Poveži se s nama

Gospodarstvo

HEP-Toplinarstvo: Evo zašto Velikogoričani imaju velike račune za grijanje

Objavljeno

Zašto su mnogi Velikogoričani dobili iznimno visoke račune za grijanje, koji su za prosinac i dvostruko veći u odnosu na mjesec ranije? Zbog čega dolazi do toliko velikih oscilacija u iznosima, isplati li se stanarima uopće štedjeti, koja je uloga razdjelnika i je li točno da je zamišljeno da stanari od njega imaju benefit? Na koji način se formira iznos računa, može li doći do pogreške te koja su postupanja HEP-Toplinarstva u slučaju prigovora njihovih korisnika, upitali smo tu tvrtku, na koju su ovih dana ogorčeni mnogi stanari.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Direktor Zdravko Zajec veće iznose računa pravda temperaturom zraka, koja je u prosincu, u odnosu na studeni, bila niža za 7,2 °C.
 
“Prema službenim podacima DHMZ-a prosječna temperatura za grad Zagreb i okolicu u studenome 2016. iznosila je 6,8 °C, a za mjesec prosinac 2016. prosječna temperatura iznosila je -0,4°C, što pokazuje da je mjesec prosinac bio za 7,2°C hladniji od mjeseca studenog 2016. Navedeno je automatski rezultiralo većom potrošnjom toplinske energije”, zaključio je Zajc, ističući kako je to utjecalo i na količinu toplinske energije isporučene krajnjim kupcima, koja je očitana na mjerilima toplinske energije.
 
Pitamo se, što nas onda očekuje na računu za siječanj, jer će se prema najavama meteorologa temperature idućih dana spuštati i na minus 13 °C , a i cijelog mjeseca su vladale iznimno niske temperature.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Zajec tvrdi da većina zgrada zbog razdjelnika troši manje energije
 
“Vezano za zgrade s ugrađenim razdjelnicima, ukupna količina isporučene toplinske energije očitana na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici u većini zgrada koje su ugradile razdjelnike se smanjila u odnosu na razdoblje prije ugradnje ovih uređaja”.
 
Nekima manji, drugima isti, a trećima veći računi
 
“Međutim, iako se nakon ugradnje razdjelnika ukupna potrošnja toplinske energije na nivou cijele zgrade u pravilu smanji, ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila ne garantira automatski uštedu energije i niže troškove za toplinsku energiju za svaki stan/poslovni prostor u koji su razdjelnici ugrađeni – neki vlasnici stanova i poslovnih prostora dobiju manje, neki jednake, a neki veće račune za toplinsku energiju u odnosu na račune prije ugradnje razdjelnika.”
 
Zajec otkriva što utječe na potrošnju toplinske energije pojedinog stana ili poslovnog prostora:
 

  • Način ponašanja suvlasnika (podešavanje termostata na radijatoru, prozračivanje prostorija, držanje prozora otvorenih na kip i sl.)
  • Položaj i karakteristike stana/poslovnog prostora – veću količinu toplinske energije će potrošiti prostori na sjevernoj strani, zadnjem katu zgrade, iznad nezagrijanih garaža ili prolaza, prostori s lošom izolacijom i nekvalitetnom stolarijom.
  •  

Nadalje, direktor HEP-Toplinarstva tvrdi da razdjelnici motiviraju na štednju
 
“Bitno je naglasiti da razdjelnici nisu uređaji čijom ugradnjom se automatski postiže ušteda energije i niži računi za toplinsku energiju, već oni krajnje kupce motiviraju na racionalno korištenje toplinske energije i postizanje energetskih i financijskih ušteda.”
 
Račun trebate osporiti u roku 15 dana
 
“U slučaju da krajnji kupci imaju prigovor na iznos računa za toplinsku energiju imaju mogućnost pisanim prigovorom djelomično ili u cijelosti osporiti račun u roku od 15 dana od dana izdavanja računa, a nesporni dio računa dužni su podmiriti u roku dospijeća.”
 
Zagrepčani plaćanju manje od Goričana
 
“Nadalje, krajnji kupci HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. u Zagrebu toplinskom energijom se opskrbljuju iz termoelektrana-toplana, za razliku od krajnjih kupaca iz Velike Gorice, koji se toplinskom energijom opskrbljuju iz područnih toplana, odnosno zasebnih kotlovnica. Postoji značajna razlika između proizvodnje toplinske energije u kogeneracijskim postrojenjima u termoelektranama-toplanama i postrojenjima zasebnih kotlovnica, a samim time i razlika u cijeni proizvedene toplinske energije. Proizvodnja energije u kogeneracijskom procesu je znatno efikasnija od proizvodnje u samostalnim kotlovnicama, zbog činjenice da se istovremeno, u jedinstvenom procesu, proizvode električna i toplinska energija. Iz navedenih razloga krajnji kupci toplinske energije iz Zagreba plaćaju nižu cijenu toplinske energije od krajnjih kupaca iz Velike Gorice”, stoji u priopćenju direktora HEP-Toplinarstva Zdravka Zajeca.
 

Gospodarstvo

U funkciji nova linija u Distributivnom centru

U sat vremena sortira i zapakira 900 kilograma borovnica!

Objavljeno

on

Distributivni centar za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici počeo je s radom na novom stroju za sortiranje i pakiranje bobičastog voća čiju je kupnju u cijelosti financirala Zagrebačka županija. – U najvećoj krizi koronavirusa uložili smo u stroj koji bobičasto voće sortira po boji, tvrdoći i po promjeru, kako bi ono zadovoljilo zahtjevno tržište. Njegova vrijednost je milijun i 600 tisuća kuna. Lani smo financirali i pakirnicu koja je koštala 800.000 kuna, a svime što smo kupili najviše su zadovoljni naši proizvođači. – rekao na obilasku nove linije za sortiranje župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Uslugu sortiranja i pakiranja koristit će proizvođači iz cijele regije, koji su ovime riješili svoj glavni problem – nemogućnost kvalitetnog i brzog pakiranja. – Prije je to bilo obiteljsko pakiranje, posudicu po posudicu, čime nije bilo šanse da zadovolje potražnju trgovačkih lanaca. A kada znamo da nova linija sortira i zapakira čak 900 kilograma u jednom satu, možemo reći da proizvođačima više neće propadati ubrano voće. – naglasio je direktor Distributivnog centra za voće i povrće, Hrvoje Bunjevac. U Distributivnom centru u Rakitovcu registrirala se Zadruga Fruktura koja okuplja devet proizvođača borovnice, i to iz Zagreba, Ivanić Grada, Siska, Karlovca, Vrbovca i Križevaca a zajedno uzgajaju voće na 25 hektara. Udruživanjem manjih proizvođača u zadrugu lakše je konkurirati na tržištu. – rekao je upravitelj Zadruge Josip Paurević, dodajući kako sada mogu garantirati kvalitetu ubranog proizvoda jer nova linija njihovo voće sortira brzo i kvalitetno.

Upravitelj Zadruge Fruktura Josip Paurević

Moderna tehnologija omogućila je našim proizvođačima distribuciju van granice Hrvatske, a suradnjom grada, županije, ministarstva te europskih fondova, izgradnja Distributivnog centra za voće i povrće pokazala je svoju isplativost, te otvorila inozemna tržišta mnogim poljoprivrednicima.  – Odluka župana i orijentacija Županije prema ruralnom području Zagrebačke županije je vizionarska i pametna jer sada stojimo u Distributivnom centru koji novim strojem daje šansu proizvođačima da se održe na tržištu, i da svojim radom garantiraju opstanak seoskih domaćinstava. S druge strane, naša je suradnja pokazala da pametno raspolažemo javnim novcem. – istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Prije dvije godine Distributivni centar dobio je i ULO hladnjaču jedinu takvu u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca, a u 90 postotnom iznosu financirana je EU sredstvima. Uz novu liniju za bobičasto voće proizvođači imaju zadovoljene visoke standarde koje određuje tržište.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za dva projekta VeGoRa će dobiti više od dva milijuna kuna

Projekt “Poduzetnički info” sredstva je dobio od HAMAG BICRO-a, a CITIES 2030 – FOOD 2030 je dio progama Europske Unije

Objavljeno

on

VeGoRa je zaprimila dva odobrenja za programe na koje se prijavila, a putem njih će zaprimiti preko 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava u nadolazećem periodu. Program “Poduzetnički info” vezan je za program HAMAG BICRO namijenjen poduzetničkim potpornim institucijama, a drugi je progama Europske Unije u sklopu OBZOR-a 2020 – CITIES 2030 u čijem je fokusu uspostava održivog sustava hranom.

Cilj projekta “Poduzetnički info” je unaprjeđenje poslovnih pomoćnih usluga i infrastrukture za osnivanje, razvoj i širenje poslovanja te povećano promicanje poduzetništva u društvu. Omogućit će poduzetnicima lakši pristup informacijama o mogućnostima razvoja i dostupnost usluga kako bi učvrstio njihov položaj na tržištu i unaprijedio gospodarsku uspješnost. Iznos bespovratnih sredstava koje će VeGoRa zaprimiti kroz trajanje projekta je 594.253 kuna.

Kroz 18 mjeseci provedbe projekta VeGoRa je isplanirala 21 radionicu za različite interese poduzetnika, te 11 događanja s fokusom na povezivanje poduzetnika s institucijama i drugim relevantnim subjektima. Veliki fokus je i na umrežavanju i poticanju suradnje spomenutih subjekata s velikogiričkim poduzetnicima.

– Dio sredstava je namijenjen nadogradnji web mjesta raznim alatima u svrhu poboljšanja komunikacije i educiranosti poduzetnika o raznim i temama za poslovanje u trenutnom okruženju. I do sada se VeGoRa fokusirala na poticanju novih trendova i omogućavanju edukacija bez naknada za naše poduzetnike, a ovo nam daje dodatne mogućnosti za nastavak postizanja tih ciljeva – kazala je Blanka Kovač Walaitis iz VeGoRa-e.

Program CITIES 2030 – FOOD 2030 fokusira se na uspostavu snažnog i održivog sustava opskrbe hranom putem kojeg će kroz 48 mjeseci Agencija zaprimiti 192.500 eura za realizaciju. Sredstva će iskoristiti za povećanje konkurentnosti i društvene odgovornosti gospodarstva, gdje je prioritet razvoj poticajnog poduzetničkog okruženja i stvaranje učinkovitog sustava potpore poljoprivredi, šumarstvu i ruralnom razvoju.

– Projekt ima za cilj stvoriti preduvjete za daljnji razvoj i povećanje efikasnosti sustava proizvodnje, kratkih lanaca opskrbe – distributivnih lanca dostave i recikliranja hrane, sa gradovima kao nositeljima aktivnosti. Korist za Veliku Goricu je podizanje svijesti stanovništva o važnosti lokalne proizvodnje i upotrebe hrane, zdravoj prehrani, i ekološki prihvatljivim lancima opskrbe – dodala je Kovač Walaitis.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Županija za poduzetnike pogođene COVID-19 krizom izdvojila 13 milijuna kuna

Prijave se primaju do 6. srpnja

Objavljeno

on

Zagrebačka županija poziva poduzetnike sa svog područja da se jave na 13 milijuna kuna vrijedan javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro subjekte čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Prijave se primaju do 6. srpnja.

Prijaviti se mogu mikro subjekti malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) koji imaju sjedište i koji posluju na području Zagrebačke županije, imaju najmanje 1 zaposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID -19), i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka.

– Ovom mjerom koja za cilj ima očuvanje gospodarske aktivnosti odlučili smo dati potporu mikro subjektima koji su najosjetljiviji segment poduzetništva i teško su pogođeni ovom krizom – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nadodavši kako je nedavno donesenim rebalansom proračuna iznos za bespovratne potpore poduzetnicima povećan za 85,71 posto u odnosu na plan s početka godine.

Potpore će se dodjeljivati za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje ili najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti. Iznos potpore iznosi 3.000 kuna jednokratno po zaposlenom radniku na puno radno vrijeme u prethodnom mjesecu.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno