Poveži se s nama

Gospodarstvo

Kineski poduzetnici posjetili Zagrebačku županiju

Objavljeno

Gospodarska delegacija iz kineske provincije Hebei, posjetila je Zagrebačku županiju te se tom prilikom upoznala s njezinim gospodarskim potencijalima. Inače, u županiju je stiglo 39 poduzetnika iz 19 kineskih poduzeća koji se bave proizvodnjom i preradom drva, izradom namještaja i kućanskih aparata te dekoracija za uređenje doma i hotelskih lanaca.

 

 

Za susreta, župan Stjepan Kožić naglasio je da svi investitori mogu računati na partnerski odnos te učinkovitu, kvalitetnu i kooperativnu javnu upravu koja je u najkraćem mogućem vremenu u mogućnosti ponuditi kvalitetan prostor za ulaganje i brzo ishođenje dozvola. „Vjerujem da ćete nakon ovog posjeta dobiti kvalitetniji uvid što sve Zagrebačka županija nudi te da je ovaj susret samo početak neke buduće suradnje, naglasio je župan Kožić.

 

posjet-kineske-gospodarske-delegacije-zagrebackoj-zupaniji

„U zadnjih nekoliko godina, ovo je prvi put da je ovako velika delegacija iz drvne industrije posjetila Hrvatsku, rekao je Liu Kai, savjetnik u Uredu za gospodarstvo i trgovinu pri veleposlanstvu NR Kine u RH te je zahvalio Županiji što je u kratkom roku organizirala  posjet.

 

 

Županija i provincija Hebei mogu se dopuniti u aspektima proizvodnje, gospodarske strukture i tržišta smatra Quan Qi Heng, voditelj kineskog izaslanstva u provinciji Hebei zadužen za gospodarstvo i vanjsku trgovinu. „Hrvatska ima strateški položaj prema tržištu EU, stoga upravo zbog toga želimo ohrabriti i stimulirati naša poduzeća da razvijaju suradnju s Hrvatskom, dodao je Qi Heng.

posjet-kineske-gospodarske-delegacije-zagrebackoj-zupaniji-1

Kinesku delegaciju pozdravio je i gradonačelnik Jastrebarskog  Zvonimir Novosel koji je istaknuo kako je Jastrebarsko dobitnik dvije nagrade Europske komisije, i to za projekt u domeni električne energije i uštede te za suradnju i odnos s poduzetnicima. „Vjerujem da ćete iz Jastrebarskog otići s nekom poslovnom idejom i nadam se jednog dana je ovdje i realizirati, dodao je Novosel.

 

 

Pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić kroz prezentaciju upoznao je kineske poduzetnike sa županijskim poduzetničkim zonama, a njih dvije su i obišli. Poslovnu zonu u Jastrebarskom i Pisarovini. Uz to obišli su pogon, jedne od najuspješnijih drvno-prerađivačkih tvrtki na području županije, drvne industrije Rubinić.

Gospodarstvo

Jednostavno naručite Taxipro putem aplikacije

Start će vas koštati 10 kuna, svaki kilometar vožnje dodatnih sedam kuna, odnosno 11 kuna iz Zračne luke Franjo Tuđman. Za vožnje dulje od 50 km moguć je i dogovor oko cijene. Za manje spretnije s tehnologijom, primamo i narudžbe telefonskim putem na broj 099/7201-841- kažu iz Taxipro udruge

Objavljeno

on

Goričko taksi tržište dobilo je prije dva tjedna pojačanje kroz udrugu Taxipro VG, a uveli su i besplatnu aplikaciju za android i iOS uređaje putem koje se brzo može naručiti prijevoz. Kroz maksimalno 30 minuta garantiraju da će korisnici dobiti njihovu uslugu prijevoza.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

– U cilju poboljšanja taksi usluge u gradu, spustili smo cijene da bi taksi u našem gradu bio pristupačniji našim sugrađanima. Start će vas koštati 10 kuna, svaki kilometar vožnje dodatnih sedam kuna, odnosno 11 kuna iz Zračne luke Franjo Tuđman. Za vožnje dulje od 50 km moguć je i dogovor oko cijene, a u ponudi imamo i kombi za do osam osoba – kažu iz Taxipro-a.

Upitali smo jednog od taksista iz udruge, gospodina Marinka Andričića kakva je potražnja bila do sada, o planovima u bliskoj budućnosti i raspitali se koliko Goričani koriste aplikaciju za narudžbe putem pametnih telefona.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

– Ovih dva tjedna kako radimo, primjetili smo da aplikaciju koristi najviše mlađa populacija do 35 godina, a oni malo stariji uslugu naručuju telefonski. Primjerice, imali smo pune ruke posla za Veliku Gospu, do fajrunta smo vozili posjetitelje kući, pa se nakupilo preko 50 vožnji samo toga dana. 31. kolovoza, kad naši sugrađani budu hodočastili na Mariju Bistricu, dva ili tri naša vozača pratit će ih u suradnji s policijom. Ukoliko ih noge izdaju, sigurno ćemo ih odvesti do odredišta, a i nazad ako treba! Narudžbe preko aplikacija, kao i telefonski pozivi, pristižu svakodnevno od šest ujutro pa sve do ponoći. Najviše nas traže prijevoz do aerodroma, jer su građani primjetili normalne cijene koje im nudimo – ističe taksist Marinko.

Doznali smo kako će nas primjerice, vožnja za do četiri osobe od goričkog autobusnog kolodvora do Lisinskog koštati 111 kuna! Valja napomenuti kako građani koji se slabije snalaze s tehnologijom, taksi mogu naručiti putem kontakt broja 099/7201-841.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Velika Gorica prema prihodu i neto dobiti poduzetnika među najboljima u Hrvatskoj

Najveće prihode i dobit u Zagrebačkoj županiji ostvario je Lidl Hrvatska d.o.o iz Velike Gorice, a isto društvo je imalo i najviše zaposlenih

Objavljeno

on

Prema posljednjem Fininom izvješću Velika Gorica nalazi se među top 20 gradova i općina na razini Hrvatske prema ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika. Najveće prihode i dobit među poduzetnicima sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji ostvario je LIDL Hrvatska d.o.o. k.d. iz Velike Gorice, a isto društvo je imalo i najviše zaposlenih. Najveći izvoznik je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., također iz Velike Gorice.

U Zagrebačkoj županiji u 2018. godini je, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište imalo 8.589 poduzetnika, kod kojih je bilo zaposleno 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3 posto. U odnosu na druge županije na drugom mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika, a na trećem mjestu prema neto dobiti, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih i prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih. Prema broju zaposlenih je na četvrtom, a prema broju poduzetnika na petom mjestu.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Tužno , više se cijene uvozne rajčice, nego domaće

Proizvodnja rajčice u Hrvatskoj lani je pala za gotovo četvrtinu, uvoz je porastao za pet posto

Objavljeno

on

Proizvodnja rajčice lani je pala za gotovo 25 posto u odnosu na godinu ranije, proizveli smo 30.950 tona, dok smo 2017. završili s proizvedenih 41.223 tona.

Sukladno manjoj proizvodnji, smanjio se i izvoz, za 30-ak posto. Lani smo izvezli 5.287 tona, u odnosu na 7.505 tona u 2017. godini. Uvoz je pak porastao za pet posto, sa 12.813 tona u 2017. na 13.369 tona u prošloj godini.

-Kilogram uvozne rajčice prošle je godine u prosjeku koštao 0,99 eura, dok smo za izvozni kilogram dobivali prosječno pet centi manje-navodi HGK.

Uvoz voća i povrća neprestano raste.

Oko 60 posto uvozne rajčice dolazi iz Italije i Nizozemske, a više od tone uvezemo i iz Španjolske, Njemačke i Poljske. S druge strane, oko dvije trećine ukupnog izvoza rajčice završi u Sloveniji i Njemačkoj.

Uvoz voća i povrća iz godine u godinu raste, a prošle smo uvezli 25 tisuća tona više nego 2017. godine.

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno