Povežite se s nama

HOTNEWS

Izložba dječjih radova ‘Boje oko nas’ u Pučkom otvorenom učilištu

Objavljeno

na

Izložba dječjih radova učenika produženog boravka 1.c razreda Osnovne škole Eugena Kumičića ‘Boje oko nas’ otvorena je jučer u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Završni je to dio istoimenog projekta pod vodstvom učiteljice Davorke Ilečić.

Izložba 9

„Projekt je organizirala Udruga Zvono. Počeo je u rujnu. Tijekom tog projekta učenici su dobili šest zadataka koje smo morali realizirati na svoj način. Na izložbi se vidi da su oni to izvrsno izveli i da su se maknuli od šabloniziranih prikaza. Samim time ostvarili smo to jedno putovanje kroz maštu tijekom cijele godine, a ova izložba samo je pohvala za njihov trud“, rekla je učiteljica Davorka Ilečić.

Izložba 3

Zmajeve će prijaviti na Legendfest

 

Na izložbi su prikazani dječji radovi na temu jesenskog voća, lista, zime, drveća, zmajeva i cvjetova. Cilj je bio razviti dječje likovno i vizualno izražavanje, razviti analitičko promatranje, a samim time različito i logično mišljenje.

 

„Znam samo da je učiteljica odabrala puno, puno mojih radova. Tu su zmaj i jabuka koju sam napravila od plastelina. Naučila sam da rad nije samo šaranje, nego i lijepo crtanje“, kazala je Pavla Maslać.

 

„Radio sam zmajeve, lišće, drveće i cvijeće. Naučio sam da su boje svugdje oko nas“, rekao je Bartol Drča.

Djeca

Na otvorenju izložbe okupili su se roditelji i prijatelji 15-ero djece  iz 1.c razreda čiji su radovi izloženi u Pučkom otvorenom učilištu. Izložba je otvorena do 24. travnja, a radove na temu zmajeva prijavit će i na ovogodišnji Legendfest.

 

„Kada je počelo, mama kao mama, ja sam odmah počela plakati. Meni je ovo prekrasno, prije svega zato što mislim da ni jedan roditelj ne bi ovo uspio napraviti ovako. Djeca su djeca, uvijek su iskrena. Ovo je ono što oni vjerojatno osjećaju. Razmišljam da ovakvo nešto napravim u svom stanu umjesto svih svojih slika. Toliko me se dojmilo“, komentirala je mama Andrea Kordić.

Izložba 4

HOTNEWS

Nesretan slučaj: U naletu automobila, teško stradalo dijete

U prometnoj nesreći dijete je teško ozlijeđeno, a liječnička pomoć mu je pružena u Klinici za dječje bolesti…

Objavljeno

na

Kako je izvijestila Policijska uprava zagrebačka jučer je oko 19:15 sati 28-godišnjak je automobilom naletio na dijete kod Odranskog Obreža.

– Dijete je upravljalo biciklom marke Haro flightline, a kretao Dragonožečkom cestom u smjeru juga. Dolaskom do kućnog broja 16 neoprezno je biciklom skrenuo u lijevo s namjerom prelaska preko kolnika, a da se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti po druge sudionike u prometu ne vodeći pri tome računa o položaju, smjeru i brzini kretanja svog bicikla kao i o položaju smjeru i brzini kretanja drugih sudionika u prometu. Tom je prilikom na bicikl, u izbjegavanju skretanjem u lijevo, naletio osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 28-godišnjak koji je po istočnoj kolničkoj traci koja je namijenjena kretanju vozila iz suprotnog smjera obilazio navedeni bicikl – naglasili su iz policije.

U prometnoj nesreći dijete je teško ozlijeđeno, a liječnička pomoć mu je pružena u Klinici za dječje bolesti.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vježba ‘Ranch Okuje 2022’: Vatrogasci DVD-ova Donjeg Turopolja spremni na sve intervencije!

Pedesetak vatrogasaca uspješno izvelo združenu vatrogasnu vježbu u sklopu programa ‘Svibanj – mjesec zaštite od požara’

Objavljeno

na

Objavio/la

Devet dobrovoljnih vatrogasnih društava požarnog područja Donjeg Turopolja i Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica sudjelovali su u združenoj vatrogasnoj vježbi ‘Ranch Okuje 2022’ koja se sinoć održala na istoimenoj lokaciji. Pedesetak vatrogasaca DVD-ova Buševec, Čička Poljana, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Staro Čiče, Turopolje i Vukovina, pod budnim okom njihovih zapovjednika, uspješno su izveli sve zadatke i pokazali sjajnu koordiniranost i uvježbanost.

– Vježba je dobro odrađena, dečki su zorno prikazali usklađenost rada velikog broja dobrovoljnih vatrogasnih društava..Kao zapovjednik svih dobrovoljnih vatrogasnih društava mogu reći kako sam zadovoljan kako su to izveli – rekao nam je Ivica Maceković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

U mjesecu smo zaštite od požara, a zadnjih mjeseci vatrogasci su imali pune ruke posla.

– Ožujak i travanj su i inače požarno najopasniji mjeseci što se tiče požara, imali smo veliki broj intervencija i čak mogu reći neuobičajeno velik za ovo doba godine, dok je u svibnju to već u silaznoj putanji. Ta zadnja dava, tri mjeseca su doista bila naporna i moram pohvaliti sva dobrovoljna vatrogasna društva koji su uz Javnu vatrogasnu postrojbu to odlučno odradili – dodao je Maceković.

Održana je simulacija požara objekta do kojeg je došlo zbog neispravnih električnih instalacija, kao i zaštita susjednih objekata kako se požar ne bi proširio, a prikazano je i spašavanje unesrećenih osoba.

– Svake godine, pa i u vrijeme korone, održavamo ovakve vježbe, kako bismo što bolje surađivali i pomogli našoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, a zadnjih smo mjeseci, kao što je zapovjednik i napomenuo, imali puno, puno intervencija. Svakako bih napomenuo i kako je od 15.lipnja do 15. rujna na snazi zabrana paljenja trave i korova na otvorenom, pa pozivam sve nek’ malo pripaze – poručio je zapovjednik vježbe, ujedno i zapovjednik DVD-a Buševec, Nenad Lukić.

Združena vatrogasna vježba DVD-ova Donjeg Turopolja i JVP V.Gorica ‘Ranch Okuje 2022’/foto: cityportal.hr

Združena vatrogasna vježba DVD-ova Donjeg Turopolja Ranch Okuje 2022/Foto:cityportal

Združena vatrogasna vježba DVD-ova Donjeg Turopolja i JVP V.Gorica ‘Ranch Okuje 2022’/foto: cityportal.hr

Nastavite čitati

Vijesti

REGREEN Velikogoričani žele dodatno urediti Tuđmanac i umjetna jezera

Građani Velike Gorice istaknuli su da su im upravo zelene površine jedan od važnih faktora zadovoljstva životom u gradu…

Objavljeno

na

Od 16. – 20. svibnja 2022. godine, Velika Gorica je bila domaćin sastanku partnera u EU projektu REGREEN financiranom iz programa Obzor2020. Trenutno je na pola puta svog provođenja te traje sve do kraja veljače 2024. godine. Projekt se bavi rješenjima baziranima na prirodi te okuplja 20 partnera na 2 kontinenta, a u Hrvatskoj projekt provode Grad Velika Gorica i Zelena energetska zadruga.

Projekt istražuje kako uz pomoć prirodnih rješenja u gradovima poboljšati kvalitetu života, poboljšati stanje bioraznolikosti i obnoviti urbane ekosustave, ali i osigurati da se takvim rješenjima postigne jednak i pravedan društveni napredak bez obzira na dob, razinu obrazovanja ili prihoda. U rezultate projekta spadaju interaktivni alati namijenjeni različitim društvenim skupinama, od školske djece i nastavnika, do urbanih planera i stručnjaka, koji procjenjuju vrijednost i koristi rješenja temeljenih na prirodi za povećanje kvalitete života u gradu.

Neki od tih rješenja je Kartohod (en. Floormaps) – interaktivna podna karta s ključnim informacijama o lokacijama koje zorno prikazuju utjecaj razvojnih planova na zelenilo i služe za urbano planiranje na zelen način, a na kojima se može pratiti razvoj grada putem qr kodova; City Explorer – alat za modeliranje i procjenu utjecaja rješenja temeljenih na prirodi koji uključuje opciju uspoređivanja koristi ili šteta različitih razvojnih opcija urbanih sredina na ekosustave u gradovima kojima se može provesti modeliranje kako o povećanju zelenih površina, ali isto tako i o povećanju izgrađenosti; te edukativna platforma Greenopolis namijenjena za predškolsku i razrednu nastavu, koja kroz interaktivnu igru senzibilizira, uči i potiče djecu na daljnje istraživanje o različitim efektima klimatskih promjena i rješenjima baziranim na prirodi u gradu, a koja je predstavljena djelatnicima osnovnih škola. Uz to izrađen je i niz informativnih kartica za popularizaciju konkretnih NBS rješenja u gradovima, kao što su zeleni krovovi u Hamburgu, zeleni dnevni boravak u Ludwigsburgu, zeleni bukobrani, zeleni zidovi u talijanskim školama, zeleni koridori ili pak biotop-četvrt u Beču.

Kao jedan od šest gradova-živućih laboratorija ovog projekta, Grad Velika Gorica je svoje djelovanje usmjerio ka poboljšanju kvalitete života na cijelom području Grada, s ciljem smanjenja zagađenja zraka, buke i visokih temperatura, čemu pridonose razna rješenja temeljena na prirodi. U sklopu projekta provedeno je istraživanje kojim je prikupljeno više od 450 povratnih informacija građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici, a koji rezultati će se koristiti za izradu Strategije razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice.

Zadnji dan projektnog sastanka, 20. svibnja, u dvorani Gradske vijećnice u Pučkom otvorenom učilištu Velike Gorice projekt je predstavili široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti te su prikazani svi dosadašnji rezultate projekta, od kojih su samo neki gore navedeni.

– Partneri su upoznati s kulturom, obrazovanjem i načinom života u Velikoj Gorici, a kako je edukacija najmlađih najbitnija svim partnerima, dogovorili su i daljnju suradnju sa školama, s time da će se rješenja dobivena u samom projektu, provodit i u daljnjem razdoblju provedbe, kako bi sve škole imale mogućnost korištenja Karlohoda (Floormap), platforme Greenpolis i dr. Uz navedena rješenja, Grad je dobio razna rješenja na temelju kojih će moći aplicirati na buduće natječaje, ako što su: idejna rješenja za permakulturno uređenje školskih dvorišta, idejno rješenje za zeleni krov, idejno rješenje za potok Želin koji predviđa i biciklističku stazu sa sjeverne strane jezera Novo Čiče te na kraju samu Strategiju razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice, koja je temelj za prijave na natječaje u sklopu Programa razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima – istaknuli su iz Grada.

Provođenjem upitnika radi izrade Strategije, građani velike Gorice su pokazali koliko su osviješteni te su isticali da su im upravo zelene površine jedan od važnih faktora zadovoljstva životom u Velikoj Gorici i da bi ih htjeli vidjeti prisutne u još većoj mjeri, a najviše žele da se dodatno uredi park Franje Tuđmana te umjetna jezera. Unatoč tome, predstavnici partnerskih gradova projekta REGREEN, poput danskog Aarhusa i kineskog Ningboa, istaknuli su Veliku Goricu kao primjer grada koji provodi dobre prakse ozelenjavanja.

Mnogi europski i svjetski gradovi prošli su već stopu preizgrađenosti no kako Velika Gorica od svojih početaka ima donesene urbanističke planove u kojima se vodilo računa o postojanju više zelenih lokacija unutar urbanih zona, to je nastojanje Grada da Velika Gorica zadrži svoj identitet zelenog grada.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uređuje se vatrogasni dom u Rakitovcu gdje će vatrogasci dobiti dodatne prostorije

Omogućit će se pristup potkrovlju gdje će se nalaziti prostorija za sastanke, napravit će se sanitarni čvor i mala kuhinja…

Objavljeno

na

Na inicijativu novog, mladog Mjesnog odbora uređuju se prostorije Vatrogasnog doma u Rakitovcu. Radove je obišao i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Uređuju se prostorije i potkrovlje kojem se do sada nije moglo pristupiti, a potrebu za ovim uređenjem iskazao je sam Mjesni odbor, koji ovom prilikom moram pohvaliti na njihovoj mladoj energiji i entuzijazmu. Odobrili smo njihov zahtjev kako bi ovaj prostor u potpunosti dobio svoj sadržaj – rekao je gradonačelnik Ačkar te naglasio kako će i dalje osluškivati potrebe ovog Mjesnog odbora.

25.05.2022. – Rakitovec – Uređuje se vatrogasni dom u Rakitovcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, vrijednost radova je 253 tisuće kuna, a rok je 60 dana.

– Hvala gradonačelniku Ačkaru i Gradu što su prepoznali naše potrebe i što ćemo konačno sada imati lijepo uređene prostorije. Imat ćemo prostor za sastanke, izložit ćemo i pehare i medalje DVD-a koje smo osvajali na natjecanjima, biti će tu mala kuhinja i sanitarni čvor – zahvalio se Jurica Kompes, predsjednik MO Rakitovec.

25.05.2022. – Rakitovec – Uređuje se vatrogasni dom u Rakitovcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ovaj dio društvenog doma koristi 35 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih je 15 osposobljenih članova za intervencije, a nove će im prostorije omogućiti bolju kvalitetu rada.

25.05.2022. – Rakitovec – Uređuje se vatrogasni dom u Rakitovcu – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kroz mjesec dana novi izgled Nove ceste u Donjoj Lomnici

Dužine gotovo 600 metara investicija je to vrijednosti 580 tisuća kuna.

Objavljeno

na

Nova cesta, najfrekventnija prometnica, zbog ostalih radova koji su bili na spoju Donje Lomnice i Gradića koja je bila dosta uništena i zahtijevala je novo ruho i rekonstrukciju, sad je konačno došla na red, rekao je to danas prilikom obilaska radova gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Zbog šire rekonstrukcije i ovi drveni električni stupovi bit će zamijenjeni betonskim, a obzirom da neke obitelji još nisu spojile priključke u svoje domove gledat ćemo da se sve to napravi prije samog asfaltiranja pa će stoga sam završetak radova biti za mjesec dana.

Dužine gotovo 600 metara investicija je to vrijednosti 580 tisuća kuna.

-Nakon što smo uredili Odransku s pješačkim i biciklističkim stazama krenuli smo kroz centar sela, Školsku i Stepansku gdje također idu nove instalacije kanalizacije i vode, nove pješačke i biciklističke staze, a kad to bude gotovo obnovit ćemo i Novu cestu, proširiti je, te staviti novu javnu rasvjetu i sve priključke kako je više ne bismo rezali-rekao je Milivoj Dijanežević, predsjednik MO Donja Lomnica.

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno