Poveži se s nama

HOTNEWS

HDZ i SDP zaoštrili retoriku zbog visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici

Objavljeno

Zbog visokih računa za grijanje koji su i ove zime dočekali građane Velike Gorice danas je Gradska organizacija SDP-a sazvala konferenciju za medije.

Podsjetili su na kronologiju problema s grijanjem koji su počeli još 2003. godine kada je Ivan Šuker podigao kredit od 22,5 milijuna kuna za razvoj plinske mreže u Gorici. Nakon toga, Tonino Picula osniva trgovačko društvo ‘VG Plin’.

“Plan je bio da Grad Velika Gorica ima vlastitog distributera plina koji bi razvio plinsku mrežu za cijelu Veliku Goricu i Turopolje. Dolaskom gradonačelnika Dražena Barišića na vlast, gasi se ‘VG Plin’ te se njegovim odlukama distribucija plina prepušta Gradskoj plinari Zagreb. Prošle godine županija je raspisala natječaj za distribuciju plina na području Velike Gorice koju dobiva Gradska plinara Zagreb na 20 godina. Problem koncesijskog ugovora je što ne sadrži razvojnu komponentu plinske mreže. No mi smo pronašli u tom dokumentu jednu veliku neistinu, a to je da se plinoficira područje Plesa koje je plinoficirano još 2010. godine”, objasnio je Aleksandar Horvat, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice.

24.1.2017. Velika Gorica – SDP Velika Gorica sazvao konferenciju za medije vezano uz grijanje u Velikoj Gorici. Foto: Vanja Stanojević

Najvažniji problem u Velikoj Gorici što se tiče centralnog toplovodnog sustava i grijanja građana koji su priključeni na taj sustav jest, tvrdi Horvat, što se oni griju na 13 izdvojenih mini toplana koje kao energent koriste skupo loživo ulje.

“Gradonačelnik Barišić je još 2010. godine obećao plinofikaciju toplana. Dakle punih sedam godina gradonačelnik obećava smanjenje računa grijanja. I do sada, od toga ništa. 2012. je izjavio da će od HEP-a tražiti i smanjenje tzv. instalirane snage i da će tražiti sudjelovanje u financiranju razdjelnika topline“, ističe Horvat.

S druge strane, svoj odgovor su dali i iz HDZ-a.

“I ove zime HEP Toplinarstvo šokiralo je Velikogoričane iznimno visokim računima za grijanje. Nažalost, posljedica je to sramotne i nepravedne odluke SDP-ove Vlade Zorana Milanovića koja je gradovima, pa tako i Velikoj Gorici, oduzela pravo odlučivanja o cijeni grijanja, prepustivši građane samovolji HEP Toplinarstva. Sada se gorički SDP probudio i počeo ‘pametovati’ o visokim računima, za koje krivicu snose upravo oni. Dokaz tome je da do sada s niti jednim direktorom HEP-a nismo uspjeli postići dogovor i pomak na bolje”, kažu iz goričkog HDZ-a.

No, Horvat smatra kako Dražen Barišić nije digao glas protiv porezne reforme Vlade Zorana Milanovića, a ista se provodi i danas te gradonačelnik, kao saborski zastupnik, može predložiti njenu promjenu.

Na pitanje novinara o rješenju problema preskupog grijanja, odgovor je dao SDP-ov kanididat za gradonačelnika Velike Gorice Aleksandar Horvat.

“Rješenja ima nekoliko. Može se nastaviti s modernizacijom toplinskih stanica i njihovim prebacivanjem na plin ili ulaganjem u infrastrukturu zastarjelih toplovodnih instalacija. Također, mogu se napraviti dvije kongeneracijske elektrane koje će proizvoditi toplinsku energiju na koju bi se mogla priključiti i ostala kućanstva. Nadalje, cijene se mogu smanjiti i korištenjem obnovljivih izvora energije“, ističe Horvat.

24.1.2017. Velika Gorica – SDP Velika Gorica sazvao konferenciju za medije vezano uz grijanje u Velikoj Gorici. Foto: Vanja Stanojević

Nastavak svoje borbe za niže cijene grijanja i manje račune iz HEP Toplinarstva najavili su i iz HDZ-a.

“Sigurni smo da ćemo s novim direktorom HEP-a i novom Vladom pronaći rješenje za naše Velikogoričane. Borit ćemo se za to, kao što smo se izborili i za energetsku obnovu zgrada, u kojima je sada smanjenja cijena grijanja, a ne kao SDP doći pred izbore i baviti se populizmom, poluistinama i obmanama. Žao mi je da nikada nemaju konkretna rješenja niti projekte za ovaj grad, već se od izbora do izbora bave kritiziranjem onih koji rade”, istaknuo je predsjednik goričkog HDZ-a Krešimir Ačkar dodajući kako će se zalagati za centralizaciju sustava grijanja.

“Nažalost, dosadašnji direktori HEP-a nisu se pokrenuli s mrtve točke. Od nove hrvatske Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića očekujemo što žurnije zakonske izmjene i povratak prava gradovima da odlučuju, odnosno odobravaju promjene cijene toplinske energije, a od HEP-a očekujemo pravedne izračune i formiranje cijene koja će odgovarati realnim potrošnjama, a ne plaćanjima gubitaka te početak realizacije projekta centralizacije sustava”, zaključuje Ačkar.

18.01.2017.-Velika Gorica-Šokiran računom za grijanje. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno