Poveži se s nama

HOTNEWS

I vladajući i oporba na ‘aktualcu’ pitali što će biti s asfaltnom bazom u Donjoj Lomnici

Postavilo se i pitanje treba li mijenjati Poslovnik o radu Gradskog vijeća

Objavljeno

Gradski vijećnici i vijećnice sastali su se na drugoj sjednici Gradskog vijeća, a s obzirom kako je prva bila svečana konstituirajuća sjednica, danas su u ovom sazivu prvi put raspravljali. I već je zaiskrilo. Čak se predlagala i promjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Naime, oporba je vladajućima zamjerila preduge odgovore na pitanja iz vlastitih redova, zbog čega na kraju aktualnog sata nije bilo vremena za sva pitanja oporbenih vijećnika.

“Ja molim da se dogovorimo da li ćemo dozvoliti da pitanja postave svi oni koji to žele ili ćemo pokrenuti inicijativu za promjenom Poslovnika u kojem će stajati da pitanja mogu postaviti svi koji to žele”, rekao je potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Damir Šimunić.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

A zahvaljujući pitanjima gradskih vijećnika HDZ-a saznali smo kako će igralište iz Matoševe ulice, na koje su se žalili stanari i koje je u lipnju uklonjeno, biti preseljeno na zelenu površinu u Ulici kneza Ljudevita Posavskog. Imat će 350 četvornih metara, a pored će biti i ograđeno manje nogometno igralište. Također, HDZ-ovci su pitali, a gradonačelnik odgovorio kako je Grad kupio 5.000 četvornih metara zemljišta u Jagodnom gdje će uskoro biti napravljeno No Kill sklonište za životinje. No, na pješačko-biciklističku stazu do Velike Bune građani će još morati pričekati.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Dio od oko jednog kilometra do groblja Kušenec je prioritet jer naši sugrađani žele sigurno i neometano doći do gradskog groblja u Kušancu i to moramo vrlo brzo riješiti”, kazao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i dodao kako će gradnja prvog kilometra započeti u proljeće 2018. godine.

“Rješavamo imovinsko-pravne odnose. Imamo određenih problema jer 13 čestica je u vlasništvu Republike Hrvatske i tu ne bi trebalo biti nikakvih problema, ali imamo i tri čestice privatnih osoba i to je u fazi rješavanja”, istaknuo je Kolarec i tako odgovorio na pitanje HDZ-ovog gradskog vijećnika Ivana Raka.

Jedno od gorućih pitanja od značaja za građane je izgradnja asfaltne baze u Donjoj Lomnici. Na tu temu postavljena su pitanja iz redova oporbe, ali i vladajućih.

“Što ima novo oko izgradnje asfaltne baze tvrtke Strabag u Donjoj Lomnici s obzirom da smo podnijeli zahtjev za obnovom postupka izdavanja građevinske dozvole i s obzirom da su prije dan ili dva nastavljeni radovi na gradilištu koji su, opravdano, izazvali revolt mještana”, upitao je HDZ-ov Milivoj Dijanežević.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik Barišić kazao je kako je iz njegovog ureda poslan zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša za provjerom Studije utjecaja na okoliš, odnosno njenom revizijom. Također, gradski upravni odjel rješava zahtjev za obnovom postupka izdavanja građevinske dozvole, a po donošenju rješenja, kazao je gradonačelnik, odlučit će o daljnjim koracima.

“Činjenica je da je Strabag intenzivirao radove, ali pratit ćemo i komunicirati dalje, kako bi našli najbolje rješenje i, sukladno zakonu, zaštitili i interese grada, odnosno proračun, i interese Lomničana koji sumnjaju da će aktivnosti Strabaga kroz asfaltnu bazu naštetiti zdravlju vas koji živite u Donjoj Lomnici”, odgovorio mu je Barišić.

Rasprava o asfaltnoj bazi nastavila se i kasnije tijekom aktualca.

“Da li je gradski upravni odjel ovjerio pravovaljanost građevinske dozvole Strabagu i da li je Grad prodao svoju jednu česticu Strabagu?”, upitao je Pero Josipović, nezavisni vijećnik s liste HNS-a.

Gradonačelnik Barišić odlučno je odbacio tvrdnju kako je Grad uopće bio vlasnik ijedne čestice u Donjoj Lomnici te ju tako nije niti mogao prodati tvrtki Strabag. Istaknuo je da su sve čestice, koliko je njemu poznato, bile u vlasništvu mještana Donje Lomnice. Također, naglasio je kako je sukladno proceduri izdana i ovjerena građevinska dozvola za zemljište u Donjoj Lomnici.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Gradonačelnik je prije nekoliko mjeseci najavio i izgradnju novog Autobusnog kolodvora u Velikoj Gorici, no HDZ-ovca Romana Krunića zanimalo je saznati više o tom projektu.

“Mislim da je potreba da Velika Gorica ima jedan moderniji Autobusni kolodvor koji će biti najvišeg energetskog razreda. Imat će perone, čekaonicu, kafić, sanitarni čvor, dispečer te bankomate i mjesto za reklamne materijale”, kazao je gradonačelnik Barišić i dodao kako je procjena da će to koštati između 7 i 10 milijuna kuna, a Grad u ovom slučaju traži partnera koji će mu pomoći financirati projekt.

HOTNEWS

FOTO Zasvijetlila i treća adventska svijeća ispred Muzeja Turopolja

Objavljeno

on

U društvu brojnih sugrađana gradonačelnik Dražen Barišić upalio je večeras treću svijeću, koja je simbol radosti, na adventskom vijencu ispred Muzeja Turopolja. Povorka svjetlosti krenula je od crkve Navještenja Blažene djevice Marije, a predvodio ju je odred Turopoljskog banderija. U njoj su još bili članovi Turopoljske udruge skauta Tur, predstavnici kulturno-umjetničkih društava i vatrogasci. Simbolično, gradonačelnik je svijeću upalio betlehemskim svjetlom koje su iz zagrebačke katedrale danas donijeli gorički skauti.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Udružili su se kako bi pomogli sekama Rinčić i – uspjeli

Obitelj je sada korak bliže cilju

Objavljeno

on

I prije nego što je bila kuhana, Goričani su čekali na red za sarmu, a pojelo se i oko 50 kilograma kolača te popila pokoja časicakuhanog vina. Odaziv građana na Humanitarnu sarmijadu iznenadio je i same organizatore – KUD Čiče, KUU Turopoljsku tradiciju i Buvaljkuše, koji su udružili snage i organizirali se kako bi napravili oko 900 sarmi i pozvali sugrađane da još jednom pomognu akciji ‘Za naš korak’ koja prikuplja novce za liječenje Lorene i Ive Rinčić.

“Stvarno sam zadovoljan i zahvaljujem svim Velikogoričankama i Velikogoričanima što su se odazvali na akciju. Da smo imali još sarmi, sigurno bi ih prodali. Bilo je to jedno stvarno prekrasno druženje i srce nam je puno što smo mogli pomoći ova dva anđela. Najveća nam je zahvala to što možemo pomoći djeci”, izjavio je predsjednik Kulturno umjetničke udruge Turopoljska tradicija Filip Margić i dodao kako su sarmijadom prikupili gotovo 14.500 kuna.

“Goričani su stvarno pokazali da imaju veliko srce, pokazali su dušu. Ni roditelji seka Lorene i Ive nisu očekivali toliki odaziv, ali bili su sretni kad su vidjeli da su ljudi uz njih i da im žele pomoći”, rekao je predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak.

No, akcija nije stala kada je nestalo sarmi i kolača, a za to su se pobrinule Buvljakuše koje su neumorno ostale na istom mjestu i nastavile prodavati božićne ukrase, tombole, knjige i male poklone kako bi prikupile što više sredstava za ovu humanitarnu akciju.

15.12.2019. Velika Gorica – Humanitarna sarmijada za seke Rinčić. Foto: David Jolić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Polaganjem vijenaca za poginule branitelje započelo obilježavanje Dana grada

Objavljeno

on

Obilježavanje Dana grada Velike Gorice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata.  Počast hrvatskim braniteljima odali su gradonačelnik Dražen Barišić, njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar te predstavnici Gradskog vijeća koje je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas. Vijence i svijeće su položili i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, policije, vatrogasaca te predstavnici političkih stranaka i Plemenite opčine Turopoljske.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno