Poveži se s nama

Kultura

Kazališnim predstavama njeguju kajkavski govor

Objavljeno

Dom kulture u Buševcu i ove je godine bio glavno mjesto okupljanja glumaca amatera. Ogranak Seljačke sloge Buševec po 13. puta organizirao je manifestaciju „KAJ BUŠ“ koja se uklopila u europsku manifestaciju Noć kazališta.

 

 

„To nam je već treća Noć kazališta i drago nam je da smo se priključili jer smatramo da je to dobra ideja i promocija kazalištaraca i nas amatera koji to radimo, istaknuo je predsjednik Ogranka, Nenad Rožić.

19.11.2016. Buševec - 13. KAJ BUŠ - susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

19.11.2016. Buševec – 13. KAJ BUŠ – susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

 

 Ove godine, uz predstave za odrasle, po prvi puta na programu se našla i jedna dječja predstava. „Mali glumci Kulturne udruge “Tomislav Franjić” izveli su bajku Pecka i Žara, koju je napisala sama njihova članica, a po njenom završetku održana je i sama promocija istoimene knjige, dodao je Rožić.

 

 

Gledatelji su imali prilike vidjeti ukupno pet skupina koje su na kazališnim daskama uprizorile različite priče i situacije iz svakodnevnog života te su se mnogi u njima mogli i pronaći. Tako smo uz predstave KU „Tomislav Franjić“ vidjeli i glumce dramske sekcije KUD-a Lobor, zatim dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, Društvo žena Pleso i Priločku amatersku scenu.

19.11.2016. Buševec - 13. KAJ BUŠ - susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

19.11.2016. Buševec – 13. KAJ BUŠ – susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

 

„Vjerujem da smo zadovoljili sve kriterije zašto smo to počeli raditi, a sve s ciljem da potaknemo i druga kazališta da rade na domaćoj kajkavštini i da se taj kajkavski govor očuva, rekao je Rožić i izrazio zadovoljstvo što smo u predstavama imali priliku vidjeti i mnogo mladih glumaca kojima kajkavština ide i više nego dobro.

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno