Poveži se s nama

Kultura

KUD Stari Grad Lukavec svečano obilježio 15. obljetnicu

Objavljeno

Sinoć je u prepunoj dvorani Gorica slavljeničkim koncertom KUD Stari Grad Lukavec obilježio svoju 15. obljetnicu utemeljenja i djelovanja. Odlična organizacija zaslužna je da je sve od početka do kraja teklo glatko, a na bini su se u skoro trosatnom koncertu naizmjenično izmjenjivale sve sekcije Društva: odrasla plesačka skupina, dječja plesačka skupina, odrasla tamburaška skupina, srednja tamburaška skupina, dječja tamburaška skupina i izvorna vokalna skupina. Prezentirano je ukupno 17 koreografija (jednu je izvelo KUD Gradići) koje su pripremili voditelji KUD-a Stari Grad Lukavec: Mirjana Jakunić (dječja plesačka skupina), Blaženka Smolković (odrasla plesačka skupina), Anastazija Komljenović (vokalna skupina), Željko Grozaj (dječje tamburaške skupine) i Mladen Trčak (odrasla tamburaška skupina). Koreografije su osmislili Vesna Takač, Dražen Kurilovčan, Blaženka Smolković, Mirjana Jakunić, a koreografiju KUD-a Gradići Dražan Damjanović.

Moderatorica koncerta Ana Mirenić je između plesnih točaka upoznala nazočni auditorij o nastanku KUD-a slavljenika (2000.) i petnaestogodišnjem djelovanju, tako da su u kratkom povijesnom pregledu spomenuti svi koji su na bilo koji način pomogli i pomažu nesmetani rad Društva. Iako 15 godina nije dugo vremensko razdoblje, Društvo se može pohvaliti takvim rezultatima i uspjesima, u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, koji bi bili na ponos i puno starijim KUD-ovima. Paradna skupina Društva ima na dispoziciji osam koreografija koje mogu predstaviti u bilo kojoj prigodi, dok vokalna sekcija sa svojim glazbenim brojevima može samostalno nastupati.

KUD Stari Grad Lukavec sudjelovalo je na brojnim manifestacijama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Grčka, Italija, Poljska, Tunis, Turska). O tome kakav su dojam stvorili na domaćim i inozemnim pozornicama svjedoče mnoga priznanja: pehari, medalje, zahvalnice. Logična orijentacija Društva je da se brine o svojim mladim sekcijama koje će u budućnosti predstavljati svoje mjesto, grad i državu. Trenutno je u Društvu 90 članova svih uzrasta, predsjednik je Stjepan Šajnović.

Koncert je okončan dodjelom zahvalnica i prigodnih darova najzaslužnijim članovima Društva, vanjskim suradnicima i osvjedočenim prijateljima Društva. Kompletnu atmosferu i ugođaj u dvorani najefektnije je oslikao gradonačelnik Dražen Barišić, koji je u pozdravnoj besjedi doslovce rekao: ”Kada vidim koliko vas ima na pozornici, a još više u gledalištu, pitam se je li itko ostao večeras u Lukavcu!”

Galerija fotografija:

Kultura

FOTO Mažoretkinje PK Barbara vratile se s medaljama iz Moskve

Objavljeno

on

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Veliko Polje/Velika Mlaka) vratile su se danas iz Moskve gdje su sudjelovale na 10. Grand Prixu u sklopu trodnevne manifestacije Festival AVANGARD Open (15.-17. studenog 2019.). Osim mažoretkinja PK Barbara iz Hrvatskog udruženja timova (HUMT) sudjelovale su još Triljske mažoretkinje (Trilj) i Petra Rakovac (PU Ritmokracija, Brdovec). U natjecateljskom dijelu Grand Prixa natjecalo se 28 timova iz Češke, Hrvatske, Kazahstana, Poljske i Rusije, izvedeno je ukupno 217 koreografija.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Predstavnice Hrvatske bile su vrlo uspješne u seniorskoj odnosno juniorskoj konkurenciji, osvojile su ukupno 10 medalja: 7 zlatnih, 2 srebrne i 1 brončanu. Mažoretkinje PK Barbara (2 zlata i 1 srebro) su u glavnom gradu Rusije osvojile dvije zlatne i jednu brončanu medalju. Najbolje su bile u konkurenciji seniorki u kategorijama ‘velika formacija štap – moderni’ i ‘štap classic’, a juniorka Ema Ružić osvojila je drugo mjesto u kategoriji ‘solo štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Petra Rakovec (2 zlata i 1 bronca) je bila najbolja u kategorijama ‘solo 2 štapa’ i ‘zastavi’ te treća u ‘solo štap’. Triljske mažoretkinje su bile najbolje u seniorskoj konkurenciji u kategoriji ‘mini formacija štap’ i druge u ‘duo-trio štap’, dok su juniorke bile zlatne u kategorijama ‘mini formacija štap’ i ‘duo-tri štap’.

15.-17.11.2019. Moskva. 10. Grand Prix, Festival AVANGARD Open. Foto: HUMT

Osim dva natjecateljska dana Grand Prixa sudionici Festivala su imali u programu i tri Master Classa (seminari o twirlingu i mažoret plesu). Seminare su vodili priznati plesni eksperti: Monika Bergerova (Češka), Jean Michel Ruelle (Francuska) i Yonatan Orlov (Kanada).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Zlatko Odrčić na naslovnici ULUPUH-a

Objavljeno

on

Novi prostor Galerije Udruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) u Zagrebu (Ilica 13) svečano je otvoren jučer (petak, 15. studenog 2019.) Tim povodom otvorena je i izložba (bijenalna, tematska i selektirana) s temom šibenske katedrale. Svoje stvaralaštvo predstavila su 24 člana ULUPUH-a. Velikogoričkom dizajneru nakita Zlatku Odrčiću prihvaćena su tri rada, a njegov duhovit i posebno nadahnut rad “Svatko nosi svoj križ, a ja cijelu katedralu” na naslovnici je izložbenog kataloga.

15.11.2019. Zagreb. Zlatko Odrčić na naslovnici ULUPUH-a. Foto: Arhiva autora

Nove prostorije i izložbu u nazočnosti mnogih zainteresiranih prijatelja primijenjene umjetnosti otvorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Izložba je otvorena do 30. studenoga.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Miljenko Muršić i ”The Sladoleds” na Interliberu

Objavljeno

on

Interliber je najveći sajam i praznik knjige koji svake godine okupi i velik broj prijatelja knjige i velik broj nakladnika. Uz manji i veći popust nudi se mnoštvo najraznovrsnijih knjiga, od izdanja iz prijašnjih godina do najnovijih, s najrazličitijom tematikom. Interes je velik, pa je oko štandova s knjigama uvijek gužva.

14.11.2019. Zagreb. Predstavljena Knjiga ”The Sladoleds” Miljenka Muršića na Interliberu. Foto: Arhiva autora

U poseban dio programa spada predstavljanje novih izdanja. Izdvačka kuća Alfa predstavila je nove naslove u svojoj uglednoj biblioteci s dugom tradicijom “Knjige za mladež”. Na pozornici u Paviljonu VI na Zagrebačkom velesajmu jučer (srijeda, 13. studenoga 2019., 14.30 sati) predstavljeno je 5 novih knjiga namijenjenih mladeži. O knjigama su govorili urednik Božidar Prosenjak i prof. dr. Dubravka Težak. Među predstavljenima je i roman “The Sladoleds” velikogoričkog književnika Miljenka Muršića.

14.11.2019. Zagreb. Predstavljena knjiga ”The Sladoleds” Miljenka Muršića na Interliberu. Foto: Arhiva autora

Miljenko Muršić okušao se u različitim književnim žanrovima (prozi, poeziji, esejistici, igrokazima, slikovnicama…), a ovo mu je prvi roman za mladež. Jedan od glavnih likova želi postati rock glazbenik da bi se svidio svojoj simpatiji, rock je okvir događanja, zapleta i raspleta, pa je knjiga na neki način posveta rocku koji u životu mladih ljudi (i ne samo mladih) ima veliku važnost. Autor sam nikad nije  svirao u nekom bendu i nije posebni poznavatelj, ali ima svoj doživljaj rock muzike koji je nastojao utkati u roman. U Alfi veoma mnogo pažnje posvećuju dizajnu knjige te je i ova serija iznimno lijepo oblikovana i ilustrirana. Muršićevu knjigu posebno atraktivno ilustrirao je Matija Pisačić, poznati hrvatski crtač stripova.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno