Poveži se s nama

Vijesti

KAOS U OSNOVNIM ŠKOLAMA U Kumičiću štrajka čak 85 posto nastavnika, a u Habdeliću se stanje mijenja iz sata u sat

Objavljeno

Potpuni kaos vlada u većini goričkih osnovnih škola. Roditelji ne znaju je li pametnije poslati svoje dijete u školu ili ne. Zbunjeni su i ravnatelji, kojima je teško dati točan odgovor. Naime, pravo nastavnika za vrijeme štrajka je doći u školu i otići kada želi, čak i prekinuti započetu nastavu.

– Niti sam ne znam koliko će nastavnika doći na posao. Situacija je šarolika, dok jedan dio nastavnika radi, drugi štrajka, a oni koji i rade u svakom trenutku mogu početi štrajkati. Tako je bilo i danas, dvoje nastavnika najavili su da će raditi, a onda odustali. Potpuno je nepredvidivo. U jutarnjoj smjeni imam samo pet nastavnika – priča nam Davor Vidović, ravnatelj Osnovne škole Jurja Habdelića.

Razlog kaotičnosti je i taj što su nastavnici u Habdeliću raspoređeni u dva sindikata. Većina su članovi Sindikata hrvatskih učitelja, čija je povjerenica Nada Vidaković, dok su drugi u Sindikatu Preporod povjerenice Željke Kapec.

Na nastavi je niti 30 posto nastavnika škole, a učenika čak i manje.

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića prosvjeduje čak 85 posto nastavnika.

– Nastava je organizirana s nastavnicima koji nisu u štrajku. Redovito nastavu pohađaju učenici 1.A, 1.B, 1.C i 3.E. Od ostalih učenika jutros je bilo samo petero, dok u poslijepodnevnu smjenu nije došao nitko – kazala nam je ravnateljica Snježana Pavić.

Slična situacija je i u ostalim školama, dok je čista suprotnost škola Eugena Kvaternika gdje su na nastavu stigli svi nastavnici i učenici.

– Štrajk u našoj školi od jučer je završen. Prošli petak i ponedjeljak svi su bili u štrajku. Naši su nastavnici pratili upute sindikata, svi su učlanjeni u Preporod. Nakon što su procijenili da se štrajku ne nazire kraj, odlučili su ga prekinuti, uz podržavanje zahtjeva sindikata – kaže ravnatelj Stanko Čudić.

Štrajk je također završio i u goričkim srednjim školama. U Srednjoj strukovnoj školi i u Gimnaziji trajao je djelomično u petak i ponedjeljak.

– Kod nas je u štrajku bila jedna trećina djelatnika, a za to se vrijeme nastava odvijala prema posebnom rasporedu. Od jučerašnjeg dana situacija se normalizirala i nastava se odvija prema uobičajenom rasporedu – napominje ravnateljica Gimnazije Branka Žugaj.

Obrazovanje

FOTO Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara

Objavljeno

on

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Različite vrste kruha, maštovito izrađena peciva, kolači, torte i brojni drugi proizvodi, koje su pripremili vrijedni učenici Osnovne škole Nikole Hribara zajedno sa svojim učiteljima i roditeljima predstavljeni su danas u holu škole na Danu kruha. Tradicionalno obilježavanje ove manifestacije, koje je vodila Marija Patrlj, nastavnica vjeronauka, imalo je ponešto izmijenjeni koncept u odnosu na protekle godine.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Programom su ravnale učiteljice Vesna Stipić (1.a) i Jadranka Jelisavac (1.d) započet je (dvodjelnom) priredbom u 9 odnosno 10 sati za učenike od 1. do 4. razreda odnosno za učenike od 5. do 8. razreda. Školski zbor, voditeljica Lidija Smolenicki, otpjevao je prigodne pjesme: ”Korica kruha”, ”Hvalu daj” i ”Da mi je biti Sunce”. Izložene eksponate blagoslovio je župnik Dragutin Kujavec.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelji priredbe prvo su pročitali o humanitarnom karakteru priredbe odnosno akciji koju su zajedno organizirali učenici i nastavnici, uz pristanak ravnatelja Stjepana Maravića. Zajedničkim snagama prikupljena je pomoć (brašno, šećer, tjestenina, …) za korisnike pučke kuhinje u Jukićevoj ulici u Zagrebu. Donacija će biti sutra dostavljena na spomenutu adresu.

23.10.2019. Velika Gorica. Dan kruha u Osnovnoj školi Nikole Hribara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon priredbe učenici su u svojim učionicama degustirali izložene proizvode, stolovi su bili preplavljeni delicijama. Poslije podne priredba za učenike drugog turnusa izvedena je u 15 odnosno 16 sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Fuji pripremio zanimljiv program povodom Svjetskog dana juda

U subotu će članovi kluba na turniru pokazati što su naučili, a nedjelja je rezervirana za predavanja Slaviše Bradića i Renate Barić

Objavljeno

on

Judo klub Fuji povodom obilježavanja Svjetskog dana juda ovog vikenda priprema zanimljiv program. U sklopu europskog projekta Judo inkluzija u subotu će se u dvorani Judo kluba Pinky održati turnir na kojem će uz članove Fujia nastupiti i kolege iz kluba Pinky.

– Dođite, navijajte, a ako ste dovoljno hrabri, možete se probati i boriti u modificiranim judo borbama s našom ekipom. Ali pazite se jer mi treniramo redovito – poručili su organizatori.

Nedjelja je rezervirana za predavanja Slaviše Bradića i Renate Barić. Bradić će govoriti o filozofiji i povijesti juda od 10 sati u dvorani na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

Recept kako se opustiti prije važnih natjecanja ili ispita posjetiteljima predavanja trebala bi dati Renata Barić čija je specijalnost sportska psihologija. Predavačica bi treba la odgovoriti i na pitanje zašto smo sami sebi najveći neprijatelji. Njezino predavanje počinje u 13,30 sati, na istoj lokaciji.

Nastavi čitati

Vijesti

U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Tijekom noći sa subote na nedjelju kazaljke satova treba pomaknuti s tri na dva sata

Objavljeno

on

Zimsko računanje vremena počinje u noći sa subote na nedjelju. Kazaljke na satovima potrebno je pomaknuti jedan sat unatrag i to s tri na dva sata. Novo računanje vremena donosi i neke promjene u našim životima, poput toga što će vozači od nedjelje morati paliti kratka svjetla na svojim vozilima. No, pomicanje sata negativno utječe na ljudski organizam, kojem treba vremena da se navikne na ovu promjenu. Pomicanje sata negativno utječe na ustaljene obrasce spavanja te tako doprinosi smanjenju radne učinkovitosti.

Polugodišnje računanje vremena, odnosno ljetno i zimsko vrijeme, trebalo bi otići u povijest 1. travnja 2021. godine na području cijele Europske unije. Zemlje članice tada bi same trebale odlučiti hoće li ostati na zimskom ili izabrati ljetno računanje vremena. U Europi postoje zemlje koje su to već učinile: Island, Bjelorusija, Rusija i Turska.

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno