Poveži se s nama

CityLIGHTS

Izviđači – prvi korak do samostalnosti

Objavljeno

U vrijeme suvremene tehnologije, kada nas hvata napad panike ukoliko slučajno sa sobom zaboravimo ponijeti mobitel, u vrijeme kada nam je sve dostupno, i kada zapravo vrlo malo mislimo o prirodi i snalaženju u istoj, još uvijek postoje oni koji se vole družiti s ljudima, a ne tehnologijom, upoznaju prirodu, uče korisne vještine koje im mogu pomoći u  životu bilo da je riječ o civiliziranom svijetu, bilo da je riječ o divljini, a oni su skauti, odnosno izviđači.

Turopoljska udruga skauta – Izviđački odred “TUR” jedna je od najprepoznatljivijih članova naše zajednice

„Izviđački odred Tur osnovan je u jeku Domovinskog rata 1992., htjeli smo djeci omogućiti što normalnije djetinjstvo, i omogućiti im da bar na neko vrijeme odvrate misli od svih onih strahota koje smo gledali na televiziji. No, ono što treba reći je da izviđači u Velikoj Gorici postoje od 1958. godine, u kontinuitetu su djelovali do početka Domovinskog rata, kada je većina izviđačkih voditelja otišlo na ratišta.“– rekao je u razgovoru za City radio predsjednik Turopoljske udruge skauta Alen Konjević.

Za izviđače ne treba imati previše hrabrosti

„Prije polaska u izviđače ne trebate apsolutno ništa  znati, trebate imati samo dobru volju, sve što vam treba mi ćemo vas naučiti, sve su to tehnike i vještine  koje su potpuno prirodne, a koje nam omogućavaju ugodniji boravak u prirodi.Od dizanja šatora, paljenja vatre, orijentacije, snalaženja po prirodnim znakovima, jer sve smo to učili u školi,  mi to radimo malo intenzivnije, pa bolje ostaje u sjećanju.Nisu potrebne nikakve predispozicije, za košarku trebate biti dovoljno visoki, ako igrate nogomet morate znati brzo raditi s loptom, biti brz u trku, za izviđače to nije bitno, možete biti i u invalidskim kolicima, možete imati govornu manu, ali isto tako možete biti i brzi i vješti.Za svakoga se može pronaći nešto prema potencijalima koje prepoznamo i  razvijamo ih dalje.“ – istaknuo je Konjević.

Ljubav prema prirodi, druženju i pokretu glavni su motivi za postati izviđačem.Nekad je u Velikoj Gorici bilo 1700 izviđača, danas ih je oko 50-ak.

„Mi se trudimo te motive pretvoriti u nešto korisno, izviđači nisu samo svrhovita zabava nego škola života, jer kroz izviđače djeca odrastaju i postaju ljudi, a mi se trudimo ohrabriti ih da u zajednici budu primjećeni i da joj daju svoj doprinos, te da svoje ideje i iskustva pretaču u konkretne projekte.Kroz petnaestak dana boravka u prirodi djeca vrlo brzo postanu samostalna, sami brinu o svojoj higijeni, jutarnjoj tjelovježbi, zdravlju, odvajanju čistog od nečistog, a sve to stvara  zdrave navike za život jedne kompletne osobe u budućnosti.“ – rekao je Konjević, te podsjetio kada je najbolje da se djeca pridruže izviđačima.

Od jeseni potraga za novim članovima

 „Djecu upisujemo u drugom razredu osnovne škole, tada su djeca prošla fazu prilagodbe na školu i znaju uvažavati autoritet.“

Kako se bliži početak nove školske godine, tako je i Turopoljska udruga skauta već potpuno spremna za upoznavanje budućih izviđača s onime čime se Udruga bavi.

„Početkom školske godine obići ćemo osnovne škole na užem području grada Velike Gorica, ostavit ćemo plakate, brojeve telefona i našu web adresu, pa će se svi zainteresirani moći javiti“

Ukoliko žele i roditelji mogu pratiti aktivnosti izviđača

„Pokušavamo izravnom komunikacijom stvoriti odnos povjerenja s roditeljima, da ne brinu kada idemo negdje, ali pozvani su i oni da idu s nama, pa da vide kako to izgleda“ – rekao je Konjević, naglasivši da je vrlo bitno da i zajednica,i roditelji vide što izviđački odred TUR konkretno radi.

„Od proljeća smo se pridružili DVD Velika Gorica, dali smo im natjecateljske ekipe djece,uskoro i mladeži,nije nam želja zatvoriti se u svoju čahuru, nego biti aktivni u zajednici, družiti se i povezivati s ostalim organizacijama. Velika Gorica je naša sredina, ona nas prati i podržava financijski, bilo bi nepošteno da to ne vratimo,dakle moramo biti viđeni, i roditelji nas moraju vidjeti,ali i svi ostali da vide što mi to radimo.“

Tihomir Tomašić – Tihica izviđač kojeg ne zaboravljamo

Puno je aktivnosti Turopoljske udruge skauta – Izviđačkog odreda “TUR”, a jedna posebno važna je ona koja će biti održana u mjesecu listopadu „imat ćemo memorijalnu akciju posvećenu našem nekadašnjem izviđačkom voditelju Tihomiru Tomašiću – Tihici koji je ubijen na Ovčari tijekom Domovinskog rata, čije ime ne smijemo zaboraviti, a održavamo je četvrtu godinu zaredom“ – najavio je Konjević.

Sve dodatne informacije o ovoj vrijednoj Udruzi potražite na www.io-tur.hr

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

CityLIGHTS

Traži se Lucky – umiljati crni pas u tipu labradora!

Na području Petrovine iz dvorišta nestao pas. Lucky je čipiran, dobroćudan pas u tipu labradora, a prepoznatljiv je po tome što mu nedostaje dio repića. Ima oko otprilike 40 kilograma i 4,5 godine starosti. Je li ga itko vidio?

Objavljeno

on

Pažnja, Goričani, Goričanke i okolica! Traži se umiljati crni pas, a odaziva se na ime Lucky. Tihana i Marija apeliraju na sugrađane za pomoć, ukoliko ga itko primjeti i prepozna.

– Pas je udomljen, pa po procjeni veterinara sada ima 4,5 godine. Karakterističan je po tome što, kao mu fali dio repa, odnosno sami vrh. U trenutku nestanka nije imao nikakvu ogrlicu. Dobroćudan je i pametan,nikada se nije udaljavao od kuće. Molimo, ukoliko ga itko prepozna, da ga zadrži i javi  nam, kako bi došli po Luckyja – ističe sugrađanka Marija Šapina Gale.

Nalaznici se mogu javiti na kontakt brojeve Marije – 098/139-7298 ili Tihane – 091/2070-401.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Ugodni razgovori sa Stjepanom pl. Brigljevićem

Prošetali smo se sa zapovjednikom voda turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe našega kraja, danas najpoznatije po rubcu koji nosi oko vrata – podgutnici koju je i Luj XIV. primjetio u 16. stoljeću u Parizu. Stjepan pl. Brigljević član je ove postrojbe oko 23 godine. Otkrio nam je ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, a malo smo se našalili i na račun Zagoraca

Objavljeno

on

Iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas je Turopoljski banderij svečana povijesna postrojba hrvatske vojske koja sudjeluje na važnim gradskim, županijskim i državnim manifestacijama i događanjima.

Imali smo čast razgovarati sa zapovjednikom turopoljskog voda banderija, Stjepanom pl. Brigljevićem, koji nam je otkrio ponešto o povijesti turopoljskih banderijalaca, svojoj odori, ali i zanimljivost o mašni koja nalikuje na kravatu, a koju je nosio na sebi.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

– Turopoljski banderij je od Bele IV. do 1224. godine ustoličen za obranu Gradeca, i to su bili njegovi prvi čuvari. To je jedina povijesna postrojba koja se borila za sve vlastodršce. Bili smo pravi ratnici, borili smo se za Austro-Ugarsku, Francusku, u Tridesetogodišnjem ratu, u Češkoj, Moravskoj, Slovačkoj, u Szegedvaru itd.

Pl. Brigljević kaže kako Turopoljci prepoznaju odoru koju nosi, a svim ostalima je nepoznata, ali zanimljiva.

– Ovo što nosim je odora za ratnika konjanika, zato se menten (gornji dio odore) nosi  preko  lijevog ramena da bi se desnom rukom moglo baratati sabljom, a u zimskim danima preoblačila se i na desno zbog hladnoće, naravno.  Mašna koju nosim zove se turopoljska podgutnica. Nju su na vrat mladića, odnosno pod gut vezale djevojke i žene dok je bio na konju pri odlasku u bitku. Crveni rubac  bio je znak ljubavi i sjećanja na njih i dom. Turopoljski konjanik se sam morao opskrbljivati, spremiti si zalihe hrane, ratnici su sami šivali odoru, takav je bio zakon. Turopoljsku podgutnicu je vojska donijela u Tridesetogodišnjem ratu do Pariza, gdje je tadašnjeg zapovjednika Pogledića iz Kurilovca primjetio i Luj XIV, a vezanje ovog rubca nazvao ‘a la Croat’. Vjeruje se da je to preteča današnje kravate.

Zapovjednik voda, plemeniti Brigljević, našalio se i kako ih od 1573. godine Matija Gubec nije naročito volio jer su ih u Zagori i kod Kerestinca porazili.

– Zato se može reći da su današnji Zagorci 50 posto Turopoljci, jer kad smo riješili muže, Turopoljci su ostali održavati mir i poženili Zagorke. To je malo onak’ šala – smije se plemeniti Brigljević.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Budite dio lijepe priče: Donirajte za đake prvake!

Donacije za nabavu školske opreme potrebitih malenih đaka možete uplatiti do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati. Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja

Objavljeno

on

Mjesec rujan je pred nama i nova školska godina glasno kuca na vrata. Šestu godinu zaredom, krenula je Humanitarka Prvaci koju je pokrenula naša sugrađanka Dalija Zubek – žena velikog srca, kako bi i đaci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imali ono najnužnije za početak svog životnog obrazovanja.

Prvake će u okviru ove akcije opremiti s novim anatomskim torbama, popunjenim pernicama, flomasterima, pastelama, vodenim bojicama, drvenim bojicama, bilježnicama i ostalim sitnicama koje su im potrebne da bezbrižno krenu u usvajanje novih znanja u novoj životnoj avanturi zvanoj osnovna škola.

 

– Komplet po prvašiću biti će 250 kuna, pošto nam Fokus svake godine izađe u susret sa fenomenalnim cijenama. Molim vas da donirate u svojim mogućnostima i da se uključite u ovu humanitarnu akciju kako bi pomogli u opremanju što više đaka prvaka – istaknula je organizatorica Dalija Zubek.

Poseban humanitarni uplatni račun Knjigovodstva Legalis na koji možete uplatiti donacije je HR0323600001501571471 uz opis plaćanja “Za humanitarku Prvaci”.

Legalisovi Prvaci svi su redom odlikaši koji će uskoro preuzeti kormila velikih projekata i velikih postignuća, a nije li lijepo biti barem dijelićem priče sa sretnim završetkom? Akcija traje do 28. kolovoza, a podjela kupljene opreme bit će 30. kolovoza, u dvorani Galženica u 17 sati.

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno