Poveži se s nama

HOTNEWS

I vladajući i oporba na ‘aktualcu’ pitali što će biti s asfaltnom bazom u Donjoj Lomnici

Postavilo se i pitanje treba li mijenjati Poslovnik o radu Gradskog vijeća

Objavljeno

Gradski vijećnici i vijećnice sastali su se na drugoj sjednici Gradskog vijeća, a s obzirom kako je prva bila svečana konstituirajuća sjednica, danas su u ovom sazivu prvi put raspravljali. I već je zaiskrilo. Čak se predlagala i promjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Naime, oporba je vladajućima zamjerila preduge odgovore na pitanja iz vlastitih redova, zbog čega na kraju aktualnog sata nije bilo vremena za sva pitanja oporbenih vijećnika.

“Ja molim da se dogovorimo da li ćemo dozvoliti da pitanja postave svi oni koji to žele ili ćemo pokrenuti inicijativu za promjenom Poslovnika u kojem će stajati da pitanja mogu postaviti svi koji to žele”, rekao je potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Damir Šimunić.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

A zahvaljujući pitanjima gradskih vijećnika HDZ-a saznali smo kako će igralište iz Matoševe ulice, na koje su se žalili stanari i koje je u lipnju uklonjeno, biti preseljeno na zelenu površinu u Ulici kneza Ljudevita Posavskog. Imat će 350 četvornih metara, a pored će biti i ograđeno manje nogometno igralište. Također, HDZ-ovci su pitali, a gradonačelnik odgovorio kako je Grad kupio 5.000 četvornih metara zemljišta u Jagodnom gdje će uskoro biti napravljeno No Kill sklonište za životinje. No, na pješačko-biciklističku stazu do Velike Bune građani će još morati pričekati.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Dio od oko jednog kilometra do groblja Kušenec je prioritet jer naši sugrađani žele sigurno i neometano doći do gradskog groblja u Kušancu i to moramo vrlo brzo riješiti”, kazao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i dodao kako će gradnja prvog kilometra započeti u proljeće 2018. godine.

“Rješavamo imovinsko-pravne odnose. Imamo određenih problema jer 13 čestica je u vlasništvu Republike Hrvatske i tu ne bi trebalo biti nikakvih problema, ali imamo i tri čestice privatnih osoba i to je u fazi rješavanja”, istaknuo je Kolarec i tako odgovorio na pitanje HDZ-ovog gradskog vijećnika Ivana Raka.

Jedno od gorućih pitanja od značaja za građane je izgradnja asfaltne baze u Donjoj Lomnici. Na tu temu postavljena su pitanja iz redova oporbe, ali i vladajućih.

“Što ima novo oko izgradnje asfaltne baze tvrtke Strabag u Donjoj Lomnici s obzirom da smo podnijeli zahtjev za obnovom postupka izdavanja građevinske dozvole i s obzirom da su prije dan ili dva nastavljeni radovi na gradilištu koji su, opravdano, izazvali revolt mještana”, upitao je HDZ-ov Milivoj Dijanežević.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik Barišić kazao je kako je iz njegovog ureda poslan zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za provjerom Studije utjecaja na okoliš, odnosno njenom revizijom. Također, gradski upravni odjel rješava zahtjev za obnovom postupka izdavanja građevinske dozvole, a po donošenju rješenja, kazao je gradonačelnik, odlučit će o daljnjim koracima.

“Činjenica je da je Strabag intenzivirao radove, ali pratit ćemo i komunicirati dalje, kako bi našli najbolje rješenje i, sukladno zakonu, zaštitili i interese grada, odnosno proračun, i interese Lomničana koji sumnjaju da će aktivnosti Strabaga kroz asfaltnu bazu naštetiti zdravlju vas koji živite u Donjoj Lomnici”, odgovorio mu je Barišić.

Rasprava o asfaltnoj bazi nastavila se i kasnije tijekom aktualca.

“Da li je gradski upravni odjel ovjerio pravovaljanost građevinske dozvole Strabagu i da li je Grad prodao svoju jednu česticu Strabagu?”, upitao je Pero Josipović, nezavisni vijećnik s liste HNS-a.

Gradonačelnik Barišić odlučno je odbacio tvrdnju kako je Grad uopće bio vlasnik ijedne čestice u Donjoj Lomnici te ju tako nije niti mogao prodati tvrtki Strabag. Istaknuo je da su sve čestice, koliko je njemu poznato, bile u vlasništvu mještana Donje Lomnice. Također, naglasio je kako je sukladno proceduri izdana i ovjerena građevinska dozvola za zemljište u Donjoj Lomnici.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik je prije nekoliko mjeseci najavio i izgradnju novog Autobusnog kolodvora u Velikoj Gorici, no HDZ-ovca Romana Krunića zanimalo je saznati više o tom projektu.

“Mislim da je potreba da Velika Gorica ima jedan moderniji Autobusni kolodvor koji će biti najvišeg energetskog razreda. Imat će perone, čekaonicu, kafić, sanitarni čvor, dispečer te bankomate i mjesto za reklamne materijale”, kazao je gradonačelnik Barišić i dodao kako je procjena da će to koštati između 7 i 10 milijuna kuna, a Grad u ovom slučaju traži partnera koji će mu pomoći financirati projekt.

CityLIGHTS

FOTO VIJEST:U šetnji vukovinskim proštenjem

Danas je Vukovina posebno zasjala, kao što to priliči jednom od najstarijih marijanskih naselja u Hrvatskoj. Kao i svake godine, mnoštvo je proštenjačkih sadržaja. Ako Vas put odvede nogostupom kod vukovinske crkve, zasigurno će atmosfera mnoge podsjetiti na djetinjstvo kada ste jedva dočekali da odete na proštenje, stoga se nemojte dugo premišljati i pravac na Gospu u Vukovinu!

Objavljeno

on

Prošetali smo se proštenjem, privučeni šarenilom i veselim ozračjem koje vlada danas u Vukovini. Kao i svake godine, tu su ‘kramari’, razni ringišpili i vrtuljci… Probali smo nove okuse sladoleda koje u ponudi ima naš izvrsni slastičar i veliki gospodin Memy, s novom recepturom koja je stigla čak iz Italije! Gorički medičari Saraga u ponudi imaju bio gverc i odlične medenjake, a posvuda se osjeti miris pečenja, roštilja, kotlovine, te ostalih prigodnih sajamsko-turopoljskih delicija. Nemojte se iznenaditi kad u šetnji zateknete i turopoljske banderijalce u divnim odorama koje pričaju povijesnu priču.

Sa svirkom lagano kreću Pirati i Vikinzi, Sjaj i Skitnice, a ako Vas muči prijevoz kući, dečki iz Taxipro-a spremno dežuraju, i tu su po prvi puta u Vukovini. Nemojte se puno premišljati, pogledajte našu fotogaleriju, i pravac Vukovina na proštenje!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otkriven točan uzrok jučerašnjeg nestanka struje!

Gradske službe su vrlo brzo izašle na teren, kako bi Goricu lišile ‘mraka’. Struja nam se vratila u 23.08 sati, a iz HOPS-a ističu da ovaj prekid isporuke električne energije nije bio povezan s HEP-om, objašnjavajući kako su riješili ovaj problem na terenu

Objavljeno

on

Donosimo službene informacije nastavno na jučerašnji razlog nestanka električne energije! Podsjetimo, sinoć je u 21.14 sati oko 60 tisuća naših sugrađana provelo oko dva sata u mraku, kako smo izvijestili u jučerašnjoj objavi.

Iz  Grada su reagirali slanjem nadležnih službi na teren, a sve kako bi se problem riješio u najkraćem mogućem roku.

– Sazvan je krizni stožer nakon nestanka struje i prestanka rada semafora zbog navedenog problema te su sve nadležne službe na terenu. Policija i DVD-ovi su na velikogoričkim prometnicama i reguliraju promet radi sigurnosti – napisao je jučer zamjenik gradonačelnika, Krešimir Ačkar, na svom facebook profilu.

Kako je nadalje izvijestio HOPS, zbog kvara na visokonaponskoj opremi Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) na njihovoj trafostanici u Mraclinu došlo je prekida napajanja radijalno priključenih trafostanica: TS Velika Gorica, TS Petrinja i TS Glina. Odmah po nastanku kvara, dežurne specijalističke službe HOPS-a u najkraćem su vremenu intervenirale i izolirale mjesto kvara u TS Mraclin te vratile 110 kV napon na sabirnice TS Velika Gorica, TS Petrinja i TS Glina u 23:08 sati. U opisanom događaju došlo je do loma izolatora prekidne komore visokonaponskog prekidača (VN) polja 110 kV Siscia u TS Mraclin i nemogućnosti prekidanja struje kvara od strane ovog prekidača.

Iz HOPS-a ističu da ovaj prekid isporuke električne energije nije bio povezan s HEP-om, objašnjavajući kako su riješili ovaj problem na terenu.

– Kvar je otklonjen djelovanjem sustava zaštite od zatajenja prekidača i posljedično isključenjem kompletnog 110 kV postrojenja TS Mraclin. Nikakvi drugi poremećaji u elektroenergetskom sustavu nisu zabilježeni. TS Petrinja i TS Glina trenutno se radijalno napajaju iz TS Mraclin zbog radova na rekonstrukciji 110 kV postrojenja TS Pračno. Tijekom dana specijalističke ekipa HOPS-a ce izvršiti popravak prekidača polja 110 kV Siscia čime će se uspostaviti puna funkcionalnost 110 kV postrojenja TS Mraclin.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Nakon 34 godine susrela se generacija

Susret je bio nabijen emocijama, prošlo je puno godina, a nismo se vidjeli. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu

Objavljeno

on

Nekad davno Osnovna škola Eugena Kumičića zvala se Osnovna škola Veljko Vlahović. Upravo u tu školu išla je i generacija 1970. godišta.

Nakon dugih 34 godine od završetka osmog razreda po prvi puta su se našli tamo gdje su se i upoznali,ispred škole. Susret je inicirao upravo onaj dečko, za kojeg vjerojatno nikad ne bi rekli jer je za vrijeme školovanja bio najnestašniji, a danas živi u Irskoj.

-Susret je bio nabijen emocijama, prošlo je puno godina, a nismo se vidjeli. Ima nas po cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu od Njemačke, Engleske, Slovenije, Srbije pa do Irske. Kada smo se našli svi smo se izgrlili i izljubili te malo ispričali na koje nas je strane život odnio te čime se bavimo. Od nas 34 jučer nas se skupilo 22- rekla je učiteljica Dubravka

Davnih 70-tih još su se igrali u školskom dvorištu, cure su igrale skrivača, a dečki nogomet, a danas su to sve doktori, ekonomisti, učitelji ,trgovci, frizeri…

Jedna od njih je i Dubravka, koja je danas učiteljica u školi koju je i sama pohađala. Vjerujemo da u njezinom odabiru životnog zvanja prste ima i njezina prva učiteljica gospođa Marija Karanović. Ona je bila i gost iznenađenja te su se svi razveselili vidjevši ju.

Učiteljice Dubravka i Marija

-Naša prva učiteljica dobro nas se svih sjeća i u lijepoj smo joj uspomeni , te se prisjetila raznih dogodovština koje je s nama proživjela- nastavila je učiteljica Dubravka

Dečki su bili posebno kreativni, valjda zato da se iskupe za sve nepodopštine koje su curama priređivali za vrijeme osnovnjaka. Tako je jedan svakoj poklonio bombonijeru i lavandu, a drugi je rekao svakoj da izabere unikatan nakit koji radi prijateljica iz razreda koja živi i time se bavi na otoku Ižu.

-Dogovor je pao, nakon ovog prvog puta nalazit ćemo se češće jer jučer smo se našli popodne kod škole pa išli na večeru u Pivnicu Turopolje te na kraju završili u ‘Park Caffeu’ do sitnih noćnih sati jer se nikako nismo mogli rastati. Ovim putem pozivamo ako se netko nađe na fotografiji da nam se javi jer za neke jednostavno ne znamo gdje su- zaključila je Dubravka

 

 

 

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno