Poveži se s nama

Gospodarstvo

Kineski poduzetnici posjetili Zagrebačku županiju

Objavljeno

Gospodarska delegacija iz kineske provincije Hebei, posjetila je Zagrebačku županiju te se tom prilikom upoznala s njezinim gospodarskim potencijalima. Inače, u županiju je stiglo 39 poduzetnika iz 19 kineskih poduzeća koji se bave proizvodnjom i preradom drva, izradom namještaja i kućanskih aparata te dekoracija za uređenje doma i hotelskih lanaca.

 

 

Za susreta, župan Stjepan Kožić naglasio je da svi investitori mogu računati na partnerski odnos te učinkovitu, kvalitetnu i kooperativnu javnu upravu koja je u najkraćem mogućem vremenu u mogućnosti ponuditi kvalitetan prostor za ulaganje i brzo ishođenje dozvola. „Vjerujem da ćete nakon ovog posjeta dobiti kvalitetniji uvid što sve Zagrebačka županija nudi te da je ovaj susret samo početak neke buduće suradnje, naglasio je župan Kožić.

 

posjet-kineske-gospodarske-delegacije-zagrebackoj-zupaniji

„U zadnjih nekoliko godina, ovo je prvi put da je ovako velika delegacija iz drvne industrije posjetila Hrvatsku, rekao je Liu Kai, savjetnik u Uredu za gospodarstvo i trgovinu pri veleposlanstvu NR Kine u RH te je zahvalio Županiji što je u kratkom roku organizirala  posjet.

 

 

Županija i provincija Hebei mogu se dopuniti u aspektima proizvodnje, gospodarske strukture i tržišta smatra Quan Qi Heng, voditelj kineskog izaslanstva u provinciji Hebei zadužen za gospodarstvo i vanjsku trgovinu. „Hrvatska ima strateški položaj prema tržištu EU, stoga upravo zbog toga želimo ohrabriti i stimulirati naša poduzeća da razvijaju suradnju s Hrvatskom, dodao je Qi Heng.

posjet-kineske-gospodarske-delegacije-zagrebackoj-zupaniji-1

Kinesku delegaciju pozdravio je i gradonačelnik Jastrebarskog  Zvonimir Novosel koji je istaknuo kako je Jastrebarsko dobitnik dvije nagrade Europske komisije, i to za projekt u domeni električne energije i uštede te za suradnju i odnos s poduzetnicima. „Vjerujem da ćete iz Jastrebarskog otići s nekom poslovnom idejom i nadam se jednog dana je ovdje i realizirati, dodao je Novosel.

 

 

Pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić kroz prezentaciju upoznao je kineske poduzetnike sa županijskim poduzetničkim zonama, a njih dvije su i obišli. Poslovnu zonu u Jastrebarskom i Pisarovini. Uz to obišli su pogon, jedne od najuspješnijih drvno-prerađivačkih tvrtki na području županije, drvne industrije Rubinić.

Gospodarstvo

Ptičja gripa otkrivena u susjedstvu, u Hrvatskoj na snazi preventivne mjere zaštite

U Sopu Bukevskom prije tri godine zbog gripe eutanazirano 1500 komada peradi

Objavljeno

on

U našem susjedstvu nedavno su potvrđeni slučajevi ptičje gripe podtipa H5N8 koja je prije tri godine izazvala velike probleme na velikogoričkom području. Podsjećamo, samo u Sopu Bukevskom u siječnju 2017. godine eutanazirano 1500 komada peradi u krugu od 10 kilometara. Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane početkom siječnja potvrđeni su slučajevi visokopatogene influence ptica u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

Visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća, a u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

– Podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj su na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“, br. 27/17).

Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Primjenom biosigurnosnih mjera mora se onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa – poručili su iz Uprave.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Doznajte kako do potpora za mlade poljoprivrednike

Potpore iznose od 148 do 370 tisuća kuna

Objavljeno

on

U Kravarskom će sutra održati radionica na temu potpora mladim poljoprivrednicima. Naime, LAG Vallis Colapis otvorio je natječaj za dodjelu potpora mladim poljoprivrednicima nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava za početak poslovanja. Budućim korisnicima je na raspolaganju 1 111 875 kuna.

– Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate iznosi 370 625 kuna.
Potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148 250 kuna – poručili su iz LAG-a.

Natječaj će biti otvoren od 20. siječnja do 24. veljače, a više o uvjetima možete doznati na radionici  sutra od 17 sati u vijećnici Općine Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Kravarsko.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VIDEO City puls: Počeo prosinac u Gorici! Najljepši Advent u srcu grada…

Pogledajte i kako je usvojen nikad veći Proračun grada Velike Gorice, kako je protekao Međunarodni dan osoba s invaliditetom i tko su mali čuvari folklorne baštine!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno