Poveži se s nama

CityLIGHTS

Izviđači – prvi korak do samostalnosti

Objavljeno

U vrijeme suvremene tehnologije, kada nas hvata napad panike ukoliko slučajno sa sobom zaboravimo ponijeti mobitel, u vrijeme kada nam je sve dostupno, i kada zapravo vrlo malo mislimo o prirodi i snalaženju u istoj, još uvijek postoje oni koji se vole družiti s ljudima, a ne tehnologijom, upoznaju prirodu, uče korisne vještine koje im mogu pomoći u  životu bilo da je riječ o civiliziranom svijetu, bilo da je riječ o divljini, a oni su skauti, odnosno izviđači.

Turopoljska udruga skauta – Izviđački odred “TUR” jedna je od najprepoznatljivijih članova naše zajednice

„Izviđački odred Tur osnovan je u jeku Domovinskog rata 1992., htjeli smo djeci omogućiti što normalnije djetinjstvo, i omogućiti im da bar na neko vrijeme odvrate misli od svih onih strahota koje smo gledali na televiziji. No, ono što treba reći je da izviđači u Velikoj Gorici postoje od 1958. godine, u kontinuitetu su djelovali do početka Domovinskog rata, kada je većina izviđačkih voditelja otišlo na ratišta.“– rekao je u razgovoru za City radio predsjednik Turopoljske udruge skauta Alen Konjević.

Za izviđače ne treba imati previše hrabrosti

„Prije polaska u izviđače ne trebate apsolutno ništa  znati, trebate imati samo dobru volju, sve što vam treba mi ćemo vas naučiti, sve su to tehnike i vještine  koje su potpuno prirodne, a koje nam omogućavaju ugodniji boravak u prirodi.Od dizanja šatora, paljenja vatre, orijentacije, snalaženja po prirodnim znakovima, jer sve smo to učili u školi,  mi to radimo malo intenzivnije, pa bolje ostaje u sjećanju.Nisu potrebne nikakve predispozicije, za košarku trebate biti dovoljno visoki, ako igrate nogomet morate znati brzo raditi s loptom, biti brz u trku, za izviđače to nije bitno, možete biti i u invalidskim kolicima, možete imati govornu manu, ali isto tako možete biti i brzi i vješti.Za svakoga se može pronaći nešto prema potencijalima koje prepoznamo i  razvijamo ih dalje.“ – istaknuo je Konjević.

Ljubav prema prirodi, druženju i pokretu glavni su motivi za postati izviđačem.Nekad je u Velikoj Gorici bilo 1700 izviđača, danas ih je oko 50-ak.

„Mi se trudimo te motive pretvoriti u nešto korisno, izviđači nisu samo svrhovita zabava nego škola života, jer kroz izviđače djeca odrastaju i postaju ljudi, a mi se trudimo ohrabriti ih da u zajednici budu primjećeni i da joj daju svoj doprinos, te da svoje ideje i iskustva pretaču u konkretne projekte.Kroz petnaestak dana boravka u prirodi djeca vrlo brzo postanu samostalna, sami brinu o svojoj higijeni, jutarnjoj tjelovježbi, zdravlju, odvajanju čistog od nečistog, a sve to stvara  zdrave navike za život jedne kompletne osobe u budućnosti.“ – rekao je Konjević, te podsjetio kada je najbolje da se djeca pridruže izviđačima.

Od jeseni potraga za novim članovima

 „Djecu upisujemo u drugom razredu osnovne škole, tada su djeca prošla fazu prilagodbe na školu i znaju uvažavati autoritet.“

Kako se bliži početak nove školske godine, tako je i Turopoljska udruga skauta već potpuno spremna za upoznavanje budućih izviđača s onime čime se Udruga bavi.

„Početkom školske godine obići ćemo osnovne škole na užem području grada Velike Gorica, ostavit ćemo plakate, brojeve telefona i našu web adresu, pa će se svi zainteresirani moći javiti“

Ukoliko žele i roditelji mogu pratiti aktivnosti izviđača

„Pokušavamo izravnom komunikacijom stvoriti odnos povjerenja s roditeljima, da ne brinu kada idemo negdje, ali pozvani su i oni da idu s nama, pa da vide kako to izgleda“ – rekao je Konjević, naglasivši da je vrlo bitno da i zajednica,i roditelji vide što izviđački odred TUR konkretno radi.

„Od proljeća smo se pridružili DVD Velika Gorica, dali smo im natjecateljske ekipe djece,uskoro i mladeži,nije nam želja zatvoriti se u svoju čahuru, nego biti aktivni u zajednici, družiti se i povezivati s ostalim organizacijama. Velika Gorica je naša sredina, ona nas prati i podržava financijski, bilo bi nepošteno da to ne vratimo,dakle moramo biti viđeni, i roditelji nas moraju vidjeti,ali i svi ostali da vide što mi to radimo.“

Tihomir Tomašić – Tihica izviđač kojeg ne zaboravljamo

Puno je aktivnosti Turopoljske udruge skauta – Izviđačkog odreda “TUR”, a jedna posebno važna je ona koja će biti održana u mjesecu listopadu „imat ćemo memorijalnu akciju posvećenu našem nekadašnjem izviđačkom voditelju Tihomiru Tomašiću – Tihici koji je ubijen na Ovčari tijekom Domovinskog rata, čije ime ne smijemo zaboraviti, a održavamo je četvrtu godinu zaredom“ – najavio je Konjević.

Sve dodatne informacije o ovoj vrijednoj Udruzi potražite na www.io-tur.hr

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

CityLIGHTS

FOTO Biciklijada Velika Gorica – Zagreb – Velika Gorica

Objavljeno

on

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Biciklijada od Velike Gorice do Zagreba i natrag (VG – ZG – VG) u organizaciji udruga Ekoregija Velika Gorica, Agencija za tržišno komuniciranje Proglas i Sustav javnih bicikala d.o.o. održana je danas, a početak je bio u 15 sati na platou kod Pučkog otvorenog učilišta.

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred polazak biciklističke karavane prema Zagrebu sudionicima (preko 400) su se obratili predstavnici organizatora i gradonačelnik Dražen Barišić, koji je po prvi put na biciklu sudjelovao u ovoj manifestaciji. Trasa biciklijade bila je kao i prethodnih godina, od Gorice se vozi do Strossmayerovog šetališta u Zagrebu, a iz glavnog grada povratak je bio u 17:30.

12.09.2020. Velika Gorica. Održana 4. biciklijada VG – ZG – VG. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Po povratku u Goricu u Parku dr. Franje Tuđmana od 19 sati odvijao se zabavni program uz sudjelovanje Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica, dječjeg zbora Cvrkutavci, benda Cold Shower i plesne skupine Walde.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Vratili su se: Gorički klub mladih otvorio novu sezonu

Najpopularnije programe, pub kviz i escape room u Lukavcu, organizirat će i u novoj sezoni

Objavljeno

on

Nakon ljetne pauze, Gorički klub mladih ponovno je otvorio svoja vrata te će raditi svaki dan od 17 do 21 sat. U novoj sezoni, najavili su, mlade Goričane očekuju online pub kviz, escape room u Lukavcu te događanja vezana uz dane EU baštine.

– Došlo je vrijeme da otvorimo vrata kluba i započnemo sa novom sezonom. U planu imamo i koncerte, radionice te instrukcije, sve uz dodatne mjere opreza.
Debatni klub Velika Gorica i dalje nastavlja s radom, no ove godine broj pristupnika će biti ograničen, te se kao alternativa razmatra i opcija online radionica – kažu iz Goričkog kluba mladih te dodaju kako bi im dobrodošli i volonteri za instrukcije, pa pozivaju sve zainteresirane da im se jave.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO Hodočašće u Mariju Bistricu s maskama. Kraći odmor u Šćitarjevu

Objavljeno

on

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hodočasnici su jutros točno u pet sati krenuli iz Velike Gorice, od Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, na 29. zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu, na put dug preko 40 kilometara. Hodočasničku kolonu, koja je, čini nam se, bila jednako duga kao i prošle godine, činili su ne samo vjernici iz Velike Gorice nego i iz susjednih općina (Pokupsko, Kravarsko, Orle). Usput se kolona povećavala, jer su joj se priključivali hodočasnici iz Rakarja, Kobilića, Bapča, Črnkovca, Kosnice, Selnice, Ribnice i drugih mjesta.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ovogodišnje hodočašće je organizirano uz posebnu nakanu – molitvu za prestanak pandemije izazvane korona virusom i što skoriji povratak normalnom životu. Hodočasnici  su se ponašali na hodočašću prema uputama koje su donesene u dogovoru župnika, županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite te policije.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva postaja za okrjepu u Šćitarjevu zahvaljujući velikom trudu Mjesnog odbora Šćitarjevo, mjesnih udruga (Društvo žena Šćitarjevo, DVD Šćitarjevo, NK Mladost, KUD Šćitarjevo te DVD Kosnica) i OŠ Šćitarjevo, spremno je dočekala hodočasnike, ali ove godine zbog epidemioloških mjera nije bilo organiziranog doručka. Svaki hodočasnik dobio je paket s prehrambenim proizvodima i vodom te je bez dužeg zadržavanja nastavljao dalje prema krajnjem odredištu.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opet je bilo lijepo vidjeti u hodočasničkoj koloni veliki broj mladih (osnovnoškolci, srednjoškolci, sportaši) koji su se odvažili da pješice pređu maratonsku dionicu i zahvale se Majci Božjoj Bistričkoj.

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sretno hodočasnicima na putu u Nacionalno svetište Hrvata i pri povratku doma.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno