Poveži se s nama

Kultura

KUD Stari Grad Lukavec svečano obilježio 15. obljetnicu

Objavljeno

Sinoć je u prepunoj dvorani Gorica slavljeničkim koncertom KUD Stari Grad Lukavec obilježio svoju 15. obljetnicu utemeljenja i djelovanja. Odlična organizacija zaslužna je da je sve od početka do kraja teklo glatko, a na bini su se u skoro trosatnom koncertu naizmjenično izmjenjivale sve sekcije Društva: odrasla plesačka skupina, dječja plesačka skupina, odrasla tamburaška skupina, srednja tamburaška skupina, dječja tamburaška skupina i izvorna vokalna skupina. Prezentirano je ukupno 17 koreografija (jednu je izvelo KUD Gradići) koje su pripremili voditelji KUD-a Stari Grad Lukavec: Mirjana Jakunić (dječja plesačka skupina), Blaženka Smolković (odrasla plesačka skupina), Anastazija Komljenović (vokalna skupina), Željko Grozaj (dječje tamburaške skupine) i Mladen Trčak (odrasla tamburaška skupina). Koreografije su osmislili Vesna Takač, Dražen Kurilovčan, Blaženka Smolković, Mirjana Jakunić, a koreografiju KUD-a Gradići Dražan Damjanović.

Moderatorica koncerta Ana Mirenić je između plesnih točaka upoznala nazočni auditorij o nastanku KUD-a slavljenika (2000.) i petnaestogodišnjem djelovanju, tako da su u kratkom povijesnom pregledu spomenuti svi koji su na bilo koji način pomogli i pomažu nesmetani rad Društva. Iako 15 godina nije dugo vremensko razdoblje, Društvo se može pohvaliti takvim rezultatima i uspjesima, u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, koji bi bili na ponos i puno starijim KUD-ovima. Paradna skupina Društva ima na dispoziciji osam koreografija koje mogu predstaviti u bilo kojoj prigodi, dok vokalna sekcija sa svojim glazbenim brojevima može samostalno nastupati.

KUD Stari Grad Lukavec sudjelovalo je na brojnim manifestacijama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Grčka, Italija, Poljska, Tunis, Turska). O tome kakav su dojam stvorili na domaćim i inozemnim pozornicama svjedoče mnoga priznanja: pehari, medalje, zahvalnice. Logična orijentacija Društva je da se brine o svojim mladim sekcijama koje će u budućnosti predstavljati svoje mjesto, grad i državu. Trenutno je u Društvu 90 članova svih uzrasta, predsjednik je Stjepan Šajnović.

Koncert je okončan dodjelom zahvalnica i prigodnih darova najzaslužnijim članovima Društva, vanjskim suradnicima i osvjedočenim prijateljima Društva. Kompletnu atmosferu i ugođaj u dvorani najefektnije je oslikao gradonačelnik Dražen Barišić, koji je u pozdravnoj besjedi doslovce rekao: ”Kada vidim koliko vas ima na pozornici, a još više u gledalištu, pitam se je li itko ostao večeras u Lukavcu!”

Galerija fotografija:

Kultura

Procvat filmske industrije stiže u Goricu!

Filmski studio u Velikoj Gorici poželjna je lokacija na kojoj bi se mogle snimati brojne europske, pa i međunarodne uspješnice. Nakon ‘Igre prijestolja’, ‘Mamma mie’, nemojte se začuditi kada Veliku Goricu ugledate na nekoj od scena iz filmova ili serija!

Objavljeno

on

Naša je domovina mala država velikog potencijala! Hrvatska, kao zemlja bogate geografske raznolikosti, stranim je producentima izuzetno privlačna. Uvjerili smo se u to nakon snimanja serijala Game of Thrones, potom svima poznate komedije Mamma Mia, akcijskog filma ‘The Hitman’s Wife’s Bodyguard’ i brojnih drugih uspješnica…

Gradonačelnik Barišić na svom je Facebook profilu potvrdio vijest o gradnji filmskog studija, a čija lokacija će najvjerojatnije biti u bllizini zračne luke.

– Još jedna vrijedna investicija u našem gradu o kojoj smo vodili intenzivne pregovore zadnjih godinu dana, sada kreće u svoju realizaciju. Velika Gorica postat će dom kompleksu filmskih studija u kojima će se snimati filmovi i serije hrvatske i međunarodne produkcije – istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Prisjetimo se, svoje korijene filmski turizam u Hrvatskoj vuče još od Jadran filma, filmskog studija koji je od 60-ih sve do početka rata 90-ih bio najveći i najpoznatiji filmski studio u srednjoj Europi. No, nakon stagnacije kojoj je doprinijelo poslijeratno stanje, kako izvještava Večernji list, za hrvatsku filmašku renesansu uvelike je zaslužan projekt Hrvatskog audiovizualnog centra ‘Filming in Croatia’.

Nastavi čitati

Kultura

Goričanke predstavile Turopolje na Međunarodnom festivalu folklora Kavkaz 2019.

Po povratku doznale da su se plasirale na Državnu smotru zborova i malih vokalnih sastava

Objavljeno

on

Vokalno instrumentalni sastav Jane nastupio je na Međunarodnom festivalu folklora Kavkaz 2019. u organizaciji European association of folklore festivals te pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a. Festival se održavao u tri grada na obali Crnoga mora, Kobuletiju, Potiju i Batumiju. Uz brojne nastupe održane su i radionice folklora kao i prijemi kod gradonačelnika spomenutih gradova.

– Među mnogim festivalima folklora odlučile smo otići u Gruziju, zemlju po mnogo čemu sličnu Hrvatskoj. Zemlju predivnih prirodnih ljepota, slične povijesti i prije svega prekrasnog i srdačnog naroda. Budući da smo bile jedine predstavnice Hrvatske čast je bila tim veća – poručile su Jane.

Uz mnoge grupe iz različitih regija Gruzije, i ostalih zemalja Ukrajine, Latvije, Rusije, Goričanke su ostale zapažene po odličnoj vokalnoj izvedbi uz pratnju Jankića, kostimima te vedrom duhu kojim su još jednom s ponosom predstavile svoj kraj Turopolje i cijelu Hrvatsku.

Po povratku s putovanja dočekala ih je vijest da su plasirale na Državnu smotru zborova i malih vokalnih sastava, tako da najesen već kreću u pohod na novu medalju.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

FOTO Odlična predstava folkloraša jača i od kiše

Objavljeno

on

07.07.2019. Šćitarjevo. 14. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ovogodišnje 14. Srpanjske susrete kulturno-umjetničkih društava u Šćitarjevu u organizaciji KUD-a Šćitarjevo obilježila je i kiša, ali to nije puno utjecalo na raspoložene izvođače. Predsjednica Društva Branka Tretinjak i članovi Društva uvijek imaju prave odgovore na sva pitanja, tako da su Susreti u potpunosti uspjeli. Bili su vrlo uspjela priredba koja je jučer ostavila vrlo ugodan dojam na veliki broj posjetitelja, mještana i njihovih gostiju.

07.07.2019. Šćitarjevo. 14. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Osim domaćina KUD-a Šćitarjevo (folklorna skupina – odrasla i dječja te tamburaška sekcija) na 14. Susretima sudjelovali su: KUD Slavko Kolar (Palešnik, Općina Hercegovac, Bjelovarsko-bilogorska županija), HKUD Poculica (Letovanić, Općina Lekenik, Sisačko-moslavačka županija), KUD Mladost (Odra, Zagreb) i KUD Mijo Stuparić (Općina Velika Ludina, Sisačko-moslavačka županija).

07.07.2019. Šćitarjevo. 14. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kako se na dan Srpanjskih susreta obilježava i Dan Mjesnog odbora Šćitarjevo, tim povodom govorili su dr. Stjepan Zagorac, vijećnik Skupštine Zagrebačke županije i predsjednik Mjesnog odbora Šćitarjevo i Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Dražena Barišića. Kroz program priredbe vodila je Maja Kunić Trupčević. Spomen zahvalnice uručene su predstavnicima sudionika Susreta, mjesnim udrugama i sponzorima.

07.07.2019. Šćitarjevo. 14. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gulaš za sve sudionike, i za one koji su bili gladni, uz kuhare je pripremala i posluživala Udruga žena Šćitarjevo te članovi DVD-a Šćitarjevo. Za dezert posluženi su raznovrsni domaći kolači. Ravnatelj Osnovne škole Šćitarjevo Mario Ivić opet je bio odličan domaćin gostujućim Društvima, jer su folkloraši imali na raspolaganju prostor škole za probe i presvlačenja.

07.07.2019. Šćitarjevo. 14. Srpanjski susreti kulturno-umjetničkih društava. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U nastavku večeri bend ‘Noćni život’ je svojim repertoarom oraspoložio sve posjetitelje u šatoru, čak i one koji se nisu na vrijeme uspjeli skloniti od kiše, tako da je prijateljsko druženje potrajalo do kasno u noć.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno