Poveži se s nama

Vijesti

Hoće li mu netko stati na kraj?! Serijski razbojnik pljačkao i na Staru godinu

Ponovno je meta razbojnika bila trgovina Mlin i pekare, a jedina razlika je što je maskirani počinitelj u akciju krenuo na početku radnog vremena, a ne na kraju, kao u prethodnim slučajevima…

Objavljeno

Budio se novi dan, posljednji u staroj godini, još nije otkucalo ni sedam sati ujutro, kad je nepoznati razbojnik odlučio krenuti u akciju. I, kako se čini, nastaviti niz. Nepoznati počinitelj je u 6:50 sati ušao maskiran u trgovinu Mlin i pekare u Ulici Ivana Gorana Kovačića. Ponovno je, kao i u prethodnih šest slučajeva, bio naoružan. Pištoljem je zaprijetio 32-godišnjoj zaposlenici i odnio plijen od nekoliko tisuća kuna.

Priča je, naravno, već dobro poznata, uz tu promjenu što je ovoga puta razbojnik odlučio svoje odraditi na početku radnog vremena, a ne na kraju, kao što je bilo u prethodnim slučajevima. Ne mijenja to previše u dojmu da je riječ o istom počinitelju, razbojniku koji već dva mjeseca doslovno maltretira zaposlenice ovog lanca trgovina po cijelom Turopolju. Za policiju je i dalje neuhvatljiv, cijela ova priča polako se pretvara u pravu trakavicu, a jedino dobro u svemu tome je što nitko nije nastradao. Unatoč tome, bilo bi krajnje vrijeme da se tom manijaku stane na kraj…

Ovdje pročitajte kako iz perspektive blagajnice izgleda iskustvo kad maskirani razbojnik s pištoljem uđe u trgovinu i odradi svoje.

Gospodarstvo

Zarada od 1000 kuna, koliko od toga ostaje poduzetniku?

Za sudjelovanje je obavezna prijava, a radionica će se održati online.

Objavljeno

on

Razvojna agencija Grada Velika Gorica “VE-GO-RA” organizira radionicu s ciljem transparentnog prikaza svih aspekata oporezivanja poduzetničke djelatnosti, kako bi polaznici u okviru svojeg poslovanja mogli samostalno planirati i izračunati konačnu dobit ili dohodak svog poslovanja, odnosno onaj iznos koji u konačnici ostaje vlasniku trgovačkog društva (d.d., d.o.o. i j.d.o.o.) ili obrta.

Polaznicima će se, na praktičnim primjerima i modelima, uz primjenu važećih računovodstvenih, poreznih te ostalih relevantnih propisa, između ostaloga, prikazati sljedeći aspekti oporezivanja i utvrđivanja konačne dobiti kod trgovačkih društava i obrta odnosno dohotka kod obrta:

-Priznavanje i odnos prihoda/primitaka i rashoda/izdataka te utvrđivanje dobiti prije oporezivanja (kod trgovačkog društva) ili dohotka prije oporezivanja (kod obrta)

-Utjecaj obračuna i plaćanja poreza na dodanu vrijednost na visinu prihoda/primitaka, rashoda/izdataka i dobiti/dohotka prije oporezivanja

-Način obračuna i utvrđivanja poreza na dobit te utvrđivanje dobiti nakon oporezivanja kod trgovačkih društava

-Način utvrđivanja i oporezivanja ostvarenog dohotka kod obrtnika

-Obračun obveznih članarina, doprinosa i renti (članarina turističkim zajednicama, članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori, članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori, spomenička renta, naknada za općekorisne funkcije šuma – OKFŠ i dr.) i njihov utjecaj na dobit trgovačkog društva odnosno dohodak obrtnika

-Obvezna raspodjela dobiti nakon oporezivanja prije njene isplate vlasniku trgovačkog društva

-Obračun i plaćanje poreza i prireza prilikom isplate dobiti vlasniku trgovačkog društva i dr.

VE-GO-RA radionica “Zarada od 1000 kuna – koliko od toga ostaje poduzetniku” najavljena je za ponedjeljak, 27. rujna 2021. u 10 sati i bit će online.

Prijaviti se na radionicu možete ovdje, a predavanje je besplatno.

 

 

Nastavi čitati

Sport

Sjajne Jelena i Rania! Goričke badmintonašice pomele konkurenciju u Čakovcu

Objavljeno

on

Nakon povijesnog vikenda u kojem je Jelena Buchberger postala seniorska prvakinja Hrvatske i prvakinja do 19 godina, Badminton klub Velika Gorica je imao još jedan odličan vikend na prvenstvu Hrvatske u Čakovcu. Bila je to još jedna žetva medalja.

Jelena je nastupila u pojedinačnoj konkurenciji i mješovitim parovima do 17 godina i osvojila obje zlatne medalje, čime je kompletirala hat-trick naslova.

Foto: FB Badminton klub “Velika Gorica”

– Naša 15-godišnjakinja je osvojila SVE što se moglo osvojiti u pojedinačnoj konkurenciji u Hrvatskoj i sasvim zasluženo nosi titulu najbolje u Hrvatskoj za 2021. godinu – ističu iz kluba.

A osim Jelene, članica kluba Rania Vindiš postala je trostruka prvakinja Hrvatske nakon što je slavila u singlu, ženskim i mješovitim parovima do 13 godina, a uzela je i broncu u konkurenciji djevojčica do 17 godina, iako joj je tek 12.

– Rania i Jelena su igračice koje će našem klubu u budućnosti donijeti pregršt uspjeha – kažu iz kluba, ponosni na uspjehe svojih članica.

Foto: FB Badminton klub “Velika Gorica”

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO U goričkoj Knjižnici otvoren Albanski kutić – mjesto posudbe knjiga, ali i brojnih susreta

I službeno su započeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici…

Objavljeno

on

Otvorenjem Albanskog kutića u Gradskoj knjižnici Velika Gorica i službeno su započeli još jedni Dani europske baštine u Velikoj Gorici. Ovogodišnja tema dana je „Baština za sve“, a organizirana događanja pred nama bavit će se baštinom u kontekstu raznolikosti društvenih skupina unutar lokalne zajednice i njihovom interakcijom, kao i ulogom kulture i umjetnosti u društvenim procesima.

– U suradnji s našim koordinatorima, odlučili smo se u sklopu ove prigode, otvoriti prvi u Hrvatskoj, Albanski kutić. Naime, u našem gradu je najveći broj pripadnika albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Već u nekoliko navrata imali smo brojne aktivnosti s vijećem albanske nacionalne manjine, poput prijevoda knjige velikogoričkog književnika Božidara Prosenjaka – Divlji konj na albanski jezik. Postoji neki kontinuitet, a ovo je bio samo jedan logičan slijed – istaknula je ravnateljica knjižnice, Katja Matković Mikulčić.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Albanski kutić, biti će ujedno i mjesto gdje će se moći odvijati i druge stvari poput druženja, susreti i promocije, osim same posudbe knjiga. Biti će to prilika da se lokalnoj zajednici predstavi ova nacionalna manjina.

– Još nismo stigli obraditi sve knjige, ali imamo jedan lijep i kvalitetan fond štiva svih žanrova od beletristike, publicistike, znanosti, dječje književnosti…a svakako će se popunjavati u narednom razdoblju – nabrojala je ravnateljica Matković Mikulčić.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, prvo doseljavanje Albanaca u Veliku Goricu zabilježeno je 1946. godine, a danas u našem gradu živi stotinjak pripadnika albanske nacionalne manjine koji aktivno sudjeluju u kulturnom i društvenom životu Velike Gorice.

– Ovo je jedan povijesni trenutak zato što po prvi puta se otvara jedan ovakav kutak u našoj knjižnici, to je jedan korak naprijed i zaista sam sretan i ponosan – istaknuo je Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica te dodao kako su uvjeti života u Velikoj Gorici dobri i dobro surađuju s gradskim ocima, ali i kako su Velikogoričani njega i njegovu obitelj jako dobro prihvatili da su ga čak nazvali i „Albanski Turopoljac“.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Pozivamo naše sugrađane da se odazovu na neki od programa ovogodišnjih Dana europske baštine u našem gradu. Ponosni smo na to da se u našoj knjižnici otvorio kutak za albansku nacionalnu manjinu, gdje pokazujemo raznolikosti svih društava, nacionalnosti i bogatstvo zajedničkog obogaćivanja našeg kulturnog identiteta, običaja, a veliko turopoljsko srce otvoreno je prema svima – istaknuo je prilikom otvorenja manifestacije gradonačelnik Krešimir Ačkar.

23.09.2021. – Velika Gorica – Počeli Dani europske baštine u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno