Poveži se s nama

Gospodarstvo

HEP-Toplinarstvo: Evo zašto Velikogoričani imaju velike račune za grijanje

Objavljeno

Zašto su mnogi Velikogoričani dobili iznimno visoke račune za grijanje, koji su za prosinac i dvostruko veći u odnosu na mjesec ranije? Zbog čega dolazi do toliko velikih oscilacija u iznosima, isplati li se stanarima uopće štedjeti, koja je uloga razdjelnika i je li točno da je zamišljeno da stanari od njega imaju benefit? Na koji način se formira iznos računa, može li doći do pogreške te koja su postupanja HEP-Toplinarstva u slučaju prigovora njihovih korisnika, upitali smo tu tvrtku, na koju su ovih dana ogorčeni mnogi stanari.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Direktor Zdravko Zajec veće iznose računa pravda temperaturom zraka, koja je u prosincu, u odnosu na studeni, bila niža za 7,2 °C.
 
“Prema službenim podacima DHMZ-a prosječna temperatura za grad Zagreb i okolicu u studenome 2016. iznosila je 6,8 °C, a za mjesec prosinac 2016. prosječna temperatura iznosila je -0,4°C, što pokazuje da je mjesec prosinac bio za 7,2°C hladniji od mjeseca studenog 2016. Navedeno je automatski rezultiralo većom potrošnjom toplinske energije”, zaključio je Zajc, ističući kako je to utjecalo i na količinu toplinske energije isporučene krajnjim kupcima, koja je očitana na mjerilima toplinske energije.
 
Pitamo se, što nas onda očekuje na računu za siječanj, jer će se prema najavama meteorologa temperature idućih dana spuštati i na minus 13 °C , a i cijelog mjeseca su vladale iznimno niske temperature.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Zajec tvrdi da većina zgrada zbog razdjelnika troši manje energije
 
“Vezano za zgrade s ugrađenim razdjelnicima, ukupna količina isporučene toplinske energije očitana na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici u većini zgrada koje su ugradile razdjelnike se smanjila u odnosu na razdoblje prije ugradnje ovih uređaja”.
 
Nekima manji, drugima isti, a trećima veći računi
 
“Međutim, iako se nakon ugradnje razdjelnika ukupna potrošnja toplinske energije na nivou cijele zgrade u pravilu smanji, ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila ne garantira automatski uštedu energije i niže troškove za toplinsku energiju za svaki stan/poslovni prostor u koji su razdjelnici ugrađeni – neki vlasnici stanova i poslovnih prostora dobiju manje, neki jednake, a neki veće račune za toplinsku energiju u odnosu na račune prije ugradnje razdjelnika.”
 
Zajec otkriva što utječe na potrošnju toplinske energije pojedinog stana ili poslovnog prostora:
 

  • Način ponašanja suvlasnika (podešavanje termostata na radijatoru, prozračivanje prostorija, držanje prozora otvorenih na kip i sl.)
  • Položaj i karakteristike stana/poslovnog prostora – veću količinu toplinske energije će potrošiti prostori na sjevernoj strani, zadnjem katu zgrade, iznad nezagrijanih garaža ili prolaza, prostori s lošom izolacijom i nekvalitetnom stolarijom.
  •  

Nadalje, direktor HEP-Toplinarstva tvrdi da razdjelnici motiviraju na štednju
 
“Bitno je naglasiti da razdjelnici nisu uređaji čijom ugradnjom se automatski postiže ušteda energije i niži računi za toplinsku energiju, već oni krajnje kupce motiviraju na racionalno korištenje toplinske energije i postizanje energetskih i financijskih ušteda.”
 
Račun trebate osporiti u roku 15 dana
 
“U slučaju da krajnji kupci imaju prigovor na iznos računa za toplinsku energiju imaju mogućnost pisanim prigovorom djelomično ili u cijelosti osporiti račun u roku od 15 dana od dana izdavanja računa, a nesporni dio računa dužni su podmiriti u roku dospijeća.”
 
Zagrepčani plaćanju manje od Goričana
 
“Nadalje, krajnji kupci HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. u Zagrebu toplinskom energijom se opskrbljuju iz termoelektrana-toplana, za razliku od krajnjih kupaca iz Velike Gorice, koji se toplinskom energijom opskrbljuju iz područnih toplana, odnosno zasebnih kotlovnica. Postoji značajna razlika između proizvodnje toplinske energije u kogeneracijskim postrojenjima u termoelektranama-toplanama i postrojenjima zasebnih kotlovnica, a samim time i razlika u cijeni proizvedene toplinske energije. Proizvodnja energije u kogeneracijskom procesu je znatno efikasnija od proizvodnje u samostalnim kotlovnicama, zbog činjenice da se istovremeno, u jedinstvenom procesu, proizvode električna i toplinska energija. Iz navedenih razloga krajnji kupci toplinske energije iz Zagreba plaćaju nižu cijenu toplinske energije od krajnjih kupaca iz Velike Gorice”, stoji u priopćenju direktora HEP-Toplinarstva Zdravka Zajeca.
 

Gospodarstvo

Ministrica Vučković: Obnovit ćemo svako oštećeno poljoprivredno gospodarstvo

Pregledano je više od 3 tisuće gospodarstava na pogođenom području…

Objavljeno

on

Prilikom svog posjeta Zagrebačkoj županiji, ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Damira i Josipa Šandora u Roženici na Pokupskom, a koja se uglavnom bave poljoprivredom, ovčarstvom i stočarstvom.

– Ne fali nam ništa – skromno priznaje gospodin Josip Šandor čije gospodarstvo potres nije zaobišao. Dio materijalne štete na gospodarstvu već su sami sanirali, a ostatak će na proljeće. No, ono što još uvijek brine sve mještane su nova podrhtavanja tla.

– Što se tiče poljoprivrednih poticaja, ukoliko nešto dobimo, svakako ćemo to dobro uložiti – ističe Šandor.

Pored upoznavanja s nastalom štetom, bila je to prilika i za informiranje o drugim problemima koje imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva. – Radimo na saniranju posljedica ovog katastrofalnog potresa te pripremamo potporu iz programa Ruralnog razvoja. Želimo i možemo obnoviti sva gospodarstva koja imaju štetu – naglasila je ministrica Vučković.

Pregledano je više od 3 tisuće gospodarstava na pogođenom području. Na gospodarstvima koji se bave stočarstvom zabilježeno je 1300 šteta, kod onih koji se bave biljno proizvodnjom broj šteta je oko 50, a 200tinjak gospodarstvenika je prijavilo štetu na mehanizaciji i opremi.   Također, registriranim poljoprivrednicima je dostupna i aplikacija putem koje mogu, osim oštećenja poljoprivrednih resursa, prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke,  kao i poteškoće sa prodajom poljoprivrednih proizvoda.

-Na inicijativu poljoprivrednika, lokalne samouprave i županije, dogovorili smo sastanke koje će Ministarstvo poljoprivrede održati s drugim resorima, kako bi smo vidjeli možemo li učiniti što na rješavanju imovinsko pravnih odnosa i geodetskih izmjera kako bi ta gospodarstva bila spremna na obnovu i razvoj. Bilo je riječi i o razvojnim planovima koji su vezani uz razvoj ekološke poljoprivrede, razvoj stočarske proizvodnje – dodala je ministrica i pohvalila Zagrebačku županiju u korištenju i povlačenju sredstava iz europskih fondova koji su na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede.

Domaćin ministrici, bio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak koji je podsjetio kako županija ima 14 tisuća registriranih poljoprivrednih gospodarstava.

-Puno ulažemo u poljoprivredu. Unazad 15 godina, kroz županijski proračun uloženo je 100 milijuna kuna. I u ovoj godini, za naše poljoprivrednike, pripremili smo bespovratna sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna- najavio je Čičak i dodao kako će kroz rebalanse maksimalno pomoći stanovnicima, a očekuju se i sredstva Vlade, kako bi što lakše prebrodili ovu tešku situaciju u nadi kako se potresi više neće ponoviti.

-Vjerujem da će ovaj poticaj i dolazak ministrice, a i sve ono što je napravilo Ministarstvo, pomoći našim poljoprivrednicima. To su vrijedni ljudi koji se svaki dan bore za koru kruha te im treba pomoći kako bi opstali – istaknuo je načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, zahvalivši ministrici na dolasku.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ministrica Vučković: “Gradit ćemo distributivne centre poput ovog u Rakitovcu”

U sklopu svoje posjete, ministrica Vučković obišla je i OPG Šandor u Roženici te crkvu Uzvišenja Sv.Križa u Kravarskom…

Objavljeno

on

Zagrebačku županiju, njezine potresom najpogođenije dijelove, posjetila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. U pratnji predsjednika Županijske skupštine Mate Čička i načelnika Općine Pokupsko posjetila je OPG Šandor u Roženici te potom u razrušenu crkvu Uzvišenja Sv.Križa u Kravarskom. Svoj današnji obilazak završila je u Rakitovcu u Distributivnom centru za voće i povrće gdje su je dočekali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, v.d.gradonačelnika Krešimir Ačkar te voditelj Distirbutivnog centra Hrvoje Bunjevac.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu – Foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

– Ovo je moj prvi posjet Distributivnom centru, žao mi je što nisam bila prije. To je jedan projekt koji je udružio proizvođače iz cijele Hrvatske. On je moderan, racionalan, oprema se nabavlja i putem apliciranja na EU fondove te na sve druge moguće načine kako bi se tržištu ponudio vrhunski proizvod. Takve napore mogu samo pohvaliti i najaviti, sukladno programu Vlade RH, da će se i dalje graditi ovakvi distributivni centri. U planu je njihova izgradnja kroz višegodišnje financijske okvire, a posebno ćemo voditi brigu o učinkovitosti kroz udružene korisnike – naglasila je ministrica Vučković.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu – Foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

-Zagebačka županija niz godina ulaže u poljoprivredu te smatram da smo kroz naše projekte koje provodimo opravdali ta ulaganja te smo u mnogoćemu motor razvoja poljoprivrede u RH – rekao je župan Stjepan Kožić te je podsjetio na podatak da je naša županija prva po broju OPG-ova u državi, imamo ih njih čak 14 495, drugi po nositeljima mlađih od 40 godina, a velikim djelom spadamo u ruralnu županiju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu – Foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

– Ministrica je pokazala veliki senzibilitet obilazeći stradala područja zbog potresa, ali i svih velikih potreba koje ovdje ostaju u poljoprivrednom kraju nakon svega onoga što se dogodilo. To je sadašnjost i budućnost te jedino taj senzibilitet i podrška Vlade koja je pravovremeno reagirala na novonastalu izvanrednu situaciju, nudi nam budućnost, prosperitet i razvoj našeg turopoljskog kraja – istaknuo je v.d.gradonačelnika Krešmir Ačkar te se dotaknuo projekta revitalizacije turopoljske svinje i turopoljskog luga koji pružaju dodatno bogastvo kako Zagrebačkoj županiji tako i cijeloj Hrvatskoj.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu – Foto:Sanjin Vrbanus/cityportal.hr

Ovakvi centri su nužni za opstanak domaće proizvodnje – istaknuo je voditelj Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac te je podsjetio kako je prva faza centra napravljena sredstvima ministarstva poljoprivrede, a druga sredstvima ruralnog razvoja.

-Nadam se da smo našim primjerom ohrabrili mnoge proizvođače da nastave sa svojom proizvodnjom, ali ida se šire. Mi ćemo s naše strane i dalje maksimalno pružati svoju uslugu u vidu skladištenja,pakiranja,distribucije domaće proizvodnje. Posebno se nadamo da ćemo postati i vodeći centar za jagodićasto voće u Hrvatskoj – dodao je Bunjevac.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

FINA objavila popis najstabilnijih hrvatskih tvrtki, izdvojili smo one sa sjedištem u Velikoj Gorici

Među najstabilnijim poduzetnicima su i 12 tvrtki sa sjedištem u Velikoj Gorici

Objavljeno

on

Negativnim utjecajem pandemije koronavirusa najviše su zahvaćeni poduzetnici u turizmu i ugostiteljstvu, a najmanje oni u prerađivačkoj industriji i trgovini – rezultati su to najnovije analize Fine koja je pokazala da u Hrvatskoj 1.251 poduzetnik posluje s minimalnim rizikom od nastupanja statusa neispunjavanja obveza.

Od spomenutog broja njih 1.085 nije apliciralo na mjere Vlade RH za potporu poduzetnicima zbog negativnih učinaka pandemije, a među njima najviše je onih sa sjedištem u Gradu Zagrebu (487), a slijede Zagrebačka županija s (81), Istarska sa (65) poduzetnika, Splitsko-dalmatinska sa (64) i Primorsko-goranska županija sa (63) poduzetnika.

Od 1.085 najstabilnijih poduzetnika najviše njih posluje u prerađivačkoj industriji – 263, te u trgovini na veliko i malo – 259 poduzetnika. Slijede poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (133), potom građevinarstva (87) itd.

Struktura prema veličini pokazuje da od najstabilnijih poduzetnika u skupinu mikro poduzetnika ulazi 181, malih je šest, srednjih poduzetnika 715, a velikih 183.

Na FINA-inom popisu najstabilnijih poduzetnika u RH, sa sjedištem u Velikoj Gorici su ove tvrtke: Lidl Hrvatska, Zubak Grupa, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Međunarodna zračna luka Zagreb, Autokuća – Štarkelj, Zrakoplovno-tehnički centar, MZLZ – Zemaljske usluge, Spartak, Lapor, VG Vodoopskrba, VG Čistoća i Pahama.

Na popisu je i Veterinarska ambulanta Pokupsko Cerje iz općine Pokupsko te Kuća mudrosti iz Kuča.

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno