Poveži se s nama

HOTNEWS

Akciji opremanja školske knjižnice u Novom Čiču priključio se i Grad

Objavljeno

Nakon što je u Novom Čiču otvorena moderna osnovna škola, na red je stiglo i opremanje školske knjižnice. Za sada je knjižni fond izuzetno malen pa školarce čekaju gotovo prazne police. S obzirom da škola nije u mogućnosti sama nabaviti knjige, knjižničarka Jelena Šaban pokrenula je ‘Crowfunding’, kako bi knjižnicu napokon opremila knjigama. U akciju se odazvao i Grad Velika Gorica te su u školu danas stigli novi kompleti školskih lektira.

IMG_0989

Došli smo pomoći u opremanju, donijeli samo simbolički nekoliko naslova obvezne lektire i nekoliko knjiga o Velikoj Gorici. Kompleti će stići za nekoliko dana na ove police i to će već biti polovica onoga što knjižnica prema svojoj procjeni treba imati kako bi se djeci omogućilo nesmetano korištenje. Vjerujem da će se i druga polovica uspjeti riješiti vrlo brzo i to putem akcije koju je pokrenula škola”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Knjige vrijedne 20 tisuća kuna uključuju šest kompleta obavezne lektire.

„Kontaktirali smo školu i zatražili popis, a pokrit ćemo sve obavezne lektire. S time ćemo olakšati cijelom razredu da ima mogućnost u isto vrijeme posuditi i čitati zadanu lektiru. To ujedno olakšava i roditeljima da ne gube vrijeme i novce u učlanjenje u razne knjižnice nego sve ono što im je potrebno bude dostupno ovdje”, istaknuo je novi pročelnik Upravnog odjela za školstvo, predškolski odgoj i sport Krešimir Ačkar.

Akcija je počela prije samo tjedan dana, a knjižničarka Jelena Šaban već je oduševljena odazivom.

Javljaju nam se ljudi iz cijele Hrvatske, nisam očekivala ovakav odaziv, jako sam sretna. Nadam se da ćemo do kraja godine moći djeci ponuditi lektiru, jer je žalosno kad nam svaki dan dolaze i ispituju kada će doći knjige, a ja im na žalost ne mogu ništa odgovoriti”, kazala je Šaban.

Police knjižnice tako se polako, ali sigurno popunjavaju. Jučer je pristiglo i nekoliko kutija knjiga, donacija iz zagrebačke knjižnice Marin Držić.

Knjige je doniralo i nekoliko mještana, a za sada imamo 100-tinjak knjiga“, dodala je Šaban i podsjetila kako Crowfunding akcija na internetu traje do 5. prosinca. Želite li i vi pomoći priključiti se možete u bilo koje vrijeme.

Riješen problem s produženim boravkom

IMG_0988

Budući da škola još nema kuharicu, u njoj je na početku godine bilo problema i s produženim boravkom. Grad je obroke osigurao putem dječjeg vrtića pa je produženi boravak počeo s radom. Gradonačelnik Barišić najavio je da će uskoro početi raditi i kuhinja, kako bi sva djeca koja žele mogla koristiti uslugu obroka u školi.

Ravnatelj Krešimir Matešin najavljuje kako majstori užurbano dovršavaju školsku dvoranu.

„Jer sad svi imamo mjesta u učionicama i u školskom prostoru, a nadam se da će kruna svega biti za Dan grada. Majstori užurbano rade na izgradnji nove školske dvorane, a onda će to biti jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj sa svim sadržajima“, rekao je Matašin.

HOTNEWS

Polet bolji od Turopoljca

Objavljeno

on

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA , 14. kolo

U turopoljskom derbiju Jedinstvene županijske lige domaći nogometaši Poleta uvjerljivom prezentacijom na Zvrniku riješili su pobjednika protiv Turopoljca iz Kuča. Kod vodećeg gola domaćih kapetanu Ivici Sučiću uveliko je pomogao Ivan Balenović od kojeg se lopta odbila u mrežu. Mladi domaći igrač Matej Robić podebljao je rezultat iz gužve u šesnaestercu krajem prve dionice dvoboja. Ipak kad je iskusni Sučić okomito proigrao Ivana Zagorca pred gol gostiju u 53. minuti, najbolji buševski strijelac loptu je majstorski poslao iza leđa vratara Turopoljca, kako se kasnije pokazalo za nedostižnih 3:0.

POLET (B) – TUROPOLJAC 3:0

BUŠEVEC. SRC Zvrnik. Gledatelja 100.
Sudac: Hrgović (Zagreb). Pomoćnici: Vuković i Geller.

STRIJELCI: 1:0 – Sučić (24), 2:0 – Robić (43), 3:0 – Zagorec (53).

POLET (B): Bradić, Brajković, Tičarić, Sovina, Skrbin (od 68. Kovačević), Stuparić, Šestak (od 56. Milanović), Pejak, Zagorec (od 70. Mikulić), Sučić, Robić. TRENER: Mario Paviša.

TUROPOLJAC: I. Zagorac, Cavrić (od 46. Đuksi), Bušić, Balenović, Radilović, Matasić, Šestok, Milatović, Čaić (od 67. Filep), Lučić, Sesar (od 73. Žugaj). TRENER: Vlado Horvat.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno