Poveži se s nama

CityLIGHTS

Kosa ljubavi: U mjesecu darivanja, darujte dio sebe

Objavljeno

Najljepši mjesec u godini mnogi od vas zamišljaju u krugu obitelji, uz druženje, bogatu trpezu i nezaobilazno darivanje. Djed Mraz ili Božićnjak, a prije njega i Sveti Nikola pobrinut će se za ispunjavanje materijalnih želja. Nije im lako jer iz godinu u godinu želje su sve zahtjevnije, skuplje ili naprosto neostvarive.

No, što biste rekli jednom djetetu kojem je želja vrlo skromna, krajnje potrebna, koje ne želi skupi „mobitel na tač“, Winxice ili novu garderobu…Koje ima vjerojatno jedinu želju, a to je  – zdravlje. Tada vam vjerojatno sve ove novotarije modernog doba nisu „ni u peti“. Ono želi biti zdravo, a na putu do ozdravljenja roditelji im ne mogu kupiti zdravu krv, novi bubreg ili kosu koju su izgubila kemoterapijom. Zamislite dijete koje je kemoterapijom izgubilo svoju kosu. U kratkom periodu uz svu muku koju prolazi zbog bolesti, kad se pogleda u ogledalo, vidi nekog drugog sebe.

Foto:Cityportal

Udruga “Kosa ljubavi” djeci vraća osmijeh na lice

Ipak, ono dobro u ljudima vjerojatno i danas pokreće našu planetu…Biljana Bjelajac Poznić i Marijana Čergar u travnju su pokrenule facebook akciju „Kosa ljubavi“ kojom od donatora prikupljaju pramenove kose za izradu vlasulja. U programu City radija slušateljima su prenijele dašak svog humanog rada. Naime, kako bi djeci oboljeloj od malignih ili autoimunih bolesti vratile osmjeh na lice, Biljana i Marijana imaju plemenit cilj – izradu vlasulja po mjeri. Kako i same priznaju, nisu u početku ni mislile da će interes biti toliko velik, što donatora što korisnika, tako da su u kolovozu pokrenule Udrugu Kosa ljubavi. „Sama izrada vlasulje je ručni rad a za jednu vlasulju je potrebno 6 do 8 repova ili pletenica kose. To vam je otprilike za jednu vlasulju, mjesec dana rada odnosno 80 do 110 radnih sati.“ – kaže Biljana. Inače, cijena jedne vlasulje je 6.500 kuna, dok je Udruga plaća 5.000 kuna, što je velik novac za roditelje koji su i zbog bolesti djeteta ali i financijski već krajnje iscrpljeni. Kako je Udruga zaživjela, tako se i dobna granica korisnika pomiče iz dana u dan, te tako vlasulje mogu dobiti djeca od pet godina starosti sve do onih koji imaju tridesetak godina.

kosa srce

Sve sto radimo je volonterski

Prednost ovih vlasulja je što se rade po mjeri, što znači da ne ispadaju s glave, a činjenica da su prirodne, znači da se glava manje znoji. „Za prvu periku nam je donator bio „Maredo gril“, čime su i drugima dali do znanja da mogu učiniti dobro djelo. Zato, konstantno tražimo donatore, posebice u ovo predblagdansko vrijeme, a uključili su se i neki restorani i trgovine koji će od svakog računa ili plaćenog jela donirati jednu kunu za naše vlasulje. Osim toga, naš rad u Udruzi je volonterski i sve promo-materijale plaćamo iz svog džepa.“ – kazala je Biljana, koja se ujedno pohvalila da su do sada izrađene tri vlasulje, dvije su u izradi, završena su i dva mjerenja, a na vlasuljama rade četiri vlasuljarke. Kosu može donirati svatko, ukoliko je dužina kose minimalno 20 centimetara. Važno je da je kosa prilikom šišanja oprana, suha i ne previše oštećena, vezana u rep, repiće ili u pletenicu, te spremljena u plastičnu vrećicu. Šišati se možete u frizerskom salonu ili kod kuće, uz poštivanje ovih jednostavnih uvjeta, a tako spakiranu šaljete ju na adresu udruge Kosa ljubavi.

U akciju se uključili i gorički frizeri

Ako odlučite donirati kosu a šišate se u frizerskom salonu, u Velikoj Gorici to možete učiniti u frizerskom salonu Velvet, Esperanza i Maja koji su se priključili akciji. „Svima koji sudjeluju u akciji pripremile smo i zahvalnice“, kaže Marijana, „ a osim donacija za izradu vlasulja, donacija za rad Udruge ili same kose, dobrodošli su svi koji nam žele pomoći u prikupljanju sredstava, kao što su eventi, priredbe ili akcije.“ Udruga “Kosa ljubavi” čeka vas na adresi Ljudevita Posavskog 25e, 10360 Sesvete ili na svojoj facebook stranici. Darovati dio sebe, najljepši je i najiskreniji poklon.

Gostovanje na City radiju poslušajte na linku:

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno