Poveži se s nama

Vijesti

Hrvatska uvodi indikatore dječje dobrobiti, evo što će se pratiti

Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva u kojemu ona žive

Objavljeno

Vodeći domaći stručnjaci u suradnji s prof. dr. sc. Jonathanom Bradshawom, konzultantom UNICEF-a, te pod vodstvom prof. dr. sc. Marine Ajduković, razvili su skup indikatora koji će pratiti dobrobit djece u Hrvatskoj. Prijedlog indikatora danas je predstavljen u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Svatko od nas je odgovoran činiti ono što je u njegovoj moći da djeca budu uvaženi ravnopravni članovi društva i da se njihova prava ne krše. Upravo definiranjem indikatora dobrobiti djece činimo velik korak ka tome“, rekao je dr. sc. Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dobrobit djece pokazatelj je stanja društva u kojemu ona žive. Kako se i koliko dobro neka država brine o zdravlju i obrazovanju djece te o svim drugim faktorima koji utječu na njihovu dobrobit pokazatelj je snage ili slabosti svake države. Sveobuhvatni i relevantni podaci dobar su temelj za kreiranje obrazovnih, zdravstvenih, demografskih i drugih politika po mjeri djeteta.

„Uvođenjem indikatora dječje dobrobiti Hrvatska potvrđuje visoke standarde skrbi o djeci i obiteljima. Posebno me raduje što je u izradi dokumenta o nacionalnim indikatorima dobrobiti sudjelovalo i četrdesetero djece. To dokumentu daje posebnu vrijednost jer djeca donose vlastitu perspektivu i trebaju imati priliku sudjelovati u svim procesima koji ih se tiču. Praćenjem kvalitete života djece u našoj zemlji dobit ćemo ključne podatke koji će omogućiti kvalitetno planiranje politika i usluga koje su potrebne kako bi svako dijete dobilo uvjete za razvoj svojih potencijala”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Indikatori će pratiti dobrobit djece po ovim parametrima: Zdravlje, obrazovanje, obiteljski odnosi, subjektivna i psihološka dobrobit, materijalna dobrobit i siromaštvo, odnosi s vršnjacima i rizična ponašanja, sudjelovanje, sigurnost djece i ranjive skupine djece.

Sport

Vikend odgoda: Ni Kurilovec zbog korone ne igra s Maksimirom

Košarkaši Gorice i dalje su izvan pogona, do 8. studenog neće igrati ni nogometaši Gorice, a zbog jednog zaraženog igrača u samoizolaciju je otišla i cijela momčad Kurilovca

Objavljeno

on

Nakon HNK Gorice i trećeligaš Kurilovec morao je odgoditi prvenstveni dvoboj protiv Maksimira koji se trebao igrati u subotu 24. listopada od 15 sati na SRC Udarnik. Trener Perica Vidak kratko je napisao poruku:

“Nažalost, imamo pozitivnog igrača i svi smo u izolaciji”.

Na HNS Comet-u stoji da je u planu igranje 11. studenog od 14.30.

Nastavi čitati

Vijesti

Noćas vraćamo kazaljke sat unatrag

Mijenjaju se još neke stvari

Objavljeno

on

Pomicanjem sata unatrag u nedjelju, 25. listopada završava ljetno računanje vremena. Kazaljke sata će se pomaknuti unatrag u nedjelju u 3 sata ujutro na 2 sata ujutro. Time završava ljetno računanje vremena, a ponovno se vraća 28. ožujka 2021.

Zahvaljujući novom zakonu od prošle godine, s promjenom sata više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima. Naime, paljenje i gašenje svjetala regulirano je datumskim razdobljem i obavezno je od 1. studenog do 31. ožujka.

HEP podsjeća da se zimskim računanjem vremena električna energija utrošena od 7 sati do 21 sata obračunava prema višoj tarifi, a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi.

Također, zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu, vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima na kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nastavi čitati

Crna kronika

Iz nezaključanih garaže i šupe ukraden alat vrijedan 30 tisuća kuna

Obje krađe bile su u Velikoj Kosnici

Objavljeno

on

Veliku štetu pretrpjeli su dvoje mještana Velike Kosnice koji su nesmotreno ostavili otključanima svoju garažu i šupu. To su iskoristili lopovi i odnijeli vrijedan alat, pa policija upozorava građane da zaključavaju šupe i garaže.

Tijekom noći na 21. listopada, nepoznati je počinitelj iz nezaključane drvene šupe ukrao više komada bušilica, motornih pila, štemerica, hoblerica, ali i bicikla. Vlasnica (40) šupe pretrpjela je tako štetu od 15 tisuća kuna.

U istoj situaciji našao se još jedan mještanin Velike Kosnice. U razdoblju od 19. do 22. listopada nepoznati lopov je iz nezaključane garaže na kojoj su metalna vrata ukrao dvije motorne pile, brusilicu, bušilicu, ubodnu pilu, električne škare za željezo, vaser vagu, pneumatsku bušilicu, motorno svrdlo za bušenje rupa i motorni trimer. Alat je vrijedan oko 15 tisuća kuna.

– Građani se moraju potruditi zaštititi. Ovo je velika šteta, a možda se mogla spriječiti – kažu iz goričke policije i mole građane da paze na svoju imovinu.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno