Poveži se s nama

HOTNEWS

Kroz projekt EDU VG PP PLUS educirano 27 osoba

Objavljeno

Današnjom završnom konferencijom, provedba europskog projekta EDU VG PP PLUS približava se kraju. Podsjetimo, projekt je pokrenut prošle godine u prosincu, a provode ga Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i udruga PET PLUS iz Zagreba te su kroz njega pokrenuta dva nova programa obrazovanja kakvih u Hrvatskoj dosad nije bilo – to su Voditelj društvenog poduzeća i Knjigovođa za društvena poduzeća.

 

17.11.2016. Velika Gorica - Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr

17.11.2016. Velika Gorica – Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr

“Ovo je za nas bio iznimno težak i veliki projekt, te jedan novi izazov za sve nas. To su dva učinka koja mi već primjenjujemo unazad nekoliko mjeseci. Prije svega moram istaknuti ono nematerijalno što smo dobili, a to su nova znanja, vještine i kompetencije koje smo stekli na edukacijama” rekla je ravnateljica Pučkog učilišta Barbara Grđan Odrčić. Razvijen je i e-learning sustav kako bi polaznici programa obrazovanja ubuduće mogli pristupiti modernom načinu učenja čime će uštedjeti vrijeme i novac.

 

“Nekoliko ljudi intenzivno implementira programe u sustav e-learning, tako da nas tek sada čeka velik posao nakon završetka ovog projekta, budući da nam je jedan od glavnih ciljeva u 2017. godini što više naših obrazovnih programa implementirati u sustav e-learninga, kako bi bili što konkurentniji na tržištu. To je dokaz da pratimo i trendove i osluškujemo potrebe naših polaznika, jer danas nažalost, vrijeme je takvo da polaznici sve češće traže učenje putem interneta i ovakvih sučelja kakve imamo.” dodaje Grđan Odrčić.
 
U samo nekoliko mjeseci educirano je 27 osoba iz marginaliziranih skupina za nova konkurenta zanimanja, što je bio jedan od glavnih ciljeva projekta. Stoga su prednost pri upisu u prvu generaciju polaznika imale dugotrajno nezaposlene osobe, osobe iz postplenalnog sustava i bivši ovisnici.

 

17.11.2016. Velika Gorica - Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr

17.11.2016. Velika Gorica – Održana završna konferencija projekta EDU VG PP PLUS. Foto: Matea Brenčić/cityportal.hr

“Društveno poduzetništvo izuzetno je razvijeno u Europi i sudjeluje u ogromnom postotku u bruto domaćem proizvodu, no jedino kod nas to nije tako. Mi smo inicijatori ovoga projekta i mislim da ćemo njime doprinijeti razvoju ove vrste poduzetništva kod nas. Tvrdim da ovako educiranog kadra nema na našem tržištu i ova su dva zanimanja totalno inovativna na našem području” objasnila je Mira Davidović, predsjednica udruge PET PLUS koja je partner u projektu.

 

Osim za učilište, ovaj projekt od velike je važnosti i za sam grad. Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec ističe kako se na taj način stvorila dodatna vrijednost u gradu.

 

“Pučko učilište je kroz ovaj projekt educiralo i školovalo 27 polaznika. Mahom su to mlade nezaposlene osobe i vjerujem da će im ova edukacija pomoći da u budućnosti što prije nađu posao. No tu Pučko učilište neće stati, već su u pripremi dva nova projekta i evo ovim putem mogu obećati i pomoć Grada jer na taj način želimo obogatiti ovu ustanovu” poručio je Kolarec.
 
Vrijednost projekta je milijun i 200 tisuća kuna, od čega je Europski socijalni fond osigurao 94% iznosa, a ostalih 6% financiralo je učilište.

HOTNEWS

Potpisan ugovor koji će u Pučko otvoreno učilište dovesti novu tehnologiju

Anita Pišković: ‘Ono što se nekad činilo znanstvenom fantastikom, u našem Učilištu postaje stvarnost’

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište i Turska agencija za suradnju i koordinaciju potpisali su  danas ugovor o zajedničkom projektu stručnog usavršavanja za osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera. U sklopu ovog projekta POUVG će dobiti vrijednu donaciju. Polaznici ovog programa znanje će stjecati na novom 3D printeru i 17 novih računala.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– Naše Učilište trudi se ići ukorak s vremenom i pratiti suvremene tehnološke trendove. Ova nova tehnologija trebala bi stvoriti nova radna mjesta i znatno unaprijediti postojeće poslovne procese. Ono što se nekad činilo znanstvenom fantastikom, u našem učilištu postaje stvarnost. Ispis predmeta iz raznih materijala postala je realnost,  a 3D modeliranje nova tehnologija sadašnjosti i budućnosti – rekla je Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

TIKA-i je goričko Učilište najzanimljivije zbog njegovog prostornog položaja. Ova Agencija u Hrvatskoj je prisutna od 2016. godine te potiče razne obrazovne, socijalne i kulturno-povijesne projekte.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– Ovo je prvi projekt iz stručnog usavršavanja u kojem sudjelujemo u Hrvatskoj. Nadam se i vjerujem da će ova suradnja potrajati i da će biti još ovakvih projekata. Ovo je tek  prvi modul koji smo ponudili Pučkom otvorenom učilištu – poručio je Haşim Koç, turski ataše i koordinator TIKA-e.

Stručni program trajat će 100 sati, a svaki polazni po završetku programa bit će kvalificiran za 3D modeliranje na računalu i korištenje 3D printera. Edukacija će se održavati u vrhunski opremljenoj informatičko – tehničkoj učionici uz stručno vodstvo predavača iz Ankare.

– Smatramo da ova vrijedna donacija i vrhunska oprema uvelike će pomoći unaprijediti ljudske potencijale, ali stvoriti dodatnu vrijednost Pučkom otvorenom učilištu i Velikoj Gorici. Vjerujem da će se ova suradnja nastaviti i mogu potvrditi da Grad Velika Gorica daje punu podršku Pučkom otvorenom učilištu u njihovom radu i djelovanju – istaknuo je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Nastavi čitati

HOTNEWS

‘Djeca imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka koje ih se tiču’

Predsjednik Dječjeg vijeća Velike Gorice održao zanimljiv govor u kojem je prozvao odrasle

Objavljeno

on

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća VG Matija Dražetić održao govor u Hrvatskom saboru na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30-te obljetnice Konvencije o pravima djeteta.

Matija je iznio svoje iskustvo sudjelovanja u Dječjem vijeću kao i iskustvo u donošenju EU deklaracije o dječjoj participaciji. Prozvao je odrasle, posebno one koji donose odluke da slušaju, ali i čuju što djeca govore i poručuju te da ih odrasli uključe u donošenje odluka koje se tiču djece. Matija je sjajno predstavio sebe, Dječje gradsko vijeće i svoj grad.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Polet bolji od Turopoljca

Objavljeno

on

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA , 14. kolo

U turopoljskom derbiju Jedinstvene županijske lige domaći nogometaši Poleta uvjerljivom prezentacijom na Zvrniku riješili su pobjednika protiv Turopoljca iz Kuča. Kod vodećeg gola domaćih kapetanu Ivici Sučiću uveliko je pomogao Ivan Balenović od kojeg se lopta odbila u mrežu. Mladi domaći igrač Matej Robić podebljao je rezultat iz gužve u šesnaestercu krajem prve dionice dvoboja. Ipak kad je iskusni Sučić okomito proigrao Ivana Zagorca pred gol gostiju u 53. minuti, najbolji buševski strijelac loptu je majstorski poslao iza leđa vratara Turopoljca, kako se kasnije pokazalo za nedostižnih 3:0.

POLET (B) – TUROPOLJAC 3:0

BUŠEVEC. SRC Zvrnik. Gledatelja 100.
Sudac: Hrgović (Zagreb). Pomoćnici: Vuković i Geller.

STRIJELCI: 1:0 – Sučić (24), 2:0 – Robić (43), 3:0 – Zagorec (53).

POLET (B): Bradić, Brajković, Tičarić, Sovina, Skrbin (od 68. Kovačević), Stuparić, Šestak (od 56. Milanović), Pejak, Zagorec (od 70. Mikulić), Sučić, Robić. TRENER: Mario Paviša.

TUROPOLJAC: I. Zagorac, Cavrić (od 46. Đuksi), Bušić, Balenović, Radilović, Matasić, Šestok, Milatović, Čaić (od 67. Filep), Lučić, Sesar (od 73. Žugaj). TRENER: Vlado Horvat.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno