Poveži se s nama

HOTNEWS

Koncert u čast braniteljima: Evo kako je nastala himna pokupskog i kravarskog kraja

Objavljeno

U crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom sinoć je nastupio Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Riječ je o tradicionalnom koncertu kojeg tamburaši HRT-a svake godine pripremaju u čast hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Prvi put su zasvirali dok je u neposrednoj blizini bjesnio rat.

 

 „Ovdje sam već 25. puta za redom. Već na prvom koncertu smo uživali zajedno s publikom za vrijeme rata još dok su se u daljini čule granate“, rekao je Siniša Leopold.

 

Koncert tamburaša i Hrt-a (2)

Koncert je bio u znaku domoljubnih pjesama, poput ‘Prve zagrebačke topničke bojne‘, koju su branitelji pjevali u ratu, a kasnije je postala i himnom pokupskog i kravarskog kraja. A kako je pjesma nastala ispričao nam je dozapovjednik istoimene bojne Siniša Novak.

 

 „Tu večer kada je bio prelazak Kupe, slučajno sam ušao u jednu kuću u kojoj je bilo 15-ak pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske. S njima je bio i Ivica Potočnik koji je inače svirao u Tamburaškom orkestru Hrvatske radiotelevizije. Obzirom da sam pisao pjesme od njega sam dobio zadatak da napišem stihove. Njih je uglazbio Nikica Kalođera, a Potočnik je to odnio u tamburaški orkestar. Tako je i počela suradnja koja traje 25 godina“, pojasnio je Novak.

Koncert tamburaša i Hrt-a (4)Cijelo to vrijeme pokrovitelj koncerta je Zagrebačka županija. Pokroviteljstvu se ove godine pridružila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Zamjenik župana Rudolf Vujević ističe kako je u pitanju vrijedna kulturna manifestacija ne samo za Općinu Kravarsko već i cijelu Zagrebačku županiju.

 

„Prije svega bih se želio zahvaliti Tamburaškom orkestru HRT-a i braniteljima što su obranili ovaj kraj, Veliku Goricu, Pokupsko, Kravarsko i cijelu Zagrebačku županiju. Drago nam je da je ove godine i predsjednica pokroviteljica tog kulturnog događaja“, kazao je zamjenik župana Rudolf Vujević.

 

Koncert tamburaša Hrt-a (1)

Na programu su bile klasične i suvremene, svjetske i hrvatske, među ostalim i prigodno korizmene melodije. Nastupili su Tihana Zubek, Zvonko Kompes, Boris Ćiro Gašparac, Josipa Gvozdanić, Dražen Žanko, Stanko Šarić, Marijan Lučan, Miroslav Živković i Vokalni ansambl Jane.

 

„S Janama je uvijek divno surađivati. One su predivne, mlade vokalistice koje pjevaju zdušno i iz srca. Mislim da su u svim žanrovima glazbe jednako uspješne“, istaknuo je maestro Siniša Leopold.

 

Galerija fotografija:

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tri gola Mraclina za tri boda u Obrezini

Objavljeno

on

1. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK , 13. kolo

U borbenoj i zanimljivoj utakmici u Obrezini Mraclin je poveo u prvom poluvremenu iz kaznenog udarca, precizan sa bijele točke bio je Ladislav Roginić. U drugoj polovici dvoboja neizvjesno je bilo na obje strane. U 78. minuti sijevnula je kontra Mraclina preko Ivana Kosa koji je uputio snažan udarac u vrata domaćih koji golman Dominik Treščec neutralizira odbijancem. Odbijena lopta dolazi do Brune Augustića najboljeg strijelca mraclinske momčadi, koji sa desetak metara ne griješi. Intenzitet utakmice tada je znatno pao, no Mraclin je uspio stići do još jednog gola. U 83. minuti Josip Jurić je sa lijeve strane odličnom asistencijom pronašao Petra Bartolića u blizini gola, koji se odlično snašao i pogodio za konačnih 0:3.

MLADOST (O) – MRACLIN 0:3

OBREZINA. ŠRC Obrezina. Gledatelja 100.
Sudac: Kokot (Vrbovec). Pomoćnici: Čerkez i Crnoja.

STRIJELCI: 0:1 – Roginić (35 – 11 m), 0:2 – Augustić (78), 0:3 – Bartolić (83).

MLADOST (O): Treščec, Martinić, Perić (od 81. Jelić), M. Tadić, Sejfović, Crepulja, Periša, Zrnčić (od 66. J. Tadić), Muslija (od 46. Kuhar), Šorša (od 76. S. Tadić), Smajić (od 46. Antolović). TRENER: Josip Tadić.

MRACLIN: Dražić, Petravić (od 89. A. Dolibašić), J. Domitrović, M. Kos, Desput, J. Dolibašić, Bartolić (od 85. J. Cvetnić), Jurić (od 89. Cota), Augustić (od 84. Guduraš), Roginić, I. Kos (od 89. Golubić). TRENER: Marko Pancirov.

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno