Poveži se s nama

Gospodarstvo

HEP-Toplinarstvo: Evo zašto Velikogoričani imaju velike račune za grijanje

Objavljeno

Zašto su mnogi Velikogoričani dobili iznimno visoke račune za grijanje, koji su za prosinac i dvostruko veći u odnosu na mjesec ranije? Zbog čega dolazi do toliko velikih oscilacija u iznosima, isplati li se stanarima uopće štedjeti, koja je uloga razdjelnika i je li točno da je zamišljeno da stanari od njega imaju benefit? Na koji način se formira iznos računa, može li doći do pogreške te koja su postupanja HEP-Toplinarstva u slučaju prigovora njihovih korisnika, upitali smo tu tvrtku, na koju su ovih dana ogorčeni mnogi stanari.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Direktor Zdravko Zajec veće iznose računa pravda temperaturom zraka, koja je u prosincu, u odnosu na studeni, bila niža za 7,2 °C.
 
“Prema službenim podacima DHMZ-a prosječna temperatura za grad Zagreb i okolicu u studenome 2016. iznosila je 6,8 °C, a za mjesec prosinac 2016. prosječna temperatura iznosila je -0,4°C, što pokazuje da je mjesec prosinac bio za 7,2°C hladniji od mjeseca studenog 2016. Navedeno je automatski rezultiralo većom potrošnjom toplinske energije”, zaključio je Zajc, ističući kako je to utjecalo i na količinu toplinske energije isporučene krajnjim kupcima, koja je očitana na mjerilima toplinske energije.
 
Pitamo se, što nas onda očekuje na računu za siječanj, jer će se prema najavama meteorologa temperature idućih dana spuštati i na minus 13 °C , a i cijelog mjeseca su vladale iznimno niske temperature.
 

Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Zajec tvrdi da većina zgrada zbog razdjelnika troši manje energije
 
“Vezano za zgrade s ugrađenim razdjelnicima, ukupna količina isporučene toplinske energije očitana na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici u većini zgrada koje su ugradile razdjelnike se smanjila u odnosu na razdoblje prije ugradnje ovih uređaja”.
 
Nekima manji, drugima isti, a trećima veći računi
 
“Međutim, iako se nakon ugradnje razdjelnika ukupna potrošnja toplinske energije na nivou cijele zgrade u pravilu smanji, ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila ne garantira automatski uštedu energije i niže troškove za toplinsku energiju za svaki stan/poslovni prostor u koji su razdjelnici ugrađeni – neki vlasnici stanova i poslovnih prostora dobiju manje, neki jednake, a neki veće račune za toplinsku energiju u odnosu na račune prije ugradnje razdjelnika.”
 
Zajec otkriva što utječe na potrošnju toplinske energije pojedinog stana ili poslovnog prostora:
 

  • Način ponašanja suvlasnika (podešavanje termostata na radijatoru, prozračivanje prostorija, držanje prozora otvorenih na kip i sl.)
  • Položaj i karakteristike stana/poslovnog prostora – veću količinu toplinske energije će potrošiti prostori na sjevernoj strani, zadnjem katu zgrade, iznad nezagrijanih garaža ili prolaza, prostori s lošom izolacijom i nekvalitetnom stolarijom.
  •  

Nadalje, direktor HEP-Toplinarstva tvrdi da razdjelnici motiviraju na štednju
 
“Bitno je naglasiti da razdjelnici nisu uređaji čijom ugradnjom se automatski postiže ušteda energije i niži računi za toplinsku energiju, već oni krajnje kupce motiviraju na racionalno korištenje toplinske energije i postizanje energetskih i financijskih ušteda.”
 
Račun trebate osporiti u roku 15 dana
 
“U slučaju da krajnji kupci imaju prigovor na iznos računa za toplinsku energiju imaju mogućnost pisanim prigovorom djelomično ili u cijelosti osporiti račun u roku od 15 dana od dana izdavanja računa, a nesporni dio računa dužni su podmiriti u roku dospijeća.”
 
Zagrepčani plaćanju manje od Goričana
 
“Nadalje, krajnji kupci HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. u Zagrebu toplinskom energijom se opskrbljuju iz termoelektrana-toplana, za razliku od krajnjih kupaca iz Velike Gorice, koji se toplinskom energijom opskrbljuju iz područnih toplana, odnosno zasebnih kotlovnica. Postoji značajna razlika između proizvodnje toplinske energije u kogeneracijskim postrojenjima u termoelektranama-toplanama i postrojenjima zasebnih kotlovnica, a samim time i razlika u cijeni proizvedene toplinske energije. Proizvodnja energije u kogeneracijskom procesu je znatno efikasnija od proizvodnje u samostalnim kotlovnicama, zbog činjenice da se istovremeno, u jedinstvenom procesu, proizvode električna i toplinska energija. Iz navedenih razloga krajnji kupci toplinske energije iz Zagreba plaćaju nižu cijenu toplinske energije od krajnjih kupaca iz Velike Gorice”, stoji u priopćenju direktora HEP-Toplinarstva Zdravka Zajeca.
 

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Obrtnici se okupljaju u Gorici, raspravljat će o aktualnostima i tražiti rješenja problema

Organizirali su forum, a sastaju se u srijedu, 26. veljače

Objavljeno

on

Obrtnička komora Zagreb, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, organizira 5. Obrtnički forum Zagrebačke županije – Obrtništvo 2020., a domaćin susreta bit će Velika Gorica. Cilj foruma, koji će se održati u srijedu u 12 sati u Hotelu Garden Hill, je raspraviti aktualne teme značajne za obrtnike i obrtništvo Zagrebačke županije te iznaći kvalitetna rješenja problema zajedničkom suradnjom s gradovima i općinama na području Zagrebačke županije.

– Pričat ćemo o tome kako najbolje surađivati s lokalnom samoupravom, a obrtnici će predstavnike lokalne vlasti i ministarstava moći i pitati sve što ih zanima. Na panel-raspravu su dobrodošli svi obrtnici i obrtnice – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno