Poveži se s nama

Gospodarstvo

Gradonačelnik o razdjelnicima: Ne zna se tko se grije, a tko plaća

Objavljeno

Gradonačelnik Dražen Barišić upozorio je kako su građani za siječanj dobili zbunjujuće račune za grijanje, a što je rezultat obveznog uvođenja razdjelnika. Barišić ističe kako se i dalje ne zna tko se grije, a tko plaća. Napominje kako iz HEP Toplinarstva trebaju poštovati trendove poslovanja u 21. stoljeću te da HERA nije ispunila obvezu i obećanje o edukaciji građana vezano uz korištenje razdjelnika.

 

Priopćenje gradonačelnika prenosimo u cijelosti.

 

“Želim upozoriti javnost na apsurdnu situaciju s razdjelnicima kao problem koji nam je ostavila prošla Vlada i o tome ću nastaviti govoriti sve dok se problem ne riješi. Podsjetio bih kako je prošla Vlada stavila uvođenje razdjelnika kao zakonsku obvezu dok su gradovima i građanima ostavili obvezu financiranja potpuno netransparentnog sustava, a ujedno oduzeli gradovima pravo odobravanja, odnosno odbijanja poskupljenja

To što su time preuzeli na sebe odgovornost ništa nam ne znači danas kada su građani dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj. Dakle, nakon financiranja razdjelnika od strane građana i dalje se ne zna tko se grije, a tko plaća. Nekim građanima je trošak grijanja ostao isti, nekima je beznačajno smanjeno, dok su neki građani dobili astronomske iznose bez ikakvog objašnjenja.

HEP Toplinarstvo mora poštovati trendove poslovanja u 21. stoljeću, a to je transparentnost. Svaki građanin mora imati mogućnost pregleda svoje potrošnje tako da u svakom trenutku mogu provjeriti status troškova svoga grijanja preko Interneta ili mobitela.

Grad je svoja obećanja, uključujući i sufinanciranja razdjelnika i izradu energetskih certifikata, ispunio, a krenuli smo i u obnovu fasada kako bi energetska učinkovitost bila veća. Suprotno tome, HERA nije ispunila obvezu i obećanje o edukaciji građana vezano uz korištenje razdjelnika, kao što ni HEP toplinarstvo nije poduzeo ništa po našim zahtjevima o ujednačavanju cijena grijanja Velike Gorice i ostalih gradova.

I dalje ću inzistirati na ispunjenju tog zahtjeva i ovim putem pozivam i druge kolege gradonačelnike da mi se pridruže u zaštiti interesa naših građana”, stoji u priopćenju gradonačelnika Dražena Barišića.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno