Poveži se s nama

Kultura

Koncert Virtuoso u čast Chopina

Objavljeno

Drugi ovogodišnji koncert iz ciklusa ”Virtuoso” studenata Muzičke akademije iz Zagreba u Domu kulture održan je u četvrtak 19. veljače, a u cijelosti bio je posvećen poljskom skladatelju i pijanisti Fredericu Chopinu (Želazowa Wola, 01. ožujka 1810. – Paris, 17. listopada 1849.). Njegove skladbe na klaviru izvodili su: Ana Stanković (Fantazija u f – molu, op.49), Tihana Dovhilj (Nokturna u c – molu, op.48 br.1 i des – duru, op.27 br.2), David Vuković (Scherzo u b – molu, op.31) i Virna Kljaković (Balada u g – molu, op.23 br.1).

Veliki pjesnik klavira, kako su u doba romantizma voljeli zvati Chopina, skladao je isključivo djela za glasovir i po tome je bio jedinstven kao pijanist i izvođač vlastitih djela. Njegov opus od 74 tiskana djela nemaju premca u europskoj glazbi, kako po formalnoj strukturi tako i po poetskim obilježjima.

Studenti s Akademije rado nastupaju na koncertima u Velikoj Gorici, a o tome rado govori Splićanka Virna Kljaković: ”Osnovni kriterij za nastup na ”Virtuosu” je ocjena odličan iz ispita na klaviru (kada se izvode djela za klavir) te spremnost studenata da javno nastupaju. Podrazumjeva se veliki respekt prema djelu velikih skladatelja i tada je pozitivna trema vjerni pratitelj nas glazbenika. Ja sam, primjerice, slučajno išla na prijemni ispit na Akademiji i prošla, tako da se sada ne mogu zamisliti u nekom drugom poslu. Naime, okončala sam studij i sada pokušavam razvijati paralelno dvije karijere – koncertnu i pedagošku (radim u dvije škole s djecom), a ponekad sam i u Beču.”

Galerija fotografija:

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno