Poveži se s nama

HOTNEWS

Izložba dječjih radova ‘Boje oko nas’ u Pučkom otvorenom učilištu

Objavljeno

Izložba dječjih radova učenika produženog boravka 1.c razreda Osnovne škole Eugena Kumičića ‘Boje oko nas’ otvorena je jučer u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Završni je to dio istoimenog projekta pod vodstvom učiteljice Davorke Ilečić.

Izložba 9

„Projekt je organizirala Udruga Zvono. Počeo je u rujnu. Tijekom tog projekta učenici su dobili šest zadataka koje smo morali realizirati na svoj način. Na izložbi se vidi da su oni to izvrsno izveli i da su se maknuli od šabloniziranih prikaza. Samim time ostvarili smo to jedno putovanje kroz maštu tijekom cijele godine, a ova izložba samo je pohvala za njihov trud“, rekla je učiteljica Davorka Ilečić.

Izložba 3

Zmajeve će prijaviti na Legendfest

 

Na izložbi su prikazani dječji radovi na temu jesenskog voća, lista, zime, drveća, zmajeva i cvjetova. Cilj je bio razviti dječje likovno i vizualno izražavanje, razviti analitičko promatranje, a samim time različito i logično mišljenje.

 

„Znam samo da je učiteljica odabrala puno, puno mojih radova. Tu su zmaj i jabuka koju sam napravila od plastelina. Naučila sam da rad nije samo šaranje, nego i lijepo crtanje“, kazala je Pavla Maslać.

 

„Radio sam zmajeve, lišće, drveće i cvijeće. Naučio sam da su boje svugdje oko nas“, rekao je Bartol Drča.

Djeca

Na otvorenju izložbe okupili su se roditelji i prijatelji 15-ero djece  iz 1.c razreda čiji su radovi izloženi u Pučkom otvorenom učilištu. Izložba je otvorena do 24. travnja, a radove na temu zmajeva prijavit će i na ovogodišnji Legendfest.

 

„Kada je počelo, mama kao mama, ja sam odmah počela plakati. Meni je ovo prekrasno, prije svega zato što mislim da ni jedan roditelj ne bi ovo uspio napraviti ovako. Djeca su djeca, uvijek su iskrena. Ovo je ono što oni vjerojatno osjećaju. Razmišljam da ovakvo nešto napravim u svom stanu umjesto svih svojih slika. Toliko me se dojmilo“, komentirala je mama Andrea Kordić.

Izložba 4

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno