Poveži se s nama

Kultura

Jedno stoljeće ‘Nove zore’: Ovo je rođendan koji se slavi cijele godine

Povodom stotinu godina djelovanja donjolomničkog kulturno-umjetničkog društva u planu je monografija, ali i obilježavanje “okrugle” obljetnice i na razne druge načine. Sljedeće subote održat će se svečana sjednica…

Objavljeno

Ove godine navršava se stota obljetnica djelovanja Kulturno-umjetničkog društva “Nova zora” iz Donje Lomnice. Tim povodom u ovom su KUD-u pripremili cijeli niz programa, uključujući i svečanu sjednicu, koja će biti u subotu, 8. lipnja, pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije, Ministarstva kulture, Hrvatskog sabora kulture te Grada Zagreba.

– Društvo je odlučilo obilježiti obljetnicu s nizom programa tijekom cijele godine, a jedan od većih i zahtjevnijih u organizacijskom i financijskom pogledu je izdavanje monografije, koja bi bila presjek stogodišnjeg kulturno-umjetničkog i amaterskog djelovanja u Donjoj Lomnici. Monografija je svjedočanstvo proteklog vremena, dokumentirano slikom i riječima. U projekt su uključeni brojni suradnici, članovi KUD-a te vanjski stručnjaci i suradnici. – istaknula je tajnica KUD-a Zlatica Krznarić i nastavila:

– Kulturno umjetničko društvo ‘Nova Zora’ iz Donje Lomnice već stotinu godina obogaćuje društveni i kulturni život svojega mjesta, ali i u brojnim drugim sredinama u zemlji i inozemstvu te kroz ples i glazbu oživljava tradiciju i starinu. Stotinu godina kulturno-umjetničkog i amaterskog djelovanja Društva počiva na radu entuzijasta i volontera te nam je želja svečano, ali i radno, obilježiti ovu značajnu obljetnicu nizom kulturnih događanja tijekom godine. Od pripreme, izdavanja i promocije monografije, svečane skupštine, koncerata, do manifestacije Vojkovi dani. Svaka svečanost i važna obljetnica podrazumijeva i drage goste koji će ju s nama obilježiti i učiniti još ljepšom i svečanijom.

Kultura

FOTO Zvonko Bogdan i 7 tamburaša oduševili Goričane

Objavljeno

on

Povodom 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica sinoć je Zvonko Bogdan sa svojih 7 tamburaša uveličao veliku obljetnicu i oduševio publiku na koncertu u Gradskoj sportskoj dvorani. Najavljen je kao ‘panonski kralj starogradskih pjesama’, skladatelj i interpretator iz vojvođanske ravnice, čuvar tradicije svojih predaka i bunjevačkih običaja.

Lijepe i nostalgične trenutke rijetko tko može dočarati kao ovaj vrsni umjetnik. Njegov dvosatni koncert ‘pokrio’ je veliki prostor, od Konavla do Zagore, od Zagorja do Karpata, od Visokih Tatra do uuzburkanog Balkana. Njegove besmrtne uspješnice Osam tamburaša s Petrovaradina, Ej salaši na sjeveru Bačke, Bunjevačko prelo, Fijaker stari, Kraj jezera i druge oduševili su publiku koja je ispunila prostor sportske dvorane.

Zvonko Bogdan svoj život je posvetio glazbi i to zorno pokazuje njegovih pedeset godina i više umjetničkog rada, stotine pjesama, albuma, nagrada i priznanja.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Kultura

Crna BOJA i

U galeriji Hrvatskog likovnog društva svoje eksponate izložit će Đurđica Brebrić

Objavljeno

on

U galeriji Hrvatskog likovnog društva u ponedjeljak se otvara izložba ‘crna BOJA i’ na kojoj će svoja umjetnička djela predstaviti Đurđica Brebrić. U svijet umjetnosti ušla je prije osam godina. Slikarstvo je nakon četiri godine zamijenila radom u keramici. Živi i stvara u Markuševcu Turopoljskom, poduzetnica je i  vlasnica tvrtke za graditeljstvo.

Uz Đurđicu, na izložbi će se predstaviti i Gordana Šiško. Zagrepčanka se osim slikanjem bavi i pisanjem, a uz sve to vlasnica je i arhitektonskog ureda.

Izložbu možete pogledati od 17. do 29. veljače, od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 19 sati te petkom i subotom od 12 do 16 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Prijavite se na Rukopisaonicu i naučite umijeće lijepog pisanja

Kada ste zadnji put napisali rukom neki duži tekst?

Objavljeno

on

Uz svakodnevicu služenja tipkovnicom sve rjeđe rukom pišemo po papiru, pa su u Gradskoj knjižnici Velika Gorica organizirali radionicu lijepog pisanja. Grafička dizajnerica Irena Mihalinec će 12-ero polaznika “Rukopisaonice” pomoći da svladaju moderni krasopis.

– Suvremeni oblici rukopisa danas su postali umjetnost za sebe, a koriste se kako u privatne, tako i u marketinške i druge svrhe. Moderan krasopis iznimno je popularan kada je riječ o izradi čestitki, pozivnica za neki događaj, oblikovanju fontova ili originalnom dizajnu rukotvorenog loga – kažu iz Gradske knjižnice.

Za učenje ove zaboravljene vještine organizatori su predvidjeli osam radionica, a one će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja od 18 do 19.30 sati.

Prijave za sudjelovanje primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a sudjelovanje kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno