Poveži se s nama

HOTNEWS

In memoriam Stjepan Kovačić Pero 1948 – 2017

Objavljeno

Umro je jedan od najvećih sportaša Velike Gorice. Koliko god pokušavali razabrati s jedne strane tugu, zaustaviti suze, slike koje nam teku filmskom brzinom ostavljaju u nama ponos što smo imali priliku živjeti s njim. Ne samo živjeti život, živjeti nogomet s Perom bilo je više od samog života. Jer on je doista živio nogomet.

Pero je rođen 24. rujna 1948. godine u Kozjači. Još od dječačkih dana nogomet je bio njegova najveća ljubav. I život! U njegovom Radniku zaigrao je u juniorima, a do 1969. godine nosio je dres seniora Radnika, kada prelazi u Prvomajsku iz Zagreba. Nakon nekoliko godina dres Prvomajske zamijenio je onim Poleta iz Buševca i tu je se između Pere i Poleta rodila i ona druga nogometna ljubav. Od 1976. pa do 1978. Pero se ponovno vraća u Radnik gdje ostvaruje zapažene partije u seniorima koji su tada igrali u Zagrebačkoj zoni jug. Nakon što je završio sa igračkom karijerom posvetio se trenerskom poslu, a od 1980. – 1995. godine trenirao je juniore Radnika. Zajedno sa Jurajom Mirenićem u tom razdoblju u više navrata je vodio i seniore Radnika.

Bile su to godine kada je velikogorički nogomet zahvaljujući Peri doslovno prštao od talenata koji su ostavili velik trag kasnije u seniorima, a brojni igrači poput Panadića, Pavličića, Cvitanovića i ostalih ne samo da su ostvarili zavidnu reprezentativnu karijeru već su ostavili duboke tragove u današnjim ligama petice… To je bio Pero. Miran, tih, znao je sve o nogometu, a najvažnije od svega je da je imao ono nešto u sebi i način na koji to prinijeti na mlade igrače.

Pero nije bio samo sportaš i trener, bio je čovjek koji se u svim trenucima znao nositi i sa ostalim obavezama unutar sporta i nogometa. Tako je paralelno sa vođenjem juniorske momčadi Radnika od 1983. – 1987. godine obnašao i dužnost predsjednika Radnika. Upravo su te godine bile ključne za kandidaturu Velike Gorice u dobivanju Univerzijade ’87 koja je doslovno ispisala novu sportsku budućnost Velike Gorice, a 1985. godine kao predsjednik Radnika u ime svog kluba primio je i lipanjsku nagradu grada Velike Gorice.

Kasnih devedesetih Stjepan Kovačić dolazi u Polet iz Buševca i nakon što je za predsjednika Poleta 1999. godine izabran Nenad Črnko, Pero postaje iznimno važna karika u stvaranju budućeg važnog čimbenika gradskog nogometa.  Ulaskom u 21. stoljeće Pero preuzima vodstvo nad kompletnom nogometnom školom u Buševcu, a već u slijedeće dvije do tri godine, maleno mjesto na periferiji grada unutar natjecanja ima stotinjak djece u četiri uzrasne kategorije, a sve pod nadzorom Stjepana Kovačića. Trenirala su tu djeca iz svih okolnih mjesta pa čak i Sisačko moslavačke županije, a u jednom trenutku u Poletu je pod ravnanjem Pere bilo više djece no što je Buševec imao učenika oba spola od prvog do osmog razreda.

Pero je u Buševcu ostao do posljednjih dana svog života, a unatoč bolesti koja ga je prvi puta odstranila iz nogometa prije osam godina, on se uporno vraćao i vraćao. Nije pravio razlike ni među klubovima ni među ljudima i bio je jedan od čvrstih zagovornika Gorice koja je upravo iz njegovog Buševca preselila u njegov grad, na njegov stadion… I niste ga mogli promašiti. Ni po kiši, ni po snijegu, njegovo mjesto je oduvijek i zauvijek bilo rezervirano kako na tribinama u Buševcu, tako i na tribinama velikogoričkog gradskog stadiona baš na svim utakmicama Poleta i Gorice. Bio je jedan od dvojice velikih sportskih imena koji je imao doživotnu počasnu ulaznicu za sve nogometne priredbe na velikogoričkom gradskom stadionu.

Danas kad se prisjećamo Pere, prisjećamo se života. Njegova obitelj (supruga Đurđa i kćeri Ivana i Petra)  ga je neizmjerno podržavala u njegovom životu koji je živio s nogometom. Da život piše sudbine i da one doista nastavljaju tamo gdje ponekad roditelji utabaju puteve pobrinula se i njegova kćer Ivana kada je postala supruga jednog od velikih velikogoričkih nogometaša Matije Dvornekovića, koji danas trese mreže u Albaniji ali je u svojoj karijeri ostavio golem trag u Radniku i Gorici. Dvoje unučadi Peri su zasigurno u posljednjim godinama bili jedna od najvećih radosti, a da nogomet neće napustiti kuću Kovačićevih svjedoči i ovogodišnji angažman druge kćeri Petre, koja već nekoliko mjeseci volontira u medicinskom stožeru HNK Gorice i sa kojom u Gorici ozbiljno računaju u budućnosti.

Kad pišemo o životu onih koji će zauvijek ostati u našim srcima, dobivamo priliku u okruženju koje nam takve prilike danas rijetko daje, razabirati i po svojim sjećanjima. Dobivamo priliku razmisliti i o svojim postupcima, ali i prisjećati se osoba koje su nas napustile. Pero je bio jedan od onih koji ne umiru. Bit će tu, uvijek negdje sa nama. I na tribinama u Buševcu, Kurilovcu, Velikoj Gorici, a sigurni smo i u Zaprešiću već u nedjelju na kvalifikacijskoj utakmici Gorice. I svi mi koji vjerujemo da naša životna učenja sa dobrim ljudima prelaze u odrastanja sjećat ćemo se Pere, jer on je doista jedan od onih, posebnih, s kojim smo se igrali, odrastali i živjeli.

Neka mu je vječna slava!

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

HOTNEWS

Donijeta odluka o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada

Naknada će imati fiksni dio koji će iznositi 48 kuna bez PDV-a i varijabilni koji će se određivati po broju odvoza spremnika za otpad

Objavljeno

on

Nakon žustre rasprave koja je potrajala sat i pol vremena sa 17 glasova za i sedam protiv izglasana je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Vladajući i opozicija sukobili su se oko dvije važne stvari vezane uz ovu odluku. Naime, opoziciji zasmetala visina fiksnog dijela cijene prikupljanja otpada, kao i nemogućnost korištenja manjih spremnika od 60 i 80 litara. Prema izglasanoj odluci minimalna cijena javne usluge iznosit će 48 kuna bez PDV-a i za sve korisnike je ista.

Damir Šimunić iz SDP-a upozorio je kao je ova odluka udar na džepove građana, a kao primjer naveo je jednu dvočlanu umirovljeničku obitelj.

– Jedan umirovljenički par u koji živi u stanu sada plaća 63,39 kuna. Mi sada samo u fiksnom dijelu imamo oko 54 kune, a sumnjam da će varijabilni dio iznositi samo 10 do 14 kuna i u praksi je ne moguće. To će biti znatan udar na džepove naših građana- istaknuo je Šimunić.

Predsjednik Uprave VG Čistoće Ivan Rak branio je visinu cijene fiksnog djela naknade time što je tako propisano zakonom. Istaknuo je kako je to najniža cijena u Zagrebačkoj županiji od svih gradova koji su dosad donijeli svoje odluke.

-U procjenama našeg varijabilnog dijela krećemo se oko cifre od 8 i 9 kuna po pražnjenju posude komunalnog otpada. Odgovorio bih gospodinu Šimuniću kako će navedena obitelj plaćat će maksimalno 15 kuna veći račun u odnosu do sada – rekao je Rak.

Problem minimalne veličine posude za prikupljanje otpada koja iznosi 120 litara mogao bi predstavljati i velik problem samačkim kućanstvima i manjim kućanstvima koja ne proizvode veću količinu otpada. Karmen Rak iz MOST-a istaknula je kako se tijekom izrade ovog prijedloga odluke o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada nije vodilo računa o potrebama korisnika.

– U staroj odluci iz 2018. godine postajala je mogućnost korištenja posuda od 60 i 80 litara, a toga u ovoj odluci nema. Iz nacrta ove odluke slijedi da je mjerilo odvoza čini volumen zadužene posude i broj odvoza te da korisnici koji predaju najmanju količinu otpada plaćaju relativno najveću cijenu. Time se ne poštuje načelo onečišćivač plaća. Ovaj sustav je postavljen tako da ne sprječava nastanak otpada niti stimulira njegovo razvrstavanje – izjavila je vijećnica MOST-a.

Opozicija je upozorila i kako bi rast cijena usluga odvoza komunalnog otpada mogao dovest do nastanka još većeg broja divljih deponija.

– Prošećite od Petrovine i Gradića do Vukovine vidjet ćete najmanje 500 ilegalnih odlagališta otpada- poručio je Marijo Zdelar iz SDP-a i istaknuo kako je bilo puno bolji okvir da se u mjesto volumena trebala uzeti težina otpada prilikom naplaćivanja odvoza smeća.

– Zašto su komunalna poduzeća izabrala ovaj model? Zato što im je jednostavnije i jeftinije te uvijek naplaćuju odvoz kao da ja spremnik maksimalno pun – dodao je Zdelar.

Ispred Kluba zastupnika vladajućih HDZ-ov Darko Bekić upozorio je kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja komunalnog otpada pokazao je kako su stanovnici Velike Gorice prepoznali značaj ovog projekta te kako je postotak recikliranja u domaćinstvima porastao s 20 na 35 posto.

– Sve ovo što smo da sada imali pokazalo se dobrim, sada je jako važno unaprijediti ga novo vrijeme koje pred nama – poručio je Bekić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Pitanje kvalitete zraka u Velikoj Gorici dominiralo Aktualcem

Objavljeno

on

Najaktualnije pitanje o kojem se i najžustrije raspravljalo na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice bilo je ono o kvaliteti zraka u našem gradu. Isto je pitanje postavilo čak troje vijećnika, a kako im je odgovorio gradonačelnik Dražen Barišić te o čemu su još vijećnici raspravljali pogledajte u video prilogu.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno