Poveži se s nama

Vijesti

Krenula sezona alergije na ambroziju

Objavljeno

Muke po ambroziji za one koji se svake godine bore s alergijom od iste krenule su ovih dana.U zraku su prve čestice, ali sasvim dovoljne da osjetimo one neugodne simptome koji nam otežavaju svakodnevni život.

A da bismo sebi i svojim sugrađanima olakšali život, protiv ambrozije se moramo boriti, a način je vrlo jednostavan.Ambroziju možete čupati, kositi, orati ili je uništiti kemijskim sredstvima.

U izradi je nova odluka o agrotehničkim mjerama koje se moraju pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednih zemljišta, a do njenog stupanja na snagu, postupa se prema onoj prošlogodišnjoj, tako da svi korisnici i vlasnici zemljišta moraju uništiti ambroziju, budući će i ove godine na teren izlaziti poljoprivredni redar, a ako bude potrebno i inspekcija, rekao nam je  Marko Kos zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ukoliko primjetite da netko ne poštuje odluku o uništavanju ambrozije, možete uputiti prijavu u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj putem broja telefona 01/ 6269 947, nakon čega poljoprivredni redar izlazi na teren, te će uvidom u situaciju uputiti dopis vlasniku zemljišta koji potom ima rok od osam dana da uništi ambroziju.Ukoliko i nakon opomene vlasnik, odnosno korisnik zemljišta ne uništi ambroziju, slijedi prijava poljoprivrednoj inspekciji, koja može propisati kaznu od 500 kuna naviše.

Ambrozija građanima zadaje najviše zdravstvenih problema. Pelud ambrozije širi se i do 300 km, a sjeme ambrozije u zemlji može ostati do 30 godina.

Simptomi alergije na ambroziju su najčešće kihanje, vodenasta sekrecija iz nosa, svrbež nosa i začepljenost, a ponekad i gubitak osjeta mirisa. Simptomi su slični prehladi, no ako traju dulje od tjedan dana, a osobito ako se javljaju tijekom ljetnih mjeseci, najvjerojatnije se radi o alergiji.

Ponekad se istovremeno javljaju i simptomi na očima – svrbež i pečenje u očima uz crvenilo i pojačano suzenje, a može se pojaviti i napadaj astme, odnosno kašalj, otežano disanje, piskanje i pritisak u prsima. Nerijetko ovi simptomi izazivaju i razdražljivost, glavobolju i smanjuju koncentraciju.

Učestalost alergijskih bolesti, pa tako i alergije na ambroziju pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko desetljeća. Tome ima više uzroka, od promijenjenog načina života, prehrane, klime, infekcija do niza okolišnih čimbenika.

Vijesti

U srijedu moguće probijanje zvučnog zida

U vremenu od 9 do 16 sati

Objavljeno

on

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u srijedu, 21. travnja, u vremenu od 9 do 16 sati provodit će redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Letovi će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1.000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

– Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – kažu iz MORH-a.

Nastavi čitati

Moja županija

Župan proglasio prirodnu nepogodu za Veliku Goricu i njene općine

Štetu je nanio mraz u periodu od 5. do 12. travnja na području 7 gradova i 10 općina s područja županije

Objavljeno

on

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu za 7 gradova i 10 općina s područja Zagrebačke županije nastalu u razdoblju od 5. do 12. travnja, a uzrokovanu mrazom koji je na navedenom području nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općine Bistra, Brdovec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle i Pokupsko.

– Nakon Županove Odluke o proglašenju prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 15 dana, unijeti prve procjene štete u Registar šteta. Grad/Općina je dužna unijeti konačnu procijenjenu štete u Registar šteta u roku od 50 dana od dana donošenje ove odluke i dostaviti Županijskom povjerenstvu putem Registra šteta – napominju iz Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Vijesti

Reli utrka skreće autobuse s Glavnog kolodvora

To se odnosi i na autobuse koji voze u smjeru Velike Gorice

Objavljeno

on

Zbog održavanja Svjetskog reli prvenstva (WRC Croatia 2021), u četvrtak, 22. travnja od 12 do 24 sata, autobusne linije s terminala Glavni kolodvor prometovat će izmijenjenom trasom zbog zatvaranja zapadnog kolnika Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Autobusne linije 108 (Glavni kolodvor – Savski most), 166 (Glavni kolodvor – Donji Dragonožec), 219 (Glavni kolodvor – Sloboština), 220 (Glavni kolodvor – Dugave), 221 (Glavni kolodvor – Travno), 229 (Glavni kolodvor – Odra – Mala Mlaka), 234 (Glavni kolodvor – Kajzerica – Lanište), 241 (Glavni kolodvor – Veliko Polje), 242 (Glavni kolodvor – Podbrežje), 243 (Glavni kolodvor – Kajzerica), 268 (Glavni kolodvor – Velika Gorica), 310 (Glavni kolodvor – Petrovina), 311 (Glavni kolodvor – Cerovski Vrh), 313 (Glavni kolodvor – Vukomerić) i 330 (Glavni kolodvor – Velika Gorica) vozit će s terminala Glavni kolodvor lijevo Ulicom grada Vukovara, desno Avenijom Marina Držića, desno Slavonskom avenijom, potom će skrenuti lijevo na Aveniju Većeslava Holjevca i nastaviti uobičajenom trasom do krajnjih odredišta.

U smjeru Glavnog kolodvora autobusi prometuju uobičajenim trasama.

Za vrijeme posebne organizacije prometa, stajalište Lisinski – zapad neće biti u funkciji.

Nastavi čitati

Reporter 402 - 25.03.2021.

Facebook

Izdvojeno