Poveži se s nama

CityLIGHTS

Izviđači – prvi korak do samostalnosti

Objavljeno

U vrijeme suvremene tehnologije, kada nas hvata napad panike ukoliko slučajno sa sobom zaboravimo ponijeti mobitel, u vrijeme kada nam je sve dostupno, i kada zapravo vrlo malo mislimo o prirodi i snalaženju u istoj, još uvijek postoje oni koji se vole družiti s ljudima, a ne tehnologijom, upoznaju prirodu, uče korisne vještine koje im mogu pomoći u  životu bilo da je riječ o civiliziranom svijetu, bilo da je riječ o divljini, a oni su skauti, odnosno izviđači.

Turopoljska udruga skauta – Izviđački odred “TUR” jedna je od najprepoznatljivijih članova naše zajednice

„Izviđački odred Tur osnovan je u jeku Domovinskog rata 1992., htjeli smo djeci omogućiti što normalnije djetinjstvo, i omogućiti im da bar na neko vrijeme odvrate misli od svih onih strahota koje smo gledali na televiziji. No, ono što treba reći je da izviđači u Velikoj Gorici postoje od 1958. godine, u kontinuitetu su djelovali do početka Domovinskog rata, kada je većina izviđačkih voditelja otišlo na ratišta.“– rekao je u razgovoru za City radio predsjednik Turopoljske udruge skauta Alen Konjević.

Za izviđače ne treba imati previše hrabrosti

„Prije polaska u izviđače ne trebate apsolutno ništa  znati, trebate imati samo dobru volju, sve što vam treba mi ćemo vas naučiti, sve su to tehnike i vještine  koje su potpuno prirodne, a koje nam omogućavaju ugodniji boravak u prirodi.Od dizanja šatora, paljenja vatre, orijentacije, snalaženja po prirodnim znakovima, jer sve smo to učili u školi,  mi to radimo malo intenzivnije, pa bolje ostaje u sjećanju.Nisu potrebne nikakve predispozicije, za košarku trebate biti dovoljno visoki, ako igrate nogomet morate znati brzo raditi s loptom, biti brz u trku, za izviđače to nije bitno, možete biti i u invalidskim kolicima, možete imati govornu manu, ali isto tako možete biti i brzi i vješti.Za svakoga se može pronaći nešto prema potencijalima koje prepoznamo i  razvijamo ih dalje.“ – istaknuo je Konjević.

Ljubav prema prirodi, druženju i pokretu glavni su motivi za postati izviđačem.Nekad je u Velikoj Gorici bilo 1700 izviđača, danas ih je oko 50-ak.

„Mi se trudimo te motive pretvoriti u nešto korisno, izviđači nisu samo svrhovita zabava nego škola života, jer kroz izviđače djeca odrastaju i postaju ljudi, a mi se trudimo ohrabriti ih da u zajednici budu primjećeni i da joj daju svoj doprinos, te da svoje ideje i iskustva pretaču u konkretne projekte.Kroz petnaestak dana boravka u prirodi djeca vrlo brzo postanu samostalna, sami brinu o svojoj higijeni, jutarnjoj tjelovježbi, zdravlju, odvajanju čistog od nečistog, a sve to stvara  zdrave navike za život jedne kompletne osobe u budućnosti.“ – rekao je Konjević, te podsjetio kada je najbolje da se djeca pridruže izviđačima.

Od jeseni potraga za novim članovima

 „Djecu upisujemo u drugom razredu osnovne škole, tada su djeca prošla fazu prilagodbe na školu i znaju uvažavati autoritet.“

Kako se bliži početak nove školske godine, tako je i Turopoljska udruga skauta već potpuno spremna za upoznavanje budućih izviđača s onime čime se Udruga bavi.

„Početkom školske godine obići ćemo osnovne škole na užem području grada Velike Gorica, ostavit ćemo plakate, brojeve telefona i našu web adresu, pa će se svi zainteresirani moći javiti“

Ukoliko žele i roditelji mogu pratiti aktivnosti izviđača

„Pokušavamo izravnom komunikacijom stvoriti odnos povjerenja s roditeljima, da ne brinu kada idemo negdje, ali pozvani su i oni da idu s nama, pa da vide kako to izgleda“ – rekao je Konjević, naglasivši da je vrlo bitno da i zajednica,i roditelji vide što izviđački odred TUR konkretno radi.

„Od proljeća smo se pridružili DVD Velika Gorica, dali smo im natjecateljske ekipe djece,uskoro i mladeži,nije nam želja zatvoriti se u svoju čahuru, nego biti aktivni u zajednici, družiti se i povezivati s ostalim organizacijama. Velika Gorica je naša sredina, ona nas prati i podržava financijski, bilo bi nepošteno da to ne vratimo,dakle moramo biti viđeni, i roditelji nas moraju vidjeti,ali i svi ostali da vide što mi to radimo.“

Tihomir Tomašić – Tihica izviđač kojeg ne zaboravljamo

Puno je aktivnosti Turopoljske udruge skauta – Izviđačkog odreda “TUR”, a jedna posebno važna je ona koja će biti održana u mjesecu listopadu „imat ćemo memorijalnu akciju posvećenu našem nekadašnjem izviđačkom voditelju Tihomiru Tomašiću – Tihici koji je ubijen na Ovčari tijekom Domovinskog rata, čije ime ne smijemo zaboraviti, a održavamo je četvrtu godinu zaredom“ – najavio je Konjević.

Sve dodatne informacije o ovoj vrijednoj Udruzi potražite na www.io-tur.hr

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

CityLIGHTS

FOTO Goričani uz glazbu i kuhano vino dočekali 2020. godinu na otvorenom

Objavljeno

on

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Brojni Goričani su u organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice na otvorenom na prostoru kod Muzeja Turopolja dočekali 2020. godinu. Kuhano vino i glazba Tamburaškog sastava Harmonija poticali su raspoloženje građana koji su odlučili dočekati novu godinu izvan toplih domova odnosno gastronomskih destinacija. Nakon odbrojavanja (vodila ga je moderatorica Ana Katuluć) odnosno početka 2020. godine i velikog vatrometa, okupljenim građanima obratio se gradonačelnik Dražen Barišić, u društvu s predsjednicom Turističke zajednice Miladom Mesarić.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradonačelnik je bio kratak, kao i prije godinu dana, zaželio svim svojim sugrađanima da ostvare sve svoje osobne želje i da im njihovo ispunjenje učini život mnogo ugodnijim. Iako je Harmonija nakon gradonačelnikove čestitke nastavila svirkom i pjesmom, prostor ispred pozornice ubrzo se prorijedio.

01.01.2020. Velika Gorica. Doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugačija situacija je bila u punim goričkim lokalima, gosti su u slavljeničkom raspoloženju svoje druženje produžili do ranih jutarnjih sati.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Najmlađi su dočekali Novu 2020. godinu prije ponoći

Objavljeno

on

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Novu 2020. godinu najmlađi su sa svojim roditeljima, djedama i bakama dočekali večeras već od 17 sati na prostoru kod Muzeja Turopolja. Dječji doček nove godine počeo je interaktivnom novogodišnjom pričaonicom za djecu ”Pričom te zovem”, u kojoj su djeca oduševljeno sudjelovala. Pričaonicu je vodila moderatorica, glumica i plesačica Ana Katulić.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon toga uslijedila je atraktivna ‘vatrena’ predstava ”Vatreni show Triko Cirkus Teatra”. Trikovi i egzibicije maestra s vatrom bili su popraćeni velikom pozornošću i dugim pljeskom.

31.12.2019. Velika Gorica. Dječji doček Nove 2020. godine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za kraj je izveden veliki vatromet, a zadovoljna djeca su sa svojim najmilijima krenuli doma i sanjati će dječje snove kada im Nova godina u ponoć pokuca na prozor.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

2020. Goričani će dočekati uz TS Harmonija

Zabavni program i vatromet i na dječjem dočeku nove godine

Objavljeno

on

Doček Nove godine počinje već u 14 sati u Božićnom selu gdje će najmlađe dočekati razne animacije za djecu. Program ispred Muzeja Turopolja se nastavlja dječjim dočekom Nove godine koji počinje u 17 sati, a malene Goričane očekuje interaktivna novogodišnja pričaonica “Pričom te zovem” Margarete Perišić, vatreni show Triko Cirkus Teatra i veliki vatromet na kraju programa.

Za one nešto veće, zabavni program počinje u 22 sata. Tada na pozornicu dolazi Tamburaški sastav Harmonija koji će ispratiti staru i dočekati Novu 2020. godinu.

– Očekujte puno plesnih ritmova i veliki vatromet u ponoć – poručili su iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno