Poveži se s nama

CityLIGHTS

KUD ‘Nova Zora’ vratio se iz Slovačke, evo kakvi su im dojmovi

Objavljeno

KUD Nova Zora gostovao je na manifestaciji ‘Hrvatski dan‘ u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva u Devinskom Novom Selu u Slovačkoj, koji se tradicionalno održava u vrijeme Adventa.

 

Foto: KUD Nova Zora nastupa u Slovačkoj

Foto: KUD Nova Zora nastupa u Slovačkoj

Tajnica KUD-a Zlatica Krznarić napisala je svoje dojmove o putovanju, koje prenosimo u cijelosti.

 

Prvoga dana našeg gostovanja u dvorani „Istra Centrum“ 26.11.2016. održan je kulturno- umjetnički program s početkom u 17 sati. Program je započeo pjesmom Dobar večer dobri ljudi, koju smo otpjevali zajedno s domaćinima HPD „Rosica“. U nastavku programa naše je društvo donijelo dašak bogate Slavonije u Devinsko Novo Selo. Koreografija Brodskog posavlja „Ajd za milim ajd za dragim“ koju potpisuje Krunoslav Šokac, toliko je razveselila i razgalila srca publike u dvorani, da se pljesak, još dugo nakon našeg silaska s pozornice nije stišavao. Slijedeća koreografija s kojom smo nastupili prikazala je publici svadbene pjesme i običaje pod nazivom „Lomički svati“. Koreografija lomničke svadbe je ne samo vesela već i pomalo šaljiva. Prikazuje običaje od prošnje mlade u roditeljskoj kući, zatim dolaska u kuću mladoženje dok je na samom kraju vrhunac točke, narodno veselje. Posebnost ove točke je izvođenje dviju pjesama, na početku i na kraju koreografije, a to su „muške“ pjesme izvedene „po junački“ ili ojkanjem, koje se na našu radost i ponos nalazi na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Obje koreografije, koje je publika s oduševljenjem pratila, izveli smo krajem listopada ove godine na Državnoj smotri koreografiranog folklora i prema mišljenju stručnog žirija zaslužili 2. mjesto. Članovi KUD-a „Nova Zora“ na put su krenuli dobro raspoloženi pa se takva dobra atmosfera prenijela i u dvoranu i odrazila na naš nastup koji je prštao dobrim vibracijama i veseljem. Naši domaćini HPD „Rosica“ rekli su nam da je publika bila očarana našim koreografijama koje su im tako vjerno dočarale druženja uz slavonska kola i bečarce, te svadbene običaje lomničkog kraja, pa se doimalo kao da smo na pravoj svadbi te se samo čekalo da svirači pozovu i ostale uzvanike da nam se pridruže na plesnom podiju.

 

S ponosom možemo reći, kako je naše Veleposlanstvo u Bratislavi na ovoj manifestaciji imalo svoja dva predstavnika, drugu tajnicu gospođu Tihanu Bohač i gospodina Domagoja Soklera. Raduje nas činjenica da predstavnici naših Veleposlanstava u stranim zemljama nazoče ovakvim događanjima te zajedno s nama svjedoče promociji hrvatske kulture. Nakon završetka kulturno-umjetničkog programa nastavljeno je druženje s našim domaćinima u prostorijama Muzeja hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu. Dobra atmosfera prenijela se iz dvorane „Istra Centra“ u muzej gdje su se još dugo orile pjesme iz svih krajeva lijepe naše. Činilo se kao da se društva natječu koje će bolje i ljepše otpjevati pjesme, pa bi čas pjevali i svirali članovi „Rosice“ čas članovi KUD-a „Nova Zora“. Pjesme su se slagale kao kolači red „Rosice“ red „Nove Zore“, te je na kraju svima bilo žao kada je došlo vrijeme za počinak.

 

Slijedeći dan 27.11.2016. u 11. sati smo zajedno sa HPD „Rosica“ pjevali misu povodom 1. Adventske nedjelje u crkvi Sv. Duha u Devinskom Novom Selu. Pjevale su se stare hrvatske adventske pjesme, koje su na trenutak, vjernike vratile u njihovu domovinu i izmamile suze na oči. Nakon završene mise nakratko smo popričali s ljudima i zapjevali nekoliko pjesama. Zahvalili su nam što smo im ovu 1. Adventsku nedjelju učinili tako posebnom i podsjetili ih koliko je naša domovina bogata kulturnom baštinom, tako različitom od mjesta do mjesta, a istodobno toliko lijepa da čovjeku oduzima dah. Također su nam, sa suzama u očima, rekli kako im je drago kada im u goste dođu društva ih Hrvatske i donesu dašak domovine za kojom toliko čeznu, jer tada imaju osjećaj kako ih domovina nije zaboravila. Rastanak sa ovim divnim ljudima koji su nam ponaosob prilazili i zahvaljivali, grlili nas i molili da im skoro opet dođemo, bio je tako nabijen emocijama da čak ni naši članovi nisu mogli zatomiti suze u očima.

 

Nakon ručka otišli smo u kratki obilazak glavnog grada Slovačke. Unatoč hladnom vjetru koji je ledio krv u žilama i sitnoj kišici koja se svim silama trudila pokvariti nam uživanje u prelijepom starom dijelu grada, nakratko smo osjetili duh Adventa u Bratislavi. Blicevi fotoaparata i mobitela bljeskali su na sve strane i svatko se trudio da uhvati što bolju poziciju za svoju sliku koju će kasnije putem društvenih mreža poslati svojim prijateljima. Žao nam je što je ovo gostovanje bilo tako kratko pa nismo imali vremena obići neke povijesne znamenitosti u pratnji našeg domaćina gospodina Danića koji bi za svaku znamenitost vezao neku anegdotu ili legendu koja bi nam još više zagolicala maštu ali zahvaljujući kojoj smo zapamtili mnoge povijesne činjenice. Oko 16 sati krenuli smo natrag put Zagreba prebirući po sjećanjima i uspomenama s ovog kratkog ali slatkog putovanja u Devinsko Novo Selo i Bratislavu. Po povratku kući čeka nas još puno novih koncerata i novih koreografija, a poslu ćemo prionuti nakon kratkog ali zasluženog odmora.

Zlatica Krznarić

 

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno