Poveži se s nama

Vijesti

Hoćete li i vi biti na Milenijskoj fotografiji u Novom Čiču?

Objavljeno

Na ovogodišnjoj 11. međunarodnoj smotri folklora, uz plesove i pjesme iz cijele regije, posjetitelji će moći razgledati bogato uređeno Etno naselje Novo Čiče. Sve će se dogoditi u subotu na tradicionalnoj proslavi Ivanjskih večeri. Osim dobroga folklora, bit će tu i turopoljskih jela, tradicionalni mimohod svih sudionika smotre kroz Novo Čiče te misa u Crkvi svetog Ivana Krstitelja.

 

 „Program će početi nogometnom utakmicom veterana Dinamo-Hidrel i nogometnog kluba Usora iz Zagreba. Nakon toga će posjetitelji moći razgledati Etno naselje Novo Čiče. Dvije prekrasne drvene kuće opremljene su starinskim namještajem, a vani je turopoljski vrt“, najavio je predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak.

 

Upoznajte tkalački stan i konjski tramvaj koji je vozio 28 godina

 

Posjetitelji će moći razgledati repliku konjskog tramvaja – kojnače koji je od 1907. do 1935. godine prometovao od Novog Čiča do Velike Gorice.

 

U sklopu manifestacije bit će predstavljen projekt “Od lana haljina tkana” koji je započeo sjetvom lana u travnju.

 

„Prikazat ćemo cijeli postupak branja lana na polju, od toga kako se sjeme skida i priprema za sjetvu iduće godine. Također, bit će prikazano tkanje u tkalačkom stanu“, rekao je Duvnjak.

 

Svečano otvorenje 11. Međunarodne smotre folklora predviđeno je iza 18 sati kada će početi nastup 12 društava iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH.

 

Bit će ovjekovječeni svi sudionici

 

Drugu godinu zaredom, svi sudionici manifestacije pridružit će se snimanju Milenijske fotografije.

 

„Prošle godine smo pokrenuli projekt Milenijske fotografije. Tu će se naći svi sudionici smotre, od folklora, vatrogasaca, mladeži nogometnog kluba Dinamo-Hidrel te Judo kluba Kokica. Očekujemo oko 500 ljudi na fotografiji“, dodao je Duvnjak.

 

Crna kronika

Oprez! Džepari su među nama i samo vrebaju trenutak vaše nepažnje

Šetala trgovinom otvorene torbe pa ostala bez novčanika

Objavljeno

on

Prošle subote u Kauflandu je iz torbe 57-godišnjakinje ukraden novčanik. Naime, džeparu je bilo dovoljno 15 minuta da iskoristi nepažnju žene koja je trgovinom hodala otvorene torbice. Bila je to više nego dobra prilika za lopova. Vlasnica novčanika ostala je bez 300-tinjak kuna koje su se nalazile u novčaniku, ali što je važnije i svih dokumenata.

– Građani se moraju početi samozaštitno ponašati. Tijekom šopinga ili vožnje javnim prijevozom važno je pripaziti na torbe i držati ih ispred sebe te ih svakako treba zatvoriti, kako bi se lopovima onemogućio ili bar otežao posao – poručio je Nikica Ljubanović, inspektor iz Policijske postaje Velika Gorica.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Mali nogomet na Panadiću – mladi zabijaju “k’o veliki”!

Pogledajte i aktualac Gradskog vijeća – panika oko kvalitete zraka u Gorici! Lukavec pozdravlja nastavak aglomeracije, dok mladi ne bježe od poljoprivrede – LAG Vallis colapis objavio natječaj. Saznajte i da li je gripa uzela maha u našem gradu i što nas očekuje u Noći muzeja!

Objavljeno

on

VIDEO

Nastavi čitati

Vijesti

Goričani donirali 27.000 kuna za Banku humanog mlijeka. Priliku za donacije UNICEF-u dobit će i u 2020. godini

Grad Velika Gorica i UNICEF obnovili sporazum o suradnji

Objavljeno

on

Obnovom Sporazuma o suradnji u 2020. godini, Grad Velika Gorica, gradske tvrtke VG Čistoća i VG Vodoopskrba nastavljaju suradnju s UNICEF-om. Dokument su potpisali predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, gradonačelnik Dražen Barišić, Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće i Tomislav Jelisavac, predsjednik Uprave VG Vodoopskrbe. Ova je suradnja započela početkom 2019. godine i realizirana je slanjem zajedničkog poziva korisnicima usluga gradskih komunalnih tvrtki za podršku UNICEF-ovim programima. Tako je u proteklih godinu dana ostvareno 420 donacija te je prikupljeno 27 tisuća kuna koje je UNICEF uložio u opremanje Banke humanog mlijeka.

– Hvala UNICEF-u na svim inicijativama, hvala našim gradskim tvrtkama, a najveća hvala svim našim sugrađanima koji su svojim donacijama pridonijeli opremanju Banke humanog mlijeka. Vjerujem da ćemo i u budućnosti uspješno provoditi zajedničke projekte kojima se ostvaruju prava djece, posebno one djece koja trebaju aktivnu podršku i pomoć zajednice u kojoj odrastaju – rekao je o nastavku suradnje gorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Regina M. Castillo je zahvalila na donacijama i sveukupnoj podršci Grada i građana Velike Gorice.

– Ovaj nam sporazum omogućuje da i dalje zajednički doprinosimo dobrobiti djece u Hrvatskoj, posebice onim najranjivijim skupinama koja najviše trebaju našu pomoć. Od srca zahvaljujem svim građankama i građanima Velike Gorice što prepoznaju i podržavaju naš rad te Gradu i gradskim tvrtkama na uspješnoj suradnji kojom pomažu promicanje dječjih prava i unaprjeđenje kvalitete života djece u Hrvatskoj – istaknula je Castillo.

S ciljem osnaživanja roditelja i odgojitelja, UNICEF je na području Velike Gorice do sada educirao timove dječjih vrtića Ciciban, Velika Gorica, Žirek i Lojtrica za provedbu besplatnih radionica za roditelje “Rastimo zajedno”, dok dječji vrtić Žirek provodi program “Rastimo zajedno Plus”, za roditelje najmlađe djece s teškoćama u razvoju.

Stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb Velika Gorica sudjeluju u ciklusu edukacija za kvalitetno vođenje slučaja i provedbu učinkovitih intervencija s obiteljima u riziku.

UNICEF podržava i rad Udruge udomitelja “Toplo srce”, a udomiteljima djece mlađe od tri godine osigurana je mogućnost dodatne financijske potpore za nabavu dječje opreme u iznosu od 5.000 kuna po djetetu u suradnji sa Zakladom “Hrvatska za djecu”.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno