Poveži se s nama

Kultura

KUD Dučec objavio knjižicu o 15 godina manifestacije Dani svetog Vida

Pandemija je otkazala i odgodila mnoga kulturna događanja, pa su Mraclinci višak vremena iskoristili kako bi složili memorijalni album

Objavljeno

Početkom ove godine KUD Dučec je objavio knjižicu, svojevrsni spomenar 15. izdanja Dana svetog Vida. Vidovo i Vidovsko proščejne već su naraštajima najveći mraclinski blagdan. Stoga ne čudi da su Dani svetog Vida, manifestacija koju je KUD Dučec pokrenuo 2006., brzo postali zaštitni znak Mraclina.

– Tjedan uoči samog blagdana već je punih petnaest godina prepun kulturnih događanja, koje su žitelji našeg sela s veseljem prihvatili. Iz godine u godinu, sadržaji su bili sve bogatiji, a događanja sve posjećenija. I onda se dogodila 2020., u kojoj se – zbog pandemije Covida 19 – sve promijenilo. Dani svetog Vida prošle su godine skromnije obilježeni, no time se nije smanjio entuzijazam svih onih kojima ta manifestacija nešto znači – kažu iz Dučeca.

Knjižica – “Petnaest izdanja Dana svetog Vida” – na 80 stranica, uz više od 270 fotografija kronološki prikazuje kako se obilježavaju Vidovi dani. Da ove godine nije bilo manjka događanja i viška vremena, kažu iz KUD-a Dučec, vjerojatno ne bi bilo ni ovog spomenara posvećenog jednoj ideji nastaloj prije dosta godina.

– No, kad nas je već javnozdravstvena situacija gurnula u virtualnu orbitu koristimo ovaj način da predstavimo ovaj vrijedni memorijalni album. Gledajući fotografije osjećaji su podijeljeni; od sjete za prošlim vremenima, za dragim ljudima koji su ostavili neizbrisiv pečat u društvenom životu sela, a više nisu s nama, do ponosa da je svatko od nas utkao djelić sebe u te projekte. Svega toga ne bi bilo bez istaknutih pojedinaca, sponzora, suorganizatora, tamburaških sastava, kazališnih družina, kulturno umjetničkih društava, svih članova Dučeca i ostalih mraclinskih društava, ali i samih Mraclinaca i gostiju, svih onih koji su nas vjerno podržavali proteklih godina i bez kojih ni ova knjižica ne bi ugledala svjetlo dana – emotivno su poručili Mraclinci i dodali kako se nadaju kako će već ove godine Vidove dane obilježiti kulturnim događanjima.

Autori ili vlasnici fotografija koje se nalaze u knjižici su Nedjeljko Babić, Foto Ljubek, Franjo Kos Ritakov, Josip Kos Čikov, Stjepan Kos Čikov, Vitomir Štuban, Vesna Tafra te Vladimir Vinetić. Izdavač knjižice je Kulturno umjetničko društvo Dučec, glavni urednik je predsjednik Matija Kos, lektor je Ratko Cvetnić, grafičku obradu i dizajn odradila je Maja Mravec, dok su u pripremi i sugestijama sudjelovali i ostali članovi Upravnog odbora. Financijsku potporu projektu dao je i Grad Velika Gorica.

Planirana promocija knjižice zbog epidemiološke situacije trenutno nije moguća, no svi zainteresirani koji žele nabaviti knjižicu mogu se javiti KUD-u Dučec.

Kultura

Tea Gudek Šnajdar vodi vas na putovanje tragovima Vincenta van Gogha

Sudionici predavanja će ‘posjetiti’ sva mjesta u kojima je slavni, ali za života nesretni umjetnik boravio i stvarao – od Amsterdama do juga Francuske

Objavljeno

on

Povjesničarka umjetnosti Tea Gudek Šnajdar pripremila je kulturološko-putopisno predavanje “Tragovima Vincenta van Gogha”. O njegovu opusu, kojeg čini gotovo 1.800 slika i crteža koje je stvorio u samo desetak godina, i mjestima na kojima je slikao govorit će u utorak, 20. travnja u 19 sati u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta.

– Tri sam godine radila kao vodič u Muzeju van Gogh u Amsterdamu. Upoznala sam gotovo svaki i najsitniji detalj na slikama genijalnog Nizozemca, pa su me sve više fascinirale promjene na njegovim slikama u stilu, bojama i pejzažu. Znala sam da je Vincent van Gogh putovao gotovo cijelog života. Samo tijekom slikarske karijere živio je u Nizozemskoj, Belgiji i Francuskoj. Čitajući o njemu, shvatila sam da su promjene u krajoliku i mjesta u kojima je živio snažno utjecali na njegovo djelo. Odlučila sam krenuti slikarovim tragovima, na dvotjedno putovanje od Amsterdama do juga Francuske, vlakom, kako je putovao i slavni umjetnik – objasnila je Tea Gudek Šnajdar koja se inače bavi promocijom umjetnosti i kulturnog turizma, a većinom surađuje s europskim muzejima, kulturnim organizacijama, turističkim zajednicama gradova i država, te zajedno kreiraju sadržaje kojima promoviraju njihovu kulturnu baštinu.

Nastavi čitati

Kultura

Mađarski kulturni institut poduprijet će VG Brass festival

A u planu, za iduću godinu, je organizacija manifestacije Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici…

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica dogovorilo je s Mađarskim kulturnim institutom u Zagrebu suradnju u okviru Brass festivala. Ovogodišnju glazbenu manifestaciju otvorit će 24. lipnja Szeged Trombone Ensemble koji će nastupiti u Parku dr. Franje Tuđmana. Publici će se, između ostalih, predstaviti i Roland Szentpáli koji će svoje znanje, tehniku i iskustvo muziciranja na tubi podijeliti s učenicima i studentima tijekom prigodne radionice.

Suradnja s mađarskim partnerima ubuduće bi mogla biti i proširena, za što postoji interes obiju strana. Na koji način i kroz koje djelatnosti bi se mađarska kultura mogla prezentirati Velikogoričanima, razgovaralo se na sastanku kojem su uz ravnateljicu Učilišta i voditelje određenih djelatnosti prisustvovali Dezső János, ravnatelj Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i Zoltán Thuroczy, ataše za kulturu.

Učilište je već surađivalo s veleposlanstvima Australije, Indije, Njemačke i Turske te predstavljalo kulturu tih zemalja kroz predavanja, izložbe, koncerte i plesne večeri, projekcije dokumentarnih i igranih filmova te domjenke za posjetitelje na kojima su mogli kušati specifične specijalitete i pića.

– Na tragu toga, za iduću godinu mogli bismo planirati manifestaciju Dani mađarske kulture koju ćemo zajedno osmisliti te kroz nju predstaviti našoj publici povijest i kulturu ove susjedne države. Cilj nam je i želja ponuditi posjetiteljima zanimljive i kvalitetne sadržaje i tako zadržati kulturu u našem gradu. – rekla je ravnateljica POUVG-a Anita Pišković.

Gosti su podržali ideju o organiziranju multimedijalnog događanja kroz koje bi predstavili svoju zemlju u Velikoj Gorici.

– Rado ćemo predložiti glazbenike i likovne umjetnike koji bi mogli gostovati u vašim prostorima, a postoji i mogućnost da platimo prava na prikazivanje filmova mađarske kinematografije kako bi ih vidjela i velikogorička publika. – rekao je ravnatelj Dezső János.

 

Nastavi čitati

Kultura

FOTO: Predstavljena knjiga Đure Mesića ”Razminiraj Domovinu”

Objavljeno

on

Autor

14.04.2021. Velika Gorica. Predstavljena knjiga Đure Mesića ”Razminiraj Domovinu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Razminiraj Domovinu” je naziv knjige Đure Mesića koja je jučer predstavljena, a pored autora o knjizi je govorio i urednik Stipe Bilić. Mesić je u predgovoru napisao kako mu se ideja o ovoj knjizi javila još 2005. godine, kada je skupljao građu za svoju knjigu o povijesti njegove obitelji i rodnog mjesta. Dvije godine potom čak je isprintao prvu verziju teksta, koji je petnaestak godina kasnije bila okosnica za realizaciju knjige ”Razminiraj Domovinu”.

14.04.2021. Velika Gorica. Predstavljena knjiga Đure Mesića ”Razminiraj Domovinu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mesić je bio sudionik stvaranja i razvoja jedinica za razminiranje od njihovih početaka, ali je zamijetio kako povjesničari nisu, po njegovom mišljenju, znanstveno obradili ulogu i mjesto pirotehničara u Domovinskom ratu. To je glavni razlog za njegov pokušaj da obradi to razdoblje i uz njega vezanu problematiku te da zainteresira eksperte za taj dio novije hrvatske povijesti i da pirotehničari budu uvažavani onako kako su oni svojim radom odnosno djelovanjem zaslužili. Vjeruje da je knjigom ”Razminiraj Domovinu” (160 stranica) uspio u svome osnovnom naumu.

14.04.2021. Velika Gorica. Predstavljena knjiga Đure Mesića ”Razminiraj Domovinu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U Domovinski rat se uključio obavljajući noćna dežurstva u požeškoj bolnici i čuvajući žitna polja (proljeće – ljeto 1991. godine) te aktivno sudjelovao u organiziranju obrane. Početkom 1992. završio je obuku za pirotehničara te aktivno sudjelovao u ratnom i poratnom razminiranju diljem Hrvatske, radeći u Civilnoj zaštiti i Interventnoj postrojbi. Radio je u AKD Mungosu, Rumitalu, Terrafirmi i Hrvatskom centru za razminiranje kao pirotehničar, koordinator, voditelj skupine, momčadi i radilišta, pirotehnički nadzornik.

Đuro Mesić (4.veljače 1955.godine) rođen u mjestu Golobrdci (Požeško-slavonska županija) nakon srednjoškolskog obrazovanja i Veleučilištu u Požegi bio je zaposlen duže od dva desetljeća u Prehrambenoj industriji Zvečevo. Oženjen i otac dvoje djece. Živi u Novom Čiču kao umirovljenik.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno