Poveži se s nama

Vijesti

Gradsko vijeće prihvatilo Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Velikoj Gorici je 5.819 osoba s invaliditetom, što je 9,2 posto građana

Objavljeno

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za 2016. godinu. Svrha strategije je unapređenje, zaštita i osiguranje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom. Izvješće je sastavio savjetnik gradonačelnika Velike Gorice za osobe s invaliditetom Darko Matić, a prezentirala ga je članica Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

“Kao zaključak, mogu naglasiti kako Strategija uspješno se provodi već osam godina. Prošle godine su se nastavile realizirati brojne aktivnosti iz prethodnih godina koje po svojoj prirodi zahtijevaju kontinuitet. Neke od planiranih mjera nisu realizirane zbog kadrovskih, prostornih i financijskih razloga. No, provedene su neke mjere u većem opsegu od planiranog ili mjere koje nisu sastavni dio dosadašnje strategije”, kazala je na Gradskom vijeću Jela Matanović iz Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Velikoj Gorici je 5.819 osoba s invaliditetom, što je 9,2 posto stanovništva. Odnos Grada prema njima komentirao je i potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Damir Šimunić.

“Bilo bi interesantno vidjeti koliko je osoba s invaliditetom zaposleno u gradskim poduzećima, ustanovama i gradu Velikoj Gorici u posljednjih osam godina. I bilo bi interesantno vidjeti koliko je Grad Velika Gorica zbog neispunjavanja te obaveze uplatio naknadu od 30 posto od minimalne plaće“, rekao je Šimunić, a na to je odgovorio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je rekao kako gradonačelnik često apelira na odgovorne osobe da u gradske institucije zaposle osobe s invaliditetom:”Da, to je jako važno i nas naša zajednica obavezuje da omogućimo osobama s invaliditeom da se zaposle u trgovačkim društvima, u Gradu Velikoj Gorici i njegovim ustanovama. Imamo osobe s invaliditetom koje rade i u Gradu Velikoj Gorici, a posebno u našim vrtićima”.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Jedno od glavnih pitanja bila je rasprava o Konjičkom klubu osoba s invaliditetom Hiron koji, osim sportskih aktivnosti, provodi i terapijsko te rekreativno jahanje za osobe s invaliditetom. Damir Šimunić upozorio je kako klub radi u jako lošim uvjetima te nema svoje prostorije zbog čega su dva konja u vlasništvu Kluba trenutno smještena u pansionu u Drnku. Podsjetio je i kako je gradonačelnik obećao izgraditi im prostorije za rad kluba u Donjoj Lomnici.

“Koliko ja znam kolega Črnjak je zadužen da pribavi određenu dokumentaciju, odnosno da se raspiše natječaj za izradu dokumentacije jer za takvu gradnju treba građevinska dozvola“, rekao je Zvonko Kunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

 

Vijesti

Naučite kako ‘prodati’ svoju ideju investitorima

Predavačica Ivana Conjar podučit će vas kako u pet minuta prezentirati poslovnu ideju

Objavljeno

on

Razvojna agencija Grada Velike Gorice priprema još jedno zanimljivo predavanje. Na radionici “Kako pripremiti dobar pitch” polaznici će od Ivane Conjar doznati kako u pet minuta prezentirati poslovnu ideju i odgovoriti na pitanja potencijalnih investitora.

Radionica će se održati 31. siječnja u prostoru VEGORA-e s početkom u 9 sati. Zbog ograničenog broja mjesta obavezna je prijava.

Nastavi čitati

Kultura

Scena Gorica traži glumce

Za predstavu ‘Sarina nit’ trebaju im dvije glumice i glumac

Objavljeno

on

Scena Gorica priprema novu predstavu za djecu i poziva sve zainteresirane glumice i glumce da se prijave na audiciju.

– Traže se dvije glumice i glumac za predstavu radnog naslova ‘Sarina nit’ autorice Marije Solarević, u režiji Ivane Peroš i našoj produkciji – poručili su iz kazališta.

Prijave su otvorene do 28. siječnja. Audicija će se održati 5. veljače u Pučkom otvorenom učilištu u 11 sati, pokusi će započeti 11. veljače, a premijera je planirana za 16. ožujaka. Prijaviti se možete putem maila scena.gorica@pouvg.hr. U prijavi je potrebno poslati ime, prezime, adresu, broj mobitela, e-mail adresu, dvije fotografije i kratku biografiju.

Nastavi čitati

Sport

Tko će biti najbolja malonogometna momčad u Hrvatskoj?

Od siječnja do svibnja snage će odmjeriti tri tisuće ekipa

Objavljeno

on

Prijave na najveći malonogometni turnir u Hrvatskoj otvorene su od početka siječnja. Coca-Cola Cup najveći je turnir u malom nogometu, koji se već šestu godinu organizira pod okriljem Plazma Sportskih igara mladih. Kvalifikacijski turniri održat će se od siječnja do svibnja u 100 gradova i mjesta diljem Hrvatske, nakon čega će uslijediti županijska finala. Ukupno će sudjelovati više od 3.000 ekipa.

– Coca Cola Cup osmišljen je kao nogometna platforma za promicanje sportskih vrijednosti među mladima, fair playa i timskog duha. Svaki turnir bio je primjer fair playa igre i sportske borbe za pobjedu jer ulog je uvijek velik, plasman na državnu završnicu u Splitu koja će se održati krajem srpnja – proučili su organizatori.

Ekipe se mogu prijaviti online ili na sam dan natjecanja na lokaciji turnira. Prijave na turnir su besplatne. Mladi nogometaši natjecat će se u dvije 2 dobne kategorije: U-15 (2004. godište i mlađi) i U-18 (2001. godište i mlađi). Svaka ekipa može sudjelovati maksimalno s 10 igrača i voditeljem.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno