Poveži se s nama

Gospodarstvo

Kineski poduzetnici posjetili Zagrebačku županiju

Objavljeno

Gospodarska delegacija iz kineske provincije Hebei, posjetila je Zagrebačku županiju te se tom prilikom upoznala s njezinim gospodarskim potencijalima. Inače, u županiju je stiglo 39 poduzetnika iz 19 kineskih poduzeća koji se bave proizvodnjom i preradom drva, izradom namještaja i kućanskih aparata te dekoracija za uređenje doma i hotelskih lanaca.

 

 

Za susreta, župan Stjepan Kožić naglasio je da svi investitori mogu računati na partnerski odnos te učinkovitu, kvalitetnu i kooperativnu javnu upravu koja je u najkraćem mogućem vremenu u mogućnosti ponuditi kvalitetan prostor za ulaganje i brzo ishođenje dozvola. „Vjerujem da ćete nakon ovog posjeta dobiti kvalitetniji uvid što sve Zagrebačka županija nudi te da je ovaj susret samo početak neke buduće suradnje, naglasio je župan Kožić.

 

posjet-kineske-gospodarske-delegacije-zagrebackoj-zupaniji

„U zadnjih nekoliko godina, ovo je prvi put da je ovako velika delegacija iz drvne industrije posjetila Hrvatsku, rekao je Liu Kai, savjetnik u Uredu za gospodarstvo i trgovinu pri veleposlanstvu NR Kine u RH te je zahvalio Županiji što je u kratkom roku organizirala  posjet.

 

 

Županija i provincija Hebei mogu se dopuniti u aspektima proizvodnje, gospodarske strukture i tržišta smatra Quan Qi Heng, voditelj kineskog izaslanstva u provinciji Hebei zadužen za gospodarstvo i vanjsku trgovinu. „Hrvatska ima strateški položaj prema tržištu EU, stoga upravo zbog toga želimo ohrabriti i stimulirati naša poduzeća da razvijaju suradnju s Hrvatskom, dodao je Qi Heng.

posjet-kineske-gospodarske-delegacije-zagrebackoj-zupaniji-1

Kinesku delegaciju pozdravio je i gradonačelnik Jastrebarskog  Zvonimir Novosel koji je istaknuo kako je Jastrebarsko dobitnik dvije nagrade Europske komisije, i to za projekt u domeni električne energije i uštede te za suradnju i odnos s poduzetnicima. „Vjerujem da ćete iz Jastrebarskog otići s nekom poslovnom idejom i nadam se jednog dana je ovdje i realizirati, dodao je Novosel.

 

 

Pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić kroz prezentaciju upoznao je kineske poduzetnike sa županijskim poduzetničkim zonama, a njih dvije su i obišli. Poslovnu zonu u Jastrebarskom i Pisarovini. Uz to obišli su pogon, jedne od najuspješnijih drvno-prerađivačkih tvrtki na području županije, drvne industrije Rubinić.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno