Poveži se s nama

Kultura

Kazališnim predstavama njeguju kajkavski govor

Objavljeno

Dom kulture u Buševcu i ove je godine bio glavno mjesto okupljanja glumaca amatera. Ogranak Seljačke sloge Buševec po 13. puta organizirao je manifestaciju „KAJ BUŠ“ koja se uklopila u europsku manifestaciju Noć kazališta.

 

 

„To nam je već treća Noć kazališta i drago nam je da smo se priključili jer smatramo da je to dobra ideja i promocija kazalištaraca i nas amatera koji to radimo, istaknuo je predsjednik Ogranka, Nenad Rožić.

19.11.2016. Buševec - 13. KAJ BUŠ - susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

19.11.2016. Buševec – 13. KAJ BUŠ – susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

 

 Ove godine, uz predstave za odrasle, po prvi puta na programu se našla i jedna dječja predstava. „Mali glumci Kulturne udruge “Tomislav Franjić” izveli su bajku Pecka i Žara, koju je napisala sama njihova članica, a po njenom završetku održana je i sama promocija istoimene knjige, dodao je Rožić.

 

 

Gledatelji su imali prilike vidjeti ukupno pet skupina koje su na kazališnim daskama uprizorile različite priče i situacije iz svakodnevnog života te su se mnogi u njima mogli i pronaći. Tako smo uz predstave KU „Tomislav Franjić“ vidjeli i glumce dramske sekcije KUD-a Lobor, zatim dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, Društvo žena Pleso i Priločku amatersku scenu.

19.11.2016. Buševec - 13. KAJ BUŠ - susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

19.11.2016. Buševec – 13. KAJ BUŠ – susret narodnih kazališta kajkavskog govornog područja. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

 

„Vjerujem da smo zadovoljili sve kriterije zašto smo to počeli raditi, a sve s ciljem da potaknemo i druga kazališta da rade na domaćoj kajkavštini i da se taj kajkavski govor očuva, rekao je Rožić i izrazio zadovoljstvo što smo u predstavama imali priliku vidjeti i mnogo mladih glumaca kojima kajkavština ide i više nego dobro.

Kultura

Slavonska Pepeljuga gostuje u goričkom kazalištu

Cijena ulaznice je 25 kuna, a prodaja i rezervacija karata počinju 26. siječnja

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica ugostit će 2. veljače mjuzikl za djecu prema motivima bajke Charlesa Perraulta “Pepeljuga”. Predstava koprodukcije Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca te Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka namijenjena je djeci od tri naviše godina.

– Bajka koja je obilježila ili samo proletjela kroz djetinjstvo svakog od nas bit će ispričana, otpjevana i otplesana najdražoj publici, djeci. Priča o skromnoj, nesebičnoj, ali i nesretnoj djevojčici mališanima će poručiti da se dobrota, skromnost i nesebičnost uvijek na kraju isplate. Da dobro uvijek pobjeđuje čuli smo milijun puta, ali i milijun puta smo vidjeli da to baš i nije tako, a ova Pepeljuga nam poručuje da nikada ne smijemo prestati vjerovati u bolje sutra i da ćemo dobrotom zaslužiti dobro – najavili su tvorci ove kazališne predstave.

Cijena ulaznice je 25 kuna, a prodaja i rezervacija karata počinju sutra, 26. siječnja.

Nastavi čitati

Kultura

U Pokupskom žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo

Pozivaju mještane da se uključe

Objavljeno

on

Ljubitelji tradicije iz Pokupskog žele ponovo oživjeti kulturno-umjetničko društvo u svom kraju. Radi se o ponovnom pokretanju KUD-a Pokuplje koje je radilo od početka prošlog stoljeća. Inicijatori su već kontaktirali koreografa, umjetničkog suradnika te suradnike za instrumentalnu i vokalnu sekciju, a sada traže članove koji se žele baviti folklorom.

– KUD Pokuplje je imalo svoje uspone i padove, a želja nam je da ga ponovno oživimo. Općina Pokupsko također je spremna financijski pomoći, potporom iz proračuna na temelju prijavljenog programa udruge. Pozivamo sve zainteresirane za aktivno sudjelovanje u KUD-u da popune upitnik i dostave ga u Općinu Pokupsko, osobno poštom ili e-mailom – kažu iz inicijative za osnivanje KUD-a Pokuplje.

Nastavi čitati

Kultura

Zaboravljena vještina: Izradite si turopoljsku poculicu

Objavljeno

on

Etno udruga Kurilovec u subotu i nedjelju od 10 do 15 sati organizira u prostorijama udruge, u Sportskom centru Udarnik u Kurilovcu, radionicu izrade turopoljskih poculica – tradicijskog pokrivala za glavu udanih žena u Turopolju.

– Cilj radionice je prijenos znanja u izradi poculice kao dijela oglavlja ženske narodne nošnje Turopolja. Sav potreban materijal osiguravamo mi, a poculice koje će sudionici izraditi postaju njihovo vlasništvo – kažu iz Etno udruge Kurilovec.

Na radionici može sudjelovati do 15 ljudi, pa se potrebno prijaviti. Rok za prijavu je petak.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno