Poveži se s nama

Kultura

KUD Stari Grad Lukavec svečano obilježio 15. obljetnicu

Objavljeno

Sinoć je u prepunoj dvorani Gorica slavljeničkim koncertom KUD Stari Grad Lukavec obilježio svoju 15. obljetnicu utemeljenja i djelovanja. Odlična organizacija zaslužna je da je sve od početka do kraja teklo glatko, a na bini su se u skoro trosatnom koncertu naizmjenično izmjenjivale sve sekcije Društva: odrasla plesačka skupina, dječja plesačka skupina, odrasla tamburaška skupina, srednja tamburaška skupina, dječja tamburaška skupina i izvorna vokalna skupina. Prezentirano je ukupno 17 koreografija (jednu je izvelo KUD Gradići) koje su pripremili voditelji KUD-a Stari Grad Lukavec: Mirjana Jakunić (dječja plesačka skupina), Blaženka Smolković (odrasla plesačka skupina), Anastazija Komljenović (vokalna skupina), Željko Grozaj (dječje tamburaške skupine) i Mladen Trčak (odrasla tamburaška skupina). Koreografije su osmislili Vesna Takač, Dražen Kurilovčan, Blaženka Smolković, Mirjana Jakunić, a koreografiju KUD-a Gradići Dražan Damjanović.

Moderatorica koncerta Ana Mirenić je između plesnih točaka upoznala nazočni auditorij o nastanku KUD-a slavljenika (2000.) i petnaestogodišnjem djelovanju, tako da su u kratkom povijesnom pregledu spomenuti svi koji su na bilo koji način pomogli i pomažu nesmetani rad Društva. Iako 15 godina nije dugo vremensko razdoblje, Društvo se može pohvaliti takvim rezultatima i uspjesima, u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, koji bi bili na ponos i puno starijim KUD-ovima. Paradna skupina Društva ima na dispoziciji osam koreografija koje mogu predstaviti u bilo kojoj prigodi, dok vokalna sekcija sa svojim glazbenim brojevima može samostalno nastupati.

KUD Stari Grad Lukavec sudjelovalo je na brojnim manifestacijama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Grčka, Italija, Poljska, Tunis, Turska). O tome kakav su dojam stvorili na domaćim i inozemnim pozornicama svjedoče mnoga priznanja: pehari, medalje, zahvalnice. Logična orijentacija Društva je da se brine o svojim mladim sekcijama koje će u budućnosti predstavljati svoje mjesto, grad i državu. Trenutno je u Društvu 90 članova svih uzrasta, predsjednik je Stjepan Šajnović.

Koncert je okončan dodjelom zahvalnica i prigodnih darova najzaslužnijim članovima Društva, vanjskim suradnicima i osvjedočenim prijateljima Društva. Kompletnu atmosferu i ugođaj u dvorani najefektnije je oslikao gradonačelnik Dražen Barišić, koji je u pozdravnoj besjedi doslovce rekao: ”Kada vidim koliko vas ima na pozornici, a još više u gledalištu, pitam se je li itko ostao večeras u Lukavcu!”

Galerija fotografija:

Kultura

U goričkoj knjižnici sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku

Tijekom godine fond Book cornera će nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima

Objavljeno

on

U novoj 2020. godini Gradska knjižnica Velika Gorica omogućila je svojim korisnicima novu uslugu – Book corner. Fond knjižnice tako je bogatiji za knjige na engleskom jeziku, a pronaći ih možete na Središnjem odjelu za odrasle.

– Tako ostvarujemo ono što već neko vrijeme najavljujemo, a to je pokretanje fonda na stranim jezicima. Za sada možete posuditi knjige na engleskom jeziku, a tijekom godine fond namjeravamo nadopunjavati i stanom knjigom na drugim jezicima. Pokretanje ovog dijela fonda možemo zahvaliti prije svega našim sugrađanima koji su nam tijekom godina donirali knjige na stranim jezicima, a većina njih čini naš početni fond strane knjige. Manji dio knjiga nabavljen je i kupnjom – kažu iz knjižnice.

U Book corneru je najviše beletristike, s engleskog govornog područja, ali i nekoliko naslova stručne literature i autora iz drugih govornih područja koji su prevođeni na engleski jezik. Prevladava ‘lako štivo’ – ljubavni i kriminalistički romani, a tu je i izbor klasika poput Jane Austin, Louise Alcott ili Nathaniela Hawthornea.

Nastavi čitati

Kultura

Koncert za pamćenje: U Gorici će nastupiti Zvonko Bogdan

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja

Objavljeno

on

Velikogoričane 12. veljače očekuje koncert velikog Zvonka Bogdana i 7 tamburaša. Panonski kralj starogradskih pjesama, romansi i sevdalinki koji je svoj život posvetio glazbi i u 50 godina umjetničkog rada izveo stotine pjesama, izdao brojne albume te osvajao nagrade i priznanja, nastupit će u Gradskoj sportskoj dvorani u povodu 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Sve lijepe i sjetne nostalgične trenutke nitko ne može bolje dočarati nego ovaj glazbenik. Uz pomoć svojih sedam tamburaša velikogoričku će publiku provesti izvedbom narodnih pjesama od Konavala do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uzburkanog Balkana. Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Markova čežnja, Fijaker stari, Kraj jezera i mnoge druge pjesme i dalje čuva za sve generacije kako se ne bi zaboravili ljudi koji su prije stotinu i više godina stihovima čuvali ravnicu i na njoj ostavljali dušu – najavili su iz Pučkog otvorenog učilišta ovaj koncert za pamćenje.

Ulaznice su u prodaji od 27. siječnja na blagajni Učilišta, a koštat će 80 kuna za tribinu i 100 kuna za parket.

Nastavi čitati

Kultura

Gradska knjižnica otkrila što su Goričani najviše čitali u 2019. godini

Objavljeno

on

Gradska knjižnica Velika Gorica objavila je rezultate posuđivanja knjiga u protekloj godini. Standardno, Goričani su najviše čitali stranu beletristiku, a u najpopularnijoj kategoriji pobjedu je odnijela trilogija “Djevojka iz Berlina” Ellie Midwood. Slijedi ju još jedna trilogija, a radi se o knjigama Nore Roberts “Rođena u vatri”, “Rođena iz leda” te “Rođena u grijehu”. Na treće mjesto zasjeo je “Dar” Julie Garwood.

Što se pak domaće književnosti tiče, na prvom mjestu po broju posuđivanja je Julijana Adamović i njen uradak “Divlje guske”. Najčitanija publicistika bila je knjiga “Ima li života prije smrti?” Roberta Torrea, a “Najgora djeca na svijetu” najčitanija je dječja knjiga.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno