Poveži se s nama

Moja županija

Kanalizaciju će uskoro dobiti 288 Samoboraca

Objavljeno

Započeli su radovi na drugoj fazi izgradnje kanalizacijske mreže naselja Jelenščak u Samoboru kojim će priključak na kanalizaciju dobiti 288 građana. Radi se o projektu izgradnje nešto više od 1,5 kilometra kanalizacije za koji je Odvodnja Samobor d.o.o. dobila bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije.

 

“Ovo je od iznimne važnosti za građane Samobora, ali i za zaštitu okoliša. Do prije par godina Samobor nije imao na najbolji način riješenu fekalnu kanalizaciju. Grad ima puno pitke vode i kad riješimo kanalizaciju na moderan način, neće biti zagađenja u podzemlju. Ovim projektom ćemo pokriti najveći dio grada, a problemi još postoje u mjesnim odborima jer su dislocirani pa ih je nemoguće riješiti jednim projektom”, objasnio je zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i dodao kako još oko 35 posto stanovnika Samobora nema mogućnost priključenja na kanalizaciju.

 

samobor radovi

 

Radovi na ovom dijelu kanalizacije počeli su još 2014. godine kada je napravljeno oko 500 metara mreže, no zbog nedostatka novca Samobor ih nije mogao završiti. Zato je 660 tisuća eura, koliko su dobili iz Europskih fondova, iznimno bitan kapital koji je omogućio nastavak radova. Odvodnja Samobor za ovaj dio kanalizacijske mreže izdvojila je 1,2 milijuna kuna.

 

“Važno je da se u županiji radi i da je Samobor za to dobio europska sredstva. Ovo je samo početak priče jer mi u Samoboru sudjelujemo u mnogim projektima. U rujnu će biti otvorena i nova dvorana uz Osnovnu školu Samobor, s Hrvatskim vodama smo sanirali potoke, izgrađen je nasip i napravljene su mnoge investicije koje se ne vide, ali će stanovništvu značiti puno u smislu sigurnosti”, rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević.

 

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno