Poveži se s nama

CityLIGHTS

Kuhar s balkona: Svi su ludi za jelima s Davorova roštilja

Završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva, trenutno je na doktoratu i, uz stalni posao, predaje na dva fakulteta. No, on je i majstor za roštilj. Na njemu je kuhao sve, od juhe do deserta, a specijalitete koje priprema nećete pronaći u restoranima

Objavljeno

Nemojte začuditi ako tri puta tjedno vidite automobile parkirane pokraj ceste u Ulici Fausta Vrančića. Primijetit ćete u njima kako netko uživa u slasnom burgeru, svinjskim rebarcima, brisketu i mnogim drugim specijalitetima. Svu tu ukusnu hranu pripremio je na svom goričkom balkonu Davor Šušković (36). Da, dobro ste vidjeli. Hranu priprema na balkonu, a ovakvo nešto nećete naći niti u jednom restoranu u blizini. Neka od jela koja Davor radi rasprodana su i tjedan dana ranije, a po njih dolaze i iz Zagreba jer ni u metropoli, čija gastro ponuda u zadnje vrijeme cvjeta, nema restoran koji nudi ono što Davor radi. Sve funkcionira tako da objavi što će koji dan kuhati, ljudi naruče putem njegove internetske stranice, plate i dogovore vrijeme preuzimanja.

– Na balkonu radim većinu toga. Imam dva roštilja. Sva oprema je pomična i računa da se će uvijek biti neka druga lokacija, a identično izgleda kad kuham na svom balkonu i na festivalima. Onaj tko naručuje hranu kod mene uvijek može doći i vidjeti kako se radi. Slobodno uđite i pogledajte – poziva Davor i dodaje kako se pazi na sve, a čak i za druženja s prijateljima hranu priprema u rukavicama.

Foto: Davor Šušković

Kada čujete Davora kako govori o hrani, mislit ćete kako imate posla s kuharom nekog skupog restorana. I, prevarit ćete se. Roštilj Davoru čak nije ni glavni posao. Završio je Fakultet elektoritehnike i računarstva, trenutno radi u tvrtki koja se bavi prodajom slušnih pomagala, završava doktorat te, kao vanjski suradnik, predaje na dva fakulteta – Filozofskom i Edukacijsko-rehabilitacijskom.

– Sve iznenadi da je roštilj zapravo moj hobi. Magistrirao sam elektroakustiku i jako volim taj posao. Nema puno ljudi koji se bave sluhom s tehničke strane i primijetio sam da tu ima jako puno mjesta za napredak, i kod nas i u svijetu – obajsnio je Davor, kojega je na prvu radionicu, onu koja je iz temelja promijenila njegovo poimanje roštilja, prijavila supruga.

– Pričao sam kako bih išao na Weberovu radionicu, ali da nemam s kime jer su svi komentirali ‘kaj ću ja tamo, nema mene kaj netko učiti roštiljati’ – priča Davor i priznaje, da je znao kako će se priča razviti, otišao bi sam bez razmišljanja.

Foto: Davor Šušković

Ovaj strastveni ljubitelj mesa i roštilja toliko se oduševio onime što je tamo naučio da je u samo tri godine postao stručnjak za posebne komade mesa, ugljen, vatru, marinadu, suho zrenje, sporo kuhanje, metode direktnog i indirektnog pečenja…

– Tamo smo pekli pile na limenci piva, pizzu, burgere, rižoto sa škampima, desert s bananama, ribu i steakove – prisjeća se Davor i kaže kako su steakovi bili okidač da na radionicu uopće ode, a onda je krenuo eksperimentirati.

Kupovao je kuharice preko interneta, gledao videe na YouTubeu i učio. Na roštilju je skuhao juhu, ispekao krafne, muffine, kokice, ali i neka jako ekskluzivna jela. Prva prepreka bila je cijena mesa jer u restoranima koji nude odlične odreske, odnosno steakove, cijena im je i 800 kuna. Kilogram takvog sirovog odležanog komada platit ćete oko 500 kuna, a svježe meso s kosti je 50-ak kuna.

– Očito je velika razlika u cijeni i isplati se tu malo uložiti. Sa susjedom sam kupio prvi frižider i on se isplatio već nakon prve runde od 20 kilograma mesa. To je bio običan frižider kojem smo odspojili termostat jer smo trebali temperaturu ispod 4 °C, a najviše je mogao spustiti na 6 °C. Napravili smo USB cirkulciju zraka, stavljali sol zbog vlage i kontrolirali koliko se meso suši. Imali smo par rundi koje su bile jako dobre, ali to nije bilo dugoročno rješenje. Nakon toga smo uložili u ‘dry ager’ u koji stane 100 kilograma mesa, ima kontrolu bakterija, vlažnosti i to je profesionalna oprema. Sad mi stoji u sobi. Da mi žena dopusti, imao bih ga u dnevnoj sobi – našalio se Šušković.

Posebno je i to što komade mesa koje Davor koristi nikada nećete vidjeti u vitrini neke mesnice. Kako bi ih dobio kontaktirao je mesare, objasnio im kako mu trebaju izrezrati meso, koje komade želi i koliko da budu prošarani.

Foto: Davor Šušković

U međuvremenu je Davor otvorio instagram profil davors.quadrillage i vrlo brzo privukao velik broj ljubitelja roštilja.

– Quadrillage je zapravo fancy riječ za tragove grilanja na stakeu, a s druge strane označava i trag ili potpis koji sam ostavljam na onome što pečem – objasnio je.

Nakon toga je osmislio izazov u kojem su mu pratitelji navodili tri namirnice od kojih će napraviti jelo. Iz izazova su proizašla 24 jela. Bilo je tu stvarno neobičnih kombinacija – zec u whiskeyju, janjetina s čokoladom, palačinke sa sirom, plavi krumpir…

Veliki korak dalje za ovu kulinarsku priču je bio Davorov susret s Goranom Vrabecom koji vodi brend Volim ljuto i trgovinu u zagrebačkoj Ilici s craft pivama, umacima i začinima iz cijelog svijeta, ali i onima koje sam radi.

– Upoznali smo se prije dvije godine na rođendanu tog dućana. Pokazao sam mu svoj profil na instagramu, a on je nakon dvije minute predložio da nešto zajedno radimo – kaže Davor i prisjeća se kako su svega mjesec i pol nakon susreta napravili događaj prema kojemu je i cijela njihova priča dobila ime.

Foto: Davor Šušković

– BBQ Hot Yard smo napravili u Vintageu. Imali smo četiri dosta ekskluzivna jela. Poanta je bila da smo radili hranu po nabavnim cijenama, svako jelo je koštalo 18 kuna, i to nas je zapravo pregazilo jer je došlo milijun ljudi. Naravno da uopće nismo bili spremni na to. Hrane je bilo dovoljno, ali se na nju čekalo i po dva sata – prepričava Davor njihovo ‘vatreno krštenje’ i kaže kako im ipak nitko nije zamjerio, jer su svi bili zadovoljni onime što je ovaj dvojac pripremio.

Nakon toga, događaji na kojima je sudjelovao BBQ Hot Yard samo su se nizali. Bili su na festivalima piva, gastro festivalima, a krenuli su i s privatnim slavljima. Radili su sve, od krstitiki i svadbi do rođendana i dočeka Nove godine. Sa svojom hranom prošli su dobar dio Hrvatske, a počeli su snimati i edukativne gastro videe za You Tube te održavati radionice.

Foto: Davor Šušković

– Sad imamo ekipu s kojom možemo raditi evente za stotinjak ljudi, s osam slijedova jela, cjelodnevne evente. Cijela priča je otišla jako daleko. Nikada nismo dobili više pohvala za burger nego za naš Zmajček. Napravili smo ih 100 komada, a isti tren kada su ga probali ljudi su se vraćali pohvaliti nas. To je ono zbog čega mi to radimo. Znamo da smo dobri u tome, da radimo kvalitetno i stalno si dižemo ljestvicu i želimo biti bolji i uvoditi nove stvari. To nas tjera naprijed, to što su ljudi zadovoljni. I odličan je osjećaj – objasnio je ovaj majstor za roštilj koji se nada kako će uskoro, kada si malo oslobodi raspored, završiti i kulinarsku školu kako bi dobio temeljna znanja.

Za sve više od ovoga, kaže Davor, trebao bi se u potpunosti posvetiti kuhanju, ali se nada da još neko vrijeme neće morati birati između svoje dvije ljubavi – posla koji svakodnevno radi i kuhanja. Planovi su mnogi, a među njima je možda i otvaranje restorana.

–  Možda u nekoj daljoj budućnosti. Mislim da naši ljudi zaslužuju takvo mjesto, a trenutno na našim prostorima nema pravog ‘smoke housea’. Postoje vrhunski steak houseovi, ali ovoga nema i siguran sam da bi to moglo biti izvrsno – kaže Davor, a na pitanje postoji li mogućnost da to bude u Gorici odgovara: “Zašto ne, ja sam tu doma i sviđa mi se.”

A do tada, Davor će svoje specijalitete pripremati na balkonu. Od kraja kolovoza ljudi će ponovno autima dolaziti po njih i parkirati sa strane kako bi ih odmah pojeli. U rujnu kreću i radionice na koje dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, a u Gorici će organizirati i barem jedan event.

CityLIGHTS

FOTO Kestenijada, utrka traktor kosilica i predstavljanje starinskog kolendara u Buševcu

Objavljeno

on

10.10.2020. Buševec. Kestenijada, utrka traktor kosilica i predstavljanje Turopoljskog starinskog kolendara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Udruga Moj Buševec organizirala je danas (subota, 10. rujna 2020.) manifestaciju zanimljivog sadržaja s tri glavna događanja – kestenijada, utrka traktor kosilica i predstavljanje Turopoljskog starinskog kolendara. Službeni početak je bio u 15 sati, sve se to događalo na Trgu seljačke sloge.

10.10.2020. Buševec. Kestenijada, utrka traktor kosilica i predstavljanje Turopoljskog starinskog kolendara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik Udruge Moj Buševec Danijel Rožić potanko je govorio o sedmogodišnjem organiziranju kestenijade, o realizaciji starinskog kalendara s turopoljskim motivima i novitetima vezanim za 2. utrku traktor kosilica ambiciozno nazvanu ”Tur Chaallenge”. Kvalifikacijske vožnje određivale su startna mjesta i utrka je startala u 16 sati. Voženo je 15 krugova ukupne dužine 4.500 metara!

10.10.2020. Buševec. Kestenijada, utrka traktor kosilica i predstavljanje Turopoljskog starinskog kolendara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zagušenja na stazi nije bilo, jer se utrkivalo samo 8 traktorskih ”bolida”. Veći dio utrke na čelu je bio Luka Mravec, najmlađi natjecatelj (tako je govorio moderator Nenad Vlahovac Gedžo), ali je iskusni Ivica Dobrenić u završnici ipak očekivano pobijedio. Treće mjesto osvojio je Mario Hađavir. Još su se natjecali: Ivan Rožić, Jakov Grahovac, Ivica Vrban, Danijel Rožić i Filip Rožić. Tri prvoplasirana nagrađeni su peharima.

10.10.2020. Buševec. Kestenijada, utrka traktor kosilica i predstavljanje Turopoljskog starinskog kolendara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Manifestacija je organizirana uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, mjerenje tjelesne temperature bilo je obvezno za sve sudionike. Odziv posjetitelja solidan.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Udruga pripadnika 153. brigade HV-Velika Gorica obilježila 29. obljetnicu osnutka

Objavljeno

on

03.10.2020. Velika Gorica. Obilježavanje 29. obljetnice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Udruga pripadnika 153. brigade HV-Velika Gorica obilježila je danas (subota, 03. listopada 2020. godine) 29. obljetnicu osnutka brigade cjelodnevnim programom i druženjem, koje je započelo okupljanjem članova Udruge kod prostorija Udruge (Pleška 38). Polaganje vijenaca na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Velike Gorice na platou kod Gradskog groblja uslijedilo je u 09 sati.

03.10.2020. Velika Gorica. Obilježavanje 29. obljetnice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Većina članova Brigade uputila se zatim autobusom prema Velikoj Buni (ostali su krenuli osobnim vozilima), u vojarnu Satnik Josip Zidar, gdje su također položeni vijenci na spomenik poginulim pripadnicima 153. brigade. Središnji program obilježavanja održan je u Spomen parku kod vojarne s početkom u 11 sati.

03.10.2020. Velika Gorica. Obilježavanje 29. obljetnice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema programu obilježavanja u 12 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće u Donjem Hruševcu (Jankeši), 12:30 kratko zadržavanje i obraćanje kod Zemunice Kljuka, 13 sati Most na Kupi, polaganje vijenaca i paljenje svijeća te kratki govor. U 13:30 bilo je predviđeno u Pokupskom (Plaža) prigodno druženje svih sudionika prije povratka u Veliku Goricu (oko 17 sati).

03.10.2020. Velika Gorica. Obilježavanje 29. obljetnice osnutka 153. brigade HV-Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zbog poštivanja epidemioloških mjera ove godine u obilježavanje nisu bili uključeni učenici osnovnih škola, a iz istih razloga ove godine neće biti obilježen Dan branitelja Grada Velike Gorice.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Biciklijada Velika Gorica – Zagreb – Velika Gorica

Objavljeno

on

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Biciklijada od Velike Gorice do Zagreba i natrag (VG – ZG – VG) u organizaciji udruga Ekoregija Velika Gorica, Agencija za tržišno komuniciranje Proglas i Sustav javnih bicikala d.o.o. održana je danas, a početak je bio u 15 sati na platou kod Pučkog otvorenog učilišta.

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred polazak biciklističke karavane prema Zagrebu sudionicima (preko 400) su se obratili predstavnici organizatora i gradonačelnik Dražen Barišić, koji je po prvi put na biciklu sudjelovao u ovoj manifestaciji. Trasa biciklijade bila je kao i prethodnih godina, od Gorice se vozi do Strossmayerovog šetališta u Zagrebu, a iz glavnog grada povratak je bio u 17:30.

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Po povratku u Goricu u Parku dr. Franje Tuđmana od 19 sati odvijao se zabavni program uz sudjelovanje Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica, dječjeg zbora Cvrkutavci, benda Cold Shower i plesne skupine Walde.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno