Poveži se s nama

CityLIGHTS

Kosa ljubavi: U mjesecu darivanja, darujte dio sebe

Objavljeno

Najljepši mjesec u godini mnogi od vas zamišljaju u krugu obitelji, uz druženje, bogatu trpezu i nezaobilazno darivanje. Djed Mraz ili Božićnjak, a prije njega i Sveti Nikola pobrinut će se za ispunjavanje materijalnih želja. Nije im lako jer iz godinu u godinu želje su sve zahtjevnije, skuplje ili naprosto neostvarive.

No, što biste rekli jednom djetetu kojem je želja vrlo skromna, krajnje potrebna, koje ne želi skupi „mobitel na tač“, Winxice ili novu garderobu…Koje ima vjerojatno jedinu želju, a to je  – zdravlje. Tada vam vjerojatno sve ove novotarije modernog doba nisu „ni u peti“. Ono želi biti zdravo, a na putu do ozdravljenja roditelji im ne mogu kupiti zdravu krv, novi bubreg ili kosu koju su izgubila kemoterapijom. Zamislite dijete koje je kemoterapijom izgubilo svoju kosu. U kratkom periodu uz svu muku koju prolazi zbog bolesti, kad se pogleda u ogledalo, vidi nekog drugog sebe.

Foto:Cityportal

Udruga “Kosa ljubavi” djeci vraća osmijeh na lice

Ipak, ono dobro u ljudima vjerojatno i danas pokreće našu planetu…Biljana Bjelajac Poznić i Marijana Čergar u travnju su pokrenule facebook akciju „Kosa ljubavi“ kojom od donatora prikupljaju pramenove kose za izradu vlasulja. U programu City radija slušateljima su prenijele dašak svog humanog rada. Naime, kako bi djeci oboljeloj od malignih ili autoimunih bolesti vratile osmjeh na lice, Biljana i Marijana imaju plemenit cilj – izradu vlasulja po mjeri. Kako i same priznaju, nisu u početku ni mislile da će interes biti toliko velik, što donatora što korisnika, tako da su u kolovozu pokrenule Udrugu Kosa ljubavi. „Sama izrada vlasulje je ručni rad a za jednu vlasulju je potrebno 6 do 8 repova ili pletenica kose. To vam je otprilike za jednu vlasulju, mjesec dana rada odnosno 80 do 110 radnih sati.“ – kaže Biljana. Inače, cijena jedne vlasulje je 6.500 kuna, dok je Udruga plaća 5.000 kuna, što je velik novac za roditelje koji su i zbog bolesti djeteta ali i financijski već krajnje iscrpljeni. Kako je Udruga zaživjela, tako se i dobna granica korisnika pomiče iz dana u dan, te tako vlasulje mogu dobiti djeca od pet godina starosti sve do onih koji imaju tridesetak godina.

kosa srce

Sve sto radimo je volonterski

Prednost ovih vlasulja je što se rade po mjeri, što znači da ne ispadaju s glave, a činjenica da su prirodne, znači da se glava manje znoji. „Za prvu periku nam je donator bio „Maredo gril“, čime su i drugima dali do znanja da mogu učiniti dobro djelo. Zato, konstantno tražimo donatore, posebice u ovo predblagdansko vrijeme, a uključili su se i neki restorani i trgovine koji će od svakog računa ili plaćenog jela donirati jednu kunu za naše vlasulje. Osim toga, naš rad u Udruzi je volonterski i sve promo-materijale plaćamo iz svog džepa.“ – kazala je Biljana, koja se ujedno pohvalila da su do sada izrađene tri vlasulje, dvije su u izradi, završena su i dva mjerenja, a na vlasuljama rade četiri vlasuljarke. Kosu može donirati svatko, ukoliko je dužina kose minimalno 20 centimetara. Važno je da je kosa prilikom šišanja oprana, suha i ne previše oštećena, vezana u rep, repiće ili u pletenicu, te spremljena u plastičnu vrećicu. Šišati se možete u frizerskom salonu ili kod kuće, uz poštivanje ovih jednostavnih uvjeta, a tako spakiranu šaljete ju na adresu udruge Kosa ljubavi.

U akciju se uključili i gorički frizeri

Ako odlučite donirati kosu a šišate se u frizerskom salonu, u Velikoj Gorici to možete učiniti u frizerskom salonu Velvet, Esperanza i Maja koji su se priključili akciji. „Svima koji sudjeluju u akciji pripremile smo i zahvalnice“, kaže Marijana, „ a osim donacija za izradu vlasulja, donacija za rad Udruge ili same kose, dobrodošli su svi koji nam žele pomoći u prikupljanju sredstava, kao što su eventi, priredbe ili akcije.“ Udruga “Kosa ljubavi” čeka vas na adresi Ljudevita Posavskog 25e, 10360 Sesvete ili na svojoj facebook stranici. Darovati dio sebe, najljepši je i najiskreniji poklon.

Gostovanje na City radiju poslušajte na linku:

Nastavi čitati
Reklama

CityLIGHTS

FOTO Biciklijada Velika Gorica – Zagreb – Velika Gorica

Objavljeno

on

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Biciklijada od Velike Gorice do Zagreba i natrag (VG – ZG – VG) u organizaciji udruga Ekoregija Velika Gorica, Agencija za tržišno komuniciranje Proglas i Sustav javnih bicikala d.o.o. održana je danas, a početak je bio u 15 sati na platou kod Pučkog otvorenog učilišta.

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred polazak biciklističke karavane prema Zagrebu sudionicima (preko 400) su se obratili predstavnici organizatora i gradonačelnik Dražen Barišić, koji je po prvi put na biciklu sudjelovao u ovoj manifestaciji. Trasa biciklijade bila je kao i prethodnih godina, od Gorice se vozi do Strossmayerovog šetališta u Zagrebu, a iz glavnog grada povratak je bio u 17:30.

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Po povratku u Goricu u Parku dr. Franje Tuđmana od 19 sati odvijao se zabavni program uz sudjelovanje Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica, dječjeg zbora Cvrkutavci, benda Cold Shower i plesne skupine Walde.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Vratili su se: Gorički klub mladih otvorio novu sezonu

Najpopularnije programe, pub kviz i escape room u Lukavcu, organizirat će i u novoj sezoni

Objavljeno

on

Nakon ljetne pauze, Gorički klub mladih ponovno je otvorio svoja vrata te će raditi svaki dan od 17 do 21 sat. U novoj sezoni, najavili su, mlade Goričane očekuju online pub kviz, escape room u Lukavcu te događanja vezana uz dane EU baštine.

– Došlo je vrijeme da otvorimo vrata kluba i započnemo sa novom sezonom. U planu imamo i koncerte, radionice te instrukcije, sve uz dodatne mjere opreza.
Debatni klub Velika Gorica i dalje nastavlja s radom, no ove godine broj pristupnika će biti ograničen, te se kao alternativa razmatra i opcija online radionica – kažu iz Goričkog kluba mladih te dodaju kako bi im dobrodošli i volonteri za instrukcije, pa pozivaju sve zainteresirane da im se jave.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Hodočašće u Mariju Bistricu s maskama. Kraći odmor u Šćitarjevu

Objavljeno

on

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hodočasnici su jutros točno u pet sati krenuli iz Velike Gorice, od Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, na 29. zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu, na put dug preko 40 kilometara. Hodočasničku kolonu, koja je, čini nam se, bila jednako duga kao i prošle godine, činili su ne samo vjernici iz Velike Gorice nego i iz susjednih općina (Pokupsko, Kravarsko, Orle). Usput se kolona povećavala, jer su joj se priključivali hodočasnici iz Rakarja, Kobilića, Bapča, Črnkovca, Kosnice, Selnice, Ribnice i drugih mjesta.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ovogodišnje hodočašće je organizirano uz posebnu nakanu – molitvu za prestanak pandemije izazvane korona virusom i što skoriji povratak normalnom životu. Hodočasnici  su se ponašali na hodočašću prema uputama koje su donesene u dogovoru župnika, županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite te policije.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva postaja za okrjepu u Šćitarjevu zahvaljujući velikom trudu Mjesnog odbora Šćitarjevo, mjesnih udruga (Društvo žena Šćitarjevo, DVD Šćitarjevo, NK Mladost, KUD Šćitarjevo te DVD Kosnica) i OŠ Šćitarjevo, spremno je dočekala hodočasnike, ali ove godine zbog epidemioloških mjera nije bilo organiziranog doručka. Svaki hodočasnik dobio je paket s prehrambenim proizvodima i vodom te je bez dužeg zadržavanja nastavljao dalje prema krajnjem odredištu.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opet je bilo lijepo vidjeti u hodočasničkoj koloni veliki broj mladih (osnovnoškolci, srednjoškolci, sportaši) koji su se odvažili da pješice pređu maratonsku dionicu i zahvale se Majci Božjoj Bistričkoj.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sretno hodočasnicima na putu u Nacionalno svetište Hrvata i pri povratku doma.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno