Poveži se s nama

Moja županija

Ljekarne Zagrebačke županije u preventivnom projektu “Mi smo uz vas”

Objavljeno

Ljekarne Zagrebačke županije, kroz projekt “Mi smo uz vas” do kraja ove godine obilježiti će ukupno osam svjetskih dana zdravlja u svojih 17 poslovnica diljem Zagrebačke županije. Na predstavljanju programa i obilježavanju Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, u Ljekarni u Donjoj Zelini bili su i zamjenica župana Nadica Žužak i sam župan Stjepan Kožić.

“Preventivni i inovativni programi koje osmisle djelatnici naših Ljekarni, pokazuju da dobro rade i da na taj način skrbe o zdravlju svih žitelja Zagrebačke županije. Uz distribuciju lijekova, kroz određene preventivne aktivnosti koje provode žele poboljšati zdravlje i na vrijeme upozoriti nekoga da se treba pripremiti za određeno liječenje, istaknuo je župan Kožić.

U sklopu projekta, a u tjednu samog dana zdravlja koji se obilježava, poslovnice Ljekarni će biti posebno označene, organizirat će se ankete i savjetovanja stanovnika, a bit će osigurani i promotivni popusti za pripravke koji mogu pomoći u prevenciji i smanjenju simptoma određenih bolesti i stanja.

21.09.2017. – Donja Zelina – Ljekarne Zagrebacke zupanije do kraja godine obiljezavaju 8 svjetskih dana – cityportal.hr/foto:Petra Rozic

Do 2050.godine broj oboljeli će se utrostručiti

Alzheimerova bolest, epidemija je 21.stoljeća. Smatra se da će se broj oboljelih do 2050. godine utrostručit. Riječ je o bolesti zbog koje dolazi do pogoršanja svih funkcija mozga. Dolazi do neprepoznavanja obitelji, stvari, nemogućnosti orijentacije u prostoru, osobe se povlače u sebe te se zaboravlja puno stvari. Upravo sve te stavke, koje se pripisuju demenciji, vrlo često ostaju neprepoznate 5 do 6 godina, a kada se napokon prepoznaju i počnu tretirati, na žalost je prekrasno.

“Želimo osvijestiti građane da se uvijek mogu obratiti ljekarnicima, ističe magistra Olgica Velkovski Škopić, te poručuje kako mogu doći u bilo koju od Ljekarni na području županije i riješiti osnovne testove, a sve s ciljem ranog otkrivanja prvih simptoma bolesti.

Nakon obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 29.rujna u Ljekarnama Zagrebačke županije obilježiti će Svjetski dan srca, zatim 5.listopada Dan ružičaste vrpce, 12.listopada Svjetski dan borbe protiv artritisa, 20.listopada Svjetski dan osteoporoze, 29. listopada Svjetski dan moždanog udara, 14.studenoga Svjetski dan borbe protiv dijabetesa te 15.studenoga Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća.

Moja županija

EU projektom do novih vozila hitne pomoći

Više od tisuću osoba proći će edukaciju o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija.

Objavljeno

on

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je dva nova vozila hitne medicinske pomoći, dva defibrilatora i dva vježbovna defibrilatora koje je omogućio EU projekt prekogranične suradnje „Utrka za život – RACE“. Primopredaja novih vozila i opreme održana je ispred ispostave u Velikoj Gorici. Jedno vozilo ostaje u Velikoj Gorici, dok će drugo s pripadajućom opremom dobiti Ispostava Zaprešić.

– Ja sam izuzetno sretan što se okupljamo oko jednog europskog projekta u kojem sudjeluje vodeći partner Dom zdravlja Mostar, a uz naš Zavod, partner je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasivši kako vrijednost dijela koji pripada Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije iznosi 2.100.000 kuna. – Naš Zavod je u tom iznosu nabavio dva vozila hitne medicine i opremu, a slijedi i edukacija medicinskog i nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija. Time ćemo biti spremniji na kvalitetan odgovor u slučaju većih nesreća. – naglasio je Kožić.

– Liječnik ili educirana osoba koja nije iz medicinske struke a prošla je edukaciju, nekome može spasiti život. Zato ćemo prema ovom projektu obučiti 970 osoba nemedicinske struke, a napredniju obuku proći će 250 zdravstvenih djelatnika. I tada ćemo moći reći da imamo kvalitetnu opremu i kvalitetan tim. – objasnio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Cilj projekta „Utrka za život – RACE“ je uskladiti i povećati dostupnost i kvalitetu usluge hitne medicinske pomoći u prekograničnom području te pružiti zajednički odgovor u slučaju većih nesreća. Njegova vrijednost je 940.443,33 eura od čega su bespovratna sredstva 799.376,78 eura.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO ‘Festival kose’ za ‘Kristalni cvijet’ u Hotelu Westin u prosincu

Objavljeno

on

26.09.2020. Velika Gorica. ”Festival kose” u Hotelu Westin. Foto: Shapeit

Nakon dva uspješna izdanja projekta ‘Festival kose’ tvrtka Shapeit j.d.o.o. iz Zagreba organizirat će i 3. Festival kose u Hotelu Westin (6. prosinca 2020.), pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Prestižna nagrada ‘Kristalni cvijet’ dodjeljuje se za najljepšu adventsku frizuru u šest kategorija: 1. adventska svečana frizura, 2. adventska avangardna, 3. adventska muška frizura, 4. adventska etno frizura, 5. adventski nail art i 6. adventski make up.

26.09.2020. Velika Gorica. ”Festival kose” u Hotelu Westin. Foto: Shapeit

U natjecanje se mogu uključiti i učenice srednjih strukovnih škola, smjer frizeri. Foto galerija pokazuje dio frizerskih uradaka iz 2019. godine s drugog Festivala kose u Hotelu International Zagreb.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Barišić dao ostavku na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a

Županijski odbor će izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije

Objavljeno

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije. Priopćili su to službeno iz HDZ-a u ponedjeljak navečer, javlja Večernji list.

– Podsjećamo kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje, te povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku. Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije – dodali su u priopćenju.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno