Povežite se s nama

Vijesti

Ivo Jelušić predstavio svoj program za kulturu i povijesnu baštinu

Nezadovoljan je odnosom gradskih vlasti prema kulturno-povijesnoj baštini te kulturnim ustanovama i manifestacijama

Objavljeno

na

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice sa svojim je kolegama obišao Lukavec-grad te se osvrnuo na “devastiranu kulturu u Velikoj Gorici i okolici”. Podsjetio je i na planove da se u Lukavcu oformi nacionalno središte Folklornog ansambla Lado, što se nikada nije ostvarilo.

– Proteklih su se godina pod pritiscima ili odlukom gradonačelnika ugasili neki važni festivali koji su bili integrativne spone kulturnoga stvaralaštva u gradu. Oni koji su opstali, jedva preživljavaju. Pod primitivnim pritiscima gradskih vlasti zaustavljen je veliki i važan projekt izgradnje etno-sela Kravaščica. Prstom se nije mrdnulo niti na valorizaciji Arheološkoga parka Šćitarjevo. Urušili su se stari turopoljski drveni mostovi. Zamjenjuju ih betonski. Također, prije 11 godina iz Lukavec-grada istjeran je koncesionar koji je taj nulti spomenik kulture namjeravao staviti u trajnu funkciju kako zaživio i kao kulturno središte i kao ugostiteljski sadržaj. Taj biser Turopolja i sad stoji prazan i propada. U posljednjih 12 godina ne možemo se sjetiti ni jednog većeg koncerta istaknutih hrvatskih glazbenika, ne sjećamo se ni jedne ozbiljnije izložbe, gradska galerija ostala je bez stručnoga vodstva. Ne zaboravljamo ni to da je HDZ-ova vlast prije 11 godina praktički ukinula velikogoričko kazalište u sastavu Pučkog otvorenog učilišta. A bilo je to najbolje hrvatsko malo kazalište u kojemu su radila neka od najvažnijih imena hrvatskoga teatra – istaknuli su iz goričkog SDP-a i stranaka koalicijskih partnera te dodali kako Grad nije pomogao u korona-krizi onima koji se bave kulturom i umjetnošću.

S druge strane, naveli su svoje planove za kulturu i kulturnu baštinu. Kažu kako će žurno katalogizirati i javnosti predočiti oštećenja na kulturnim i sakralnim objektima koji su stradali u nedavnim potresima te pristupiti pripremi dokumentacije za njihovu što bržu obnovu. Neke od ideja su im i potaknuti otvaranje etno-parkova o kojima bi skrbila veća kulturno-umjetnička društva te obnoviti bisere drvene arhitekture Turopolja. Plan je osnovati Muzej vatrogastva i stvoriti partnerstvo Grada s Arheološkim muzejem iz Zagreba koji upravlja Arheološkim parkom u Šćitarjevu.

– Ojačat ćemo proračun za kulturu, kako prema gradskim kulturnim institucijama, tako i prema nezavisnoj kulturnoj sceni. Oživjet ćemo kazališnu, koncertnu i galerijsku djelatnost, pokrenuti nekoliko novih festivalskih manifestacija, probuditi uspavani Muzej Turopolja, povesti brigu o ostavštini najvećega i europski prepoznatog umjetnika Turopolja Dragutina Trumbetaša, nedavno preminuloga, ali brzo zaboravljenoga. Ozbiljno ćemo se pozabaviti idejom osnivanja Arhiva Turopolja, kako bismo spasili i skućili ogromnu arhivsku građu koja sada propada i nije predmet valorizacije. U tome velikom i važnom poslu mi institucije i udruge, među njima i Plemenitu općinu turopoljsku, vidimo kao važne partnere. Svakako ne kao one koje treba ucjenjivati da bi postale filijale vladajuće stranke, kako ih sada tretira HDZ, gušeći njihovu kreativnost – poručio je Ivo Jelušić.

Udruge

Zaplešite pod maskama u subotu u Novom Čiču

Zabava počinje u 15 sati.

Objavljeno

na

Zabave i veselja ovaj vikend zasigurno neće nedostajati. Osim malih maškara koje će preplaviti naš grad u sklopu Malog fašnika, maškare će se zabavljati i u Novom Čiču.

Društvo žena Novo Čiče organiziraju u subotu 11. veljače, Ples pod maskama u dvorištu KUD-a Novo Čiče. Bili maskirani ili ne svi su pozvani na fašničku zabavu i druženje koja počinje od 15 sati.

– Pozivamo sve velike i male, vesele i nasmijane, muške i ženske na Ples pod maskama i zasladite sa fašničkim krafnama i ugrijete uz kuhano vino i čaj – pozivaju žene iz Novog Čiča.

Foto: FB Društvo žena Novo Čiče

Nastavite čitati

Vijesti

Nema zime: U pet dana nauči svirati gitaru i odsviraj svoju najdražu pjesmu

Polaznici mogu izabrati klasičnu ili električnu gitaru

Objavljeno

na

Objavio/la

Tijekom zimskih praznika, od 20. do 24. veljače Pučko otvoreno učilište Velika Gorica organizira intenzivni tečaj gitare pod nazivom “Nema zime”. U samo pet dana, u 10 školskih sati polaznici mogu savladati sve važnije tehnike sviranja električne i klasične gitare te naučiti svirati uz popularne pjesme po izboru. Cijena tečaja je 29 eura.

– Želiš li u kratkom vremenu naučiti svirati gitaru na lagan i zabavan način, onda je ovo tečaj za tebe. Nije važno jesi li početnik, ili već dobro znaš svirati te samo želiš usavršiti svoje znanje… Izaberi klasičnu ili električnu gitaru i usvoji teorijsko znanje o harmoniji, ljestvici i rastavljenim akordima, savladaj sve važnije tehnike sviranja i nauči svirati gitaru uz tvoje omiljene pjesme. Radi se u grupama, a svatko mora donijeti vlastitu gitaru na satove tečaja – objasnili su iz Pučkog otvorenog učilišta.

Image by Angela from Pixabay

Nastavite čitati

Vijesti

Svoje kreativne maske i koreografije u subotu će pokazati male maškare

Pridružit će im se superjunaci s kojima će se djeca moći i fotografirati

Objavljeno

na

Objavio/la

Mališani iz goričkih vrtića i osnovnih škola u subotu će pokazati kakve su maske i koreografije osmislili za 114. Turopoljski fašnik. Svu svoju kreativnost pokazat će na Malom fašniku u subotu, 11. veljače na pozornici fašničkog šatora u Parku dr. Franje Tuđmana. U 11 sati nastupit će predškolske grupe, od 13 sati na redu su školarci, a od 15 sati na pozornicu stižu skupine, pojedinačne maske i parovi.

Maškarama će se od 12 do 16 sati pridružiti i brojni superjunaci koji će biti zaduženi za fotografiranje i zabavu u parku.

– Ako ne znate u što se maskirati, nemate brige, jer će na Malom fašniku stići i “Make up and Facepainting by Irena” koja čuda na malim nasmijanim licima vaših mališana, a sva donirana sredstva idu za lavića Doriana Pucekovića. Maštovitost, boje i pravo veselje, srca puna, a prsti ljepljivi od pekmeza. Čekamo vas – poručili su iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Nastavite čitati

Kultura

Traže se dragulji ručnog rada – nova misija Kluba žena Pokupsko

Cilj projekta ‘Oživimo tradiciju’ je spasiti od zaborava uporabne i ukrasne predmete, koji su nekad bili dio svakog doma. Kako se možete uključiti u projekt, otkrila nam je Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jedna od najaktivnijih udruga žena s našeg područja, Klub žena Pokupsko, postavila si je novi cilj – prikupiti što više uporabnih i ukrasnih, ručno rađenih predmeta, koji su se nekad koristili u domaćinstvu.

– Javile smo se na projekt Zagrebačke županije ‘Oživimo tradiciju’ i sad prikupljamo stare zidnjake, vezene ručnike, držače za češljeve i za četke za cipele, bitno da je ručni rad. Imamo nešto i iz vlastitih ormara i ladica, ali svakako pozivamo sve koji imaju nešto od ovoga ili slično da nam se jave – detalje projekta otkriva nam Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko.

Zidnjaci, vezene krpe ili kuvarice su zidne ili kuhinjske krpe, a ukrašavali su zidove radnog, svakodnevnog prostora domaćice. Te male dragulje ručnog rada pamtimo po šaljivim i poučnim porukama, koji otkrivaju običaje jednoga vremena.

Nakon što prikupljene predmete urede i uštirkaju, članice ih planiraju i prezentirati široj javnosti kroz izložbu.

– Nadamo se kako ćemo izložbu organizirati do kraja godine, a daljnji je plan da to postane i jedna putujuća izložba – kaže.

No, kako bi izložba bila što uspješnija, potrebna im je i vaša pomoć.

– Molimo zainteresirane da nam se jave i pomognu nam da sačuvamo dio naše tradicije. Možete se javiti na telefon 099/3322125 ili na e-mail: kzpokupsko@gmail.com – poziva Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko.

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Knjižnica je mnogo više od posudbe knjiga, mjesto je koje povezuje

Nova ravnateljica želi privući što više mladih, a prvi veliki cilj joj je nabava bibliobusa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon što je od veljače 2022. godine, dugogodišnja djelatnica Gradske knjižnice Velika Gorica, Pamela Sever obnašala dužnost v.d. ravnateljice, u studenom prošle godine i službeno je imenovana ravnateljicom. Knjižničarstvo je njezina ljubav i životni poziv, a sada je dobila priliku približiti ovu kulturnu ustanovu kao i popularizirati čitanje svojim sugrađanima.

Ravnateljica Sever istaknula je kako su knjižnice danas mnogo više od samog mjesta posuđivanja knjiga, a doznali smo i na što će fokusirati svoj rad te koje novitete u narednom periodu možemo očekivati u goričkoj knjižnici.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno