Poveži se s nama

Vijesti

Gradsko vijeće prihvatilo Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Velikoj Gorici je 5.819 osoba s invaliditetom, što je 9,2 posto građana

Objavljeno

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom za 2016. godinu. Svrha strategije je unapređenje, zaštita i osiguranje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom. Izvješće je sastavio savjetnik gradonačelnika Velike Gorice za osobe s invaliditetom Darko Matić, a prezentirala ga je članica Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

“Kao zaključak, mogu naglasiti kako Strategija uspješno se provodi već osam godina. Prošle godine su se nastavile realizirati brojne aktivnosti iz prethodnih godina koje po svojoj prirodi zahtijevaju kontinuitet. Neke od planiranih mjera nisu realizirane zbog kadrovskih, prostornih i financijskih razloga. No, provedene su neke mjere u većem opsegu od planiranog ili mjere koje nisu sastavni dio dosadašnje strategije”, kazala je na Gradskom vijeću Jela Matanović iz Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Velikoj Gorici je 5.819 osoba s invaliditetom, što je 9,2 posto stanovništva. Odnos Grada prema njima komentirao je i potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova SDP-a Damir Šimunić.

“Bilo bi interesantno vidjeti koliko je osoba s invaliditetom zaposleno u gradskim poduzećima, ustanovama i gradu Velikoj Gorici u posljednjih osam godina. I bilo bi interesantno vidjeti koliko je Grad Velika Gorica zbog neispunjavanja te obaveze uplatio naknadu od 30 posto od minimalne plaće“, rekao je Šimunić, a na to je odgovorio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je rekao kako gradonačelnik često apelira na odgovorne osobe da u gradske institucije zaposle osobe s invaliditetom:”Da, to je jako važno i nas naša zajednica obavezuje da omogućimo osobama s invaliditeom da se zaposle u trgovačkim društvima, u Gradu Velikoj Gorici i njegovim ustanovama. Imamo osobe s invaliditetom koje rade i u Gradu Velikoj Gorici, a posebno u našim vrtićima”.

19.07.2017. Velika Gorica – 2. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Jedno od glavnih pitanja bila je rasprava o Konjičkom klubu osoba s invaliditetom Hiron koji, osim sportskih aktivnosti, provodi i terapijsko te rekreativno jahanje za osobe s invaliditetom. Damir Šimunić upozorio je kako klub radi u jako lošim uvjetima te nema svoje prostorije zbog čega su dva konja u vlasništvu Kluba trenutno smještena u pansionu u Drnku. Podsjetio je i kako je gradonačelnik obećao izgraditi im prostorije za rad kluba u Donjoj Lomnici.

“Koliko ja znam kolega Črnjak je zadužen da pribavi određenu dokumentaciju, odnosno da se raspiše natječaj za izradu dokumentacije jer za takvu gradnju treba građevinska dozvola“, rekao je Zvonko Kunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

 

Vijesti

Mjesec hrvatske knjige donosi zanimljive sadržaje

Manifestacija u znaku glagoljice

Objavljeno

on

Počela je tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja će i u velikogoričkoj knjižnici biti obilježena nizom književnih događanja.

Najveću novost u programu za sve Velikogoričane svakako predstavlja Turbooks – mali književni festival – koji će tijekom tri dana (od 16. do 18. listopada) dovesti istaknute književnike za odrasle i djecu. Tri književne matineje i tri večernje književne tribine obilježit će susreti s Damirom Karakašem, Kristianom Novakom, Nadom Mihoković-Kumrić, Sonjom Smolec, Jasminkom Tihi Stepanić i stripašem Danijelom Deverićem.

„Niti ostatak Mjeseca hrvatske knjige neće ostavljati mjesta dosadi – predavanja, radionice i izložbe koje smo ove godine pripremili uglavnom će biti u skladu s ovogodišnjom temom Mjeseca hrvatske knjige (U)čitaj nasljeđe! s naglaskom na najstarije hrvatsko pismo – glagoljicu. U Središnjem odjel u za odrasle za srednjoškolce tu je Lektiraonica – glagoljaonica u kojoj ćemo pokušati povezati turopoljsku baštinu s glagoljicom s ciljem stvaranja virtualne izložbe, a korak dalje u budućnost odvodi nas i micro:bit radionica u Dječjem odjelu Od glagoljice do STEM revolucije“, poručili su iz gradske knjižnice.

Odrasli će moći uživati u bookart radionici u sklopu Četrtog četrtka na kojem će na sasvim nov i kreativan način moći pristupiti starim knjigama.

Održat će se i dva predavanja vezana uz glagoljicu, „Najstarije hrvatsko pismo“ i „Postanak glagoljice“, održat će Lovro Krsnik, voditelj Ljetne škole glagoljice u Korniću na otoku Krku i dr.sc. Marica Čunčić, dugogodišnja djelatnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu.

Akciju čitanja na glas 23. listopada održat će voditeljica i glumica Ana Katulić, koja je pripremila interaktivno druženje djecom. Pripovjedačica Srebrenka Peregrin na Pričaonici narodnih bajki mladim Goričanima otkrit će neke do sada nepoznate mistične svjetove.

Nastavi čitati

Vijesti

Prilagodite brzinu kretanja i propuštajte pješake na zebri

Policija za sutra najavila akciju „Zaštita pješaka“

Objavljeno

on

Sutra će se na području cijele Policijske uprave zagrebačke provoditi akcija Zaštita pješaka.

„Cilj je akcije smanjenje broja prometnih nesreća i broja stradalih osoba, a posebice pješaka kao najranjivije skupine u prometu. Akcija je usmjerena prvenstveno na prekršaje vozača (čl. 133. – 135. Zakona o sigurnosti prometa na cestama) te ih pozivamo da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima, a pješake pozivamo da kolnik prelaze samo na za to obilježenim mjestima i poštuju zeleno svjetlo na semaforu“, poručili su iz PUZ-a.

Nastavi čitati

Vijesti

Darujte krv i spasite nečiji život

Danas i sutra krv možete dati u Domu kulture Galženica

Objavljeno

on

Akcija je počela u 10 sati i trajat će do 18 sati, a sutra se nastavlja od 8 do 14 sati u Domu kulture Galženica.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno