Poveži se s nama

Najave

Humanitarka se sprema za šesto izdanje: Dan za dobrotu je 18. svibnja!

Nakon što su u prvih pet godina skupili oko 120.000 kuna za pomoć potrebitima, organizatori VG Humanitarke otkrili su kako će se šesto izdanje njihova turnira odigrati 18. svibnja

Objavljeno

Na ideju da napravimo prvu ‘Humanitarku’ došli smo spontano. Kćer od frenda, koja ima cerebralnu paralizu, trebala je kolica, a falilo im je love. I tu smo došli na ideju da se kroz nogometni turnir i druženje ta lova skupi. Nije nam bilo ni u primisli da će iz toga nastati nešto ovakvo. Taj dan je skupljeno i više nego što je trebalo, ostvarili smo cilj i shvatili da je to super ideja, super stvar. I da bi sve to trebalo to ponoviti. I tako je krenulo…, ispričali su nam organizatori “VG Humanitarke” prošlog proljeća, iščekujući peto izdanje svoga turnira.

Riječ je o goričkim BBB-ima, navijačima Dinama, ali i cijelom nizu ljudi koji pomažu i sudjeluju. Ne vole se javno eksponirati, ali u toj priči ionako imena ni nisu od presudne važnosti, puno je važniji plemeniti cilj. Svake godine “Humanitarka” je rasla, razvijala se, napredovala u svakom smislu, a šest će se održati točno 364 dana nakon pete. Ili, ako je lakše računati, za 112 dana…

“Čast nam je objaviti 18. svibnja 2019. kao datum održavanja ovogodišnje Humanitarke #6! Više informacija kroz nadolazeće tjedne i dane na stranici Humanitarke. Hvala!”, objavili su iz organizacije.

U prošlom izdanju skupljeno je gotovo 50.000 kuna, prihod je išao za obitelji Domagoja Matezovića i Mariofila Crnjca, kao što je i svake prethodne bilo jasno naznačeno kome ide prikupljena pomoć.

– Prve godine skupljali smo za Franku Sučić i skupili smo oko 7000 kuna. Druge godine skupljali smo za blizanke Bičanić, također cure s cerebralnom paralizom, i skupili smo 15-ak tisuća kuna. Treće godine smo napravili i Udrugu Goričani Humanitarka, da sve skupa bude potpuno čisto i transparentno. Otvorili smo i račun na koji se mogu uplaćivati donacije, istaknut je na našoj Facebook stranici. Te treće godine skupljali smo za sestre Mićanović i skupili 20-ak tisuća kuna, a godinu potom prihod je išao Franu Krasniću. Tad smo skupili rekordnih skoro 30 tisuća kuna – objašnjavalo je društvo iz organizacije prije nego što su pete godine opet pali svi rekordi.

Recept je više manje poznat; temelj je turnir u malom nogometu, ali pokraj igrališta zapravo je epicentar zbivanja. Glazba svira, ljudi piju, jedu, druže se… I tako pomažu onima kojima je to najpotrebnije.

– Nije poanta samo u pivi i nogometu, mi od toga svega pokušavamo napraviti druženje za cijelu obitelj – ističu idejni začetnici ove fantastične priče, koji će vrlo brzo morati krenuti u ozbiljno planiranje.

– Neka dva mjeseca prije turnira krećemo u aktivno dogovaranje svakog detalja, a u sve to uključeno je nekih 30-ak ljudi, bez kojih sve ovo ne bi ni postojalo. Ne možemo više ni reći da su sve to navijači, jer uključili su se i naši prijatelji koji ne idu na utakmice, ali važno je zapravo samo da ostvarimo cilj.

Proći će uskoro valjda i ta zima, okopnit će snijeg, a onda će doći proljeće. Vrijeme za puno više sunca, doba godine u kojem je sve nekako ljepše, ali i vrijeme “Humanitarke”. Betonsko igralište u Cvjetnom naselju 18. svibnja opet će biti centralno mjesto u našem gradu, uz nadu da će rekordi ponovno padati.

 

Gospodarstvo

Gastro Turopolja postaje punoljetan! Fina klopa, druženje i doza humanosti

U svom 18. izdanju Gastro Turopolja donijet će natjecanje u pripremi kotlovine s čak 38 ekipa, ali i gomilu drugog sadržaja. Svoj će kutak imati i srednjoškolci, i humanitarne udruge, i vatrogasci… A ljudi će, kao i svake godine, pohrliti prema Muzeju Turopolja

Objavljeno

on

U parku pokraj Muzeja Turopolja u nedjelju će se već od osam, devet ujutro širiti mirisi ukusne hrane svih vrsta. Gastro Turopolja, manifestacija koja je godinama prerasla sve svoje početne okvire, došla je do 18. izdanja, a najave kažu kako će biti i bolja nego sve dosadašnje.

– Sve je spremno. Imamo jako velik broj prijavljenih udruga, uz brojne restorane, koji su nositelji ponude. Udruge jako vole Gastro, zapravo svi Goričani vole Gastro, jer to je dan kad se družimo. I dobro je da je tako – kazala je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, dodavši kako će i s neba stići pomoć.

– Definitivno je vrijeme važan čimbenik. Bilo je godina kad je padala lagana kišica dok se kuhalo, pa je granulo sunce kad je došlo vrijeme ručka… Uvijek nastojimo biti pozitivni, a sad je to i lakše biti, budući da prognoza kaže kako će nedjelja biti jedan lijep jesenski sunčani dan.

Još se pamte scene s lanjskog, 17. Gastro Turopolja… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Procedura se zna. Posjetitelji kupuju bonove, kojima zatim odlaze na štand s ponudom po njihovu guštu i uživaju u odabranim specijalitetima. Ponuda će biti doista raznolika.

– Nemamo dosta kućica! Zainteresiranih je veći od naših mogućnosti, no zapravo svake godine shvaćamo da se ova manifestacija širi. Posebno nam je drago što je broj posjetitelja sve veći, ljudi su ovo već davno prepoznali kao dobru stvar, i zato Gastro stalno raste. Ove godine je, evo, postao i punoljetan – kaže Vladimir Birek, predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica.

Vodeći se iskustvom od prošlih godina, hrana relativno brzo “plane”, nije pametno zakasniti.

– Nadamo se da će ove godine malo sporije planuti, jer ogromne su to količine vrlo raznolike hrane. Imamo udruge koje će pripremati i čobanac, šarana, ribice, pa gostujuća društva s mora, naši tradicionalni gosti s Korčule i Lastova… Bit će puno dalmatinskih specijaliteta, kao i ribljih s kontinenta. Bit će i nemesnih stvari, budući da smo prošlih godina kroz istraživanje mišljenja sugrađana koji su posjetili Gastro shvatili da je i to potrebno. Bit će, također, i hrane koja je primjerenija djeci, sve kako bi ponuda bila atraktivnija i dostupnija svim gostima – ističe Milada Mesarić, a kolega iz organizacije Birek se nadovezuje:

– Mjesta će barem, vjerujem, biti za sve. Naše ‘pivske garniture’, stolovi za kojima se jede, dovoljne su da u istom trenutku sjedne i jede tri tisuće ljudi. Svake godine povećavamo broj tih garnitura, i opet ne bude dosta. To nije velik prostor, no jako je simpatičan. Ljudi već znaju o čemu je riječ, treba reći samo datum, a to je 13. listopada, u nedjelju, ručak počinje u 12.30 sati. Može se, naravno, doći i prije toga, kad će trajati takozvani izložbeni dio, kad gledaš gdje ćeš što jesti, a jesti idemo kad završi misa.

Kotlovina je uvijek najveća atrakcija, a pobjednik se traži među najboljima… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijena konzumacije ove će godine biti malo viša, 30 kuna za ugostiteljsku ponudu, 25 za kotlovinu, dok su slastice pet kuna. Ako je nekome gužva na samom Gastru prevelika, uvijek može otići u neki od goričkih restorana koji su dio manifestacije… Na kojoj će, kao i uvijek, najveća strka biti oko kotlovine.

– Prijavilo se 38 ekipa u natjecanje u pripremi kotlovine, ali uključujući i sve ostale, tu je 50 ekipa. Kad smo shvatili da ekipa za kotlovinu ima jako puno, morali smo ponudu učiniti raznolikijom. Evo, naši vatrogasci uz kotlovinu rade i neko jelo koje nije u kategoriji natjecanja. Prijavile su se i brojne druge udruge, a oni koji nisu u programu natjecanja za kotlovinu, u programu su druženja i kuhanja – govori Milada Mesarić, dodajući kako će najteži posao imati…

– Žiri! Jako je puno 38 ekipa u konkurenciji, gospon Špiček imat će i mladog asistenta, kuhara Antu, s kojim će zajedno raditi. Sva sreća da okus nije jedini kriterij, puno je tu još elemenata koji moraju biti zadovoljeni, među kojima je i uređenje štanda. Dva profesionalna kuhara dobit će malo manje profesionalne asistente, bez kojih bi bilo nemoguće obići sve ekipe, sve to kušati, porazgovarati… Zahtjevan je to posao.

Na Gastru će sudjelovati i srednjoškolci, humanitarne udruge, vatrogasci… Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program će i ovoga puta voditi Davor Dretar Drele i Ana Katulić, kao uvertira će poslužiti Festival craft piva u kafiću Two Cellos u subotu, a i jedan dio nedjeljne manifestacije imat će i svoj naziv.

– Da, imat ćemo prvi gospodarski sajam Velike Gorice, budući da je uključen velik broj OPG-ova i raznih poduzeća. Imamo čak i ljude iz Zagreba, koji žele predstaviti svoju ponudu, pa medare, suvenire… Ima tu svega, i baš zato smo odlučili odvojiti ovaj dio Gastra – objasnio je Vladimir Birek, dok je Milada Mesarić istaknula suradnju s goričkom djecom:

– Svake godine surađujemo sa Srednjom strukovnom školu, jer tako dobra škola te vrste u turističkoj zemlji nešto je čime se moramo ponositi. Gastro je prilika da i učenici pokažu svoj rad. Bit će prisutni sa svojim štandom, svojim projektom “Jela naših baka”, a bit će i u natjecanju za kotlovinu. Želimo prenijeti i to znanje pripreme tradicionalnih jela na naše mlade, koji će sutra raditi u turističkom sustavu i priču o turopoljskoj kotlovini pronositi i u neke druge krajeve.

U sve to idealno će se uklopiti i tamburaši, da i zvučna kulisa bude potpuna, a bit će prostora i za humanost.

– Kroz pripremu Gastra cijelo vrijeme smo se vodili željom da osiguramo što raznovrsniju ponudu. Pri tome smo dali mogućnost udrugama da izraze svoje programe, da pomognu ljudima kojima pomoć treba. Bit će i takvih štandova, neke će raditi humanitarne programe, a to će biti jasno naznačeno. Uglavnom, najvažnije je da nitko neće ostati gladan – zaključila je Milada.

I, za kraj najave, još nekoliko zahvala.

– Zahvalio bih svim sponzorima, svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi na ovom nivou. Naravno da posebni pozdrav ide naših gostima s Korčule i Lastova, koji će pripremati morske specijalitete. Na tom štandu je uglavnom i najveća gužva, nemam svakodnevno priliku kušati takva jela, ljudi su toga željni, a oni to pripremaju vrhunski. I isplati se probati – kazao je Vladimir Birek.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FOTO Kravarsko ovog vikenda u znaku meda

Objavljeno

on

Kravarsko će ovog vikenda (subota i nedjelja, 12.-13. listopada) biti domaćin 10. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije. Suorganizatori su Pčelarska udruga ‘Lijeska’ Kravarsko, Lovačko društvo ‘Vepar’ Kravarsko, Udruga žena Kravarsko i Osnovna škola Slavko Kolar Kravarsko. Na dvodnevnoj manifestaciji u kulturno-umjetničkom programu nastupit će Josipa Gvozdanić, Učenici OŠ Slavko Kolar, KUD Kravarsko i Zbor ‘Breški slavuji’.

10.10.2019. Festival pčelarstva Zagrebačke županije u Kravarskom. Foto: David Jolić/cityportal.hr, SPUZŽ-e

Program započinje u subotu u 10 sati u Domu kulture svečanim otvaranjem i podjelom priznanja. Cjelodnevni program bio trebao biti zatvoren u 20 sati. Nedjeljni program (13. listopada) imat će istu dužinu trajanja, s izmijenjenim sadržajem. Voditeljica manifestacije je Marta Sremić, tajnica Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Najave

FOTO Svjetski dani vida i srca na Tržnom centru

Objavljeno

on

02.10.2019. VelikaGorica. Svjetski dani vida i srca na Tržnom centru. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dvodnevno obilježavanje Svjetskog dana vida odnosno srca u Velikoj Gorici u petak (04. listopada, od 9 do 12 sati) i subotu (05. listopada, 9 do 12 sati) organizira Dom zdravlja Velika Gorica, voditelj dr. Stjepan Zagorac, u suradnji sa Veleučilištem Velika Gorica (Odjel optometrije) odnosno sa Ljekarnama Zagrebačke županije i Domom zdravlja Zagrebačke županije. Građanima će u šatoru na Tržnom centru biti pružene besplatne usluge mjerenja oštrine vida i ponuđeni besplatni pregledi u Labaratoriju optometrije. U subotu je besplatna zdravstvena kontrola povodom Svjetskog dana srca.

Inače, Svjetski dan srca je 28 rujna, a Svjetski dan vida pada na drugi četvrtak u mjesecu listopadu.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno