Poveži se s nama

Vijesti

Gradsko vijeće prihvatilo Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Velikoj Gorici je 5.819 osoba s invaliditetom, što je 9,2 posto građana

Objavljeno

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za 2016. godinu. Svrha strategije je unapređenje, zaštita i osiguranje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom. Izvješće je sastavio savjetnik gradonačelnika Velike Gorice za osobe s invaliditetom Darko Matić, a prezentirala ga je članica Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

“Kao zaključak, mogu naglasiti kako Strategija uspješno se provodi već osam godina. Prošle godine su se nastavile realizirati brojne aktivnosti iz prethodnih godina koje po svojoj prirodi zahtijevaju kontinuitet. Neke od planiranih mjera nisu realizirane zbog kadrovskih, prostornih i financijskih razloga. No, provedene su neke mjere u većem opsegu od planiranog ili mjere koje nisu sastavni dio dosadašnje strategije”, kazala je na Gradskom vijeću Jela Matanović iz Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Velikoj Gorici je 5.819 osoba s invaliditetom, što je 9,2 posto stanovništva. Odnos Grada prema njima komentirao je i potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Damir Šimunić.

“Bilo bi interesantno vidjeti koliko je osoba s invaliditetom zaposleno u gradskim poduzećima, ustanovama i gradu Velikoj Gorici u posljednjih osam godina. I bilo bi interesantno vidjeti koliko je Grad Velika Gorica zbog neispunjavanja te obaveze uplatio naknadu od 30 posto od minimalne plaće“, rekao je Šimunić, a na to je odgovorio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je rekao kako gradonačelnik često apelira na odgovorne osobe da u gradske institucije zaposle osobe s invaliditetom:”Da, to je jako važno i nas naša zajednica obavezuje da omogućimo osobama s invaliditeom da se zaposle u trgovačkim društvima, u Gradu Velikoj Gorici i njegovim ustanovama. Imamo osobe s invaliditetom koje rade i u Gradu Velikoj Gorici, a posebno u našim vrtićima”.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Jedno od glavnih pitanja bila je rasprava o Konjičkom klubu osoba s invaliditetom Hiron koji, osim sportskih aktivnosti, provodi i terapijsko te rekreativno jahanje za osobe s invaliditetom. Damir Šimunić upozorio je kako klub radi u jako lošim uvjetima te nema svoje prostorije zbog čega su dva konja u vlasništvu Kluba trenutno smještena u pansionu u Drnku. Podsjetio je i kako je gradonačelnik obećao izgraditi im prostorije za rad kluba u Donjoj Lomnici.

“Koliko ja znam kolega Črnjak je zadužen da pribavi određenu dokumentaciju, odnosno da se raspiše natječaj za izradu dokumentacije jer za takvu gradnju treba građevinska dozvola“, rekao je Zvonko Kunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

 

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 25. svibnja 2018.

Šteficu i ostalu ekipu gnjavilo je jako sunce. Prkosilo je oblacima pa je pržilo kao u sred ljeta. Sunčane naočale, kape i šeširi bili su hit dana, baš kao i debeli hlad pod najvećim sajmišnim drvetom

Objavljeno

on

Ako trebate kvalitetan remen požurite jer zalihe kože nestaju našem majstoru remenaru Josipu. Problem je taj što mu se razbolio glavni kooperant, a pitanje je, s obzirom na godine, hoće li stići ozdraviti. Ne propustite video:

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Velikogorički Bombersi bombardiraju po terenu!

Jajasta lopta, teren u Kobiliću i hrvatska duhovitost dovoljni za reprezentaciju i svjetsku zlatnu medalju

Objavljeno

on

“Priključite nam se na treninzima utorkom i četvrtkom u 20:00 u Kobiliću. Sljedeću akciju imamo 09.06. kada igramo prvi CEAFL turnir sezone na kojem će uz naše klubove nastupiti i klubovi iz Švicarske, Austrije, Češke i Italije. Nema potrebe sumnjati da je osvajanje turnira glavni cilj.”, pozivaju VG Bombersi.

Reprezentativci, predsjednik, trener, kapetan, dečki sa zlatnom medaljom, a samo ih je dvoje- Tomislav Nedić i Hrvoje Habljak, predstavnici velikogoričkih Bombersa. Footy, aussie rules ili jednostavno australski nogomet grupa domaćih momaka igra dva puta tjedno na igralištu u Kobiliću te svojim žarom u lokalne krajeve dovode borbeni, avanturistički sport od kojeg se svi koji ga probaju teško odvoje.

Aussie rules football, VG Bombers Facebook

Footy je vrsta nogometa koju  igra 18 igrača na ovalnom terenu pokušavajući zabiti gol kroz 4 vratnice od kojih srednje donose 6, a vanjske 1 bod. Lopta se prenosi rukama ili raspucava nogom, a protivnički igrači s posjedom lopte su mete koje je poželjno srušiti. Europska verzija koju igraju i VG Bombersi je modificirana, pa se tako sve lomi na pola: „Mi igramo 4 puta po 15 minuta, a ne 20 kao Australci. Igra nas 9 i složimo golove koji su nam cijevi iz Banića koje svaki put iznova postavljamo.“, objašnjava Nedić. On i Habljak osnivači su Bombersa koji uz Zagreb Hawkse, Sesvete Double Blues i Zagreb Cvjetno Dockerse čine Hrvatsku ligu australskog nogometa.

„Footie u Gorici je počeo jednog lijepog sunčanog dana 2015. dok smo Nedić i ja putovali s jednog treninga u Zagrebu. Putovanje je bilo dugačko, pa je došlo do: ‘Frend, kaj ne bi mi svoj klub napravili?’“, prisjeća se Habljak. Svatko tko je došao na trening i probao tu jajastu loptu – ostao je, bez obzira na matični sport s kojim se do sada bavio. „Svi dok ne vide ili ne probaju misle da je to kao ragbi, ali to je i zbog Australaca koji su takvi, poput svijeta za sebe. Oni nogomet dosta čuvaju i štuju ga, a izvan države to nisu pokušali ni razviti sve do nedavno.“

„Nauka je jajastu loptu puknuti ravno, no mi smo osvojili zlato“

Australski nogomet u Hrvatskoj igra se od 2005.godine, a jedan od najzaslužnijih osoba za to je Kolje Koračak. „On je kao guru za prekooceanske sportove.“, poručuju dečki. VG Bombersi opremu i dresove dobili su od matičnog kluba iz Australije, a kažu kako je to praksa i za druge hrvatske klubove: „Mi nosimo i nazive po njima. I onda nam oni što imaju od opreme pošalju. S loptama je isto, ovdje ih nema za kupiti.“ Čak i u takvoj ekonomskoj situaciji, dečki igraju svoju treću sezonu HLAN-a, kupove Hrvatske gdje osvajaju prva mjesta te Centralnu europsku ligu australskog nogometa CEAFL čiji će se turnir održati i 9. lipnja u Zagrebu.

Svjetsko prvenstvo, VG Bombers Facebook

Najbolji od Bombersa odigrali su utakmice i na svjetskom prvenstvu 2017.godine u Melbourneu, rodnom kraju australskog nogometa te su se ponosno vratili sa zlatom. Za dolazak na prvenstvo pomogla im je ambasada, hrvatski emigranti u Australiji, no i oni su sami financijski pridonijeli. Reprezentacija je spavala kod domaćina, a prvi puta su i zaigrali na velikom terenu 18 na 18. Bez obzira na to, izgubili su samo prvu utakmicu i pokazali  hrabrost:„ Mi nemamo ni priliku imati poziciju trenera ili izbornika nego svi igrači koji su igrali za reprezentaciju su ujedno i upravo sve to- sve što treba biti. To je teško, no i jako dobro jer nema nekog vlastitog interesa. Zbog malog broja ljudi koji su u tom sportu, kod nas se igrači repke poznaju i stalno zajedno igraju.“, kaže Nedić.

Lopta je još u zraku, a vatra za roštilj već gori

„Mi ne želimo ovo promovirati kao profesionalni sport, želimo slobodan pristup u kojem se živi za sport, no i uživa bez pritiska.“, poručuju dečki. To se može vidjeti i po njihovim duhovitim objavama na Facebook profilu, no poručuju kako drže i dozu ozbiljnosti. „Dok mi igramo gori vatra za roštilj, no nekad bude gulaš ili kotlovina. Imamo velike gurmane koji se brinu oko hrane i pića, da se duša i tijelo opuste.“

A da bi se ovaj zahtjevan sport s puno fizičkog i psihičkog pražnjenja zaigrao, treba imati glavu spremnu na požrtvovnost i izdržljivost, no i poseban mentalni sklop: „Srž sporta je druženje. U ovom sportu svi smo međusobno prijatelji. I gdje god da odemo svi nas prepoznaju kao Hrvate jer napravimo kaos, no uvijek je pozitivan. Držimo se zajedno i nema nikog da će odstupati, to je ono što nas krasi. No malo je autoprijevoznika koji nas još žele voziti…“, kroz smijeh komentiraju Bombersi i pokazuju kako su medalje bonus, no sport je uvijek puno više o toga.

Nastavi čitati

Vijesti

Centar za odgoj i obrazovanje u znaku likovne umjetnosti

Na likovnoj koloniji sudjelovalo 25 umjetnika

Objavljeno

on

Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica ugostio je 25 likovnih umjetnika s područja Zagreba i Velike Gorice. Riječ je o eminentnim slikarima koji godinama sudjeluju u likovnim kolonijama na kojima rade s djecom s posebnim potrebama.

„Kolonije su važne zbog njihove edukativne uloge i namijenjene su djeci, kako bi kod njih potaknule likovno stvaralaštvo. Gradonačelnik i ravnateljica Centra posebno se senzibilizirani za ovakve aktivnosti, tako da smo upravo u Velikoj Gorici odlučili organizirati likovnu koloniju“, rekao je Ante Živković Fošar, voditelj kolonije.

25.05.2018. Velika Gorica – Likovna kolonija u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Foto: Mario Žilec

Likovnoj koloniji pridružio se i tajnik Udruge likovnih umjetnika Velike Gorice.

„Volim raditi s djecom i otkrivati im tajne slikarstva, a to je glavni razlog zašto sam danas ovdje. Inače slikam apstrakciju, ali danas zbog djece slikat ću realističnim stilom cvijeće i stare škure“, objasnio je Josip Benjak.

25.05.2018. Velika Gorica – Likovna kolonija u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Foto: Mario Žilec

Svi radovi koji nastanu tijekom kolonije bit će ponuđeni na aukciji ove godine, a prikupljena sredstva od prodaje uložit će se u rad Centra.

„Nadam se će prerasti u tradicionalnu manifestaciju. Odazvali su se svi pozvani umjetnici s velikogoričkog područja. Djeca vole kada nam dođu gosti, a ovo je dobra prilika da nauče nove likovne tehnike, koje na satovima likovnog odgoja još nisu uspjeli naučiti“, istaknula je ravnateljica Nikolina Vučković Barišić.

25.05.2018. Velika Gorica – Likovna kolonija u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Foto: Mario Žilec

Današnje druženje sa slikarima jako se svidjelo Anti, koji nam je otkrio koja mu se slika najviše sviđa.

„Lijepi su radovi i sve mi se sviđa, a najljepša mi je slika s krugom“, otkrio na je učenik Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Nastavi čitati
MONOKL
SOLARIJ
ReporterIzdvojeno