Poveži se s nama

Moja županija

Kušali smo autohtone delicije naših starih

Objavljeno

Sjećate li se što su nekada jeli naši stari? Priliku za podsjetit se i vratiti okusima i mirisima nakratko u prošlost imali smo na ovogodišnjem 36.izdanju turističko-kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“. Cijeli grad Vrbovec na tri dana postao je jedna velika pozornica, središte i okupljalište istinskih ljubitelja autohtonih gastronomskih delicija.

 
kaj su jeli (3)

Autohtona jela vrbovečkog kraja, po starinskim receptima, pripremile su članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela. Spomenimo samo kako je manifestacija prerasla u prepoznatljiv turistički proizvod. -Na taj način mladima želimo pokazati kako je prije bilo na ovim prostorima, ali i želimo očuvati tu tradiciju i običaje. Zagrebačka županija izuzetno podržava ovu manifestaciju. – istaknuo je župan Stjepan Kožić koji nam je otkrio i kako je njegovo omiljeno starinsko jelo domaća pera i orehnjača, ali i ostala jela koja su se spravljala u to vrijeme.

 
kaj su jeli (1)

Oduševljen manifestacijom je i Vrbovčanin Dejan. Kaže kako ju ne propušta niti jedne godine. Iz Zagreba u Vrbovec stigao je i Marijan. Sve mu se sviđa jer je domaće, a njegov sin Sven dao je čistu peticu za bakinu juhu s rezancima.  Na štandovima smo zatekli različita domaća  jela od dinstanog zelja u paradajzu s krpicama, rolanu svinjetinu sa špekom, raznih kolača, a i naučili smo kako se radi domaći ajvar.

 
kaj su jeli (4)

Degustacijom mortadele teške 200 kilograma i donacijom koje kune, posjetitelji su mogli pokazati koliko su humanitarni. Prikupljena sredstva otišla su udruzi „Renato-kuhari bez granica“ za pomoć djeci s urođenom srčanom manom. Sve je to dobro trebalo zalijati vinskom kapljicom pa je dio manifestacije posvećen degustaciji vrhunskih vina. Kroz tri dana prošlo je više od 50 tisuća posjetitelja, ukupno je sudjelovalo 2500 učesnika, 15 udruga žena te gosti iz Bosne i Makedonije.

 

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno