Poveži se s nama

Kultura

Kino Gorica prikazat će senzorni film za djecu s teškoćama

Na repertoaru je Čudesna šuma, a ovoga puta projekcija će se održati samo za korisnike Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

Objavljeno

Kino Gorica će 1. lipnja u 10 sati prikazati animirani film iz 1986. godine Čudesna šuma, snimljen snimljen u suradnji između hrvatske produkcijske kuće Croatia Film i američke Fantasy Forest. Prvi je hrvatski dugometražni crtani film, a režirali su ga Milan Blažeković i Doro Vlado Hreljanović prema scenariju nastalom prema originalnoj priči Sunčane Škrinjarić.

Posebnost ove projekcije je i u tome što se  na taj način Kino Gorica po prvi put uključilo u program senzornih projekcija za djecu, koje su prvenstveno namijenjene djeci koja mogu imati ili imaju teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

– Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu. Također je izuzetno važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti. Bitno je kod takvih projekcija da se kino tehnički prilagodi osjetljivoj djeci – da svjetla u kinu ne budu ugašena nego prigušena, da zvuk bude tiši, da djeca slobodno mogu donijeti svoju omiljenu igračku, gricke, sokiće, da mogu za vrijeme projekcije prošetati, pričati, plesati… – objasnila je Vesna Gjurković, voditeljica kinematografske djelatnosti.

Budući da je ovo prva senzorna projekcija u goričkom kinu, a da još uvijek vrijede ograničavajući epidemiološki uvjeti, ona će ovaj put iznimno biti samo za djecu s intelektualnim i senzornim poteškoćama Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

– Nadamo se da ćemo na jesen imati potpuno otvorena kina i mogućnost ponavljanja senzorne projekcije za sve zainteresirane. U tom slučaju će to biti potpuno inkluzivna projekcija jer će joj moći prisustvovati i djeca bez navedenih poremećaja. Na taj način se pomaže i jednoj i drugoj skupini djece da se upoznaju, da shvate i prihvate različitosti. Na ovaj način pokušavamo biti otvoreni za sve, osobito za djecu koju zbog svojih senzornih i ostalih poteškoća roditelji ili odgajatelji obično ne dovode u kino i koja su na taj način zakinuta za jedan od najljepših iskustava u životu svakog čovjeka – zaključila je Gjurković i dodala kako je senzorna projekcija besplatna za djecu i pratnju.

Kultura

Hrvatska volontira: U Kravarskom će se oslikati zid OŠ Slavka Kolara

Rad lokalnih volontera koji će sudjelovati u izradi zidnog murala mentorirat će poznati umjetnik iz Duge Rese, Leonard Lesić…

Objavljeno

on

Osnovna škola Slavka Kolara u Kravarskom dobit će novo ruho. Jedan zid uskoro će krasiti novi mural istoimenog književnika po kojem škola nosi ime. Riječ je o volonterskoj akciji oslikavanja zida koja se organizira povodom tjedna „Hrvatska volontira“.

Spomenimo i kako se akcija provodi u sklopu projekta Pokrenimo KOK!, a volonteri se imaju priliku pridružiti zajedničkom uljepšavanju škole već u četvrtak 30.rujna od 9 sati kada akcija zapravo i kreće.

Rad lokalnih volontera koji će sudjelovati u izradi zidnog murala mentorirat će poznati umjetnik iz Duge Rese, Leonard Lesić, a predviđeno trajanje akcije je do 2.listopada. Volonteri će raditi svaki dan od 9 do 18 sati, što će na kraju iznositi ukupno 270 volonterskih sati. Prijave su u tijeku.

Nastavi čitati

Kultura

Gradski zbor Franjo pl.Lučić uveličat će misno slavlje u Rimu povodom svetkovine Sv.Jeronima

Program je pomno biran, predstavit će se bogata hrvatska zborska baština i izvesti neka od kapitalnih djela hrvatske zborske literature…

Objavljeno

on

Gradski zbor Franjo pl.Lučić, posljednjih se tjedana intenzivno priprema za jedan poseban i značajan način. Naime, Hrvatska rimska zajednica proslavit će u četvrtak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima.

Liturgijsko slavlje u crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodit će mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice, a pjevanje na misnom slavlju animirat će upravo gorički Gradski zbor.

– Sretni smo što smo napokon započeli s probama, a osobito nas veseli što ćemo nakon duge pauze imati priliku nastupiti u Rimu, u predivnoj crkvi Sv.Jeronima, u kojoj ćemo obogatiti misno slavlje velebnim djelima hrvatske zborske baštine – Istaknula je Lidia Capković Martinek, predsjednica i solistica gradskog zbora Franjo pl.Lučić.

– Ovim ćemo nastupom obogatiti liturgijsku svečanost, ali ujedno predstaviti i Grad Veliku Goricu. Program je pomno biran, predstavit će se bogata hrvatska zborska baština i izvesti neka od kapitalnih djela hrvatske zborske literature, poput Offertoriuma Cum invocarem za solo sopran, zbor i orgulje, Vatroslava Lisinskog, Svrši stopi moje, Krste Odaka te djela Franje pl.Lučića, Rulolfa Matza i Jakova Gotovca. Sjajan je to uvod u novu zborsku sezonu i priprema za proslavu 25. obljetnice osnutka koju će gradski zbor obilježiti iduće godine – kažu iz zbora.

Nastavi čitati

Kultura

“Sedmero veličanstvenih” Goričanima donosi pravu glazbenu poslasticu

Njihov koncert možete poslušati u četvrtak 30.rujna, s početkom u 19:30 sati u dvorani Gorica. Ulaznica je 20 kuna…

Objavljeno

on

Ema, Jan, Nika, Antonela, Josip, Adriana i Luka, čine septet „Sedmero veličanstvenih“ iz Umjetničke škole Franjo Lučić, a koji će u četvrtak održati svoj koncert u Dvorani Gorica.

Ovaj septet osnovan je, kako kažu, sasvim slučajno početkom ove školske godine, a spojila ih je ljubav prema glazbi, posebno onoj filmskoj. Za sebe kažu da su neobičan sastav, ali da ih to ne sprječava da se druže i zajedno sviraju. Održali su već nekoliko koncerata, a posebno ih veseli nastup na Japanskoj nacionalnoj televiziji. Osim toga, dobitnici su i prve nagrade na 8.mješovitom međunarodnom natjecanju „Bistrički zvukolik“ u kategoriji komorna glazba, a pobjednici su i 3.školskog natjecanja „Buđenje“.

– Svaka proba nas ispunjava i nadograđuje kao glazbenike jer otkrivamo neki novi svijet u kojem se dobro osjećamo, posebno u ovo čudno vrijeme. Lijepo nam se družiti i nadamo se da nas u budućnosti čekaju zanimljive glazbene pustolovine – ističu iz septeta.

Njihov koncert možete poslušati u četvrtak 30.rujna, s početkom u 19:30 sati u dvorani Gorica. Ulaznica je 20 kuna.

 

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno