Poveži se s nama

Kultura

Jedno stoljeće ‘Nove zore’: Ovo je rođendan koji se slavi cijele godine

Povodom stotinu godina djelovanja donjolomničkog kulturno-umjetničkog društva u planu je monografija, ali i obilježavanje “okrugle” obljetnice i na razne druge načine. Sljedeće subote održat će se svečana sjednica…

Objavljeno

Ove godine navršava se stota obljetnica djelovanja Kulturno-umjetničkog društva “Nova zora” iz Donje Lomnice. Tim povodom u ovom su KUD-u pripremili cijeli niz programa, uključujući i svečanu sjednicu, koja će biti u subotu, 8. lipnja, pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije, Ministarstva kulture, Hrvatskog sabora kulture te Grada Zagreba.

– Društvo je odlučilo obilježiti obljetnicu s nizom programa tijekom cijele godine, a jedan od većih i zahtjevnijih u organizacijskom i financijskom pogledu je izdavanje monografije, koja bi bila presjek stogodišnjeg kulturno-umjetničkog i amaterskog djelovanja u Donjoj Lomnici. Monografija je svjedočanstvo proteklog vremena, dokumentirano slikom i riječima. U projekt su uključeni brojni suradnici, članovi KUD-a te vanjski stručnjaci i suradnici. – istaknula je tajnica KUD-a Zlatica Krznarić i nastavila:

– Kulturno umjetničko društvo ‘Nova Zora’ iz Donje Lomnice već stotinu godina obogaćuje društveni i kulturni život svojega mjesta, ali i u brojnim drugim sredinama u zemlji i inozemstvu te kroz ples i glazbu oživljava tradiciju i starinu. Stotinu godina kulturno-umjetničkog i amaterskog djelovanja Društva počiva na radu entuzijasta i volontera te nam je želja svečano, ali i radno, obilježiti ovu značajnu obljetnicu nizom kulturnih događanja tijekom godine. Od pripreme, izdavanja i promocije monografije, svečane skupštine, koncerata, do manifestacije Vojkovi dani. Svaka svečanost i važna obljetnica podrazumijeva i drage goste koji će ju s nama obilježiti i učiniti još ljepšom i svečanijom.

Kultura

VIDEO Zvonki dječji glasovi ispunili Pučko otvoreno učilište

Goričkoj publici predstavilo se 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Dvorana Gorica u Pučkom otvorenom učilištu bila je premala da primi sve one željne folklora. Starinske dječje igre, plesovi i napjevi ispunile su pozornicu. Na 22. Dječjim folklornim susretima okupile su se skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavilo se goričkoj publici svojim programima i provelo ih glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Nastavi čitati

Kultura

U Gradskoj knjižnici projekcija filma ‘Lička Majka od Utjehe’

Bogorodica u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini Gospićko-senjske županije

Objavljeno

on

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak možete pogledati znanstveno-obrazovni film ‘Lička Majka od Utjehe’. Riječ je o 11. filmu nastalom u sklopu projekta digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. U njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije.

O filmu će govoriti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma.

– Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline,  rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve – stoji u najavi filma.

Projekcija je zakazana u ponedjeljak u 19 sati na Središnjem odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici.

Nastavi čitati

Kultura

Subota u znaku folklora

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta nastupit će 250 mladih pjevača, plesača i svirača

Objavljeno

on

Folklorni ansambl Turopolje na 22. Dječjim folklornim susretima okupio je folklorne skupine iz cijele zemlje. Oko 250 mladih pjevača, plesača i svirača predstavit će se goričkoj publici svojim programima i provesti je glazbom, pjesmom i plesom kroz Lijepu našu.

Na pozornici Pučkog otvorenog učilišta danas od 18,30 sati predstavit će se Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika, Kulturno-umjetničko društvo Preporod iz Dugog Sela, Folklorno društvo Otočac iz Otočca, Dječja sekcija Čerišnjice Kulturno-umjetničkog društva Januševec iz Prigorja Brdovečkog te članovi Folklornog ansambla Turopolje.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno