Poveži se s nama

Gospodarstvo

KATASTROFA ZA GORIČKU POLJOPRIVREDU Mraz potpuno uništio nasade jabuka, bresaka i jagoda

Objavljeno

Temperature koje su se jučer ujutro spuštale i do minus 4 Celzijeva stupnjeva bile su kobne za tisuće sadnica jabuka, bresaka i jagoda na širem velikogoričkom području. Mraz se pojavio u najgorem mogućem trenutku, kada je voće bilo u punom cvatu.

 

Šteta je stopostotna

 

Inženjerka Marija Prnjak iz Poljoprivredne savjetodavne službe Velika Gorica ističe da je šteta stopostotna te kako je u voćnjacima nastala prava katastrofa.

 

“Na terenu je doslovce sve stradalo. Šteta je uglavnom stopostotna na jabukama, breskvama te jagodama koje nisu bile pokrivene. Ponegdje je voće nešto manje stradalo, ali to je zanemarujuće. Štete bilježimo i na ostalom voću, što će pokazati naš sutrašnji obilazak”, kazala je Prnjak.

 

Agronomi ne pamte ovakav proljetni mraz

 

Proljetni mraz poljoprivrednim kulturama je naštetio i prije 4 godine, ali neusporedivo manje te su gorički poljoprivrednici uspjeli spasiti voćke naknadnim tretiranjem energetskim biostimulatorima. Mraz koji je nastupio na samom kraju travnja poljoprivrednici ne pamte.

 

“Mraz je prije 4 godine nastupio za vrijeme rane cvatnje, ali nešto ovako nije dugo zabilježeno. U pitanju su štete od više stotina tisuća kuna. Najteže je poljoprivrednicima, jasno, koji imaju velike nasade jer im je sve stradalo“, dodala je Marija Prnjak.

 

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno