Povežite se s nama

CityLIGHTS

Kuhar s balkona: Svi su ludi za jelima s Davorova roštilja

Završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva, trenutno je na doktoratu i, uz stalni posao, predaje na dva fakulteta. No, on je i majstor za roštilj. Na njemu je kuhao sve, od juhe do deserta, a specijalitete koje priprema nećete pronaći u restoranima

Objavljeno

na

Nemojte začuditi ako tri puta tjedno vidite automobile parkirane pokraj ceste u Ulici Fausta Vrančića. Primijetit ćete u njima kako netko uživa u slasnom burgeru, svinjskim rebarcima, brisketu i mnogim drugim specijalitetima. Svu tu ukusnu hranu pripremio je na svom goričkom balkonu Davor Šušković (36). Da, dobro ste vidjeli. Hranu priprema na balkonu, a ovakvo nešto nećete naći niti u jednom restoranu u blizini. Neka od jela koja Davor radi rasprodana su i tjedan dana ranije, a po njih dolaze i iz Zagreba jer ni u metropoli, čija gastro ponuda u zadnje vrijeme cvjeta, nema restoran koji nudi ono što Davor radi. Sve funkcionira tako da objavi što će koji dan kuhati, ljudi naruče putem njegove internetske stranice, plate i dogovore vrijeme preuzimanja.

– Na balkonu radim većinu toga. Imam dva roštilja. Sva oprema je pomična i računa da se će uvijek biti neka druga lokacija, a identično izgleda kad kuham na svom balkonu i na festivalima. Onaj tko naručuje hranu kod mene uvijek može doći i vidjeti kako se radi. Slobodno uđite i pogledajte – poziva Davor i dodaje kako se pazi na sve, a čak i za druženja s prijateljima hranu priprema u rukavicama.

Foto: Davor Šušković

Kada čujete Davora kako govori o hrani, mislit ćete kako imate posla s kuharom nekog skupog restorana. I, prevarit ćete se. Roštilj Davoru čak nije ni glavni posao. Završio je Fakultet elektoritehnike i računarstva, trenutno radi u tvrtki koja se bavi prodajom slušnih pomagala, završava doktorat te, kao vanjski suradnik, predaje na dva fakulteta – Filozofskom i Edukacijsko-rehabilitacijskom.

– Sve iznenadi da je roštilj zapravo moj hobi. Magistrirao sam elektroakustiku i jako volim taj posao. Nema puno ljudi koji se bave sluhom s tehničke strane i primijetio sam da tu ima jako puno mjesta za napredak, i kod nas i u svijetu – obajsnio je Davor, kojega je na prvu radionicu, onu koja je iz temelja promijenila njegovo poimanje roštilja, prijavila supruga.

– Pričao sam kako bih išao na Weberovu radionicu, ali da nemam s kime jer su svi komentirali ‘kaj ću ja tamo, nema mene kaj netko učiti roštiljati’ – priča Davor i priznaje, da je znao kako će se priča razviti, otišao bi sam bez razmišljanja.

Foto: Davor Šušković

Ovaj strastveni ljubitelj mesa i roštilja toliko se oduševio onime što je tamo naučio da je u samo tri godine postao stručnjak za posebne komade mesa, ugljen, vatru, marinadu, suho zrenje, sporo kuhanje, metode direktnog i indirektnog pečenja…

– Tamo smo pekli pile na limenci piva, pizzu, burgere, rižoto sa škampima, desert s bananama, ribu i steakove – prisjeća se Davor i kaže kako su steakovi bili okidač da na radionicu uopće ode, a onda je krenuo eksperimentirati.

Kupovao je kuharice preko interneta, gledao videe na YouTubeu i učio. Na roštilju je skuhao juhu, ispekao krafne, muffine, kokice, ali i neka jako ekskluzivna jela. Prva prepreka bila je cijena mesa jer u restoranima koji nude odlične odreske, odnosno steakove, cijena im je i 800 kuna. Kilogram takvog sirovog odležanog komada platit ćete oko 500 kuna, a svježe meso s kosti je 50-ak kuna.

– Očito je velika razlika u cijeni i isplati se tu malo uložiti. Sa susjedom sam kupio prvi frižider i on se isplatio već nakon prve runde od 20 kilograma mesa. To je bio običan frižider kojem smo odspojili termostat jer smo trebali temperaturu ispod 4 °C, a najviše je mogao spustiti na 6 °C. Napravili smo USB cirkulciju zraka, stavljali sol zbog vlage i kontrolirali koliko se meso suši. Imali smo par rundi koje su bile jako dobre, ali to nije bilo dugoročno rješenje. Nakon toga smo uložili u ‘dry ager’ u koji stane 100 kilograma mesa, ima kontrolu bakterija, vlažnosti i to je profesionalna oprema. Sad mi stoji u sobi. Da mi žena dopusti, imao bih ga u dnevnoj sobi – našalio se Šušković.

Posebno je i to što komade mesa koje Davor koristi nikada nećete vidjeti u vitrini neke mesnice. Kako bi ih dobio kontaktirao je mesare, objasnio im kako mu trebaju izrezrati meso, koje komade želi i koliko da budu prošarani.

Foto: Davor Šušković

U međuvremenu je Davor otvorio instagram profil davors.quadrillage i vrlo brzo privukao velik broj ljubitelja roštilja.

– Quadrillage je zapravo fancy riječ za tragove grilanja na stakeu, a s druge strane označava i trag ili potpis koji sam ostavljam na onome što pečem – objasnio je.

Nakon toga je osmislio izazov u kojem su mu pratitelji navodili tri namirnice od kojih će napraviti jelo. Iz izazova su proizašla 24 jela. Bilo je tu stvarno neobičnih kombinacija – zec u whiskeyju, janjetina s čokoladom, palačinke sa sirom, plavi krumpir…

Veliki korak dalje za ovu kulinarsku priču je bio Davorov susret s Goranom Vrabecom koji vodi brend Volim ljuto i trgovinu u zagrebačkoj Ilici s craft pivama, umacima i začinima iz cijelog svijeta, ali i onima koje sam radi.

– Upoznali smo se prije dvije godine na rođendanu tog dućana. Pokazao sam mu svoj profil na instagramu, a on je nakon dvije minute predložio da nešto zajedno radimo – kaže Davor i prisjeća se kako su svega mjesec i pol nakon susreta napravili događaj prema kojemu je i cijela njihova priča dobila ime.

Foto: Davor Šušković

– BBQ Hot Yard smo napravili u Vintageu. Imali smo četiri dosta ekskluzivna jela. Poanta je bila da smo radili hranu po nabavnim cijenama, svako jelo je koštalo 18 kuna, i to nas je zapravo pregazilo jer je došlo milijun ljudi. Naravno da uopće nismo bili spremni na to. Hrane je bilo dovoljno, ali se na nju čekalo i po dva sata – prepričava Davor njihovo ‘vatreno krštenje’ i kaže kako im ipak nitko nije zamjerio, jer su svi bili zadovoljni onime što je ovaj dvojac pripremio.

Nakon toga, događaji na kojima je sudjelovao BBQ Hot Yard samo su se nizali. Bili su na festivalima piva, gastro festivalima, a krenuli su i s privatnim slavljima. Radili su sve, od krstitiki i svadbi do rođendana i dočeka Nove godine. Sa svojom hranom prošli su dobar dio Hrvatske, a počeli su snimati i edukativne gastro videe za You Tube te održavati radionice.

Foto: Davor Šušković

– Sad imamo ekipu s kojom možemo raditi evente za stotinjak ljudi, s osam slijedova jela, cjelodnevne evente. Cijela priča je otišla jako daleko. Nikada nismo dobili više pohvala za burger nego za naš Zmajček. Napravili smo ih 100 komada, a isti tren kada su ga probali ljudi su se vraćali pohvaliti nas. To je ono zbog čega mi to radimo. Znamo da smo dobri u tome, da radimo kvalitetno i stalno si dižemo ljestvicu i želimo biti bolji i uvoditi nove stvari. To nas tjera naprijed, to što su ljudi zadovoljni. I odličan je osjećaj – objasnio je ovaj majstor za roštilj koji se nada kako će uskoro, kada si malo oslobodi raspored, završiti i kulinarsku školu kako bi dobio temeljna znanja.

Za sve više od ovoga, kaže Davor, trebao bi se u potpunosti posvetiti kuhanju, ali se nada da još neko vrijeme neće morati birati između svoje dvije ljubavi – posla koji svakodnevno radi i kuhanja. Planovi su mnogi, a među njima je možda i otvaranje restorana.

–  Možda u nekoj daljoj budućnosti. Mislim da naši ljudi zaslužuju takvo mjesto, a trenutno na našim prostorima nema pravog ‘smoke housea’. Postoje vrhunski steak houseovi, ali ovoga nema i siguran sam da bi to moglo biti izvrsno – kaže Davor, a na pitanje postoji li mogućnost da to bude u Gorici odgovara: “Zašto ne, ja sam tu doma i sviđa mi se.”

A do tada, Davor će svoje specijalitete pripremati na balkonu. Od kraja kolovoza ljudi će ponovno autima dolaziti po njih i parkirati sa strane kako bi ih odmah pojeli. U rujnu kreću i radionice na koje dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, a u Gorici će organizirati i barem jedan event.

CityLIGHTS

Doviđenja zimo, stiglo je toplo proljeće! Evo kakvo nas vrijeme čeka ovog tjedna i na Uskrs

Cvjetna nedjelja donijela nam je iznenađujuću kombinaciju zime i proljeća, no kad doznate kako je ožujak dobio ime, sve će vam biti puno jasnije. Tu zanimljivost, kao i najavu vremenskih prilika sve do Uskrsnog ponedjeljka, otkrio nam je prognostičar City radija, Kristijan Božarov.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vikend za nama donio nam je, kako se čini prema prognozama, konačni oproštaj sa zimom uz jedno pravo, snježno nedjeljno jutro, kojem smo se iznenadili baš kao i naši čitatelji diljem goričkog i zagrebačkog kraja. Jer snježne padaline trebale su se spustiti u tim količinama samo na području Gorskog kotara i Like. Fotografije s motivima proljeća i zime u jednom kadru su nam stizale iz turopoljske ravnice, Vukomeričkih brega, ali i zagrebačkog Sljemena i drugih dijelova metropole.

Foto: Kravarsko /čitatelj, Cityportal.hr

No, ako niste znali, mjesec ožujak je ime dobio po riječima lažujak, lažljivac, luđak, tako da su sad stvari puno jasnije. Tu zanimljivost, kao i preciznu najavu vremenskih prilika sve do Uskrsnog ponedjeljka, otkrio nam je u razgovoru prognostičar City radija, Kristijan Božarov.

– U nedjelju ujutro je po mjerenjima DHMZ-a na Sljemenu bilo 25 centimetara snijega, što i nije čudno, jer još je to kalendarski bilo očekivano, ali ipak ono što jest čudno je da su to najviše snježne oborine ove zime! Već jutros ga je ostalo još samo 8 centimetara, no i to će se ubrzo otopiti – kaže  Božarov.

 

Foto: Zagreb- Sljeme/ Na samu Cvjetnicu snijeg iznenadio Hrvatsku/ čitatelj, Cityportal.hr

Foto: Ovog tjedna vraća nam se pravo, toplo proljeće/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u prvoj polovici tjedna.

Ponedjeljak nam donosi sunčano vrijeme, a dnevna temperatura malo viša nego u nedjelju, oko 17°C. I u utorak ujutro će biti prohladno uz temperaturu blizu nule, ali u većini mjesta ipak ćemo se provući bez mraza. Prijepodne puno sunca, poslijepodne naoblačenje, a do večeri ponegdje i koja kap kiše. Dnevna temperatura bi mogla narasti na 18 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu promjenjivo uz povremeno više oblaka. Moguće je i nešto kiše ili proljetnih pljuskova, osobito popodne i navečer. Vjerojatno ćemo vidjeti i malo sunca u prvom dijelu dana. Ostaje toplo uz lagani jugoistočni vjetar, pa bi i jutarnja i dnevna temperatura trebale biti malo više nego na početku tjedna – rekao nam je Božarov.

I stižemo do svima omiljenog produženog vikenda, koji će mnogima započeti već u četvrtak. Pa evo što kažu sadašnje prognoze.

– Četvrtak izgleda promjenjivo uz sunčana razdoblja tako da bi temperatura bila sasvim ugodna. Ujutro blizu 10, a poslijepodne do 17 Celzijevih stupnjeva. Puhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Krajem dana mjestimice kiša i pljuskovi. Južina se nastavlja i u petak. Pretežno sunčano, suho i toplo vrijeme, ali uz umjeren, povremeno i jak vjetar južnih smjerova. Zato će temperatura još malo narasti, popodne moguće i do 21°C – najavljuje prognostičar City radija.

Foto: Tuđmanac u proljeće/G.Kiš, Cityportal.hr

Uskrsni vikend donosi nam povoljne vremenske prilike, ali ‘idemo i sat unaprijed’, jer već nam stiže i  ljetno računanje vremena.

– I tijekom subote i u nedjelju bi trebalo biti suho i pretežno sunčano. Nastavlja se južina pa će temperatura zraka biti još malo viša. Noćna oko 10, a najviša dnevna između 23 i 26 Celzijevih stupnjeva. Pravo toplo proljetno vrijeme . Slično i na Uskrsni ponedjeljak, ali kako dan odmiče oblaka će biti sve više. Ostaje toplo uz južinu – završno nam je rekao prognostičar Kristijan Božarov.

Dodajmo ovome i kako će tijekom uskršnjih blagdana doći i do trenutka za ljetno računanje vremena. Ove godine ono počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao u 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

 

Foto: Dobrodošlica Uskrsu u V.Gorici – umjetnička skulptura pisanice ispred Muzeja Turopolja/G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Mlada pobjednička repka Turske izabrala gorički Tuđmanac za relaksaciju!

‘Jako nam se sviđa ovdje, puno više nego u Zagrebu!’,rekli su nam uz poruku kako se sigurno vraćaju u naš lijepi grad.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mladi nogometaši Turske, koji su u subotu pobijedili Hrvatsku rezultatom 2:1 u utakmici drugog kola elitne skupine kvalifikacija za odlazak na Euro U-19, odlučili su ovo nedjeljno popodne provesti u nešto opuštenijem ritmu. Nažalost, izabranici Siniše Oreščanina, bivšeg trenera Hajduka i Gorice, nakon pobjede protiv Njemačke ipak nisu uspjeli protiv Turaka.

A pobjednici subotnjeg okršaja u Varaždinu izabrali su upravo gorički središnji gradski park, popularni Tuđmanac, kao idealnu lokaciju za relaksaciju!

– Jučer smo odigrali jaku utakmicu, osigurali smo si tom pobjedom nad hrvatskom mladom reprezentacijom prvo mjesto u skupini i odlazak na Euro U-19, koji se u srpnju igra u Sjevernoj Irskoj. I nakon takve utakmice odlučili smo da danas neće biti treninga, samo opuštanje i zato smo u ovom parku – rekao nam je team manager Mart.

Smješteni su u goričkom hotelu Garden Hill, a pitali smo ih i kako im se sviđa naša Velika Gorica?

Jako nam se sviđa ovdje, puno više nego u Zagrebu! Prometa gotovo i nema, a u blizini hotela imamo sve što nam je potrebno, trgovine, kafići, tržnica, ljekarne, za nas je ovaj grad puno bolji nego Zagreb – kaže team manager mlade turske repke, koja svim Goričanima želi ‘puno zdravlja i sreće!’ uz poruku kako će se sigurno vratiti u naše prekrasni grad.

Naslovnica i fotografije u članku: G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Čitatelji Cityportala sa svih strana šalju fotke snježnog iznenađenja na Cvjetnicu!

Od Gorice do zagrebačkog Sljemena, s naših brega i iz turopoljske ravnice, a javila nam se čak i čitateljica iz Dalmacije! Što kažete na ovo vrijeme koje se u samo 24 sata mijenja iz proljeća u zimu, i tako ukrug?

Objavljeno

na

Objavio/la

Jutrošnje snježno iznenađenje stiglo je na samu Cvjetnicu, a nakon što smo pozvali naše čitatelje da nam šalju fotografije, nismo morali dugo čekati! S čitavog goričkog područja, ali i puno šireg, stigli su nam prizori koji pomalo izazivaju nevjericu, jer ne pamtimo baš ovakve promjene vremena u samo 24 sata iz proljeća u zimu, pa čini se opet u proljeće, barem tako najavljuju prognostičari.

Foto: Hotnja/čitatelj, Cityportal.hr

Foto: Gradići /čitatelj, Cityportal.hr

I doista, vremenska prognoza, koju smo objavili u subotu, najavljivala je veći dotok hladnog zraka i snažnu promjenu vremena, uz moguću susnježicu i snijeg, čak i u nižim predjelima. No, neke veće količine najavljivane su za Gorki kotar, što i nije neočekivano. Fotke koje su nam stigle pokazuju kako je većih snježnih padalina bilo i po našim i zagrebačkim bregima, a nešto slabije se ‘zabijelilo’ i u samoj Gorici. Stigle su nam vijesti čak i s juga Hrvatske!

Ovdje u Dalmaciji sunce i moglo bi biti kiše, ništa od nevremena koje su najavljivali – napisala nam je čitateljica na našoj FB stranici.

Foto: Kravarsko /čitatelj, Cityportal.hr

Čini se kako će ovaj snježni pokrivač biti kratkog trajanja, jer prognoze najavljuju – povratak proljeća!

– Ujutro prestanak oborina, pa će veći dio dana biti suho i djelomično sunčano. Kasno poslijepodne i navečer ponovno ponegdje može biti kratkotrajne kiše ili pljuska. Vjetar slab jugozapadni, a navečer prolazno umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura od 2 do 5°C, a najviša dnevna od 10 do 13°C – kaže prognostičar Kristijan Božarov.

Foto: Zagreb-Mikulići/čitatelj, Cityportal.hr

Foto: Zagreb- Sljeme/  čitatelj, Cityportal.hr

Foto: Zagreb /čitatelj, Cityportal.hr

Foto: Velika Gorica/čitatelj, Cityportal.hr

Foto: Turopolje/čitatelj, Cityportal.hr

Foto: čitatelj /Cityportal.hr

Foto: I mace su iznenađene pogledom kroz prozor, Vukomeričke gorice/čitatelj, Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO ‘Ludi’ ožujak: Snijeg zabijelio i Veliku Goricu!

Ujutro prestanak oborina, pa će veći dio dana biti suho i djelomično sunčano!

Objavljeno

na

Objavio/la

Snažnija promjena vremena zahvatila je noćas i naš grad, stigli su i do nas susnježica i snijeg, pa je  brojne Goričane ipak iznenadio prizor koji su ugledali kroz prozore – snijeg na parkiranim autima, livadama..Nema tu posla za Zimsku službu, ali ako planirate izlaziti svakako preporučamo topliju, zimsku garderobu, jer i temperature zraka su se znatno spustile. Pravo snježno iznenađenje na Cvjetnicu!  No, prognoza najavljuje povratak na uobičajeno proljetno i puno toplije vrijeme.

Ujutro prestanak oborina, pa će veći dio dana biti suho i djelomično sunčano. Kasno poslijepodne i navečer ponovno ponegdje može biti kratkotrajne kiše ili pljuska. Vjetar slab jugozapadni, a navečer prolazno umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura od 2 do 5°C, a najviša dnevna od 10 do 13°C – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Uoči Cvjetnice: Uz maslinove grančice građanima podijeljen i turopoljski drenek!

‘Uoči Uskrsa želimo građanima puno blagoslova i zdravlja i da nas Veliki tjedan ispred nas podsjeti na radost Uskrsa koja nas podsjeća da nijedna muka nije uzaludna’, poručio je gradonačelnik Ačkar.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uoči sutrašnje Cvjetne nedjelje ili Cvjetnice, kršćanskog blagdana i zadnje korizmene nedjelje uoči Uskrsa, u našem su gradu tradicionalno podijeljene maslinove grančice, ali i tradicionalni turopoljski drenek.

Gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom ovo su subotnje prijepodne na platou Tržnog centra proveli u druženju s građanima.

– Tradicionalnom podjelom maslinovih grančica koje nam i ove godine stižu iz doline Neretve, ali i vraćanjem na autohtone turopoljske običaje, zato je tu drenek, uoči Velikog tjedna imamo priliku u izravnom kontaktu s građanima poslušati njihove probleme i ono što ih muči u njihovim životima, a usko je vezano uz područje našeg grada. Uoči Uskrsa im želimo puno blagoslova i zdravlja i da nas Veliki tjedan ispred nas podsjeti na ono što Uskrs i simbolizira, a to je da nakon svake patnje i muke dolazi životna radost, radost Uskrsa koja nas podsjeća da nijedna muka nije uzaludna– rekao nam je gradonačelnik Ačkar.

Na susjednoj lokaciji Trga kralja Tomislava simbol mira, maslinove grančice, dijelili su članovi velikogoričkog HSP-a.

– Kao HSP Velike Gorice već 12 godina uoči Cvjetnice organiziramo ovu podjelu maslinovih grančica, a našim sugrađanima i njihovim obiteljima želimo svako dobro za Uskrs – rekao nam je Lucijan Maslać, gradski vijećnik i predsjednik HSP Velika Gorica.

Centrom Gorice prošetali su i članovi velikogoričkog Mosta, predvođeni Ivanom Bekavcem i Damirom Slojšekom, kako bi građanima podijelili maslinove grančice, te im ujedno zaželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs!

 

Nastavite čitati

Reporter 435 - 28.03.2024.

Facebook

Izdvojeno