Poveži se s nama

CityLIGHTS

Izviđači – prvi korak do samostalnosti

Objavljeno

U vrijeme suvremene tehnologije, kada nas hvata napad panike ukoliko slučajno sa sobom zaboravimo ponijeti mobitel, u vrijeme kada nam je sve dostupno, i kada zapravo vrlo malo mislimo o prirodi i snalaženju u istoj, još uvijek postoje oni koji se vole družiti s ljudima, a ne tehnologijom, upoznaju prirodu, uče korisne vještine koje im mogu pomoći u  životu bilo da je riječ o civiliziranom svijetu, bilo da je riječ o divljini, a oni su skauti, odnosno izviđači.

Turopoljska udruga skauta – Izviđački odred “TUR” jedna je od najprepoznatljivijih članova naše zajednice

„Izviđački odred Tur osnovan je u jeku Domovinskog rata 1992., htjeli smo djeci omogućiti što normalnije djetinjstvo, i omogućiti im da bar na neko vrijeme odvrate misli od svih onih strahota koje smo gledali na televiziji. No, ono što treba reći je da izviđači u Velikoj Gorici postoje od 1958. godine, u kontinuitetu su djelovali do početka Domovinskog rata, kada je većina izviđačkih voditelja otišlo na ratišta.“– rekao je u razgovoru za City radio predsjednik Turopoljske udruge skauta Alen Konjević.

Za izviđače ne treba imati previše hrabrosti

„Prije polaska u izviđače ne trebate apsolutno ništa  znati, trebate imati samo dobru volju, sve što vam treba mi ćemo vas naučiti, sve su to tehnike i vještine  koje su potpuno prirodne, a koje nam omogućavaju ugodniji boravak u prirodi.Od dizanja šatora, paljenja vatre, orijentacije, snalaženja po prirodnim znakovima, jer sve smo to učili u školi,  mi to radimo malo intenzivnije, pa bolje ostaje u sjećanju.Nisu potrebne nikakve predispozicije, za košarku trebate biti dovoljno visoki, ako igrate nogomet morate znati brzo raditi s loptom, biti brz u trku, za izviđače to nije bitno, možete biti i u invalidskim kolicima, možete imati govornu manu, ali isto tako možete biti i brzi i vješti.Za svakoga se može pronaći nešto prema potencijalima koje prepoznamo i  razvijamo ih dalje.“ – istaknuo je Konjević.

Ljubav prema prirodi, druženju i pokretu glavni su motivi za postati izviđačem.Nekad je u Velikoj Gorici bilo 1700 izviđača, danas ih je oko 50-ak.

„Mi se trudimo te motive pretvoriti u nešto korisno, izviđači nisu samo svrhovita zabava nego škola života, jer kroz izviđače djeca odrastaju i postaju ljudi, a mi se trudimo ohrabriti ih da u zajednici budu primjećeni i da joj daju svoj doprinos, te da svoje ideje i iskustva pretaču u konkretne projekte.Kroz petnaestak dana boravka u prirodi djeca vrlo brzo postanu samostalna, sami brinu o svojoj higijeni, jutarnjoj tjelovježbi, zdravlju, odvajanju čistog od nečistog, a sve to stvara  zdrave navike za život jedne kompletne osobe u budućnosti.“ – rekao je Konjević, te podsjetio kada je najbolje da se djeca pridruže izviđačima.

Od jeseni potraga za novim članovima

 „Djecu upisujemo u drugom razredu osnovne škole, tada su djeca prošla fazu prilagodbe na školu i znaju uvažavati autoritet.“

Kako se bliži početak nove školske godine, tako je i Turopoljska udruga skauta već potpuno spremna za upoznavanje budućih izviđača s onime čime se Udruga bavi.

„Početkom školske godine obići ćemo osnovne škole na užem području grada Velike Gorica, ostavit ćemo plakate, brojeve telefona i našu web adresu, pa će se svi zainteresirani moći javiti“

Ukoliko žele i roditelji mogu pratiti aktivnosti izviđača

„Pokušavamo izravnom komunikacijom stvoriti odnos povjerenja s roditeljima, da ne brinu kada idemo negdje, ali pozvani su i oni da idu s nama, pa da vide kako to izgleda“ – rekao je Konjević, naglasivši da je vrlo bitno da i zajednica,i roditelji vide što izviđački odred TUR konkretno radi.

„Od proljeća smo se pridružili DVD Velika Gorica, dali smo im natjecateljske ekipe djece,uskoro i mladeži,nije nam želja zatvoriti se u svoju čahuru, nego biti aktivni u zajednici, družiti se i povezivati s ostalim organizacijama. Velika Gorica je naša sredina, ona nas prati i podržava financijski, bilo bi nepošteno da to ne vratimo,dakle moramo biti viđeni, i roditelji nas moraju vidjeti,ali i svi ostali da vide što mi to radimo.“

Tihomir Tomašić – Tihica izviđač kojeg ne zaboravljamo

Puno je aktivnosti Turopoljske udruge skauta – Izviđačkog odreda “TUR”, a jedna posebno važna je ona koja će biti održana u mjesecu listopadu „imat ćemo memorijalnu akciju posvećenu našem nekadašnjem izviđačkom voditelju Tihomiru Tomašiću – Tihici koji je ubijen na Ovčari tijekom Domovinskog rata, čije ime ne smijemo zaboraviti, a održavamo je četvrtu godinu zaredom“ – najavio je Konjević.

Sve dodatne informacije o ovoj vrijednoj Udruzi potražite na www.io-tur.hr

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

CityLIGHTS

Iskoristite zaboravljeno bogatstvo: Dođite na besplatnu procjenu u otkup zlata Auro Domus Velika Gorica

Dođite u poslovnicu Auro Domusa u Velikoj Gorici, na adresi Zagrebačka 15 i iskoristite mogućnost besplatne procjene

Objavljeno

on

Autor

Građani Velike Gorice često su bogatiji nego što misle! Na tavanima, u podrumima, u ladicama ormarića u spavaćim sobama skrivaju se predmeti koje je vrijeme učinilo iznimno vrijednima. Radi se o zlatnom nakitu i drugim predmetima od zlata i srebra. To mogu biti zlatni satovi, zlatni zubi i zubni lim, zlatnici i srebrnjaci, srebrnina i srebrni pribor za jelo… Sve što je napravljeno od plemenitih metala u proteklih 20 ili 30 godina doživjelo je značajno povećanje svoje vrijednosti.

Mnogi građani Velike Gorice to su već saznali i svoje bogatstvo unovčili u poslovnicama za otkup zlata. Auro Domus jedini je hrvatski profesionalni lanac specijaliziran upravo za tu djelatnost. Zahvaljujući činjenici da ima više od stotinu poslovnica diljem Hrvatske, dostupan je gotovo u svakom kutku naše zemlje. Pa tako i u Velikoj Gorici!

Auro Domus od svojih početaka klijentima nudi najpovoljnije cijene otkupa zlata, isplatu u gotovini i besplatnu procjenu. Upravo to učinilo ga je prvim izborom za sve građane koji žele „podebljati“ svoj kućni budžet isplatama koje se mjere u tisućama, a ponekad i u desecima tisuća kuna.

Besplatna procjena pritom je idealan način za provjeru vrijednosti svog starog nakita i drugih predmeta od zlata i srebra. Demodirane ogrlice, slomljene narukvice, naušnice izgubljenog para i prstenje koje nitko ne nosi mogu vam donijeti pravu financijsku „injekciju“ koja će predstojeće mjesece učiniti puno ugodnijima.

Stoga dođite u poslovnicu Auro Domusa u Velikoj Gorici, na adresi Zagrebačka 15 i iskoristite mogućnost besplatne procjene. Dobiveni iznos ne obvezuje na prodaju. Dakle, ništa ne košta, a puno toga može donijeti!

Zbog velikog interesa građana, Auro Domus ima i besplatni info-telefon, pa se sve informacije mogu dobiti pozivom na 0800 73 72.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Snijeg oslikao Grad

Objavljeno

on

31.01.2021. Velika Gorica. Snijeg oslikao Grad. Foto: David Jolić/cityportal.hr

31.01.2021. Velika Gorica. Snijeg oslikao Grad. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mjesec Siječanj oprostio se onako kako i priliči zimskom mjesecu – snijegom. Konačno je bijeli pokrivač ove zime nešto deblji nego u prethodna dva snježna pokušaja. Naš grad izgleda vrlo privlačno u bijeloj odjeći, samo ne znamo koliko će dugo trajati zimska idila.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

CityLIGHTS

FOTO: Prva samostalna izložba Ane Bundalo

Objavljeno

on

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva samostalna izložba Ane Bundalo pod imenom ”2020. – Boje i Oblici” otvorena je večeras (18 sati) u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Predstavljanje umjetnice i uvodnu riječ imala je Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica. Kratko se posjetiteljima obratila i autorica izložbenih eksponata slikarica Bundalo, nešto kasnije je u razgovoru otkrila kako je većinu izložbenih radova načinila u 2020. godini, a nekoliko potječe i iz njenog ranijeg opusa.

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U kratkom popratnom letku izložbe napisane su neke možebitne dileme: ”Želite li zaboraviti 2020.? Je li moguće pronaći u njoj malo boje i neki sretni oblik? Smatrate li da treba pamtiti samo sretne dane ili je bolje crpiti snagu iz proživljenog i nadjačanog?”

15.01.2021. Velika Gorica. Prva samostalna izložba Ane Bundalo u Pučkom otvorenom učilištu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ana Bundalo (rođ.1985.) živi i radi u Velikoj Gorici. Završila je Pravni fakultet u Zagrebu, radi u Centru za socijalnu skrb u Velikoj Gorici. Slobodno vrijeme koristi za slikanje, crtanje i pisanje.

Izložba ostaje otvorena do 29. siječnja 2021. godine.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno