Poveži se s nama

HOTNEWS

HDZ i SDP zaoštrili retoriku zbog visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici

Objavljeno

Zbog visokih računa za grijanje koji su i ove zime dočekali građane Velike Gorice danas je Gradska organizacija SDP-a sazvala konferenciju za medije.

Podsjetili su na kronologiju problema s grijanjem koji su počeli još 2003. godine kada je Ivan Šuker podigao kredit od 22,5 milijuna kuna za razvoj plinske mreže u Gorici. Nakon toga, Tonino Picula osniva trgovačko društvo ‘VG Plin’.

“Plan je bio da Grad Velika Gorica ima vlastitog distributera plina koji bi razvio plinsku mrežu za cijelu Veliku Goricu i Turopolje. Dolaskom gradonačelnika Dražena Barišića na vlast, gasi se ‘VG Plin’ te se njegovim odlukama distribucija plina prepušta Gradskoj plinari Zagreb. Prošle godine županija je raspisala natječaj za distribuciju plina na području Velike Gorice koju dobiva Gradska plinara Zagreb na 20 godina. Problem koncesijskog ugovora je što ne sadrži razvojnu komponentu plinske mreže. No mi smo pronašli u tom dokumentu jednu veliku neistinu, a to je da se plinoficira područje Plesa koje je plinoficirano još 2010. godine”, objasnio je Aleksandar Horvat, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice.

24.1.2017. Velika Gorica – SDP Velika Gorica sazvao konferenciju za medije vezano uz grijanje u Velikoj Gorici. Foto: Vanja Stanojević

Najvažniji problem u Velikoj Gorici što se tiče centralnog toplovodnog sustava i grijanja građana koji su priključeni na taj sustav jest, tvrdi Horvat, što se oni griju na 13 izdvojenih mini toplana koje kao energent koriste skupo loživo ulje.

“Gradonačelnik Barišić je još 2010. godine obećao plinofikaciju toplana. Dakle punih sedam godina gradonačelnik obećava smanjenje računa grijanja. I do sada, od toga ništa. 2012. je izjavio da će od HEP-a tražiti i smanjenje tzv. instalirane snage i da će tražiti sudjelovanje u financiranju razdjelnika topline“, ističe Horvat.

S druge strane, svoj odgovor su dali i iz HDZ-a.

“I ove zime HEP Toplinarstvo šokiralo je Velikogoričane iznimno visokim računima za grijanje. Nažalost, posljedica je to sramotne i nepravedne odluke SDP-ove Vlade Zorana Milanovića koja je gradovima, pa tako i Velikoj Gorici, oduzela pravo odlučivanja o cijeni grijanja, prepustivši građane samovolji HEP Toplinarstva. Sada se gorički SDP probudio i počeo ‘pametovati’ o visokim računima, za koje krivicu snose upravo oni. Dokaz tome je da do sada s niti jednim direktorom HEP-a nismo uspjeli postići dogovor i pomak na bolje”, kažu iz goričkog HDZ-a.

No, Horvat smatra kako Dražen Barišić nije digao glas protiv porezne reforme Vlade Zorana Milanovića, a ista se provodi i danas te gradonačelnik, kao saborski zastupnik, može predložiti njenu promjenu.

Na pitanje novinara o rješenju problema preskupog grijanja, odgovor je dao SDP-ov kanididat za gradonačelnika Velike Gorice Aleksandar Horvat.

“Rješenja ima nekoliko. Može se nastaviti s modernizacijom toplinskih stanica i njihovim prebacivanjem na plin ili ulaganjem u infrastrukturu zastarjelih toplovodnih instalacija. Također, mogu se napraviti dvije kongeneracijske elektrane koje će proizvoditi toplinsku energiju na koju bi se mogla priključiti i ostala kućanstva. Nadalje, cijene se mogu smanjiti i korištenjem obnovljivih izvora energije“, ističe Horvat.

24.1.2017. Velika Gorica – SDP Velika Gorica sazvao konferenciju za medije vezano uz grijanje u Velikoj Gorici. Foto: Vanja Stanojević

Nastavak svoje borbe za niže cijene grijanja i manje račune iz HEP Toplinarstva najavili su i iz HDZ-a.

“Sigurni smo da ćemo s novim direktorom HEP-a i novom Vladom pronaći rješenje za naše Velikogoričane. Borit ćemo se za to, kao što smo se izborili i za energetsku obnovu zgrada, u kojima je sada smanjenja cijena grijanja, a ne kao SDP doći pred izbore i baviti se populizmom, poluistinama i obmanama. Žao mi je da nikada nemaju konkretna rješenja niti projekte za ovaj grad, već se od izbora do izbora bave kritiziranjem onih koji rade”, istaknuo je predsjednik goričkog HDZ-a Krešimir Ačkar dodajući kako će se zalagati za centralizaciju sustava grijanja.

“Nažalost, dosadašnji direktori HEP-a nisu se pokrenuli s mrtve točke. Od nove hrvatske Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića očekujemo što žurnije zakonske izmjene i povratak prava gradovima da odlučuju, odnosno odobravaju promjene cijene toplinske energije, a od HEP-a očekujemo pravedne izračune i formiranje cijene koja će odgovarati realnim potrošnjama, a ne plaćanjima gubitaka te početak realizacije projekta centralizacije sustava”, zaključuje Ačkar.

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

HOTNEWS

Goričkim sportašima u ovoj godini više od 12 milijuna kuna

Iz grada su najavili izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu…

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica, kao i svake godine, s predstavnicima četiri sportske udruge potpisao je Ugovore o korištenju sredstava. U prošloj godini ukupno je za sport i rekreaciju iz gradskog proračuna izdvojeno 22 milijuna kuna.

– Unatoč teškoj godini i vremenima u kojima se sada nalazimo, smanjenja sredstava nije bilo nego samo povećanja te ćemo i dalje raditi na razvijanju sporta u našem gradu. Ponosni smo na naše prvoligaše, a u fokusu su i osobe s invaliditetom, djeca i rekreativci. Politika sporta biti će usmjerena prema izgradnji novih igrališta, fitness parkova i svega onoga što će omogućiti lakšu i bolju rekreaciju i zdravlje našim sugrađanima – rekao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar prilikom potpisivanja ugovora te je najavio izgradnju umjetne trave na igralištu u Vukovini, novo kombinirano igralište u Podbrežnici te će se obnoviti igralište u Bratstvu, a biti će i realizirana planirana dječja igrališta po mjesnim odborima.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice u ovoj će godini raspolagati s 11 milijuna i 900 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo s potporom koju nam Grad pruža iz godine u godinu. Vjerujem da su sve članice Zajednice svojim radom opravdale dobivena sredstva – istaknuo je dopredsjednik Zajednice sportskih udruga Darko Blažinčić.

Velika Gorica jedan je od rijetkih gradova koji ima predstavnike u tri najkvalitetnija momčadska sporta. Nogomet, rukometu i košarci. HNK Gorica iz sezone u sezonu bilježi sve bolje rezultate te je može se reći jedna od najljepših priča u nogometu proteklih godina. S druge pak strane, gorički rukometaši i košarkaši krenuli su europskim stazama.

– Planovi svih članica za ovu godinu su dići sport na još jednu višu razinu ili barem zadržati već postojeću s obzirom na epidemiološku situaciju koja nas je zatekla u prošloj, a prati nas i u ovoj godini – naglasio je Blažinčić.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Sportskom savezu osoba s invaliditetom pripalo je 280 tisuća kuna.

– Zadovoljni smo, ali voljeli bi da su ta sredstva viša kako bi u svojim klubovima konačno mogli imati stalno zaposlene trenere koji bi vodili brigu o vrhunskim sportašima kao i svoj djeci s teškoćama koja će možda upravo to postati. Bitno je da se sva ta djeca i osobe s invaliditetom osjećaju jednako u društvu – ističe predsjednica Saveza Mirjana Lučić  izražavajući želju za osnivanjem plivačkog kluba.

– Ne možete vi pokrenuti klub ako nemate sredstva i tu sve padne u vodu. Mi imamo politiku u Savezu da naši klubovi ne plaćaju članarinu stoga, ako nas Grad ne prati, mi ne možemo funkcionirat, dodala je i još jednom zahvalila Gradu što ih podržava.

Također, sredstva za rad i funkcioniranje u ovoj godini dobili su i  Športsko rekreativni savez Grada Velike Gorice 126 tisuća kuna te gorički Školski sportski savez 105 tisuća kuna.

18.1.2021. Velika Gorica – Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava između Grada Velike Gorice i sportskih zajednica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Centar za odgoj i obrazovanje oštećen u potresu, nastava od ponedjeljka na drugoj lokaciji

Nastava za sve učenike počinje u ponedjeljak, 18. siječnja u 8 sati

Objavljeno

on

Razoran potres oštetio je zgradu goričkog Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj ulici, zbog čega u ponedjeljak u njoj neće započeti nastava. Djeca će na nastavu krenuti, ali na drugoj lokaciji – u Kolodvorskoj ulici.

– Ranjena je naša starija zgrada i to toliko da smo morali kompletno preseliti. Ovoga tjedna smo za naše učenike osigurali i pripremili prostore u Kolodvorskoj i promijenili cijelu organizaciju rada kako bi se i učenici i korisnici i djelatnici Centra osjećali dobro i sigurno i kako bi se nastava odvijala u prostorima Centra dok god to epidemiološki uvjeti dozvoljavaju. Statičari su pregledali naše zgrade i dodijelili nam narančastu naljepnicu za glavnu zgradu, te zelenu za prostorije van glavne zgrade. Narančasta naljepnica znači da zgrada privremeno nije uporabljiva, a mi ćemo dati sve od sebe da se šteta sanira i da naša ‘stara dama’ ponovno bude u funkciji, na ponos nama i cijelom gradu – poručili su iz Centra za odgoj i obrazovanje i dodali kako je zgrada u Zagrebačkoj sagrađena 1896. godine.

Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica/Facebook.com

Osim toga, iz Centra su se osvrnuli i na činjenicu kako mnogi ne znaju da Centrar za odgoj i obrazovanje, iako se nalazi u Velikoj Gorici, nije pod nadležnošću Grada Velike Gorice, već Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Zato za nas vrijede i neka posebna pravila koja ne vrijede za druge škole u našem gradu. Isto tako i za nas zaposlenike Centra vrijede još i neka druga pravila, koja ne vrijede za djelatnike u drugim školama. Mi smo ovdje da zaštitimo svakog učenika i korisnika koji dolazi kod nas, bez obzira dolazi li jednom tjedno, dva puta, svaki dan ili je tu od 0-24h – poručili su iz Centra komentirajući tako rekciju roditelja na nedavnu odluku Centra da sva djeca koja u ponedjeljak kreću na nastavu moraju donijeti negativan PCR nalaz na koronavirus.

Nakon mišljenja nadležnog ministarstva, Centar je odustao od odluke te su potvrdili kako se učenici koji 18. siječnja kreću na nastavu ne moraju testirati na koronavirus, već to trebaju učiniti samo oni koji se u Centru trajno smješteni i u ponedjeljak se vraćaju od kuće.

– Nastava za sve učenike počinje u ponedjeljak, 18. siječnja u 8 sati. Znači, svi učenici od 1.-8. razreda i sve odgojno obrazovne skupine – poručili su iz Centra za odgoj i obrazovanje.

Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica/Facebook.com

Foto: Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica/Facebook.com

Nastavi čitati

HOTNEWS

Novih 5 milijuna kuna za sanaciju štete od potresa županiji, Gorica će dobiti 600 tisuća

Najveći iznos dobit će Zaprešić, Kravarsko i Pokupsko – svaki po 900 tisuća kuna

Objavljeno

on

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost doznačio je 5 milijuna kuna Zagrebačkoj županiji za troškove sanacije šteta od potresa. Spomenuti iznos Zagrebačka županija dodijelit će gradovima i općinama, a dio će iskoristiti za sanaciju šteta na ustanovama kojima upravlja Županija. Najveći iznos dobit će Zaprešić, Kravarsko i Pokupsko – svaki po 900 tisuća kuna. Velika Gorica će dobiti 600 tisuća, a Vrbovec, Križ i Pisarovina po 300 tisuća. S ostatkom od 800 tisuća Zagrebačka županija će sanirati ustanove kojima upravlja.

Podsjećamo i kako je Vlada RH već doznačila Zagrebačkoj županiji 10 milijuna kuna za sanaciju šteta od potresa, a spomenuta sredstva već su dodijeljena gradovima i općinama. Pokupsko i Kravarsko tako su dobili po 2.750.000 kuna, a Velika Gorica milijun kuna.

 

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno