Poveži se s nama

Vijesti

‘Kupamo se u mrzlom Čiču! Zašto? Zašto što je super ušutkati vlastiti mozak…’

Svako kupanje je prije svega mentalni izazov, a s obzirom da kupanje u hladnoj vodi uzrokuje navalu endorfina, jedna od instantnih posljedica je super raspoloženje, ponekad čak i euforično, objašnjava Marina Drašković zašto su se ona i suprug odlučili početi kupati u jezeru na tri, četiri stupnja

Objavljeno

Marina Drašković nekad je bila vrhunska sportašica, državna prvakinja u judu, a danas je majka i supruga. Osim oko obitelji, njezin se svijet vrti i oko pomaganja osobama s invaliditetom. Njihovoj integraciji u društvo, i to kroz omiljeni joj sport. Znate već priču o Judo klubu osoba s invaliditetom Fuji, ispričana je i opjevana već toliko puta, znate možda i koliko je Marina truda uložila u sve to, koliko je njezin klub s godinama narastao, koliko rad Fujija hvale na sve strane…

Prije samo koji dan predstavio je Fuji svoj projekt financiran sredstvima iz EU fondova, klub je dobio 1,2 milijuna kuna, Marina je lijepo objasnila na što će se taj novac potrošiti, kako će još više pomoći osobama s invaliditetom, ali ni sama nije bila ni svjesna što je sve čeka u tom procesu… Posla je puno, toliko da čovjeku dođe da, kao recimo u njezinu slučaju, skoči u hladno jezero!

“Pazi što si želiš, moglo bi ti se i ostvariti. Tako sam si ja jako htjela EU fondove, a nisam niti otprilike imala ideju što to u praksi znači. Inače se smatram osobom koja može podnijeti puno posla, ali danas sam imala žešći trenutak slabosti. Da sam mogla vratiti sve pare, vratila bi ih odmah. Onda sam se sjetila da je hladna voda jedino što mi um smiri odmah sada odmah. Jako mi se nije kupalo, došla sam na plažu i uvjeravala sebe da mi to ne treba. Sami sebi smo najveći protivnici. Ušla sam u vodu i oborila svoj rekord sa sedam minuta na deset minuta. I, što se promijenilo? Teoretski ništa. Isti posao koji sam imala ujutro čeka me i sada. Ali moja percepcija je drugačija. Naš stav je taj koji daje sud o tome koliko je nešto zahtjevno ili teško. Ako pomičeš granice u glavi, mijenjaš i vlastitu percepciju. EU fondovi nakon kupanja? Bitch please, nemrete biti toliko rigidni koliko ja mogu biti uporna”, napisala je Marina na svome Facebooku, a uz to je priložila i video kupanja u Čiču, koje je trenutačno na šest stupnjeva!

– Tako je barem bilo u srijedu, kad smo zadnji put mjerili – kaže nam Marina.

Jučer, danas… Dakle, kupanje u mrzlom Čiču nije “izolirani incident”.

– A ne, nikako. Krenuli smo 4. veljače, tad smo izmjerili da je voda na četiri stupnja, a u međuvremenu sam pokušavala ići na kupanje što sam češće mogla. U početku sam stizala četiri do pet puta tjedno, ali u zadnje par tjedana zbog posla ne stižem tako često. No jednom do dvaput tjedno mi je minimum – otkriva Marina.

I, neće to nikoga pretjerano iznenaditi, nije baš da uživa u svemu tome, u kupanju u “ledu”…

– Dugo mi je trebalo da se odlučim na to jer sam ekstra zimogrozna. I još se nisam navikla, svaki put mi je odvratno teško – govori Marina, a iznad glave se stvara sve više upitnika.

Dobro, pa čemu onda sve ovo?!

– E, to će ti bolje objasniti moj muž – kazala je Marina, pa ipak napravila kratak uvod u opsežno objašnjenje.

– Hladnoća je čest sinonim za neugodu. Međutim, ove zime je za nas poprimila potpuno novu dimenziju, jer hladnoća je pola zdravlja! Marko je s kupanjem u jezeru počeo prošlu jesen, a ja sam mu se pridružila u veljači ove godine. Temperatura jezera je tada bila tri, četiri stupnja. S vremenom je sve više ljudi počelo pokazivati zanimanje za ledeno kupanje pa trenutno imamo grupu od gotovo 15 redovnih kupača! – otkrila je Marina, a onda riječ dala i suprugu.

Marko, suprug, inače je glazbenik, svira klavijature u grupi Pravila igre, a na kupanje u hladnom jezeru gleda gotovo filozofski.

– Svakako je jedna od glavnih inspiracija bio čuveni Nizozemac Wim Hof, čovjek koji zbog svojih nevjerojatnih podviga na ekstremnoj hladnoći nosi nadimak ‘Ledeni čovjek’. On već godinama propovijeda i znanstveno utemeljeno dokazuje brojne korisnosti izlaganja hladnoći. Za sve zainteresirane toplo preporučujemo dokumentarni film o njegovoj metodi ‘Inside Superhuman World of the Iceman’, koji je dostupan na Youtubeu – objašnjava Marko pa nastavlja:

– Svako kupanje je prije svega mentalni izazov, a s obzirom da kupanje u hladnoj vodi uzrokuje navalu endorfina, jedna od instantnih posljedica je super raspoloženje, ponekad čak i euforično. S mentalne strane je super promatrati svoj mozak koji ti govori da to ne možeš, a ti ga ušutkaš i nastaviš po svome, pa dokažeš sam sebi da možeš. Da možeš svaki dan pobijediti sebe, promijeniti vlastitu percepciju i pogurati granice mogućeg i nemogućeg.

Cijela priča, tvrdi ovaj neobični bračni par, ima i značajnu zdravstvenu korist.

– Postoje brojni korisni učinci izlaganja hladnoći, od kojih kao najvažnije mogu izdvojiti poboljšanje cirkulacije, smanjenje upalnih procesa na razini cijelog tijela, blagotvorni stimulativni učinak na imunosni sustav te smanjenje anksioznosti. Možda i najvažniji benefit leži u tome što skok u hladnu vodu našim tijelima, otupjelim od pretjerane osjetilne ugode modernog života, pruža snažan podražaj koji nas može vratiti u doticaj sa iskonskom prirodom, sa snagom koju svi nosimo duboko u sebi. Važno je naglasiti da neoprezno i neodgovorno izlaganje prevelikoj hladnoći nosi ozbiljne rizike, prije svega rizik od pothlađenja ili hipotermije, koji mogu završiti i fatalno. Stoga preporučujemo oprez i postepenost u doziranju, naročito za početnike – kazao je Marko.

Eto, objašnjenje je temeljito i opsežno, a poziv da im se priključe svi zainteresirani je otvoren…

– Najbolja je ideja uvesti svakodnevnu rutinu tuširanja najhladnijom vodom koju možete podnijeti i na taj način polako dozvoliti tijelu da se navikne na hladnoću u vrlo kontroliranim uvjetima. S vremenom se onda može pristupiti kupanju u hladnom jezeru, po mogućnosti u društvu onih koji već imaju iskustva s takvom vrstom kupanja – zaključili su Marina i Marko.

Dakle, tko u ovome svemu može pronaći sebe, vrijeme je da se krene. Prvo hladno tuširanje, a onda Čiče. Prije nego se voda ugrije, a i to će se uskoro dogoditi. Na užas društva koje uživa u hladnoći..

Vijesti

Alan Šembera: Projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne…

Upozorio je da, ne samo da građani neće dobiti kanalizaciju, uređene ceste i nogostupe, već gradu prijete tužbe i penali Europske unije

Objavljeno

on

Nezavisni gradski vijećnik i član kluba vijećnika MOST-a u Gradskom vijeću Alan Šembera, poslao je otvoreno pismo dogradonačelniku, koji će preuzeti funkciju vođenja grada u odsustvu gradonačelnika Dražena Barišića, i predsjedniku Gradskog vijeća Nevenu Karasu. U svom obraćanju Šembera je naveo četiri točke koje želi da se što prije provedu. Pod točkom broj jedan je sazivanje hitne redovne ili izvanredne sjednice Gradskog vijeća, a na kojoj će se na dnevni red uvrstiti i izvješće o projektu Aglomeracija Velike Gorice. Nadalje, traži imenovanje osoba koje će nastaviti raditi na tom projektu VG Vodoopskrbe.

– Gradonačelnik je jedini član skupštine VG Vodoopskrbe, direktor VG Vodoopskrbe je bio aktivno uključen u projekt, a glavni koordinator je bila osoba zadužena za pripremu EU projekata. Svi su oni sada izvan funkcije i odsutni na nepoznati rok. U nastaloj situaciji Aglomeracije VG imamo realnu opasnost da zbog kompromitiranja dijela natječaja te hapšenja gotovo svih odgovornih od strane grada Gorice, cijeli započeti projekt sada može stati, i to iz čisto operativnih razloga – nema ga tko administrativno odraditi – objasnio je Šembera i dodao kako otvoreno pismo piše kao gradski vijećnik, ali i zabrinuti građanin koji očekuje značajne rezultate od projekta Aglomeracija VG.

Smatra da se, a naveo je to pod točkom tri, mora odrediti izvođač na natječaju za pročistač otpadnih voda. I, na kraju, Šembera traži formiranje stručnog povjerenstva ili nadzornog odbora koje će odsad pratiti i kontrolirati razvoj ovog projekta.

– Kao što sam nekoliko puta napominjao, projekt Aglomeracija u početnom iznosu od 500 milijuna kuna, te naknadnom revidiranom iznosu od 700 milijuna kuna, od čega 70% bespovratnih sredstava EU, strateški je najvažniji ali tehnički i projektno najzahtjevniji projekt kojeg su naš grad i Turopolje uopće imali. To je pravi poklon EU našem gradu i okolici, koji kvalitetu života stanovnika treba dignuti na puno viši civilizacijski nivo. Isto tako napominjao sam da ovaj projekt nosi i značajan financijski rizik, i to u slučaju ako ga se neće raditi po strogim EU i profesionalnim pravilima. EU kažnjava svaku grešku u projektu strogom penalizacijom, koja može prelaziti i stotinu milijuna kuna. Što bi takvi penali za gradski proračun značili vrlo je jasno – bankrot gradskog proračuna! – ustvrdio je Šembera.

Nadalje, stoji u otvorenom pismu Alana Šembere, ukoliko projekt stane, grad bi se mogao naći u dodatnim problemima jer odabrani izvođači mogu pokrenuti tužbe prema gradu zbog neispunjavanja ugovornih obaveza i naplate ogromnih odšteta.

– Iz svega navedenog jasno je da projekt Aglomeracija VG mora ići dalje, jer ako stane posljedice mogu biti katastrofalne. Dio projekta vezan na pročistač otpadnih voda već i tako kasni, te je velika opasnost za rokove projekta koji moraju biti ispoštovani. Nećemo dobiti kanalizaciju, uređene ceste i nogostupe, već ćemo imati milijunske tužbe izvođača i ogromne penale EU, doći ćemo na crnu listu EU, te nećemo moći dobiti niti eura iz fondova u slijedećem razdoblju. Poštovani, obraćam vam se iz razloga jer su partneri i izvođači šokirani razvojem situacije, a građani zabrinuti za nastavak radova, te se mora reagirati danas i odmah, i to vrlo konkretnim potezima – zaključio je Šembera.

Nastavi čitati

Vijesti

U Gradićima ulovljen 60-godišnjak s 2,16 promila

Na triježnjenju je bilo troje vozača, a dvije osobe policija je uhitila

Objavljeno

on

Čak 30 prometnih prekršaja zabilježila je gorička policija tijekom proteklog vikenda tijekom svojih najavljenih akcija “Alkohol i opojne droge” te “Brzina”. Najveći broj prekršaja odnosio se na vožnju pod utjecajem alkohola, a kaznu je zbog toga dobilo devet vozača. Neslavnu titulu vikend-rekordera na našem je području zaradio 60-godišnjak kojeg je policija zaustavila u subotu oko 21 sat u Ulici kralja Tomislava u Gradićima kod kućnog broja 103. U organizmu je imao 2,16 promila alkohola te mu je policija oduzela vozačku i odvela ga na triježnjenje u policijsku postaju.

– 60-godišnjak nije recidivist i protiv istog je podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu. Osim njega, još su dvije osobe tijekom trajanja akcija smještene u posebnu prostoriju do otriježnjenja, dok su dvije osobe uhićene i prepraćene dežurnom sucu na nadležni sud – kazali su iz policije.

Osim vožnje pod utjecajem alkohola, policija je ispisala i pet kazni zbog prebrze vožnje, jednu kaznu zbog vožnje bez položenog ispita, pet zbog nekorištenja pojasa, četiri zbog nepravilnog korištenja mobitela tijekom vožnje te još šest ostalih prekršaja iz domene prometa.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Pao s četiri metra visine i teško se ozlijedio

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Objavljeno

on

Kako javlja Policijska uprava zagrebačka jučer oko 14 sati u Velikoj Gorici, dok je u poduzeću obavljao poslove na demontaži kontejnera, 64-godišnji zaposlenik je pao s visine od oko 4 metra i teško se ozlijedio.

Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno