Poveži se s nama

CityLIGHTS

Izviđači – prvi korak do samostalnosti

Objavljeno

U vrijeme suvremene tehnologije, kada nas hvata napad panike ukoliko slučajno sa sobom zaboravimo ponijeti mobitel, u vrijeme kada nam je sve dostupno, i kada zapravo vrlo malo mislimo o prirodi i snalaženju u istoj, još uvijek postoje oni koji se vole družiti s ljudima, a ne tehnologijom, upoznaju prirodu, uče korisne vještine koje im mogu pomoći u  životu bilo da je riječ o civiliziranom svijetu, bilo da je riječ o divljini, a oni su skauti, odnosno izviđači.

Turopoljska udruga skauta – Izviđački odred “TUR” jedna je od najprepoznatljivijih članova naše zajednice

„Izviđački odred Tur osnovan je u jeku Domovinskog rata 1992., htjeli smo djeci omogućiti što normalnije djetinjstvo, i omogućiti im da bar na neko vrijeme odvrate misli od svih onih strahota koje smo gledali na televiziji. No, ono što treba reći je da izviđači u Velikoj Gorici postoje od 1958. godine, u kontinuitetu su djelovali do početka Domovinskog rata, kada je većina izviđačkih voditelja otišlo na ratišta.“– rekao je u razgovoru za City radio predsjednik Turopoljske udruge skauta Alen Konjević.

Za izviđače ne treba imati previše hrabrosti

„Prije polaska u izviđače ne trebate apsolutno ništa  znati, trebate imati samo dobru volju, sve što vam treba mi ćemo vas naučiti, sve su to tehnike i vještine  koje su potpuno prirodne, a koje nam omogućavaju ugodniji boravak u prirodi.Od dizanja šatora, paljenja vatre, orijentacije, snalaženja po prirodnim znakovima, jer sve smo to učili u školi,  mi to radimo malo intenzivnije, pa bolje ostaje u sjećanju.Nisu potrebne nikakve predispozicije, za košarku trebate biti dovoljno visoki, ako igrate nogomet morate znati brzo raditi s loptom, biti brz u trku, za izviđače to nije bitno, možete biti i u invalidskim kolicima, možete imati govornu manu, ali isto tako možete biti i brzi i vješti.Za svakoga se može pronaći nešto prema potencijalima koje prepoznamo i  razvijamo ih dalje.“ – istaknuo je Konjević.

Ljubav prema prirodi, druženju i pokretu glavni su motivi za postati izviđačem.Nekad je u Velikoj Gorici bilo 1700 izviđača, danas ih je oko 50-ak.

„Mi se trudimo te motive pretvoriti u nešto korisno, izviđači nisu samo svrhovita zabava nego škola života, jer kroz izviđače djeca odrastaju i postaju ljudi, a mi se trudimo ohrabriti ih da u zajednici budu primjećeni i da joj daju svoj doprinos, te da svoje ideje i iskustva pretaču u konkretne projekte.Kroz petnaestak dana boravka u prirodi djeca vrlo brzo postanu samostalna, sami brinu o svojoj higijeni, jutarnjoj tjelovježbi, zdravlju, odvajanju čistog od nečistog, a sve to stvara  zdrave navike za život jedne kompletne osobe u budućnosti.“ – rekao je Konjević, te podsjetio kada je najbolje da se djeca pridruže izviđačima.

Od jeseni potraga za novim članovima

 „Djecu upisujemo u drugom razredu osnovne škole, tada su djeca prošla fazu prilagodbe na školu i znaju uvažavati autoritet.“

Kako se bliži početak nove školske godine, tako je i Turopoljska udruga skauta već potpuno spremna za upoznavanje budućih izviđača s onime čime se Udruga bavi.

„Početkom školske godine obići ćemo osnovne škole na užem području grada Velike Gorica, ostavit ćemo plakate, brojeve telefona i našu web adresu, pa će se svi zainteresirani moći javiti“

Ukoliko žele i roditelji mogu pratiti aktivnosti izviđača

„Pokušavamo izravnom komunikacijom stvoriti odnos povjerenja s roditeljima, da ne brinu kada idemo negdje, ali pozvani su i oni da idu s nama, pa da vide kako to izgleda“ – rekao je Konjević, naglasivši da je vrlo bitno da i zajednica,i roditelji vide što izviđački odred TUR konkretno radi.

„Od proljeća smo se pridružili DVD Velika Gorica, dali smo im natjecateljske ekipe djece,uskoro i mladeži,nije nam želja zatvoriti se u svoju čahuru, nego biti aktivni u zajednici, družiti se i povezivati s ostalim organizacijama. Velika Gorica je naša sredina, ona nas prati i podržava financijski, bilo bi nepošteno da to ne vratimo,dakle moramo biti viđeni, i roditelji nas moraju vidjeti,ali i svi ostali da vide što mi to radimo.“

Tihomir Tomašić – Tihica izviđač kojeg ne zaboravljamo

Puno je aktivnosti Turopoljske udruge skauta – Izviđačkog odreda “TUR”, a jedna posebno važna je ona koja će biti održana u mjesecu listopadu „imat ćemo memorijalnu akciju posvećenu našem nekadašnjem izviđačkom voditelju Tihomiru Tomašiću – Tihici koji je ubijen na Ovčari tijekom Domovinskog rata, čije ime ne smijemo zaboraviti, a održavamo je četvrtu godinu zaredom“ – najavio je Konjević.

Sve dodatne informacije o ovoj vrijednoj Udruzi potražite na www.io-tur.hr

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

CityLIGHTS

Darivatelji krvi prvu pomoć plaćat će 200 kuna manje!

Članovi goričkog Crvenog križa platit će tečaj 300,00 kuna, a darivatelji krvi 250,00 kuna. Ova promjena stupa na snagu 1. kolovoza

Objavljeno

on

Dobro se dobrim vraća! Odbor Crvenog križa Velika Gorica odlučio je da svi darivatelji krvi, kao i njegovi članovi imaju popust za tečajeve prve pomoći za vozače.

Naime, njihovi članovi ostvaruju popust od 150 kuna, a dobrovoljni darivatelji čak 200 kuna.

– Umjesto 450 kuna članovi će platiti 300 kuna, a darivatelji krvi 250 kuna. Crveni križ od tih sredstava plaća doktoricu koja obučava učitelje i tete u vrtićima prvoj pomoći, kako bi vaša djeca bila sigurna i kad nisu sa Vama –

Nova pogodnost primjenjuje se od 01. kolovoza. Član se postaje tako da se plati godišnja članarina 12,00 kn i prihvati Statut Crvenog križa.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Rekreativno-hedonističko ljeto u Turopolju

Nebitno jeste li fan rekreacije ili naprosto vapite za bijegom od gradske vreve uz finu turopoljsku hranu, u Turopolju se možete odmarati okruženi prirodnim ljepotama

Objavljeno

on

Naše Turopolje obiluje kulturno – povijesnim spomenicima, narodnom baštine te očuvanim prirodnim krajolikom. Kao srce Turopolja – Velika Gorica, okružena je stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima, te Vukomeričkim goricama.

Mnoštvo je tu pješačko-biciklističkih staza, što čini idealan prostor za biciklizam, kao i rekreativno druženje obitelji i prijatelja. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenim biciklističkim stazama koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Pogledajte i 2 biciklističke rute na kojima uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno – povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja. Vukovina – Poljana Čička – Bukevje – Veleševec – Kuče je prva ruta, dok je Pisarovina – Dvoranci – Bukovčak – Dubranec – Lukinić Brdo druga ruta.

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta Ključić Brdo, Odranski ribič, rančevi Kurilovec i Cowboy, potom Etno kuća Novo Čiče. Turopoljski grunt Dianežević gostima ponosno pokazuje neke od čari turopoljskog kulinarstva – tehniku miješenja kruha i kako se nekada spremala zimnica. Želja im je pokazati kako se nekada u Turopolju živjelo. Sva izletišta smještena su u hladovini mirne prirode, svježeg zraka, uz fini domaći obrok i brojne aktivnosti za najmlađe. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva velegrada udaljena tek nekoliko kilometara!

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Crveni Križ: Ne kupuj, ne bacaj, razmijeni i recikliraj!

U tijeku je redovni humanitarni buvljak petkom koji organizira gorički Crveni Križ, na kojem svatko od nas može doprinijeti i skočiti u pomoć svom sugrađaninu

Objavljeno

on

Ispred zgrade gradske podružnice Crvenog Križa, na već poznatoj adresi – Trg kralja Tomislava 2, među brojnim humanitarnim akcijama koje provode, dobre duše ove organizacije s radošću dočekaju svako nasmiješeno lice potrebitih kojima su toga dana pomogli na bilo koji način. Kao i svakog petka do sada, građani u potrebi mogu doći i uzeti što im treba.

– Skladište nam je puno rabljenih stvari, svi su pozvani uzeti što god im odgovara – kažu iz Crvenog Križa.

Dakako, pozivaju se i ostali građani da posjete humanitarku petkom, te ako imaju ponešto, da daju doprinos ovoj hvalevrijednoj akciji. Takvom malenom gestom  možda ćete uvelike olakšati život i izmamiti osmijeh na lice onima koji su nažalost puni briga, te su se zaboravili smijati uslijed životnih poteškoća koje ih prate. Kako kaže i sam moto ovog buvljaka: NE KUPUJ, NE BACAJ, RAZMIJENI I RECIKLIRAJ!

Nastavi čitati

Reporter 383 - 19.06.2019.

Facebook

Izdvojeno