboravlja puno stvari. Upravo sve te stavke, koje se pripisuju demenciji, vrlo često ostaju neprepoznate 5 do 6 godina, a kada se napokon prepoznaju i počnu tretirati, na žalost je prekrasno.

“Želimo osvijestiti građane da se uvijek mogu obratiti ljekarnicima, ističe magistra Olgica Velkovski Škopić, te poručuje kako mogu doći u bilo koju od Ljekarni na području županije i riješiti osnovne testove, a sve s ciljem ranog otkrivanja prvih simptoma bolesti.

Nakon obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 29.rujna u Ljekarnama Zagrebačke županije obilježiti će Svjetski dan srca, zatim 5.listopada Dan ružičaste vrpce, 12.listopada Svjetski dan borbe protiv artritisa, 20.listopada Svjetski dan osteoporoze, 29. listopada Svjetski dan moždanog udara, 14.studenoga Svjetski dan borbe protiv dijabetesa te 15.studenoga Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća.

Moja županija

Umirovljenici u Ivanić-Gradu pripremaju fašničku zabavu

U fašničku povorku uključilo se više od 300 maskiranih sudionika

Objavljeno

on

Udruga umirovljenika i građana “Treća dob” Ivanić-Grad, uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, organizira 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Povorka će krenuti s parkirališta Zelenjak u nedjelju 16. veljače u 15 sati, a proći će Ulicom kralja Tomislava do Malog trga uz tržnicu u centru grada.

Na fašniku će sudjelovati preko 300 maskiranih sudionika iz 17 udruga koji će se predstaviti u tijeku programa uz pjesmu i ples. Nakon predstavljanja održat će se proglašenje najboljih grupnih maski.

– Posebnost ove manifestacije je dolazak udruga iz drugih županija pa će se tako u Ivaniću sastati razni članovi od Siska i Brckovljana do Crikvenice, i Bakra. Veselje, smijeh, zabava i dobro druženje zagarantirani su u Ivanić-Gradu – istaknuli su organizatori.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Moja županija

Energetski obnovljena Osnovna škola Sveta Nedelja

‘Novom’ školom zadovoljni i učenici i učitelji

Objavljeno

on

Za energetsku obnovu zgrade OŠ Sveta Nedelja sredstva od preko 9,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

– Računi za plin već sada su 50 posto niži. Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim – na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić i dodala kako se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

Foto: Zagrebačka županija

– Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50- rekao je Zurovec.

– Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno