Poveži se s nama

Vijesti

Klizalište usred parka pokraj crkve: ‘Bit će sve gotovo na vrijeme, bez brige’

Središnji dio parka pokraj crkve NBDM-a prekriven je izolacijom, zatim šljunkom, pa finim pijeskom… Na sve to doći će led na kojem će uživati gorička djeca

Objavljeno

Livada iza Kina je prošlost, nova lokacija klizališta, omiljene zimske zabave goričke djece, od ove je godine nekadašnji centar grada. Konkretno, prostor oko Muzeja Turopolja. Sasvim konkretno, klizalište će biti nasred parka pokraj crkve Navještenja Blažene Djevice Marije.

– Kad sam ja bila dijete, tu se stalno dolazilo, to je bilo središte grada, baš pravi centar. Tu je bila i općina u to vrijeme – govori nam Vlatka iz Centra za posjetitelje.

Godinama već našem gradu nedostaje taj pravi centar grada, mjesto koja su u gradovima drukčije konfiguracije obično središnji trgovi, a lokacija na kojem će biti ovogodišnji Advent nameće se kao moguće rješenje u budućnosti. Pogotovo od trenutka kad današnja cesta postane šetnica…

Nego, da se vratimo na klizalište… Radovi su, jasno, već počeli, zapravo su i lijepo odmakli. U prvi trenutak bude pomalo šokantno kad vidiš park u nekom sasvim drugom obliku, prekrivenog šljunkom omeđenim drvenom konstrukcijom. Tu su i bageri, valjci, strojevi, sve govori da su radovi u punom zamahu.

– Datum otvorenja je 6. prosinca, na Svetog Nikolu. I bit će do tad gotovo, kako ne – kaže nam jedan od Radnika prije nego prošetamo i do biste Franje Lučića, koja će u idućem razdoblju funkcionirati kao svojevrsni čuvar klizališta, odmah uz njegov rub.

Dođe čovjeku i žao trave, propast će ispod svega toga, ali dečki objašnjavaju da šteta neće biti velika. Ako smo dobro shvatili, prvo dolje ide sloj izolacije, pa šljunak, pa sitni pjesak… I tako sve do leda, na kojem klinci svake zime uživaju do iznemoglosti. Iznad klizališta bit će postavljene lampice, pa sve govori da nas čekaju lijepi prizori kad se jednom ovo gradilište pretvori u klizalište.

S druge strane Muzeja, objašnjavaju nam, bit će postavljena bina, tu će sve svašta događati, gomila svirki je u najavi, ali detaljan raspored događanja još se čeka. Naći će se tu i sedam, osam kućica s hranom, pa Božićno selo, jaslice… I sve u lampicama, koje su već počeli postavljati. Dižu se po gradu i jelke od četvrtka ujutro, božićno vrijeme definitivno nam dolazi. Ako se Goričane pita, ponovno u blještavom izdanju.

Vijesti

FOTO Jesen u Kurilovcu u znaku zimnice

Posjetitelji su uživali u bijelim i žutim žgancima te raznim drugim domaćim delicijama

Objavljeno

on

Društveni dom u Kurilovcu ugostio je jednu zanimljivu izložbu. U sklopu manifestacije Jesen u Kurilovcu posjetitelji su mogli vidjeti kako se nekad pripremala zimnica. Vrijedne članice Etno udruge pripremile su je na tradicionalni način.

– Imam tu kiselu papriku koju sam napravila te džemove i pekmeze. Sve je to napravljeno na tradicionalni način. Kako je to nekad moja mama radila, tako ja radim danas. Čuvamo tradiciju – rekla nam je Barbara, članica Etno udruge.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Naša sugovornica specijalno za ovu priliku ispekla je i tradicionalni turopoljski kukuruzni kruh.

– Napravljen je od domaćeg kukuruznog brašna. Kukuruzno brašno treba popariti pa dodati germu da se digne. Dva puta se mijesi, a onda ide u protvan i peče se dva sata – dodala je Barbara.

Na čelu Etno udruge Kurilovec nedavno se našla jedna energična žena, koja je nedavno održanom Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana je za prvu pratilju. Snježana Dianežević primila se ozbiljnog posla vezanog uz čuvanje turopoljske i kurilovečke tradicije.

– Etno udruga Kurilovec aktivno se bavi očuvanjem tradicije i našeg domaćeg govora, izrađujemo poculice i grbeže, a organiziramo i radionice te izložbe. Danas možete vidjeti kako se na ovom prostoru zadnjih stotinu godina radi zimnica. Nekad nije bilo frižidera, već su se namirnice stavljale u trape i bunare ili su se kiselile – objasnila nam je Snježana.

Ove zanimljivu manifestaciju posjetio je i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

– Ovakve manifestacije i rad udruga jako su važni kako bi se tradicija i običaji prenijeli sa starijih na mlađe. Naša županija bogata običajima, svaki kraj ima svoje specifične običaje, a ponekad sela iz istog kraja pak imaju različite običaje. Zanimljivo je kako u Kurilovcu, koji je zapravo gradsko naselje, čuvaju tradiciju i sjećanje ne to kako se nekad ovdje živjelo i radilo. Upravo ova manifestacija može prerasti u nešto turistički interesantno te privući goste i posjetitelje u Veliku Goricu – istaknuo je pročelnik.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

Posjetitelji su mogli uživati u domaćim bijelim žgancima s kuhanim krumpirom i žutim kukuruznim žgancima prelivenim špekom i lukom. Za domaći govor pobrinula se ekipa iz pučkog kazališta OSS-a Buševec sa svojom predstavom ‘Svoga tela gospodar’.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Iz Grada pozivaju obitelji s više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć

Obitelji s četvero i više djece ovo pravo mogu iskoristiti jednom godišnje

Objavljeno

on

Iz Grada Velike Gorice pozvali su roditelje obitelji s četvero i više djece da iskoriste jednokratnu novčanu pomoć. Uvjet je da obitelj ima prebivalište na području Grada Velike Gorice i da djeca žive u istom kućanstvu kao i roditelji.

– Visina iznosa novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece, a za svako malodobno dijete iznosi 500 kuna – poručili su iz Grada.

Više informacija možet pronaći ovdje, a sve dodatne informacije možete dobiti u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti na broj telefona 01 6269 918 ili 01 6269 938.

Nastavi čitati

Crna kronika

Policija i ovaj vikend na prometnicama

Na području Policijske uprave zagrebačke samo sinoć zabilježeno je 148 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

Tijekom vikenda policija na području cijele Policijske uprave zagrebačke pojačano nadzirati brzinu, alkohol, pojas i korištenje mobitela. Akcija će se provoditi u večernjim satima i usmjerena je upravo na ‘četiri glavne ubojice u prometu’. Iz PUZ-a javljaju kako je tijekom prve večeri provođenja akcije zabilježeno 148 prometnih prekršaja. Četrdeset vozača uhvaćeno je u vožnji u alkoholiziranom stanju, 62 u prebrzoj vožnji, četvero ih nije bilo vezano, a šest vozača koristilo je mobitel tijekom vožnje.

– Najveće zabilježene koncentracije alkohole su kod 45-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u mjestu Bedenica, Sveti Ivan Zelina dok je u organizmu imao 1,91 g/kg alkohola, zatim kod 43-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom na Zagrebačkoj cesti dok je u organizmu imao 1,63 g/kg alkohola te kod 41-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Mrkšinoj ulici dok je u organizmu imao 1,66 g/kg alkohola. Nadalje kod 38-godišnjaka koji je upravljao osobnim automobilom u Ulici Dubrava dok je u organizmu imao 1,62 g/kg alkohola te kod 21-godišnjaka koji je upravljao pod utjecajem alkohola 0,66 g/kg, u Novoselcu u Česmanskoj ulici – poručili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno